Skocz do zawartości

beGM - reaktywacja

january

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę, że nie ma sensu już przejmować zespołów od Tecu na siłę, lepszą jego gra na autopilocie, bo tak jak napisał LBS powoli gasimy światło, dograjmy ten sezon i zobaczymy czy automatycznie gra się nie zakończy.

I tak, to że to przetrwało w takim formacie 8 lat to wielki sukces, ale formuła się z wielu względów wyczerpała. Zresztą jak widzę główne forum też praktycznie umiera.

Chyba obecnie tylko jakiś zewnętrzny symulator wyników (coś na kształt wrzucania naszych składów do nba2k i robienia symulacji, tylko to wszystko powierzchowne się robi od razu) byłby w stanie uratować grę, bo w samo robienie wymian i drafty to by sobie może sporo ludu pograć chciało. 

Ale do tego faktycznie trzeba by kogoś ogarniętego i z energią. Ja w takich rzeczach ogarnięty nie jestem i energia też już nie ta co kilka lat temu:)

Szkoda, bo człowiek liczył, że sobie na emeryturze jeszcze w to będzie bawił, a tu chyba LeBron nawet kariery nie skończy przed końcem gry:p Szkoda też, bo AI się rozwija tak, że kto wie czy nasza zabawa za 5-10 lat z takim wspomaganiem nie byłaby bezproblemowo ogarnięta.

Na długim zakrecie życiowym beGM było dla mnie wspaniałą ucieczką od ciut ponurej rzeczywistości za co wszystkim wdzięczny jestem niezmiernie. Teraz dzieje się u mnie cudownie, wiec jak chodzi o timing z begm się dostosowałem:) Ale dziwne będzie dla mnie NBA już bez tego.

2 minuty temu, january napisał(a):

Chyba obecnie tylko jakiś zewnętrzny symulator wyników (coś na kształt wrzucania naszych składów do nba2k i robienia symulacji, tylko to wszystko powierzchowne się robi od razu) l

Myslalem o tym od dawna i w sumie jestem gotowy ogarnac cos takiego na xboxie.

Tylko grzebania duzo przez kontuzje, a i nie wiem czy zainteresowanie bedzie.

1 minutę temu, Reikai napisał(a):

Myslalem o tym od dawna i w sumie jestem gotowy ogarnac cos takiego na xboxie.

Jest to jakiś pomysł tylko, że zaczynamy zbliżać się do simki. 

w beGM największą wartością jak zaczynałem były dyskusje i opisy, ale ewidentnie format się wyczerpuje

Można sprobować zrobić jakąś hybrydę - zamiast głosować na bilanse to byłoby simowane, a potem na PO dalej grać na opisach i dyskusji

Może tak dałoby się uratować grę?

Ogolnie jak tak mysle, to jest to do ogarniecia.

Mozna symulowac mecz po Meczu, kwestia jedynie wklepania kontuzji. Teraz moglbym stworzyc rostery, a po t1 zrobic symulowanie, wiedzac juz kiedy kto juz kiedy nie gral. Pomysl Szulima z powrotem do dyskusji podczas PO tez dobry, seria Ronniego z CM czy moja z Tecu pokazuje, ze w PO zaangazowanie I poziom dyskusji rosnie.

Na początku przez chwile pomyślałem losować? Blef. To przewróci grę totalnie bo gracze z FP zaczną więcej znaczyć. I po co to? Ale ale. Po pierwsze i tak ratujemy trupa wiec nie zaszkodzi mu kuracja bo najwyżej zostanie dalej trupem. Po drugie wprowadzi może świeży powiew. W rl NBA rzuty za trzy tez praktycznie przeorały z góry na dół koncepcje zespołów i nie ma racji bytu kloc bez rzutu lub jednostronny stoper bez 3. Wiec czemu nie? 
takie pójście w stronę sim może by i pomogło złapać pare osób z pogranicza naszych wszystkich gier i tu bym nawet sugerował kontakt z organizatorem lig bo może ktoś ma gotowe narzędzia do naszych planów. 

automatyzm bezduszny ale i uwalniający wolny czas może by i skusił do powrotu @Qcin_69 bo ten gm szybko przy zmianie reguł gry chciał przemeblować skład pod FPs. A i @Tecu i @karpik utraciliby argument o wypaleniu i braku czasu. 

moze warto wysłać kontakt o pomoc inne ligi?

True, ale te zmienne my staramy się wprowadzać opisowo, na pewno wtedy RS staty będą miały mniejsze znaczenie w kontekście naszej tabelki

ale

potem wracając do PO i opisów już wrócimy również do przebiegu całego sezonu zawodnika z RL NBA RS + PO i dyskusja może być zacięta

generalnie chodzi o element RS, gdzie i tak dobrze wiemy że nie mamy wszystkich opisów po T1,2,3 oraz że głosowanie w części podyktowane są preferencjami osobistymi

Więc ustalenie tabelki na podstawie rosterów automatycznie jest ciekawą opcją - do spróbowania.

btw @Reikai czy nadal istnieje funkcja w 2k aby co jakąś część sezonu wgrywać nowe rostery z aktualnymi statystykami z RL NBA? kiedyś była taka funkcja, ale ja zatrzymałem się na 2k20 XD 

Aby zmotywować kogoś chętnego to mogę zaproponować dla osoby która poświęci czas na te robotę a koncept przeżyje rok i się przyjmie jako success fee sponsoring za rok LP. 

przy jednej osobie konta indywidualnego przy dwóch pewnie lepszym rozwiązaniem będzie wspólne konto premium ( to na 3 osoby można dzielić?)

Gra powoli zamiera od paru sezonów, więc jak dla mnie każdy pomysł, który wprowadzi świeżość i coś nowego może rozbudzić trochę na nowo emocje

Jeśli się nie uda - trudno ;) 

I tak jak napisał @january - te projekt przetrwał 8 lat, wielu manago i turbulencji stając się 3 największym podforum w całym e-nba (a tylko powiem, że simka która cieszy się dużą aktywnością istnieje 14lat i nie dobiła jeszcze do 100k postów ;) )

Więc, co nam szkodzi spróbować? ;) 

29 minut temu, LONGER01 napisał(a):

To jest spoko pomysł ale cholernie ciężki do realizacji. Trzeba wklepywać rotacje, co z trenerami?, styl gry w obronie i ataku każdego zespołu trzeba ustawić, co z chemistry w zespole? W 2k jest dużo więcej zmiennych niż my tu sobie pykamy 

26 minut temu, Szulim napisał(a):

True, ale te zmienne my staramy się wprowadzać opisowo, na pewno wtedy RS staty będą miały mniejsze znaczenie w kontekście naszej tabelki

ale

potem wracając do PO i opisów już wrócimy również do przebiegu całego sezonu zawodnika z RL NBA RS + PO i dyskusja może być zacięta

generalnie chodzi o element RS, gdzie i tak dobrze wiemy że nie mamy wszystkich opisów po T1,2,3 oraz że głosowanie w części podyktowane są preferencjami osobistymi

Więc ustalenie tabelki na podstawie rosterów automatycznie jest ciekawą opcją - do spróbowania.

btw @Reikai czy nadal istnieje funkcja w 2k aby co jakąś część sezonu wgrywać nowe rostery z aktualnymi statystykami z RL NBA? kiedyś była taka funkcja, ale ja zatrzymałem się na 2k20 XD 

1 Rotacje wklepie znajac ja po t1. Styl gry tez moge ustawic I tu juz rola kazdego, zeby opisac to, inaczej leci auto/balanced.

2. Tego nie wiem, wiem tylko ze jesli jakis zadownik rozpierdala, to rosnie mu overall, a jak ktos lamusi, to spada, wiec to jest fajnie odwzorowane.

4 minuty temu, Szulim napisał(a):

Gra powoli zamiera od paru sezonów, więc jak dla mnie każdy pomysł, który wprowadzi świeżość i coś nowego może rozbudzić trochę na nowo emocje

Jeśli się nie uda - trudno ;) 

I tak jak napisał @january - te projekt przetrwał 8 lat, wielu manago i turbulencji stając się 3 największym podforum w całym e-nba (a tylko powiem, że simka która cieszy się dużą aktywnością istnieje 14lat i nie dobiła jeszcze do 100k postów ;) )

Więc, co nam szkodzi spróbować? ;) 

Tylko że simka przyszła z innego forum i przetrwała moment w którym jest teraz beGM 😉 ale fakt tutaj robi się więcej postów 😁

Mozna tez dla urozmaicenia zrobic transmisje live z t1.

Moge pokazac taktyke kazdego, po kolei mecz po meczu boxscore zawodnikow, tabele I tak dalej. Jak ktos nie gral w tym sezonie, to w momencie powrotu moglbym go na live wrzucic do skladu. Kwestia tego, zeby gmowie pilnowali rzeczy typu taktyka. Moge stworzyc probny sezon I pokazac co jest do wyboru.

Btw. W nowym 2k sa tez gracze two way w rosterze zaaktualizowani, kolejny plus.

W każdym zespole będzie trzeba co chwilę zmieniać rotację bo jedni będą wypadać a inni wracać. Taktyka też się powinna zmieniać, np Sixers będą chcieli grać inną taktyką z Embiidem a inną z Bitadze na centrze. Opisy miały być nieobowiązkowe a teraz będzie trzeba każdy mecz rozpisać żeby to w 2k wklepać. Ci którzy prowadzą dwa zespoły to już w ogóle mają roboty na wiele godzin.

Kilka tygodni temu było mówione że trenerzy u nas nie grają. W 2k są trenerzy na ocenę A a inni na C-, mają swoje style gry czy też ulubione zagrywki które mogą kompletnie nie pasować do naszego zespołu, nawet asystent trenera ma jakieś znaczenie. 

Grałem ostatnio sezon w 2k24 i na koniec RS Suns mieli bilans 34-48, a Boston wszedł do PO po playinach, także kompletnie odrealnione od tego co jest w realu. Ratingi poszczególnych zawodników to kolejna sprawa, czy ktoś oprócz 2k uważa że Jordan Poole jest lepszy niż Desmond Bane?

Godzinę temu, LONGER01 napisał(a):

czy ktoś oprócz 2k uważa że Jordan Poole jest lepszy niż Desmond Bane?

@człowiek...morza zdaje się 

/

u mnie bez zmian, begm zupełnie nie dla mnie, gra straciła sens gdy zaczęto ją brać osobiście, tak jak wspomniał Tecu w mowie pożegnalnej, wyniki głosowań były często znane jeszcze przed startem serii przez co gra straciła cały urok dla mnie :) 

Ale fajnie że wciąż gracie, simkę udało się uratować więc może i dla begm skończą się ciemne wieki :) 

@LeweBiodroSmoka w tym roku coś szybko zaczęli Brogdona usadzać Blazers btw :) Ale jakby co, dla mnie jest zdrowy!

Gram sezony w 2k25 i faktycznie ilość zmian do wprowadzania byłaby ogromna, dalej temat trenerów, taktyki itp.

Ale jeśli uznać, że wszystko miałoby być ustawione automatycznie przez 2k, rotacje itp, zrobić draft po trenerów i asystentów, zrobić aktualne składy i zasymulawać sezon niezobowiązująco aby zobaczyć jak to wyjdzie. Nie wiem jak z salary, bo u nas juz się on rozjeżdża vs rl, tutaj też pewnie dużo pracy o ila można to edytować, ale wogóle do wyłączenia i trzymanie tego tylko w arkuszu.

Ja sie niestety nie znam na nba 2k, da się zrobić tak by wszyscy mieli identycznych coachów? Jakie tam są opcję taktyki? Rotacja to tylko mpg? 

Dużo pytań, dużo do ustalenia, ale chyba mamy sporo czasu, a widać że zmiany są konieczne, bo inaczej gra dosłownie wyginie:)

Trenerzy- wydaje mi się, że muszą być różni, do weryfikacji ale raczej się nie da tych samych.

Rotacja- zmieniasz graczom minuty ogólnie, ale też jest timeline, kto kiedy ma schodzić, kiedy wchodzi konkretny rezerwowy, budujesz lineupy na całe 48 min, muniuta po minucie.

Taktyki - ogólnie są najbardziej popularne typu trójkąty, balanced, 7sec, grit and grind itp 

Edytowane przez 24kobe8

• Szulim przypiął/eła ten temat