Skocz do zawartości

ATF PREMIER LEAGUE 1/4 [P_M-Sylvinho.]

Rekomendowane odpowiedzi

@P_M

• John Terry
  • Vincent Kompany
  • Gary Neville
  • Sadio Mane
  • Alisson Becker (GK) 
  • Paul Pogba
  • John Arne Riise
  • Bruno Fernandes
  • Rodri
  • Andy Cole
  • Andrei Kanchelskis
W dniu 29.12.2024 o 12:35, P_M napisał(a):

Na razie sam lineup 4-2-3-1 

lineup.png

Poprawiłem chyba trochę lineup od strony wizualnej, bo te bazowe 4-2-3-1 z buildupu tak średnio wygląda z dziurą w środku

lineup (1).png

W dniu 4.01.2025 o 17:29, P_M napisał(a):

P_M squad

Gram schematem  

4-2-3-1 vel 4-3-3 jak zwał tak zwał.

Bramkarz

Alisson Becker – idealny bramkarz do nowoczesnej szybkiej piłki, umiejętności podań, przy moich szybkich graczach jak Mane, Cole, Kanchelskis niejednokrotnie będą dawały możliwości szybkiej kontry.

Obrona – myślę, że mam tutaj jedną z najsilniejszych formacji w całej zabawie:

John Terry
Terry to lider z krwi i kości. Kapitan – duch zespołu. W wszelakich rankingach jest zdecydowanym numerem 1 jeżeli chodzi o obrońcę premier league.

Dodatkowo w sezonie 2004/05 dla Chelsea zdobył 8 goli, więc mam świetną opcję na stałe fragmenty gry, jeżeli chodzi o wykorzystanie dośrodkowań.

Vincent Kompany
Piłkarz roku premier league, filar defensywy, który w sezonie 2013/14 dla Manchesteru City zdobył 4 gole i dołożył 1 asystę. Silny, mobilny, doskonale czytający grę, z dobrą techniką i umiejętnościami wyprowadzenia gry do przodu.

John Arne Riise
Riise to nie tylko solidna opcja defensywna, ale też nieoceniony w ofensywie. W sezonie 2004/05 dla Liverpoolu zdobył 7 bramek i zaliczył 3 asysty, znany z mocnego uderzenia z dystansu i niespożytej energii i wytrzymałości do biegania przez pełne spotkanie. Sprawi niejednemu rywalowi spore problemy po obu stronach.

Gary Neville
Neville to kwintesencja defensywnej niezawodności i solidności, myślisz o gościu bez wpadek, który jest stałą postacią ManU – myślisz Gary. W kluczowym sezonie 1999/00 dla Manchesteru United, dorzucił 4 asysty, co oczywiście będzie robił też u mnie swoimi wrzutkami.

Pomoc:
Jako, że gram systemem 4-2-3-1, który pewnie też móglby być rozpisany jako 4-3-3, to zacznę od formacji defensywnych pomocników czyli Rodriego i Pogby, którzy mogą dodać też bardzo wiele wartości po stronie atakowanej.

Przede wszystkim trochę o Rodrim, bo chciałbym zaznaczyć, że nie liczę na traktowanie go z perspektywy obecnych nagród, ale tego jak był widziany swieżo po zakonczeniu sezonu 2021/2022: https://www.fourfourtwo.com/features/ranked-the-20-best-premier-league-players-of-202122  https://theanalyst.com/2022/06/premier-league-team-of-the-season-optajoe-xi/  - zdecydowanie najlepszy defensywny pomocnik w kluczowych aspektach. W obronie?
Rodri  made 17 ball recoveries per 1000 opposition touches this season, next best was Kalvin Phillips with 12.8.
is aerial win percentage of 72% was the highest of any midfielder to contest at least 50 aerial duels. In fact, he’s the only midfielder to rank inside the top 17 places league-wide for aerial win rate.

Podając? He completed 91.8% of his passes in the Premier League this season, while based on the difficulty of his pass attempts, he was only expected to have completed 87% of them. His passer impact score, which accumulatively measures his passes above expectation, was 135 for the campaign. No other player in the division reached three figures.
Jako dodatek 7 goli I 2 asysty od defensywnego pomocnika w kluczowych momentach.
Ma miec dokładnie rolę takiego glue-guya, idealnego trybu w maszynie, która ma pozwolić frontowi na swobodną grę, wiedząc, że mają za sobą kogoś, kto ich nalezycie ubezpiecza, zapewniając defensywę i posiadanie piłki.

Paul Pogba – Tutaj dość długo zastanawiałem się nad tym pickiem, ale fakty są takie, że sezon z 13 golami i 9 asystami jest najlepszym w jego karierze i rozegrał go w ManU, a nie w Juve, do tego dołożył tytuł MŚ. Moim zdaniem idealne uzupełnienie dla Rodriego w tej linii, bo dodaje kreatywność i fizyczność, a mając obok siebie Rodriego, może z czystym sumieniem podłączać się do ataku grożąc swoim uderzeniem z dystansu i umiejętnościami technicznymi.

Bruno Fernandes  - Przyznam szczerze, musiałem tutaj zrobić dość spory research zanim gościa wybrałem i przejrzeć trochę materiału video i osobiście co widzę to Rui Costa 2.0. To jak potrafi odnaleźć swoich kolegów na boisku – po prostu profesor i artysta wlasnie w takiej roli go widzę u siebie, mając przy tym chyba najlepsze możliwe otoczenie, super szybcy Mane, Cole i Kanchelskis będą wykorzystywać jego prostopadłe podania i nękać obrońcó raz za razem. Ilość okazji jakie marnowali jego koledzy w highlightach była dla mnie tak zaskakująca, więc te statystyki jakie miał powinny byc o wiele wyższe a i tak 18 goli i 12 asyst w sezonie 20/21 wrzucił. Dodatkowo świetny egzekutor karnych i wolnych 😊

Atak:

Sadio Mane – Myślę, że to mój największy steal na przestrzeni całego draftu, biorąc pod uwagę moment wyboru. Gracz, który regularnie pukał do miana najlepszego gracza sezonu, potrafił wygrywać z Salahem nagrodę o miano najlepszego piłkarza Afryki. Niemniej abstrahując od nagród, Sadio potrafi się wkomponować w drużynę i dla drużyny, co niejednokrotnie pokazał w Liverpoolu. Jego szybkość z lewego skrzydła i możliwość wejścia w pole karne będą tu kluczowe, wierzę w rewelacyjną współpracę z Andy Colem.

Andrei Kanchkelskis – Jak dostajesz nagrodę: Sir Matt Busby Player of the Year za sezon 94/95, od fanów ManU, to nie dostajesz jej bez powodu, zwlaszcza gdy wiecej spotkan w sezonie zagrali od Ciebie Ryan Giggs,, Paul Ince, Roy Keane, Denis Irwin czy Peter Schmeichel, , a niewiele mniej od Ciebie zagrał Eric Cantona, który tę nagrodę zdobył rok wcześniej i rok później jednocześnie zostając najlepszym strzelcem ManU w tym sezonie. Tutaj podobnie jak przy Fernandesie spory research zrobiłem. Potężne uderzenie z obu nóg, gra głową, stamina i szybkość, jeden z najszybszych skrzydłowych w lidze angielskiej w tamtym czasie i ogólnie graczy w historii ManU ( https://bleacherreport.com/articles/1556887-manchester-united-the-15-fastest-players-in-red-devils-history https://www.redcafe.net/threads/fastest-player-to-ever-play-for-united.396246/page-2
5 gwiazdek w swosie 96/97 nie wzięło się z niczego 😉

Polecam przejrzeć: https://www.youtube.com/watch?v=rsv-8-I-7ko  https://www.youtube.com/watch?v=SeDritO0AUo

+ Ciekawostka -> https://www.youtube.com/watch?v=IQJtZF_6Fyc

Andy Cole: Spodziewałem się, że Andy może tu być niedoceniony i spadnie bardzo nisko, ale to tak naprawdę drugi po Mane steal i idealny pick dla mojego składu. Mając takich bombardierów z dystansu, jak Riise, Pogba, Fernandes czy Kanchkelskis. Jego szybkość, technika i boiskowe IQ i inteligencja będzie nieocenione.

Jednak na początek do samego niedocenienia:
 https://www.premierleague.com/news/3972306

Mówimy o graczu, który miał najlepszy sezon gole w punktacji kanadyjskiej (34) + asysty  (13) w historii premier league. Ex eaquo jest co prawda Shearer, ale uwaga Allan miał wtedy 10 trafionych karnych, a Andy okrągłe zero, bo ich po prostu nie strzelał (raptem 2 próby w całej karierze 1 skuteczna)
Całosciowo w golach z gry drugi w historii. Mówimy zatem o jednym z najskuteczniejszych graczy. Kiedyś jeden z dziennikarzy przykleił mu łatkę, że potrzebuje wiele okazji by trafić gola, gdyż miał jak każdy napastnik w karierze epizod x meczów, gdy gola nie strzelił. Niemniej żadne statystyki jakie znalazłem nie pokazały, aby Andy istotnie w wiekszym stopniu marnował sytuacje.
Muszę też dodać trochę o tym jak kompletnym zawodnikiem był Cole.
 https://www.youtube.com/watch?v=nmePfHnGifE – technika użytkowa, umiejętność znalezienia partnera wszystko tu znajdziecie, a teraz będzie miał jeszcze lepszego partnera w postaci Mane i kreatora, który te akcje dla nich rozpocznie (Bruno)

https://www.youtube.com/watch?v=JKwOs4_oBrU – Gole Andy’ego z ManU, lewa noga, prawa noga, gra głową, strzały techniczne, strzały mocne, z podcięcia, z bliska, spoza 16-tki, z przewrotki,  - cała masa zagrań z repertuaru sprawia, że zarówno obrońcy jak i bramkarz nigdy nie wie, co Andy może zagrać, a jego instynkt i umiejętność spozycjonowania się na boisku musi zakończyć się niejedną bramką 😉
Perełki -> gole nr 48 81 89 91 93 97 106

Podsumowując wydaje mi się, że moja drużyna zachowuje świetny balans pomiędzy atakiem i obroną i ciężko jest się do czegoś obiektywnie przyczepić, chyba, że ktoś faktycznie jest jakimś antyfanem Cole’a, ale to chciałbym zobaczyć jakieś konkretne liczby na poparcie tej tezy.
Mam fenomenalnie szybkich graczy w ataku i zachowany spacing, bo nawet moich skrzydłowych jak Mane I Kanchkelskis mogą obiegać Neville i Riise, żeby CI mogli ścinać do pola karnego i wykorzystywać wrzutki tych bocznych obrońców. Kontrola środka pola dzięki Rodriemu i Pogbie (obaj +1,90m), sporo miejsca dla Bruno. Defensywa, rozpoczęcie gry od Allisona, dystrybucja, kreatywna kreacja gry, wykończenie, innymi słowy gotowi na każde wyzwanie.

Nie jestem najlepszy w rozpisywaniu taktyki, ale wydaje mi się, że wszystko tutaj dość naturalnie wygląda i nie odkrywam koła na nowo, a każdy z zawodników jest ustawiony w optymalnej dla siebie roli.

@Sylvinho.

• Mohamed Salah
  • Robin van Persie
  • Ricardo Carvalho 
  • Xabi Alonso
  • Ilkay Gundogan
  • Ederson (GK) 
  • Bacary Sagna
  • Leroy Sane
  • Danny Rose
  • John Stones
  • Mikel Arteta
W dniu 30.12.2024 o 19:06, Sylvinho. napisał(a):

IMG_5776.jpeg

...

Zaczynamy ćwierćfinały. Dla przypomnienia, temat służy do wrzucania opisów, wymiany zdań, przerzucania się argumentami, analiz itp. oraz do głosowania.

Format znany, klasyczny pojedynek H2H. Zwycięzca awansuje do półfinału. Głosujemy poprzez wskazanie jednej z osób (awans: nick usera). Nie ma remisów!

Czas trwania rundy: do soboty 11.01

Zapraszam wszystkich do dyskusji. Miłej zabawy ;)

Edytowane przez Braveheart22

• matek przypiął/eła ten temat

Van Persie to jest inna półka niż cole, który w mu nie był nawet najlepszym strzelcem i nie przekroczył tam nigdy 20 goli w sezonie. Plus Holender dużo lepiej asystował - to były czasy gdy jeszcze śledziłem PL na bieżąco. 
salah zagrał 20 spotkań więcej w czasie których strzelił ponad 60 goli więcej i miał ponad 2 razy więcej asyst niż mane. Nie wiem jak to dla Ciebie podobna półka 

1 minutę temu, blackmagic napisał(a):

Van Persie to jest inna półka niż cole, który w mu nie był nawet najlepszym strzelcem i nie przekroczył tam nigdy 20 goli w sezonie. Plus Holender dużo lepiej asystował - to były czasy gdy jeszcze śledziłem PL na bieżąco. 
salah zagrał 20 spotkań więcej w czasie których strzelił ponad 60 goli więcej i miał ponad 2 razy więcej asyst niż mane. Nie wiem jak to dla Ciebie podobna półka 

Cole nie strzelał karnych, Van Persie strzelił 39, a 7 spudlowal. Z van Persiego taki lepszy asystent, że ma ich mniej od Cole'a a grali odpowiednio 595 i 599 spotkań.

Cole 103 asysty Van Persie 94

5 minut temu, blackmagic napisał(a):

Nie wiem jak to dla Ciebie podobna półka 

Jakoś nagrody piłkarza afryki nie trafiały co roku do Salaha, tylko Mane mu je też zgarniał. Mane zgarnął Onze d'or a Salah nie. Mieli też obaj sezony z drugim miejscem.No myślę, że część tych nagród Mane wskazuje, że talentem byli na podobnej półce.

2 minuty temu, P_M napisał(a):

Cole nie strzelał karnych, Van Persie strzelił 39, a 7 spudlowal. Z van Persiego taki lepszy asystent, że ma ich mniej od Cole'a a grali odpowiednio 595 i 599 spotkań.

Cole 103 asysty Van Persie 94

Wg premierleague.com ma 73 asysty w 414 meczach, a van Persie 53 w 280

Karne to chyba część gry czy te gole jakoś się inaczej liczą?

7 minut temu, blackmagic napisał(a):

Wg premierleague.com ma 73 asysty w 414 meczach, a van Persie 53 w 280

Wziąłem total z transfermarkt. Anyway różnica to 0,176 (AC) do 0,189 (RVP) asysty na mecz patrząc tylko z premier League i 0,157 (RVP) do 0,171 (AC) wszystkie spotkania, aczkolwiek nie wiem czemu by pomijać te z czasów gdy grał w premier league, ale są z jakichś pucharów?

7 minut temu, blackmagic napisał(a):

Karne to chyba część gry czy te gole jakoś się inaczej liczą?

Trochę słabe do mierzenia talentu strzeleckiego z gry, nie sądzisz?

Niestety nie każdy może sobie stat paddować w ten sposób.

Edytowane przez P_M

W ogóle warunkami fizycznymi będę tutaj dominował w środku pola. Każdy z trójki Pogba Rodri Bruno ma lepsze warunki fizyczne od swojego odpowiednika Gundogan Xabi Arteta.

Alisson wygryzł Edersona z bramki Brazylii, także wiemy kto jest numerem jeden, a moja linia obrony jest lepsza zarówno w ataku jak i bezapelacyjnie w obronie. Dodając do tego trudność w skontrolowaniu przez Sylvinho środka pola, będzie im niesłychanie ciężko budować akcje.

Plus moim skromnym zdaniem współpraca moich skrzydłowych, strzały z dystansu i zdecydowana przewaga w grze w powietrzu (patrząc przez pryzmat całej drużyny), co przy dośrodkowaniach i stałych fragmentach będzie miało duże przełożenie, spowoduje, że finalnie moja drużyna strzeli więcej goli:)

Edytowane przez P_M

Trochę rzut monetą ta para imo

lepszy GK u PM

obrona gigantycznie lepsza u PM

środek pola hmm Rodri-Pogba-Bruno vs Xabi-Arteta-Gundo. No jednak lekko na korzyść Sylvinho bo świńskiego duetu z United zupełnie nie kupuje, a Rodri to jeszcze nie ten Rodri z ostatnich dwóch sezonów żeby w pojedynkę rozstrzygnąć walkę o środek pola (mimo, że też świetny).

atak wyraźnie na korzyść Sylvinho

teraz pytanie czy imo taka se obrona Sylvinho zatrzyma meh atak PM. Czy gigant obrona PMa zatrzyma mocny atak Sylvinho.

pomyślę jeszcze :P 

7 godzin temu, P_M napisał(a):

Wziąłem total z transfermarkt. Anyway różnica to 0,176 (AC) do 0,189 (RVP) asysty na mecz patrząc tylko z premier League i 0,157 (RVP) do 0,171 (AC) wszystkie spotkania, aczkolwiek nie wiem czemu by pomijać te z czasów gdy grał w premier league, ale są z jakichś pucharów?

Trochę słabe do mierzenia talentu strzeleckiego z gry, nie sądzisz?

Niestety nie każdy może sobie stat paddować w ten sposób.

Patrzyłem na staty z ich strony po prostu - nie wiem czy TM nie liczy np pucharu pasztetowej ;)

co do karnych - bramka to bramka. Fakt ze drużyna wyznacza Cie do ich strzelania znaczy ze robisz to dobrze. Jest to zatem skill