Skocz do zawartości

ATF PREMIER LEAGUE 1/4 [julekstep-Braveheart22]

Rekomendowane odpowiedzi

@julekstep

• Patrick Vieira
  • Nemanja Vidić
  • Peter Schmeichel (GK) 
  • Carlos Tevez
  • Andy Robertson
  • Pablo Zabaleta
  • Fernando Torres
  • Juan Mata
  • Antonio Valencia
  • Colin Hendry
  • Gareth Barry
W dniu 29.12.2024 o 12:22, julekstep napisał(a):

PÓKI CO TAKSA, potem dodam opis co i jak

generalnie wariacja na temat 4-4-2:

1.png

kilka słów o zawodnikach (ciut statów z PL -> aktywnym grajkom obcinam sezony po 21-22, osiągnięcia z okresu gry w PL, profil i motywacja wyboru + rola w taktyce):

Peter Schmeichel (GK):

staty z PL -> 310 meczów, 129 czyste konto, 1 gol :)
osiągnięcia -> 4 x mistrzostwo, 1 x LM, 1 x najlepszy gracz sezonu, 11tka dekady, w ciul wyróżnień spoza PL (IFFHS World Best Goalkeeper i takie tam)
profil i wybór -> absolutne top3 bramkarzy tego draftu (obok Edwina i Cecha) a dla boomerów (którzy chyba w większości tu się bawią) to jest właśnie TEN BRAMKARZ-SYMBOL, nie tylko Premier League 90's ale piłki 90's w ogóle. Świetny technicznie, świetny profil psychologiczny no bajka. Pewnie może dziwić niektórych szybki wybór bramkarza, ale tutaj byłem pewien że jak ktoś powie sprawdzam i weźmie jednego z bramkarskiego top3 to zaraz cała trójka zniknie a reszta draftujących będzie musiała wymyślać sposoby na promowanie swoich średniaków....no i tak faktycznie się stało, w 5 wyborów po Peterze cała trójka była już wzięta :) aaaa w bonusie mały polski akcent w zabawie!
rola w taktyce -> wice-kapitan, ma bronić, rozpoczynać kontry i dodawać pewności kolegom z pola.

Andrew Robertson (LB):

staty z PL -> 218 meczów, 8 goli, 49 asyst
osiągnięcia -> 1 x mistrzostwo, 1 x LM (+ 2x finał), 2 x 11tka sezonu + wyróżnienia spoza PL (ESM Team of the Year)
profil i wybór -> absolutna topka na swojej pozycji, typowy boiskowy 'koń' co podsumować można fajnym cytatem od Mourinho: "I am still tired just looking at Robertson. He makes 100-metre sprints every minute, absolutely incredible, and these are qualities.". Mega się cieszę, że w 5ej (!!!) rundzie udało mi się picknąć gracza, którego bez zażenowania mogę reklamować jako top2 na swojej pozycji. Steal.
rola w taktyce -> dość kluczowy gracz mojej taktyki, który ma być królem lewej strony, bardzo często uczestniczącym w akcjach ofensywnych (jako że Mata nie jest klasycznym wingiem i będzie często schodził do środka, za dwójkę napastników). Tutaj liczę na jego zajebistą wydolność, aczkolwiek w razie W będzie ubezpieczany przez Garetha Barry'ego.

Colin Hendry (CB):

staty z PL -> 217 meczów, 8 goli, 7 asyst
osiągnięcia -> 1 x mistrzostwo, 2 x 11tka sezonu
profil i wybór -> typowy, twardy środkowy obrońca w starym stylu, bez żadnych pedalskich udziwnień. Wybierany w przedostatniej rundzie, gdzie po prostu musiałem dobrać kolegę dla Krula Vidica. Blondyna z Blackburn pewnie pamięta tu sporo boomerów, więc dodatkowe sentimental value!
rola w takyce -> tutaj bez większej filozofii, pole karne przeciwnika to on może widzieć tylko przy okazji rogów, bliskich rzutów wolnych 'na wrzutkę' a tak w pełni ma się skupić na destrukcji. Bonus w postaci tego że po lewej stronie będzie obok szkockiego kolegi Robertsona, więc jakby co mogą sobie krzyczeć w gaelic i Wasze cockneye c***a zrozumieją!

Nemanja Vidic (CB):

staty z PL -> 211 meczów, 15 goli, 3 asysty
osiągnięcia -> 5 x mistrzostwo, 1 x LM (+ 2 x finał), 2 x najlepszy gracz sezonu, 4 x 11tka sezonu + wyróżnienia spoza PL (3x ESM Team of the Year)
profil i wybór -> absolutna czołówka jeśli chodzi o środkowych obrońców w zabawie (z papierami nawet na top1) i kolejny charakterniak w ekipie. No i musiałem mieć jakiegoś Serba w składzie, c'nie? Więc mam najlepszego możliwego!
rola w taktyce -> lider obrony, który podobnie jak Hendry do przodu ma ruszać tylko w przypadku rzutów rożnych i wolnych w pobliżu 11tki rywala, gdzie jego 190 cm może bardzo pomóc. Poza tym pełne skupienie na destrukcji!

Pablo Zabaleta (RB):

staty z PL -> 303 mecze, 9 goli, 20 asyst
osiągnięcia -> 2 x mistrzostwo, 1 x 11tka sezonu + wyróżnienia spoza PL (2x 5th team FIFPRO World XI)
profil i wybór -> kolejny stud na swojej pozycji i kolejny grajek z zajebistym profilem psychologicznym (w Football Managerze miał personality Model Professional!! - pozdro qcin i Anelka!). Podobnie - jak Robertson - boiskowy 'koń'.

rola w taktyce -> nie będzie miał tyle zadań ofensywnych co Roberston (bo i nie będzie takiej potrzeby po tej stronie boiska), ale również ma stosunkowo dużą swobodę jeśli chodzi o rajdy do przodu, bo w razie W ubezpieczać będzie go Valencia.

Gareth Barry (DM):

staty z PL -> 653 mecze, 53 gole, 65 asyst
osiągnięcia -> 1 x mistrzostwo, rekordzista PL w ilości rozegranych meczów
profil i wybór -> wybrać w 11 rundzie atf Premier League draftu kolesia który rozegrał najwięcej meczów w tejże Premier League to imho steal (obok Robertsona drugi największy u mnie). Definicja solidności, gracz który nigdy nie będzie najlepszy na boisku, ale też taki który nie zejdzie nigdy poniżej pewnego poziomu. Dodatkowo Barry idealnie wpasował się w moje potrzeby zarówno jeśli chodzi o taktykę jak i profil psychologiczny -> kolejny charakterny walczak, który nie pęknie na robocie!
rola w taktyce -> najbardziej defensywny gracz mojej drugiej linii, który poza typowymi zadaniami defensywnego pomocnika ma w razie w asekurować Robertsona na lewej obronie

Patrick Vieira (CM):

staty z PL -> 307 meczów, 31 goli, 36 asyst
osiągnięcia -> 3 x mistrzostwo, 1 x najlepszy gracz sezonu, 6 x najlepsza 11tka sezonu, 11ka dekady,  pierdyliard wyróżnień spoza PL
profil i wybór -> pisać wiele nie trzeba, legenda. Mój plan na draft w przypadku wylosowania miejsca w dolnej połowie od początku zakładał pójście w kogoś z dwójki Vieira/Keane (w tej kolejności) a wiedząc że jest forumowa tendencja aby z topowymi pickami iść w 'artystów' to może nawet zebrać obu jakby się dało. Plan maximum został popsuty przez matka, ale szczęście w nieszczęściu że ostał mi się ten, moim zdaniem, trochę lepszy z tego klasycznego PL-rivarly.
rola w taktyce -> kapitan, box to box midfielder który ma robić to co potrafi najlepiej, czyli....wszystko! Serce drużyny i jej absolutnie kluczowa postać biorąca równy udział w destrukcji jak i w budowaniu ofensywy.

Juan Mata (LM):

staty z PL -> 278 meczów, 52 gole, 55 asyst
osiągnięcia -> 1 x LM, 1 x 11tka sezonu
profil i wybór -> nawet tworząc ekipę zakapiorów trzeba sobie gdzieś zostawić jedno miejsce dla gracza bardziej kreatywnego, optymalnie pomocnika - tutaj padło na Matę czy całkiem spoko rozgrywajka, który dodatkowo był mocno wszechstronny (gra zarówno na środku jak i na obu skrzydłach) i był dobrym wykonawcą stałych fragmentów, czego też mi brakowało.
rola w taktyce -> nominalny lewy pomocnik/skrzydłowy, który jednak często ma schodzić do środka za dwójkę napastników robiąc miejsce na lewej Robertsonowi. Juan dostaje dużo swobody taktycznej (wolny elektron!) i bardzo mocno ograniczone zadania defensywne (takie minimum przyzwoitości styknie). Nominalny wykonawca wszelkich rzutów rożnych i wolnych, oraz jeden z trójki graczy (razem z Tevezem i Torresem) wyznaczonych do strzelania karnych.

Antonio Valencia (RM):

staty z PL -> 325 meczów, 23 gole, 52 asysty
osiągnięcia -> 2 x mistrzostwo, 1 x 11tka sezonu
profil i wybór -> kolejny koń na boku w mojej ekipie, który dodatkowo jest mocno uniwersalny jeśli chodzi o prawą stronę (na prawej może grać wszędzie). Potrzebowałem kogoś na prawą stronę a że mój ulubiony prawy pomocnik (Poborsky) w PL był bustem to wybór padł na sympatycznego Ekwadorczyka.
rola w taktyce -> typowy RM bez udziwnień, jak można idzie do przodu, jak trzeba asekuruje Zabaletę.

Carlos Tevez (SS):

staty z PL -> 202 mecze, 84 gole, 37 asyst
osiągnięcia -> 3 x mistrzostwo, 1 x LM, 1 x 11tka sezonu, 1 x najlepszy strzelec PL
profil i wybór -> wyjątkowy - jak na południowoamerykańskiego napastnika - walczak i twardziel, który poza strzelaniem bramek robił masę brudnej roboty. Z drugiej strony bardzo dobry technicznie i kreatywny, więc jest potencjał na trochę kombinacyjnej gry z Matą i Torresem. Generalnie dla mnie było to prosty wybór bo swego czasu było to jeden z moich ulubionych piłkarzy, który bardzo dobrze pasował mi do mojej ekipy charakterniaków.
rola w taktyce -> o ile będzie się dużo wymieniał z Torresem to on jest tym ciut bardziej cofniętym z dwójki napastników (dodatkowo zawsze fajnie jak Argentyńczyk dostanie znaczek SS w lineup builderze!). Poza zadaniami stricte ofensywnymi ma gryźć murawę i ostro nakładać pressing na rywali po stracie piłki - czyli dokładnie to co robił w realu!

Fernando Torres (CF):

staty z PL -> 212 meczów, 85 goli, 32 asysty
osiągnięcia -> 1 x LM, 2 x 11tka sezonu + pierdyliard nagród spoza PL (w tym trzecie miejsce w głosowaniu na złotą piłkę!)
profil i wybór -> gracz ze złotej generacji hiszpańskiej piłki, pasujący mi taktycznie jak i psychologicznie (kolejny walczak) patrząc na to jak udekorowany jest to grajek to trochę może dziwić że ostał się tak długo, tu pewnie zaważyło to że w Chelsea grał wyraźnie gorzej niż za czasów gry w Liverpoolu, ale to dalej przecież był świetny grajek (za czasów gry w Chelsea był przecież najlepszym strzelcem EURO). Jednak jak na pick z 7 rundy to tutaj nie ma wstydu totalnie.
rola w taktyce -> mój najbardziej wysunięty zawodnik, ale nie zwalnia go to ofc z obowiązków taktycznych w defensywie gdzie ma - podobnie jak Tevez - robić pressing na rywalach i generalnie być wkurwiający. Nie ma miękkiej gry! (no chyba że jesteś Juanem Matą, wtedy trochę ci odpuszczam!)

Kapitan -> Patrick Vieira
Wice-kapitan -> Peter Schmeichel
Rzuty wolne -> Juan Mata (ew. Carlos Tevez jako 2nd option)
Rzuty rożne -> Juan Mata
Rzuty karne -> Juan Mata / Fernando Torres / Carlos Tevez (w zależności od dyspozycji / pewności siebie)

Podsumowanie:

- Wszyscy wybrani gracze to uznane gwiazdy PL z 200+ meczami w tej lidze na koncie (brak tzw. picków z kapelusza dupy), którzy dodatkowo grali tam w swoim prime (więc przy ocenie nie trzeba tu robić value adjustments jak przy jakimś CR czy innym Robbenie)

- Banda bardzo wybieganych, mentalnych skurwieli -> więc nie będę tu nikogo czarował że będzie świadkiem joga bonito czy innej magii futbolu a moi gracze wyczarują zwycięstwa. Moi gracze te zwycięstwa wywalczą i wybiegają, to PL a nie jakaś pedaliada.

- Każdy wie po co tu jest i na każdym mogę polegać (praktycznie każdy z mojej ekipy w jakimś momencie był kapitanem klubu albo kadry, brak miejsca na różnej maści ego-tripy). Myślę że nawet @Denis Bad Boy Załęcki doceniłby charakterność mojej ekipy!

- Rewelacyjna defensywa (arguably top1 zabawy) połączona z całkiem dobrze ułożonym i dopasowanym atakiem (który nie zapewni fajerwerków, ale powinien być dość skuteczny)

- Każdy gra na pozycji i w roli w której powinien czuć się komfortowo (bo widzę po innych parach że nie zawsze jest to takie oczywiste!)

@Braveheart22

• Kevin De Bruyne
  • N'Golo Kante
  • Petr Cech (GK) 
  • Michael Owen
  • Sami Hyypia
  • Ledley King
  • Cesar Azpilicueta 
  • Roberto Firmino
  • Nolberto Solano
  • Florent Malouda
  • Gael Clichy
W dniu 31.12.2024 o 02:14, Braveheart22 napisał(a):

lineupatf.png.5d6465c53499fc7c25e8ad6d14506873.png

1. Formacja na papierze 1-4-4-2 w lekko skrzywionej w stronę diamentu formie, żeby pokazać w jakim kierunku rozkładają się akcenty w drugiej linii i uwypuklić ich największe atuty (naturalnie Kante więcej zadań defensywnych, De Bruyne większa odpowiedzialność za ofensywę) oraz rolę napastników (Firmino cofnięty, Owen wysunięty). 

2. Defensywa: Mocny trzon w postaci Cech-King+Hyypia-Kante. Tu zależało mi, żeby mając Kante jako tego defensywnego pomocnika, mieć za nim dwóch mocnych fizycznie stoperów, którzy są mocni w pojedynkach powietrznych. Jako wsparcie, bdb w defensywie Azpilicueta i Clichy, który może nie jest tak dobry w obronie 1 na 1, agresywny (w pozytywnym znaczeniu tego słowa) i fizyczny jak Azpi, ale jest bardzo, bardzo szybki, czym sporo nadrabia, również w asekuracji czy przy próbach przecinania podań przeciwnika. Do tego starałem się dobrać bardziej klasycznych skrzydłowych, którzy pracują na całej długości boiska, a nie tylko do przodu + jeden bardziej pracujący w obronie napastnik, w tym przypadku Firmino. Mogę bronić klasycznie 4-4-2, ale w razie potrzeby Firmino może spokojnie schodzić jako 5 do pomocy. Jest też w zasadzie opcja rotowania w 5-4-1, by zacieśnić obronę, kiedy zajdzie potrzeba, bo Azpi potrafił grać skrajnego stopera, a Solano zdarzyło się grywać jako prawy obrońca. Elastyczność to podstawa:). No i trzeba podkreślić jaki komfort daje swojemu zespołowi Kante, w asekuracji, w doskoku, w asekuracji, w podwajaniu, w spowalnianiu akcji i zatrzymywaniu kontrataków rywala.

2. Ofensywa: Lider i mózg ofensywy to oczywiście De Bruyne, czyli pewnie najlepszy kreator w historii tej ligi. W zasadzie z każdej pozycji na połowie przeciwnika jest w stanie wykreować szanse bramkowe swoim kolegom (szczególnie upodobał sobie półprzestrzenie). Zależało mi więc na tym, aby mu dołożyć szybkiego napastnika, który z łatwościa wychodzi na piłki prostopadłe, urywa się obrońcom i jest Owen. Jest też z lewej strony szybki Malouda, który również powinien mieć pole do popisu, jeśli chodzi o wcinanie się na wolne pole. De Bruyne ma też schodzącego Firmino do gry kombinacyjnej, a na którego grze, umięjętości utrzymania piłki czy kreowania powinni również skorzystać koledzy. Po bokach Malouda, bardziej bezpośredni, wchodzący w pojedynki, lewonożny oraz Nolberto Solano. Ten drugi, grajek, którego muszę przyznać, bardzo lubiłem. Dlaczego? Idealny przykład, że nie musisz być wcale najszybszy, przebojowy, mieć super warunków fizycznych, żeby odnieść sukces w angielskiej piłce. Przykład na to, jak ważne są "fundamentals", czyli przyjęcie piłki, podanie krótsze, dłuższe, dośrodkowanie, strzał, połączone z inteligencją w grze. To wszystko Solano miał na bardzo wysokim poziomie. Boki obrony to całkiem niezły w grze do przodu Azpi oraz Clichy, który nie ma co ukrywać, nie ma lewej nogi (przy tym dośrodkowania, strzału) na poziomie niektórych grajków z tej pozycji, ale wyróżnia go na pewno wyszkolenie techniczne i szybkość. Dzięki czemu jest w stanie fajnie przetransportować piłkę wyżej i przekazać dalej komu trzeba czy po prostu napędzić szybki atak.

3. Fit: 

- Hyypia mało zwrotny, co było jego główną wadą, natomiast tak dobrałem obronę, by to zniwelować. Po pierwsze, obok King, który był atletycznym freakiem (termin dobrze znany na forum koszykarskim xd), był szybki, zwinny, co przy takich warunkach fizycznych jest czymś unikatowym. Obaj stoperzy raczej "eleganccy" gracze, którzy też nie panikują z piłką przy nodze, ale przy tym mocni fizycznie. Azpi najbardziej agresywny z tego grona, bardzo dobry w defensywie, zarówno taktycznie, jak i 1 na 1 (dobre wsparcie dla reszty). Clichy bardzo szybki i odpowiedzialny, co pomoże w asekuracji. No i "mróweczka" Kante, grajek, który łata wszystkie dziury.

- Wyżej mamy różnorodność i uniwersalność. Na skrzydłach: szybki, bardziej przebojowy Malouda z jednej. Z drugiej Solano, który ma świetne dośrodkowanie i strzał. Może być wykorzystany szeroko czy zejść bliżej środka, by pomóc rozegrać piłkę czy pola karnego do strzału. Z przodu są: niższy, bardzo szybki, nieuchwytny Owen, który lubi też czasem pociągnąć nie tylko do piłki, ale też z piłką. Niezły technicznie, wykończenie, prawa, lewa noga, głowa (tu nie chodzi mi o wygrywanie bezpośrednich pojedynków ze stoperami, ale on świetnie potrafił urywać się obrońcom od krycia w polu karnym, co pozwalało mu właśnie strzelać też bramki głową - przy takich dogrywających jak KDB czy Solano, niezły atut). Firmino - lepsze warunki fizyczne, silny na nogach, dobra zastawka, utrzymanie piłki, powalczy w powietrzu, świetna technika, potrafi pokiwać, pokreować, pograć kombinacyjnie. Nie jest to typowy strzelec, ale ma wiele atutów, które po części przedstawiłem. Bardzo pracowity, również w fazie bronienia. Zawodnik, który czasem jest w cieniu, ale którego kibice zespołu kochają. 

- Nie ma jednowymiarowości w drugiej linii. Chodzi o to, że nie ma gracza, który jest mało przydatny w ofensywie (bo Kante też ma sporo atutów), ani gracza, który jest obciążeniem w defensywie (KDB ze swoimi możliwościami motorycznymi i charakterem ma również atuty w fazie defensywnej, w przeciwieństwie do wielu innych ofensywnych pomocników + pracowici skrzydłowi).

4. Charakter: Sporo graczy charakternych w składzie, do tego kilku naturalnych liderów, zawodników, którzy przez dłuższy czas nosili opaskę kapitana swojego zespołu (King, Hyypia, Azpilicueta, również KDB, chyba też Cech przez jakiś moment w Chelsea dostawał opaskę). Najdłuższy staż jako kapitan z moich graczy Ledley King i to on wychodzi z opaską (jednak to w zasadzie niuans). Zawodnik, który w przenośni i dosłownie zostawi zdrowie na boisku za swoja drużynę i swoich kolegów. Ogólnie zależało mi, aby skład był oparty o zawodników "zespołowych", bez łatki samolubów, ciężkich dla ducha zespołu, szatni charakterów itd. i myślę, że to się udało zrobić.

5. SFG: Solano i KDB (jeden z nich przedpole na rogach). Hyypia, King, Azpi, Firmino, Owen, Malouda wchodzą w pole karne. Kante i Clichy asekuracja.

...

Zaczynamy ćwierćfinały. Dla przypomnienia, temat służy do wrzucania opisów, wymiany zdań, przerzucania się argumentami, analiz itp. oraz do głosowania.

Format znany, klasyczny pojedynek H2H. Zwycięzca awansuje do półfinału. Głosujemy poprzez wskazanie jednej z osób (awans: nick usera). Nie ma remisów!

Czas trwania rundy: do soboty 11.01

Zapraszam wszystkich do dyskusji. Miłej zabawy ;)

Edytowane przez Braveheart22

• matek przypiął/eła ten temat
17 godzin temu, karl napisał(a):

na "szybkich" hyppie i kinga. 

Przecież King to był szybki obrońca. Nie pomyliłeś czasem z tym Berbatovem? ;)

6 godzin temu, Pablo81 napisał(a):

Słabe skrzydła - Solano to chyba nie poziom ATF

Shearer miałby inne zdanie na ten temat ;)

Poza tym, czy zestaw Solano-Malouda jest gorszy niż Valencia-Mata? Nie sądzę. 

... 

Największy atut Julka w starciu z Qcinem, czyli środek pola, tutaj już nie zrobi różnicy (ba, jest słabszy od mojego). 

Owen i Malouda są dużo szybsi niż Vidić, Hendry (btw. najwolniejszy zestaw stoperów chyba ze wszystkich ekip), Zabaleta. A w środku grajek z najlepszym prostopadłym podaniem w zabawie. 

26 minut temu, Braveheart22 napisał(a):

Przecież King to był szybki obrońca. Nie pomyliłeś czasem z tym Berbatovem? ;)

Shearer miałby inne zdanie na ten temat ;)

Poza tym, czy zestaw Solano-Malouda jest gorszy niż Valencia-Mata? Nie sądzę. 

... 

Największy atut Julka w starciu z Qcinem, czyli środek pola, tutaj już nie zrobi różnicy (ba, jest słabszy od mojego). 

Owen i Malouda są dużo szybsi niż Vidić, Hendry (btw. najwolniejszy zestaw stoperów chyba ze wszystkich ekip), Zabaleta. A w środku grajek z najlepszym prostopadłym podaniem w zabawie. 

szkoda że takich eskspertyz nie wygłaszałeś w poprzedniej rundzie xd

Masz krew na klawiaturze!

42 minuty temu, Braveheart22 napisał(a):

z cyklu fakty nie opinie:

https://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-2558428/Premier-League-Stamina-speed-stats-midweek-fixtures.html

ather surprisingly for a man of 32, United's top speed was clocked by Nemanja Vidic, who reached 20.6mph during one of his bursts, the equal of Arsenal speedster Alex Oxlade-Chamberlain.

z Hendrym ciężej o tego typu analizy (wiadomo early i mid 90's) ale to też nie był jakiś przysłowiowy Hyypia 🙃

o tutaj jest...JAK BŁYSKAWICA:

dodatkowo obaj moi stoperzy z defaultu (taktyka) grają mocno z tyłu, nie robiąc jakiegoś wysokiego pressingu (nie muszą skoro z przodu praktycznie każdy inny to robi), więc tutaj to ich trzeba mocno przegonić a nie oni mają kogoś gonić

Edytowane przez julekstep

43 minuty temu, julekstep napisał(a):

Według tej statystyki Vidić jest sporo szybszy od Ferdinanda. Coś mi nie pasuje, bo w meczach tego nie było widać.

Poza tym, te staty bywają trochę złudne. Do zmierzenia pełnej prędkości potrzebne są optymalne warunki, tj. długi odcinek biegu bez piłki, żeby osiągnąć pełną prędkość, co jednak występuje rzadko. Najczęściej to kilku-kilkunasto metrowe starty (max do tych 30m), gdzie widać przede wszystkim przyspieszenie, dynamikę. Ja na przykład Salaha nigdy nie widziałem w topie takich statów prędkości, a raczej nikt nie zaprzeczy, że gość jest bardzo szybki. 

A Vidić nie robił nigdy wrażenia szybkiego, może rzeczywiście dlatego, że na pierwszych metrach miał problemy + gabaryt wpływający na zwrotność/mobilność. 

z Hendrym ciężej o tego typu analizy (wiadomo early i mid 90's) ale to też nie był jakiś przysłowiowy Hyypia 🙃

Ee, już nie przesadzajmy. Do tego z obu blondynów, Hendry zdecydowanie bardziej toporny :P

dodatkowo obaj moi stoperzy z defaultu (taktyka) grają mocno z tyłu, nie robiąc jakiegoś wysokiego pressingu (nie muszą skoro z przodu praktycznie każdy inny to robi), więc tutaj to ich trzeba mocno przegonić a nie oni mają kogoś gonić

To tak nie działa. Nie możesz sobie iść drugą linią i przodem do pressu, a tył zostawić niżej, bo wtedy tworzą się potężne luki między obroną a pomocą, w zasadzie idealne przestrzenie dla takich graczy jak KDB czy Firmino. 

Dlatego pisałem przy Twoim pojedynku z Qcinem, że masz skład raczej na średnią/niską bazę w obronie. Stąd, że KDB pewnie 90% w tej lidze grał przeciwko nisko/średnio ustawionym defensywom (bo city praktycznie zawsze dominowało grę), a i tak ich karcił prostopadłymi podaniami. Dlatego tak bardzo chciałem dobrać mu gracza w typie Owena, który ma niesamowity start do piłki i przez to jest niezwykle ciężki do upilnowania. 

58 minut temu, Qcin_69 napisał(a):

szkoda że takich eskspertyz nie wygłaszałeś w poprzedniej rundzie xd

Masz krew na klawiaturze!

No pisałem, że kluczem była duża przewaga w środku pola. 

4 minuty temu, julekstep napisał(a):

jeśli masz na myśli to że był MUREM to pełna zgoda

Ja go uważam za dobrego gracza. Czy lepszego od Hyypii? Jednak nie. Ale na pewno dobrego grajka. 

Masz mocnych stoperów, tylko fit nie najlepszy. 

2 minuty temu, Braveheart22 napisał(a):

Ja go uważam za dobrego gracza. Czy lepszego od Hyypii? Jednak nie. Ale na pewno dobrego grajka. 

No to jest gracz wbrew pozorom (5ta vs 10ta runda tego draftu) baaardzo blisko Hyypii. A patrząc o ile lepszą mam resztę tej formacji to defensywnie tutaj jest baaaardzo duża przewaga.

Zdecydowanie nie przekonuje mnie zestaw ofensywny Julekstepa. Tevez, Torres i Mata to fajny zestaw zawodników ale na Tottenham czy Everton w primie, a nie na all time premiership. 

Skład bravehaerta jest fajnie skonstruowany, bo Kante z Kdb w środku pola zrobią robotę dla szybkich, sprytnych, dobrych technicznie ofensywnych graczy jak Malouda, Solano czy Firmino. W ataku zamiast Owena jakby był jakiś topowy napadzior to widziałbym ten zespół jako jednego z faworytów do zwycięstwa w zabawie.

Dodając do tego całkiem solidna obronę z najlepszym bramkarzem w grze (choć w tym matchupie przewaga jest niewielka, ale jednak) daje mi zdecydowany awans @Braveheart22

1 minutę temu, julekstep napisał(a):

No to jest gracz wbrew pozorom (5ta vs 10ta runda tego draftu) baaardzo blisko Hyypii. A patrząc o ile lepszą mam resztę tej formacji to defensywnie tutaj jest baaaardzo duża przewaga.

Nie sądzę. Raczej nie można mieć zastrzeżeń o stronę defensywną mojego kwartetu. W dodatku bardziej wszechtronny zestaw i jednak lepszy fit. Czy jest tu jakaś duża przewaga? Nieeee :)

gdzie wy wszyscy byliście jak ja grałem z tą c***odruzyna Julka i wymieniałem te problemy, które były ignorowane przez smieszkowanie Julka i pisanie że Robertson miał 10 asyst w Liverpoolu i on będzie kreował lol. 

No cóż Brave, mogliśmy mieć piękny ćwierćfinał na poziomie, to wolałeś grać z Dyzma ATFa xD 

9 minut temu, Braveheart22 napisał(a):

Nie sądzę. Raczej nie można mieć zastrzeżeń o stronę defensywną mojego kwartetu. W dodatku bardziej wszechtronny zestaw i jednak lepszy fit. Czy jest tu jakaś duża przewaga? Nieeee :)

domyślam się że nie sądzisz :)

głosujący jednak mogą sami pokalkulować który zestaw wolą

1 minutę temu, Qcin_69 napisał(a):

gdzie wy wszyscy byliście jak ja grałem z tą c***odruzyna Julka i wymieniałem te problemy, które były ignorowane przez smieszkowanie Julka i pisanie że Robertson miał 10 asyst w Liverpoolu i on będzie kreował lol. 

Robertson był wymieniany jako jeden z kilku Trollu Przegrywie!

ale nie łam się i tak jest progres! w simce czy beGM nawet nie dochodzisz do 1szej rundy!

1 minutę temu, julekstep napisał(a):

Robertson był wymieniany jako jeden z kilku Trollu Przegrywie!

ale nadal nie miałeś ani jednego gracza, który potrafił podać piłkę dalej niż 20 metrów w przód xd

I uwaga,

w tym spotkaniu dalej nie masz xd

Twój awans to największy przekręt forumowy od czasu trafienia Lebrona do begmowych Lakers i uznania żurku za lepszą zupę od flaków! 

5 minut temu, Qcin_69 napisał(a):

No cóż Brave, mogliśmy mieć piękny ćwierćfinał na poziomie, to wolałeś grać z Dyzma ATFa xD 

Sam jestes troche sobie winny, bo wrzuciłes opis o 1 w nocy z niedzieli na poniedzialek :)

ps, czytalem na zywo Wasza wymiane zdan z Julkiem wtedy w nocy. Szacun za to ze dwa razy bieglem do kuchni po pocorn i kielbase z sarepska :)

15 minut temu, Qcin_69 napisał(a):

uznania żurku za lepszą zupę od flaków! 

Zapomnialem ze na jedzeniu znasz sie tak samo jak na pilce xD

I fajnie ze opisujesz to tak jakby flaki byly drugie za zurkiem a nie ze przegraly z totalnie kazda inna wybrana zupa xD

15 minut temu, Qcin_69 napisał(a):

ale nadal nie miałeś ani jednego gracza, który potrafił podać piłkę dalej niż 20 metrów w przód xd

20? jesteś zbyt łaskawy

10!