Skocz do zawartości

Oszczędności forumowiczów

RappaR

Oszczędności forumowiczów  

28 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy całość Twoich życiowych oszczędności wynosi więcej niż łączna suma Twoich ostatnich 8 pensji

• Tak
      18
    • Nie
      10

Rekomendowane odpowiedzi

12 minut temu, P_M napisał(a):

To musiałbyś zmienić w takim razie pytanie o majątek netto. Wtedy np jak ktoś ma dom warty 1mln a jeszcze 700k kredytu do spłaty to w tym wypadku jego majątek netto wynosi 300k.  

To o co pytam to takie pojęcie bardziej luźne.
Wiadomo, że musisz mieć mieszkanie by w nim mieszkać. Potrzebujesz samochód na dojazd do pracy.

Nie potrzebujesz willi z basenem i Roll Royca z szoferem. 

Coś w stylu - jaki masz swój majątek netto biorąc pod uwagę gotówkę i wartości "nadmiarowe". 

Albo inaczej - ktoś kto żyje od pierwszego do pierwszego, żyje dla mnie od pierwszego do pierwszego jeśli wydaje na opłaty, dojazdy i dzieci.

Ktoś kto żyje od pierwszego do pierwszego, bo wydaje na leasingi, podróże i raty fortepianu za 200k nie żyje od pierwszego do pierwszego, po prostu żyje bardzo rozrzutnie, mimo że formalnie tak - wydaje całość swojej wypłaty. 

20 minut temu, RappaR napisał(a):

To o co pytam to takie pojęcie bardziej luźne.
Wiadomo, że musisz mieć mieszkanie by w nim mieszkać. Potrzebujesz samochód na dojazd do pracy.

Nie potrzebujesz willi z basenem i Roll Royca z szoferem. 

Coś w stylu - jaki masz swój majątek netto biorąc pod uwagę gotówkę i wartości "nadmiarowe". 

Albo inaczej - ktoś kto żyje od pierwszego do pierwszego, żyje dla mnie od pierwszego do pierwszego jeśli wydaje na opłaty, dojazdy i dzieci.

Ktoś kto żyje od pierwszego do pierwszego, bo wydaje na leasingi, podróże i raty fortepianu za 200k nie żyje od pierwszego do pierwszego, po prostu żyje bardzo rozrzutnie, mimo że formalnie tak - wydaje całość swojej wypłaty. 

Sure, ja to wszystko rozumiem, po prostu twoje pytanie w ankiecie jest nieprecyzyjne i dlatego pojawiły się pytania innych:)

31 minut temu, RappaR napisał(a):

A to duży błąd, bo to jest idealny przykład kogoś, kto żyje od pierwszego do pierwszego i takie przypadki najczęściej kończą się bankructwem, bo pensja nie będzie najczęściej rosła w nieskończoność i w pewnym momencie będzie niższa.

1 godzinę temu, fluber napisał(a):

A to duży błąd, bo to jest idealny przykład kogoś, kto żyje od pierwszego do pierwszego i takie przypadki najczęściej kończą się bankructwem, bo pensja nie będzie najczęściej rosła w nieskończoność i w pewnym momencie będzie niższa.

Ale jego problemem nie jest to, że jest biedny, ale rozrzutny/źle kontroluje wydatki.

Nie będę traktował takiej osoby jako przedstawiciela prekariatu. 

Chyba błędne założenia bo nie znam osób które na koncie maja 8 krotność swoich dochodów netto. Dla ludzi co zarabiają do 10 k netto odłożyć 80 tys to mega wyzwanie, dla ludzi zarabiających po 100 tys miesięcznie trzymanie na koncie / lokacie 800 tys to głupota ( dla tych powyżej 8 krotność przychodu to już są miliony więc wiadomo że nie trzymają) 

3 minuty temu, ignazz napisał(a):

Chyba źle odpowiedziałem bo dosłownie zrozumiałem pytanie o konto bankowe po prostu. A tu pusto. 

Nie chodziło o konto, ale generalnie ja zrozumiałem, że chodzi o wartość pieniężną płynnych aktywów: w akcjach, obligacjach, lokatach itp.

A nie np. wartość nieruchomości

10 minut temu, fluber napisał(a):

Nie chodziło o konto, ale generalnie ja zrozumiałem, że chodzi o wartość pieniężną płynnych aktywów: w akcjach, obligacjach, lokatach itp.

A nie np. wartość nieruchomości

z ciekawosci, czy teraz wziecie kredytu na kwote "X" na mieszkanie, czy wynajem splaca w 100% koszt obslugi kredytu? 

9 minut temu, memento1984 napisał(a):

z ciekawosci, czy teraz wziecie kredytu na kwote "X" na mieszkanie, czy wynajem splaca w 100% koszt obslugi kredytu? 

Raczej w 70

39 minut temu, ignazz napisał(a):

Chyba źle odpowiedziałem bo dosłownie zrozumiałem pytanie o konto bankowe po prostu. A tu pusto. 

Ja chyba założę zaraz jakąś drugą ankietę. Jakim cudem masz pusto na koncie bankowym? Nie trzymacie jakiejś kasy na nagle nieprzewidziane wydatki nawet na nisko oprocentowanym koncie, ale tak że macie kasę od ręki, jak np. trzeba kupić nową lodówkę, bieżnię, czy pralkę?

19 minut temu, fluber napisał(a):

Nie trzymacie jakiejś kasy na nagle nieprzewidziane wydatki nawet na nisko oprocentowanym koncie, ale tak że macie kasę od ręki, jak np. trzeba kupić nową lodówkę, bieżnię, czy pralkę?

Limit na karcie kredytowej?