Skocz do zawartości

ATF PREMIER LEAGUE - 1/8 [julekstep-Qcin_69]

Braveheart22

Rekomendowane odpowiedzi

@julekstep

• Patrick Vieira
  • Nemanja Vidić
  • Peter Schmeichel (GK) 
  • Carlos Tevez
  • Andy Robertson
  • Pablo Zabaleta
  • Fernando Torres
  • Juan Mata
  • Antonio Valencia
  • Colin Hendry
  • Gareth Barry

@Qcin_69

• Wayne Rooney
  • Sol Campbell
  • Gareth Bale
  • Michael Essien
  • David de Gea (GK) 
  • Alexis Sanchez
  • Nicholas Anelka
  • Joe Cole
  • Aleksandar Kolarov
  • Lucas Radebe
  • Steve Finnan

...

Temat służy do wrzucania opisów, dyskusji, przerzucania się argumentami i na koniec do głosowania. Przypominam, że rozbudowane opisy nie są wymagane. Każdego wola ile napisze. Obowiązkowo proszę wrzucić grafikę z taktyką, która najlepiej zobrazuje Wasze zespoły. Ewentualnie jakieś podstawowe informacje, które Waszym zdaniem warto przedstawić, ale najważniejsza grafika.

Jeśli chodzi o format to jest to klasyczny pojedynek H2H. Zwycięzca awansuje do 1/4. Głosujemy poprzez wskazanie jednego z nich (awans: nick usera pogrubioną czcionką).

Czas trwania tej rundy: Myślę, że tydzień, czyli do następnej niedzieli będzie optymalny, biorąc pod uwagę, że w międzyczasie mamy Sylwester, ale tu dajcie jeszcze znać jak to widzicie.

Zapraszam wszystkich do dyskusji. Również osoby spoza zabawy mogą brać udział w głosowaniu, jeśli czują się na siłach. Jednak proszę w tym przypadku chociaż o krótką argumentację głosu z ich strony.

Miłej zabawy ;)

Edytowane przez Braveheart22

1 minutę temu, Braveheart22 napisał(a):

@julekstep

• Patrick Vieira
  • Nemanja Vidić
  • Peter Schmeichel (GK) 
  • Carlos Tevez
  • Andy Robertson
  • Pablo Zabaleta
  • Fernando Torres
  • Juan Mata
  • Antonio Valencia
  • Colin Hendry
  • Gareth Barry

@Qcin_69

• Patrick Vieira
  • Nemanja Vidić
  • Peter Schmeichel (GK) 
  • Carlos Tevez
  • Andy Robertson
  • Pablo Zabaleta
  • Fernando Torres
  • Juan Mata
  • Antonio Valencia
  • Colin Hendry
  • Gareth Barry

patrząc po składach to remis, ze wskazaniem na mnie (bo lepszy manager)

O spoko para dla mnie, 3:1 pewnie bym obstawiał, albo 1:0 - mimo wszystko i tak nie jest to zły skład, myślałem że Julek bardziej zbustuje, a tu było kilka super pickow i graczy których bardzo cenię - Vieira, Vidic u boku obrony bardzo fajny duet, jest sporo atletyzmu, ale nie na tyle by mnie zdominować, brakuje z kolei trochę kreatywności z przodu, a i Torres z Tevezem to dość wątpliwy duet napastników na tym poziomie imo, ale tak jak wspomniałem na początku i tak bardzo ok całościowo wybór składu przez kogoś kto większość zawodników zna tylko z Championship Managera

• matek przypiął/eła ten temat

PÓKI CO TAKSA, potem dodam opis co i jak

generalnie wariacja na temat 4-4-2:

1.png

kilka słów o zawodnikach (ciut statów z PL -> aktywnym grajkom obcinam sezony po 21-22, osiągnięcia z okresu gry w PL, profil i motywacja wyboru + rola w taktyce):

Peter Schmeichel (GK):

staty z PL -> 310 meczów, 129 czyste konto, 1 gol :)
osiągnięcia -> 4 x mistrzostwo, 1 x LM, 1 x najlepszy gracz sezonu, 11tka dekady, w ciul wyróżnień spoza PL (IFFHS World Best Goalkeeper i takie tam)
profil i wybór -> absolutne top3 bramkarzy tego draftu (obok Edwina i Cecha) a dla boomerów (którzy chyba w większości tu się bawią) to jest właśnie TEN BRAMKARZ-SYMBOL, nie tylko Premier League 90's ale piłki 90's w ogóle. Świetny technicznie, świetny profil psychologiczny no bajka. Pewnie może dziwić niektórych szybki wybór bramkarza, ale tutaj byłem pewien że jak ktoś powie sprawdzam i weźmie jednego z bramkarskiego top3 to zaraz cała trójka zniknie a reszta draftujących będzie musiała wymyślać sposoby na promowanie swoich średniaków....no i tak faktycznie się stało, w 5 wyborów po Peterze cała trójka była już wzięta :) aaaa w bonusie mały polski akcent w zabawie!
rola w taktyce -> wice-kapitan, ma bronić, rozpoczynać kontry i dodawać pewności kolegom z pola.

Andrew Robertson (LB):

staty z PL -> 218 meczów, 8 goli, 49 asyst
osiągnięcia -> 1 x mistrzostwo, 1 x LM (+ 2x finał), 2 x 11tka sezonu + wyróżnienia spoza PL (ESM Team of the Year)
profil i wybór -> absolutna topka na swojej pozycji, typowy boiskowy 'koń' co podsumować można fajnym cytatem od Mourinho: "I am still tired just looking at Robertson. He makes 100-metre sprints every minute, absolutely incredible, and these are qualities.". Mega się cieszę, że w 5ej (!!!) rundzie udało mi się picknąć gracza, którego bez zażenowania mogę reklamować jako top2 na swojej pozycji. Steal.
rola w taktyce -> dość kluczowy gracz mojej taktyki, który ma być królem lewej strony, bardzo często uczestniczącym w akcjach ofensywnych (jako że Mata nie jest klasycznym wingiem i będzie często schodził do środka, za dwójkę napastników). Tutaj liczę na jego zajebistą wydolność, aczkolwiek w razie W będzie ubezpieczany przez Garetha Barry'ego.

Colin Hendry (CB):

staty z PL -> 217 meczów, 8 goli, 7 asyst
osiągnięcia -> 1 x mistrzostwo, 2 x 11tka sezonu
profil i wybór -> typowy, twardy środkowy obrońca w starym stylu, bez żadnych pedalskich udziwnień. Wybierany w przedostatniej rundzie, gdzie po prostu musiałem dobrać kolegę dla Krula Vidica. Blondyna z Blackburn pewnie pamięta tu sporo boomerów, więc dodatkowe sentimental value!
rola w takyce -> tutaj bez większej filozofii, pole karne przeciwnika to on może widzieć tylko przy okazji rogów, bliskich rzutów wolnych 'na wrzutkę' a tak w pełni ma się skupić na destrukcji. Bonus w postaci tego że po lewej stronie będzie obok szkockiego kolegi Robertsona, więc jakby co mogą sobie krzyczeć w gaelic i Wasze cockneye c***a zrozumieją!

Nemanja Vidic (CB):

staty z PL -> 211 meczów, 15 goli, 3 asysty
osiągnięcia -> 5 x mistrzostwo, 1 x LM (+ 2 x finał), 2 x najlepszy gracz sezonu, 4 x 11tka sezonu + wyróżnienia spoza PL (3x ESM Team of the Year)
profil i wybór -> absolutna czołówka jeśli chodzi o środkowych obrońców w zabawie (z papierami nawet na top1) i kolejny charakterniak w ekipie. No i musiałem mieć jakiegoś Serba w składzie, c'nie? Więc mam najlepszego możliwego!
rola w taktyce -> lider obrony, który podobnie jak Hendry do przodu ma ruszać tylko w przypadku rzutów rożnych i wolnych w pobliżu 11tki rywala, gdzie jego 190 cm może bardzo pomóc. Poza tym pełne skupienie na destrukcji!

Pablo Zabaleta (RB):

staty z PL -> 303 mecze, 9 goli, 20 asyst
osiągnięcia -> 2 x mistrzostwo, 1 x 11tka sezonu + wyróżnienia spoza PL (2x 5th team FIFPRO World XI)
profil i wybór -> kolejny stud na swojej pozycji i kolejny grajek z zajebistym profilem psychologicznym (w Football Managerze miał personality Model Professional!! - pozdro qcin i Anelka!). Podobnie - jak Robertson - boiskowy 'koń'.

rola w taktyce -> nie będzie miał tyle zadań ofensywnych co Roberston (bo i nie będzie takiej potrzeby po tej stronie boiska), ale również ma stosunkowo dużą swobodę jeśli chodzi o rajdy do przodu, bo w razie W ubezpieczać będzie go Valencia.

Gareth Barry (DM):

staty z PL -> 653 mecze, 53 gole, 65 asyst
osiągnięcia -> 1 x mistrzostwo, rekordzista PL w ilości rozegranych meczów
profil i wybór -> wybrać w 11 rundzie atf Premier League draftu kolesia który rozegrał najwięcej meczów w tejże Premier League to imho steal (obok Robertsona drugi największy u mnie). Definicja solidności, gracz który nigdy nie będzie najlepszy na boisku, ale też taki który nie zejdzie nigdy poniżej pewnego poziomu. Dodatkowo Barry idealnie wpasował się w moje potrzeby zarówno jeśli chodzi o taktykę jak i profil psychologiczny -> kolejny charakterny walczak, który nie pęknie na robocie!
rola w taktyce -> najbardziej defensywny gracz mojej drugiej linii, który poza typowymi zadaniami defensywnego pomocnika ma w razie w asekurować Robertsona na lewej obronie

Patrick Vieira (CM):

staty z PL -> 307 meczów, 31 goli, 36 asyst
osiągnięcia -> 3 x mistrzostwo, 1 x najlepszy gracz sezonu, 6 x najlepsza 11tka sezonu, 11ka dekady,  pierdyliard wyróżnień spoza PL
profil i wybór -> pisać wiele nie trzeba, legenda. Mój plan na draft w przypadku wylosowania miejsca w dolnej połowie od początku zakładał pójście w kogoś z dwójki Vieira/Keane (w tej kolejności) a wiedząc że jest forumowa tendencja aby z topowymi pickami iść w 'artystów' to może nawet zebrać obu jakby się dało. Plan maximum został popsuty przez matka, ale szczęście w nieszczęściu że ostał mi się ten, moim zdaniem, trochę lepszy z tego klasycznego PL-rivarly.
rola w taktyce -> kapitan, box to box midfielder który ma robić to co potrafi najlepiej, czyli....wszystko! Serce drużyny i jej absolutnie kluczowa postać biorąca równy udział w destrukcji jak i w budowaniu ofensywy.

Juan Mata (LM):

staty z PL -> 278 meczów, 52 gole, 55 asyst
osiągnięcia -> 1 x LM, 1 x 11tka sezonu
profil i wybór -> nawet tworząc ekipę zakapiorów trzeba sobie gdzieś zostawić jedno miejsce dla gracza bardziej kreatywnego, optymalnie pomocnika - tutaj padło na Matę czy całkiem spoko rozgrywajka, który dodatkowo był mocno wszechstronny (gra zarówno na środku jak i na obu skrzydłach) i był dobrym wykonawcą stałych fragmentów, czego też mi brakowało.
rola w taktyce -> nominalny lewy pomocnik/skrzydłowy, który jednak często ma schodzić do środka za dwójkę napastników robiąc miejsce na lewej Robertsonowi. Juan dostaje dużo swobody taktycznej (wolny elektron!) i bardzo mocno ograniczone zadania defensywne (takie minimum przyzwoitości styknie). Nominalny wykonawca wszelkich rzutów rożnych i wolnych, oraz jeden z trójki graczy (razem z Tevezem i Torresem) wyznaczonych do strzelania karnych.

Antonio Valencia (RM):

staty z PL -> 325 meczów, 23 gole, 52 asysty
osiągnięcia -> 2 x mistrzostwo, 1 x 11tka sezonu
profil i wybór -> kolejny koń na boku w mojej ekipie, który dodatkowo jest mocno uniwersalny jeśli chodzi o prawą stronę (na prawej może grać wszędzie). Potrzebowałem kogoś na prawą stronę a że mój ulubiony prawy pomocnik (Poborsky) w PL był bustem to wybór padł na sympatycznego Ekwadorczyka.
rola w taktyce -> typowy RM bez udziwnień, jak można idzie do przodu, jak trzeba asekuruje Zabaletę.

Carlos Tevez (SS):

staty z PL -> 202 mecze, 84 gole, 37 asyst
osiągnięcia -> 3 x mistrzostwo, 1 x LM, 1 x 11tka sezonu, 1 x najlepszy strzelec PL
profil i wybór -> wyjątkowy - jak na południowoamerykańskiego napastnika - walczak i twardziel, który poza strzelaniem bramek robił masę brudnej roboty. Z drugiej strony bardzo dobry technicznie i kreatywny, więc jest potencjał na trochę kombinacyjnej gry z Matą i Torresem. Generalnie dla mnie było to prosty wybór bo swego czasu było to jeden z moich ulubionych piłkarzy, który bardzo dobrze pasował mi do mojej ekipy charakterniaków.
rola w taktyce -> o ile będzie się dużo wymieniał z Torresem to on jest tym ciut bardziej cofniętym z dwójki napastników (dodatkowo zawsze fajnie jak Argentyńczyk dostanie znaczek SS w lineup builderze!). Poza zadaniami stricte ofensywnymi ma gryźć murawę i ostro nakładać pressing na rywali po stracie piłki - czyli dokładnie to co robił w realu!

Fernando Torres (CF):

staty z PL -> 212 meczów, 85 goli, 32 asysty
osiągnięcia -> 1 x LM, 2 x 11tka sezonu + pierdyliard nagród spoza PL (w tym trzecie miejsce w głosowaniu na złotą piłkę!)
profil i wybór -> gracz ze złotej generacji hiszpańskiej piłki, pasujący mi taktycznie jak i psychologicznie (kolejny walczak) patrząc na to jak udekorowany jest to grajek to trochę może dziwić że ostał się tak długo, tu pewnie zaważyło to że w Chelsea grał wyraźnie gorzej niż za czasów gry w Liverpoolu, ale to dalej przecież był świetny grajek (za czasów gry w Chelsea był przecież najlepszym strzelcem EURO). Jednak jak na pick z 7 rundy to tutaj nie ma wstydu totalnie.
rola w taktyce -> mój najbardziej wysunięty zawodnik, ale nie zwalnia go to ofc z obowiązków taktycznych w defensywie gdzie ma - podobnie jak Tevez - robić pressing na rywalach i generalnie być wkurwiający. Nie ma miękkiej gry! (no chyba że jesteś Juanem Matą, wtedy trochę ci odpuszczam!)

Kapitan -> Patrick Vieira
Wice-kapitan -> Peter Schmeichel
Rzuty wolne -> Juan Mata (ew. Carlos Tevez jako 2nd option)
Rzuty rożne -> Juan Mata
Rzuty karne -> Juan Mata / Fernando Torres / Carlos Tevez (w zależności od dyspozycji / pewności siebie)

Podsumowanie:

- Wszyscy wybrani gracze to uznane gwiazdy PL z 200+ meczami w tej lidze na koncie (brak tzw. picków z kapelusza dupy), którzy dodatkowo grali tam w swoim prime (więc przy ocenie nie trzeba tu robić value adjustments jak przy jakimś CR czy innym Robbenie)

- Banda bardzo wybieganych, mentalnych skurwieli -> więc nie będę tu nikogo czarował że będzie świadkiem joga bonito czy innej magii futbolu a moi gracze wyczarują zwycięstwa. Moi gracze te zwycięstwa wywalczą i wybiegają, to PL a nie jakaś pedaliada.

- Każdy wie po co tu jest i na każdym mogę polegać (praktycznie każdy z mojej ekipy w jakimś momencie był kapitanem klubu albo kadry, brak miejsca na różnej maści ego-tripy). Myślę że nawet @Denis Bad Boy Załęcki doceniłby charakterność mojej ekipy!

- Rewelacyjna defensywa (arguably top1 zabawy) połączona z całkiem dobrze ułożonym i dopasowanym atakiem (który nie zapewni fajerwerków, ale powinien być dość skuteczny)

- Każdy gra na pozycji i w roli w której powinien czuć się komfortowo (bo widzę po innych parach że nie zawsze jest to takie oczywiste!)

Edytowane przez julekstep

Może i ma Julek mniej ofensywnego talentu, ale widać też wyraźne atuty i mam wrażenie, że nie jest to wygodny matchup dla Qcina. Niemniej, najpierw zostawiał Wam pole do popisu. 

Aha, żarty żartami, ale trochę kiepsko te podśmiec***ki wyglądają, kiedy samemu w 4 rundzie wybiera się grajka, w sumie z podobnego poziomu, co Julek wybrał w 11.

Trochę pokory :P

1 godzinę temu, Braveheart22 napisał(a):

Może i ma Julek mniej ofensywnego talentu, ale widać też wyraźne atuty i mam wrażenie, że nie jest to wygodny matchup dla Qcina. Niemniej, najpierw zostawiał Wam pole do popisu. 

Aha, żarty żartami, ale trochę kiepsko te podśmiec***ki wyglądają, kiedy samemu w 4 rundzie wybiera się grajka, w sumie z podobnego poziomu, co Julek wybrał w 11.

Trochę pokory :P

Essien top 5 box to box w historii PL :P 

Pokora to moje drugie imię!

4 godziny temu, julekstep napisał(a):

dodałem kilka opisów, ale TROCHĘ SIĘ Z TYM ZEJDZIE

ja 2 stycznia będę się tym zajmował jakby co i tak najwcześniej, chyba że 1 coś machnę :P Jak 2 nie wrzucę to dopiero w niedzielę najwcześniej, normalnie bym 3ego się tym zajął ale mam Morawieckiego w restauracji i wypadałoby się pojawić w robocie xd 

4 minuty temu, Qcin_69 napisał(a):

ja 2 stycznia będę się tym zajmował jakby co i tak najwcześniej, chyba że 1 coś machnę :P Jak 2 nie wrzucę to dopiero w niedzielę najwcześniej, normalnie bym 3ego się tym zajął ale mam Morawieckiego w restauracji i wypadałoby się pojawić w robocie xd 

"U Sowy" part deux xD

Podobnie jak w drugiej parze beż opisu głosuje na Julka.

Szkoda, bo była by bitka na drzazgi, bo potencjał podobny, Qcin ma na pewno lepsza ofensywę, ale może jeszcze wrzuci opis to zmienię jak dam radę:)

Edytowane przez antek