Skocz do zawartości

Trade Deadline 2025

the_secret

Rekomendowane odpowiedzi

8 godzin temu, marceli73 napisał(a):

Jak już to prędzej do NY lub Miami pójdzie. LAL z obecna plaga brudasów i bezdomnych na plażach to 3 ci świat.  

Nie zgodzę się, bo tam bywam. On z tym nie miałby styczności. W Beverly Hills czy Hollywood (nie mylić z ulicą Hollywood Blvrd) nie ma żadnych brudasów, tak samo na plażach. Nie sądze by zagladał pod molo w Santa Monica czy Venice Beach. LA było i będzie top destynacją dla top gwiazdy, tak samo marka Lakers, niezależnie jaka banda jest w składzie.

Edytowane przez Dunk Fan

Tu niestety pełna zgoda 

Takie marki jak Lakers real czy lokalnie Legia zawsze mają łatwiej czy się to komuś podoba czy nie 

A nam pozostaje tylko hejtować z zazdrości 

POLONIA WARSZAWA!

13 godzin temu, marceli73 napisał(a):

Jak już to prędzej do NY lub Miami pójdzie. LAL z obecna plaga brudasów i bezdomnych na plażach to 3 ci świat.  

Nie jestem w stanie tego zweryfikować, ale podobno San Francisco stało się totalną meliną. 

Jakiś czas temu oglądałem program właśnie o kryzysie wizerunkowym i postępującym rozkładzie w tym mieście.

Podobno centrum opanowali ćpuni i złodzieje. 

Prawda to?

7 godzin temu, Dunk Fan napisał(a):

Nie zgodzę się, bo tam bywam. On z tym nie miałby styczności. W Beverly Hills czy Hollywood (nie mylić z ulicą Hollywood Blvrd) nie ma żadnych brudasów, tak samo na plażach. Nie sądze by zagladał pod molo w Santa Monica czy Venice Beach. LA było i będzie top destynacją dla top gwiazdy, tak samo marka Lakers, niezależnie jaka banda jest w składzie.

W Kalifornii żyjesz?

2 godziny temu, josephnba napisał(a):
15 godzin temu, marceli73 napisał(a):

Nie jestem w stanie tego zweryfikować, ale podobno San Francisco stało się totalną meliną. 

Jakiś czas temu oglądałem program właśnie o kryzysie wizerunkowym i postępującym rozkładzie w tym mieście.

Poznałem osobę z San Francisco i chwaliła sobie. Z drugiej strony emigrant z Nigerii, to inne porównanie

3 godziny temu, josephnba napisał(a):

Prawda to?

Prawda jest taka że Californii obowiązuje karta praw bezdomnego- The Homeless Bill of Rights . Mają podobne prawa jak większość obywateli, łącznie z tym że mogą brać udział w wyborach. Chociaż myślę że  głosowanie nie jest tym magnesem , który ich tam przyciąga z całych Stanów, bardziej to że w miejscach publicznych mogą legalnie żebrać, a policja nie ma prawa ich niepokoić ani nawet wylegitymować 

Gruba beka, że jest coś takiego jak homeless bill of right. Jeszcze grubsza, że w Kalifornii nie obowiązuje.

https://en.wikipedia.org/wiki/Homeless_Bill_of_Rights#California

Wiecie, USA potrzebuje wprowadzić ustawy(na razie działają w 3 stanach na 50), że wiecie - bezdomni to ludzie. 

Nie mieszkam w Kaliforni, ale w ostatnich kilku latach często jeżdżę. Karta bezdomnego nie ma zwiazku z życiem jakiejkolwiek gwiazdy filmu czy sportu. Mozemy sobie podyskutować o tym, jakie to ma znaczenie dla przeciętnego mieszkańca czy turysty w odbiorze. Wemby jest ponad tym dosłownie i w przenośni.

LA jest dużo brzydszym miastem niż San Francisco, ale ma lepszą pogodę i niższe ceny. Inna sprawa, że USA stoją w miejscu od lat. Jak porównam SF z Warszawa, to przez te 12 lat tam się nic nie zmieniło. A Warszawa innym miastem. Generalnie po odwiedzeniu ok. 50 krajów (nie chodzi o przesiadkę) tylko się cieszyć, że mozemy mieszkać w Polsce. 

Edytowane przez Dunk Fan

W dniu 25.12.2024 o 07:06, josephnba napisał(a):

Prawda to?

prawda, tylko że centrum miasta w Ameryce to co innego niż centrum miasta w Europie (czytaj: nie spędza się tam wolnego czasu, nie chodzi wieczorem do knajpy ani na balety), a już młodzi afroamerykanie zupełnie nie mają po co tam zaglądać

więc to jakie jest centrum LA / SF / NYC / Chicago nie ma dla nich szczególnego znaczenia, bo praktycznie tam nie zaglądają, chyba że akurat tam jest hala meczowa (bo obiekty treningowe też z reguły za miastem). 

Temat wielokrotnie poruszany, gdy homerzy jakichś ekipy, czy tu na forum czy gdziekolwiek indziej w dyskusji podają jako argument miasto X jest przecież spoko dla FAs bo w jakimś tam rankingu jakości życia jest wysoko gdy tymczasem takie rankingi dotyczą z reguły rzeczywistości Johnnego & Jane Doe a nie Miszcza Koszykówki Z Milionami na Koncie. Tenże Miszcz spędza swój czas 

W dniu 25.12.2024 o 01:36, Dunk Fan napisał(a):

W Beverly Hills czy Hollywood (nie mylić z ulicą Hollywood Blvrd)

to samo z SF, to samo pewnie w NY (słynne Hamptons 5) etc

2 godziny temu, rw30 napisał(a):

prawda, tylko że centrum miasta w Ameryce to co innego niż centrum miasta w Europie (czytaj: nie spędza się tam wolnego czasu, nie chodzi wieczorem do knajpy ani na balety), a już młodzi afroamerykanie zupełnie nie mają po co tam zaglądać

więc to jakie jest centrum LA / SF / NYC / Chicago nie ma dla nich szczególnego znaczenia, bo praktycznie tam nie zaglądają, chyba że akurat tam jest hala meczowa (bo obiekty treningowe też z reguły za miastem). 

Temat wielokrotnie poruszany, gdy homerzy jakichś ekipy, czy tu na forum czy gdziekolwiek indziej w dyskusji podają jako argument miasto X jest przecież spoko dla FAs bo w jakimś tam rankingu jakości życia jest wysoko gdy tymczasem takie rankingi dotyczą z reguły rzeczywistości Johnnego & Jane Doe a nie Miszcza Koszykówki Z Milionami na Koncie. Tenże Miszcz spędza swój czas 

to samo z SF, to samo pewnie w NY (słynne Hamptons 5) etc

Nie byłem więc nie wiem, wybieram się w przyszłym roku do Chicago więc będę mógł coś zweryfikować 

Jednakże pisząc poprzedniego posta miałem na myśli ujęcia z masa ludzi zombie po ciężkich dragach 

Mówili w tym dokumencie też że ludzie wolą zostawić auto otwarte na ulicy żeby złodzieje w SF właśnie w centrum nie wybili im szyby 

Może faktycznie źle postrzegam tę sytuację, przez pryzmat europejskich stolic. ale wrażenie to na mnie zrobiło ogromne 

W dniu 25.12.2024 o 14:23, Dunk Fan napisał(a):

Inna sprawa, że USA stoją w miejscu od lat. Jak porównam SF z Warszawa, to przez te 12 lat tam się nic nie zmieniło. A Warszawa innym miastem.

W wwa poza jakimis budynkami ze szklanymi fasadami praktycznie bez zmian (zoliborz, mokotow). Ta sama szarzyzna wszedzie. Troche pudru i te same krzywe chodniki. Nie wiem co ty widziales w US ale to jest dokladnie to samo w PL, tj budowane w wielkich miastach na potege apartamentowce w miejscach z tzw dupy, ze sklepami/bankami/hipsterska kawa na parterze. 

Jak nie mieszkasz w Warszawie tyle czasu to opowiadasz bzdury, jak mieszkasz to się dziwię, musisz mieć klapki na oczach. Czuję zapach polityki, a nie chce mi się w to wchodzić. Wpisałeś się by się nie zgodzić, rozumiem.

Przecież w 2013 drugiej linii metra jeszcze nie było. EOT, bo to nie temat o tym.

Edytowane przez Dunk Fan

8 godzin temu, joe dumars napisał(a):

niby czemu?...

Bo fani Lakers zawsze twierdzą że im się należy bardziej :P

Vuca też van za jakiś szrot sugerował mi w topicku o Bulls ;)

9 minut temu, Dunk Fan napisał(a):

Jak nie mieszkasz w Warszawie tyle czasu to opowiadasz bzdury, jak mieszkasz to się dziwię, musisz mieć klapki na oczach. Czuję zapach polityki, a nie chce mi się w to wchodzić. Wpisałeś się by się nie zgodzić, rozumiem.

Przecież w 2013 drugiej linii metra jeszcze nie było. EOT, bo to nie temat o tym.

A co się zmieniło w Warszawie? 

Jeśli dobrze pamiętam, ty też nie mieszkasz w Warszawie, co najwyżej bywasz 

Poza niemiecką kładką i niemieckimi drzewami coś się zmieniło? 

Zniknęła cześć reklam wielkopowierzchniowych, powstało muzeum cytadela, no i druga nitka poza tym niewiele. 

Miasto faktycznie pudrują dla śledzi z Mordoru, żeby poczuli że są wyjątkowi, bo pracują w korpo. Zwykły Kowalski zmian nie dostrzega zbyt wielu bo i ich nie ma wiele 

Stolica zawsze będzie atrakcyjna dla ludzi i turystów, ale w kategorii atrakcji i architektury jest słabo 

Słabo kojarzysz, mieszkam w Warszawie od 2013 roku.

Wymieniasz kilka rzeczy, które powstały, by potem napisać, że poza tym niewiele ;]

Przyjmijmy, że w Warszawie powstało niewiele, ale w San Francisco jeszcze mniej. I nie chodziło mi w pierwszym wpisie o kontekst: Boże, jaka cudowna ta Warszawa, ale jak na przykładzie Warszawy vs SF się zmienia Polska, a jak USA.

To jest no contest.

PS. Teraz miałem okazję popytać kilku Polaków 60+, którzy są pierwszy raz w USA - no i jak? Mówili, że: Panie te USA to na filmach amerykańskich takie wow (i to oglądane w latach 90.), wolę żyć w Polsce. To trochę inna dyskusja niż co się zmieniło, ale też powinna dawać do myślenia.

Edytowane przez Dunk Fan

2 godziny temu, memento1984 napisał(a):

W wwa poza jakimis budynkami ze szklanymi fasadami praktycznie bez zmian (zoliborz, mokotow). Ta sama szarzyzna wszedzie. Troche pudru i te same krzywe chodniki. Nie wiem co ty widziales w US ale to jest dokladnie to samo w PL, tj budowane w wielkich miastach na potege apartamentowce w miejscach z tzw dupy, ze sklepami/bankami/hipsterska kawa na parterze. 

od razu widać, że masz zero pojęcia o Warszawie.

2 godziny temu, josephnba napisał(a):

Bo fani Lakers zawsze twierdzą że im się należy bardziej :P

Vuca też van za jakiś szrot sugerował mi w topicku o Bulls ;)

A co się zmieniło w Warszawie? 

Jeśli dobrze pamiętam, ty też nie mieszkasz w Warszawie, co najwyżej bywasz 

Poza niemiecką kładką i niemieckimi drzewami coś się zmieniło? 

Zniknęła cześć reklam wielkopowierzchniowych, powstało muzeum cytadela, no i druga nitka poza tym niewiele. 

Miasto faktycznie pudrują dla śledzi z Mordoru, żeby poczuli że są wyjątkowi, bo pracują w korpo. Zwykły Kowalski zmian nie dostrzega zbyt wielu bo i ich nie ma wiele 

Stolica zawsze będzie atrakcyjna dla ludzi i turystów, ale w kategorii atrakcji i architektury jest słabo 

kolejny dzban co chyba Warszawę tylko w tunelach metra ogląda.

4 minuty temu, Qbajag napisał(a):

od razu widać, że masz zero pojęcia o Warszawie.

kolejny dzban co chyba Warszawę tylko w tunelach metra ogląda.

Dziecko kochane. Mamusia nie nauczyła że do starszych się odnosi z szacunkiem?

Zamiast zgrywać koguta napisz lepiej kurczaczku co takiego od 2013 roku się zmieniło w naszym mieście czego mogłem nie dojrzeć zza szyby auta bo metrem jeżdżę bardzo sporadycznie 

8 minut temu, josephnba napisał(a):

Dziecko kochane. Mamusia nie nauczyła że do starszych się odnosi z szacunkiem?

Zamiast zgrywać koguta napisz lepiej kurczaczku co takiego od 2013 roku się zmieniło w naszym mieście czego mogłem nie dojrzeć zza szyby auta bo metrem jeżdżę bardzo sporadycznie 

Na szacunek zasługują tylko Ci, którzy sobie na niego zapracowali.

Pierwsze z brzegu bo może dziadku oczy Ci już szwankują:
- całkowita przebudowa wiaduktów Trasy Łazienkowskiej;
- powstanie bulwarów Wiślanych;
- powstanie mostu Południowego;
- powstanie Południowej Obwodnicy Warszawy;
- remont placu 5 pięciu rogów;
- remont ciągu Saska-Brukselska;
- budowa tramwaju na Wilanów;
- budowa II linii metra.

To tak na szybko. Mało od 2013 roku? Jestem ciekaw ile miast wielkości mniej więcej Warszawy zrobiło coś więcej.

Edytowane przez Qbajag