Skocz do zawartości

umarl krol, niech zyje krol, czyli gukesh sukcesorem magnusa!

joe dumars

Rekomendowane odpowiedzi

no to mamy nowego krola szachow! warto dodac, ze gukesh jest najmlodszym w historii mistrzem swiata w szachach klasycznych. w rozstrzygajacej partii dopisalo mu szczescie (blunder lirena), co czyni ten sukces jeszcze ciekawszym w mojej opinii; w sztabie gukesha bylo 4 (sic!) polakow. sekundowali mu: janek duda, wojtaszek, gajewski (pierwszy w hierarchii!) i nasz mlody IM, klimkowski...

p. s. hikaru wiedzial! -> 

Edytowane przez joe dumars

Btw skąd w Polsce taki wzrost zainteresowania szachami wśród w szeroko pojętym mainstreamie? Zastanawia mnie dlaczego zupełnie tego nie widać a przypadku brydża, gdzie Polacy odnoszą nieporównywalnie większe sukcesy. Chodzi o niski próg wejścia w przypadku szachów?

Zerkałem na wyniki tego meczu i parę partii zdarzyło mi się z doskoku zerknąć, ale przyznam szczerze, zainteresowania i emocji wywołał ten mecz u mnie zero. Poziom nie dowiózł, plus sytuacja z Magnusem tylko mocniej deprecjonuje ten mecz. Inna sprawa, że Gukesh nie gra porywających szachów, jak już sporo topowych graczy zauważyło, bardzo dobrze liczy warianty, ale intuicji szachowej mu brakuje i ciężko zobaczyć w jego grze choć odrobinę artyzmu i ciekawie zauważonych taktyk.

1 minutę temu, Kily napisał(a):

Btw skąd w Polsce taki wzrost zainteresowania szachami wśród w szeroko pojętym mainstreamie? Zastanawia mnie dlaczego zupełnie tego nie widać a przypadku brydża, gdzie Polacy odnoszą nieporównywalnie większe sukcesy. Chodzi o niski próg wejścia w przypadku szachów?

Serial Gambit Królowej dobrze się u nas przyjął + jako naród dobrze ogarniamy angielski, więc odpalenie sobie takiego Nakamury na YT to przyjemność jeżeli chodzi o poziom analizowania partii :)

40 minut temu, Kily napisał(a):

A gdzie zauważyłeś ten wzrost? 

19 minut temu, RappaR napisał(a):

A gdzie zauważyłeś ten wzrost? 

M.in. tu widząc powstawanie takich tematów jak ten właśnie. A w ostatnich latach podobne rzezy można było zaobserwować w SM. Nawet na kanale sportowym zrobili coś o szachach. I chyba rację ma @P_M, bo faktycznie zbiegło się to z wypuszczeniem na Netfliksie tego serialu o szachach.

2 minuty temu, Kily napisał(a):

M.in. tu widząc powstawanie takich tematów jak ten właśnie. A w ostatnich latach podobne rzezy można było zaobserwować w SM. Nawet na kanale sportowym zrobili coś o szachach. I chyba rację ma @P_M, bo faktycznie zbiegło się to z wypuszczeniem na Netfliksie tego serialu o szachach.

Temat był już 5 lat temu, po prostu koalicyjny fan jak to fani koalicji, skasował to w imię cenzury i politycznego zamordyzmu, typowego dla koalicji.

a propos wzrostu popularnosci szachow w polsce warto wspomniec o niebagatelnych sukcesach naszych zawodnikow. jan krzysztof duda 3 lata temu wygral puchar swiata, a nasze panie sa w absolutnej topce na swiecie w 'druzynowce'. na szachy w polsce jest aktualnie najlepsza koniunktura od czasow akiby rubinsteina...

2 godziny temu, P_M napisał(a):

jako naród dobrze ogarniamy angielski, więc odpalenie sobie takiego Nakamury na YT to przyjemność jeżeli chodzi o poziom analizowania partii :)

Zarzuć jakieś fajne analizy od Nakamury, bo jedyne, które do tej pory mi się spodobały to od Leviego

5 minut temu, RappaR napisał(a):

Zarzuć jakieś fajne analizy od Nakamury, bo jedyne, które do tej pory mi się spodobały to od Leviego

Nawet nie wiem, którą konkretnie by Ci zaproponować, super się oglądało te na bieżąco z jego własnych gier z turnieju kandydatów czy Norway Chess https://www.youtube.com/@GMHikaru/playlists
Levy jest dla mnie osobiście bardzo irytujący.

11 minut temu, P_M napisał(a):

Nawet nie wiem, którą konkretnie by Ci zaproponować, super się oglądało te na bieżąco z jego własnych gier z turnieju kandydatów czy Norway Chess https://www.youtube.com/@GMHikaru/playlists
Levy jest dla mnie osobiście bardzo irytujący.

Mi najlepiej analizuje, odpaliłem pierwszą z brzegu Hikaru, poziom niżej, ale watchable. Co mnie rozbawiło - i was sceptical, that somebody below 2600 could find the move. 

44 minuty temu, RappaR napisał(a):

Mi najlepiej analizuje, odpaliłem pierwszą z brzegu Hikaru, poziom niżej, ale watchable. Co mnie rozbawiło - i was sceptical, that somebody below 2600 could find the move. 

Praggnanandhaahaha;)

W dniu 14.12.2024 o 04:38, fluber napisał(a):

Blunder to mało powiedziane, postawić sobie gońca w rogu i wymusić wymianę wież w przegranej pionkówce, to odpowiednik Janusza Jojko. Nawet ja bym nie przegrał tej pozycji w taki sposób.

mina chinczyka jak juz dokonczyl ruch, bezcenna :) taka niewinna obcinka haha "czy on to zauwazyl"