Skocz do zawartości

Sezon 2024/25 Liga I

wiLQ

Rekomendowane odpowiedzi

W tym watku niech bedzie organizacja i dyskusje dotyczace ligi I w sezonie 2024/25

Po zeszlym sezonie w jej sklad wchodza [po myslniku nazwa druzyny, "/" oznacza inny nick na forum niz na Yahoo]:

qbarox - London Supersonics
julekstep/Jan Kasztan - HuWDu
Mikowal83 - Warsaw Hornets
Chicken2 - Chicken Team
mac - MAC
goozman/gooz - Len Bias
Dig - Red Panthers
asq_ - Big Bada Boom

--------- awansowali ----------

L.TM/Tomi - LMP
Pabloboar - Ball Lovin Criminals
Mason - Menele Nowa Huta
Tecu - Mohicans
wiLQ [komisz] - woLF-Pack
ArtZ - Solid as rock
barcalover - [za Slawekmroz, ktory zrezygnowal]

W lidze jest w sumie 15 GMow z czego w tym sezonie najnizszych 6 miejsc spada na poziom II drzewka
[ktory zostanie wymieszany na podstawie zajetych miejsc zgodnie z pytaniem 25 regulaminu].

Komisarzem ligi jest wiLQ bo musze niesc ten krzyz organizacyjny 😉

Terminu draftu = trwa ustalenie na privie

Link do ligi na Yahoo - https://basketball.fantasysports.yahoo.com/nba/3496

Panowie co myślicie o wprowadzeniu zmiany w tym sezonie żeby zamiast slota IL był IL+  ?

IL+ jest o tyle korzystne bo yahoo status IL daje dopiero po 3 meczach pauzy zawodnika a na IL+ można dać gracza że statutem Out i GTD i wtedy szybciej pobrać kogoś z FA/waivers.

W dzisiejszych czasach gdy kontuzji i odpoczynków w nba jest w c*** wydaje mi się że IL+ powinien stać się już standardem 

Edytowane przez Mikowal83

• 3 tygodnie później...

Wróżenie z fusów 24/25
Rok temu wróżby poszły mi nieco lepiej, niż wcześniej, jednak należy pamiętać, że to ocena wyłącznie punktu wyjścia po drafcie oraz moje subiektywne zdanie o danym GMie. Wiele się zmieni, a poniższe projekcje są stworzone na podstawie pełnych składów, zakładając raczej optymistyczne scenariusze dla wszystkich kontuzjowanych lub podatnych na urazy. W oczy rzuca się fakt, że raczej nikt nie odsadził reszty konkurencji - tzn. nie widzę oczywistego faworyta do mistrzostwa na teraz.

Tier 1: pole position

• MAC - podwójny punt, do czego mac przyzwyczaił, ale tym razem miła niespodzianka i zmiana strategii - punt ast i stls zbudowany na trzonie Embiid, Kyrie i Markkanen, uzupełniony rozsądnymi i przemyślanymi zakupami. Jestem ciekawy efektów i mimo ryzykownego Embiida, stawiam maca w roli jednego z faworytów. Przy braku Joela największym wyzwaniem będzie FG% i punkty, ale osobiście uważam, że oszczędniejsze podejście Philly i Embiida do sezonu regularnego może wręcz wyjść na plus jego właścicielom w fantasy. Zwłaszcza w roto. 
  • London Supersonics - standardowy brak dziur i znakomity, szeroki skład. Jakbym miał się na siłę do czegoś przyczepić, to powiedziałbym, że sporo graczy Jakuba nie ma za bardzo upsidu, ale z drugiej strony to z tego wynikają piękne ceny i szeroki skład, więc chyba jednak nie ma się co czepiać. Zbiórki są słabe, ale to chyba specjalnie. Nie ma za bardzo dziur. Będzie walka o podium niemal na pewno.
  • HuWDu - Julek się dobrze wstrzelił w ten punt ft i 3pt, bo raczej nie było mocnej konkurencji, dzięki czemu trzon Giannis, Banchero, Fox, Kessler i Gobert, udało się jeszcze uzupełnić na tyle solidnie, że w projekcjach jest wysoko. Na ten moment u mnie okolice 80 punktów, czyli historycznie patrząc raczej walka o podium, a może i wygraną.
  • Giga Chet - moje projekcje, to z założenia muszę być wysoko, choć zadowolony jestem umiarkowanie. SGA wpadł, pod którego miałem przygotowane uzupełnienia, więc to wyszło w porządku i wg planu, tak samo jak Bam za okolice 30$. Potem było trochę czekania i czajenia się na skrzydłowych, ale przydarzył się niespodziewany zakup Moranta. Po prostu nie sądziłem, że pójdzie za aż tak mało - w innych ligach chodził po 25-30$, a tutaj do mnie wpadł za 21$, co przy SGA trochę mnie zbiło z tropu, bo oprócz bloków, musiałem jeszcze mocniej pomyśleć o trójkach, nie chcąc puntować raczej. Powiedzmy, że w miarę się udało, bo z Mikala, Treya i Millera za 56$ łącznie jestem zadowolony. Reszta to uzupełnienia, czy będą trafione, to zobaczymy. Z analizy składu wychodzi mi, że trochę zaniedbałem ostatecznie asysty, a ft%, reb i blk wyglądają blado. Jednak na tle ligi mam nadzieję się utrzymać, a może i powalczyć o podium.

Tier 2: Cały środek stawki - wszystko między 72 a 76 roto points

• LMP - top heavy z uzupełnieniami, które pewnie z czasem będą coraz lepsze. Mocarne ft, 3pt i pts, więc tutaj też potencjał na poprawę w innych miejscach. Ryzyko Kawhia praktycznie zminimalizowane rozsądną ceną, a Vuc trochę wygląda na niepotrzebnego. Jest tutaj i potencjał na skok wyżej i potencjał na spadek. Ciekawy skład, to na pewno.
  • Ball Lovin Criminals - Luki w statystykach wysokich, ale wysoki poziom w statystykach niskich. Można chyba założyć, że będzie jeszcze lepiej to wyglądać po kilku korektach. Personalia ciekawe, choć bez szału. Natomiast skład jest szeroki i dość równy, a dodatkowo chyba najlepsi rolesi wpadli akurat tutaj, więc będzie solidny team.
  • woLF-Pack - wilq był zdecydowanie na misji po spadku dwa lata temu, jest coś do udowodnienia, więc przygotowanie było odpowiednie. Jokić + Allen i banda pasujących, nieekscytujących (dzięki czemu tańszych) uzupełnień. Jest solidność. Nie mam przekonania, że ten team może wygrać, ale możliwe, że się mylę. Statystycznie jest to mega równo poprowadzony draft, jeśli chodzi o wszystkie 9 kategorii.
  • Mohicans - Curry, Tatum, Towns, LeBron... Tecu poszedł na całość. Z tego co wiem, nie do końca zamierzenie, ale efekt nie jest wcale zły, zwłaszcza, że cierpliwie wyczekane uzupełnienia udało się zrobić w dość rozsądny sposób. Upside chyba nie jest wysoki, bo Curry i LeBron lepsi już chyba nie będą, ale nadal jest to solidny skład z dziurą chyba jedynie w blokach. Zobaczymy, czy uda się powalczyć o podium.
  • Big Bada Boom - dziura w asystach, ale to raczej przemyślany punt pod AD. AD który chyba został nieco przepłacony, choć jeśli rozegra choć podobną liczbę gier, co rok temu, to się spłaci z nawiązką. Uzupełnienia na moje oko bardzo poprawne, choć trio AD-Mark Williams i Robert Williams pod koszem nie brzmi, jak pewna, zdrowa rotacja. Jest jeszcze Capela, więc pewnie będzie dobrze. Jakbym miał obstawiać, to tutaj zgaduję finisz na miejscu 6-10.
  • Chicken Team -  w tabelce wychodzi stls+blk punt lub po prostu braki w tych kategoriach. Gracze w tym składzie są zdecydowanie ekscytujący. Wygląda to na standardowy, bardzo solidny zespół Chickena. Nie widzę potencjału na walkę o mistrzostwo, ale też jest na tyle dobrze, że z dobrymi wiatrami może się udać powalczyć o podium.
  • Warsaw Hornets - go to strategia Mikowala poszła raczej dobrze. Bane, Sengun, Quickley mają wysoki sufit, dodatkowo statystycznie zostało to poprowadzone prawidłowo. Dużo się może rozegrać w tej ekipie na TO, co nie brzmi aż tak ciekawie, ale nadal ta ekipa wychodzi mi ponad kandydatami do spadku.

Tier 3: Słabszy draft na tle ligi

• Menele Nowa Huta - tutaj chyba nie było z góry zaplanowanego mocnego puntu, pojawił się też chyba brak zdecydowania odnośnie trójek, a w tabelce wychodzi mi blado w 4 kategoriach w tym fg%, co przy tym buildzie może oznaczać kłopoty. Bardzo mocno tylko w asystach i stealach, stąd punkt wyjścia na ten moment nie jest wyjątkowo mocny. Z plusów pewnie możliwe i dość proste uzupełnienia pod koszem, co też powinno poprawić punkty za TOV.
  • Solid as a Rock - przeciętne %, najgorsze w lidze TO, bardzo mocne bloki i zbiórki, ale w innych miejscach wydaje się trochę brakować jakości i pewności. Wyszedł też jak dla mnie nieco za krótki skład jak na obudowywanie Wembanyamy. Zobaczymy, co z tego wyniknie.
  • Red Panthers - trochę mi głupio, że tak mi wychodzi, ale na papierze oprócz puntowanego fg i reb, jest jeszcze niezbyt dobrze w punktach i stls. Nie widzę tego, ale Trae i Harden może jeszcze to w sobie mają i pocisną potencjał tej drużyny bardziej w górę, niż zakładam. Jeśli nie, to może się okazać, że Dig w tym roku spadnie.
  • Len Bias - tutaj wyszedł mi najgorszy zespół po drafcie. trójki, punkty, zbiórki, asysty i steale są na tyle słabe, że reszta kategorii nie jest w stanie tego wyciągnąć na pierwszy rzut oka. Personalia dla mnie są bardzo w porządku, bo zarówno Maxey, jak i JJJ w tym roku powinni grać kozacko, ale reszta zakupów średnio mi się podoba i jeśli musiałbym typować kogoś do spadku, to postawiłbym (mimo całej sympatii) na gooza.

Czekam na Wasze opinie i wytknięcie moich błędów przy ocenie drużyn. Zdrowia i powodzenia w tym sezonie.

Dolacze sie do tej zabawy, ale moje wrozenie z arkuszy dziala troche inaczej niz u barcalover.
Tzn wrzucam podraftowe sklady pod swoje projekcje - na podstawie ktorych sam draftowalem we
wszystkich ligach - i recznie wybieram IMO Top10 kazdej druzyny [w sensie staram sie by wypadaly
jak najlepiej i wywalam z rotacji IMO 3 najgorszych graczy. Ma to spore znaczenie na koniec
gdy IMO zakup za 2$ byl dobry, a ten za 3$ byl slaby].
Odnosnie graczy lamliwych mam podejscie, ze ujmuje jakas tam wartosc w ocenie w zaleznosci
od tego ilu ich jest [w sensie przy pojedynczych gosciach niewiele to zmienia, ale jak jest ich
duzo to wrzucam druzyne tier nizej niz by to sugerowaly same srednie].

Nastepnie sprawdzam jak druzyny wygladaja na tle ligi i robie to wg krzywej miejsc z tabeli
czyli musi byc jakas czolowka, srodek i spadkowicze itp itd, a nie wszyscy mieli swietny draft.

W zadnym wypadku nie traktujcie tego jako "tak bedzie i kropka", to proba opisania stanu podraftowego
w mojej skromnej opinii, ale po to rozgrywamy sezon zeby zobaczyc co z tego wyjdzie i poprawiac co nie wyszlo.

OK, do rzeczy... w nawiasie podsumowanie... a kolejnosc w grupach bardzo z grubsza...

"Contenderzy" [w znaczeniu, ze wg mnie zaczynaja z dobrej pozycji i potrzebuja najmniej
sprzyjajacych okolicznosci na zajecie miejsca w Top5, ale bycie na tej liscie niczego nie gwarantuje]:

MAC [na golych srednich mi to wychodzi najlepsza druzyna w lidze bo fajnie zatankowane asysty i przechwyty.
Chyba nigdy nie widzialem takiej proby, wiec naprawde podziwiam Cie za kreatywnosc i wytrwalosc w tych puntach 😉
Ale tu wchodzi w zycie to co pisalem odnosnie zlamasow, jest ich IMO zbyt wielu by zakladac,
ze wszyscy beda zdrowi, wiec ja spycham z "faworyta" na "contender"].

HuWDu [bardzo konsekwentne pojscie w punt FT%, a jedyne co nie wyszlo to rozklad kategorii
bo wyszly tez slabe trojki. ale jest overkill w zbiorkach, wiec zakladam, ze jeden
"wyrownujacy" trejd wysokiego za niskiego i bedzie z tego contender]

LMP [jest kilku pewniakow i pare fajnych uzupelnien, ale kluczowe byly wg mnie 2 zakupy -
absolutnie boom-or-bust z LaMelo+Kawhi. Ile rozegraja w sumie meczy?
Jak malo LMP skonczy nisko, ale jak duzo to moze nawet wyjsc i faworyt. Ciekawy zaklad!].

woLF-Pack [bardziej szczegolowy opis na koncu posta]

Big Bada Boom [w czolowce zakupy mocno w punkt wg moich projekcji i pare fajnych steali
w drugiej polowie. Przy zalozeniu zdrowia bym uznal za full wypas contendera, ale tak
sie wahalem czy umiescic tutaj czy nizej.
Zwlaszcza nie wiem jak oceniac Marka Williamsa bo jak gra to fajnie, ale rzadko to robi...]

"Srodek" [w znaczeniu, ze wg mnie tu sie narzucaja glownie hasla "solidne", "przecietne" itp]

Chicken Team [IMO przeplacony Tyrese, ale duzo solidniakow ktore daje solidna druzyne.
Za kluczowe bym uznal czy Jamal Murray bedzie nadal gral piach jak w playoffach/IO czy
wroci do swojej formy?]

London Supersonics [dlugo wytrzymal z pelnym budzetem i to widac, sporo solidnych zakupow,
ale tez IMO za malo steali jak na ta strategie czekania, wiec klasyka srodka tabeli]

Mohicans [2 gwiazdy sam bym kupil, a 2 starszych nie. Uzupelnienia tez sa IMO mocno mieszane.
2 graczy juz jest polamanych. Zakladam, ze standardowa praca na FAsach sie uzupelni luki, ale
jak na moje oko to takie solidne okolice srodka tabeli].

Menele Nowa Huta [do drozszych zakupow wlasciwie nie mam zastrzezen, ale nie jestem fanem
uzupelnien, wiec IMO ocena druzyny sie sprowadza do tego jak dobrze Mason bedzie sobie radzil na Fasach?
Przyjmuje jakis wariant posredni, ze ok, ktory "tylko" daje okolice srodka stawki].

Red Panthers [dokladnie to samo co wyzej u Meneli].

"Walka o utrzymanie" [w znaczeniu, ze wg mnie zaczynaja z dolka, ale bycie na tej liscie o niczym nie rozstrzyga]:

Warsaw Hornets [IMO chyba za duzo wiary w mlodych i...
czy to mial byc punt 2-3 kategorii czy to trzeba traktowac jako tymczasowe?]

Solid as a Rock [to bedzie niepopularna opinia, ale wg mnie Wemby byl w tegorocznych licytacjach
sporo przeplacany. Nie chodzi o to, ze w niego nie wierze czy cos, ale poprzeczka wycen/oczekiwan
poleciala tak wysoko, ze wlasciwie musi byc tuz obok Jokicia by na siebie zarobic.
Pokazal ekscytujacy upside w zeszlym sezonie, ale takie podejscie nie zostawia zadnego miejsca
na negatywne niespodzianki. Jak skreci kostke to wszyscy wtopia. Jak zaliczy regres w 3P%/blokach
to wszyscy wtopia. Jak Pop go bedzie jakos oszczedzal to wszyscy wtopia itp itd.
Nie mam watpliwosci, ze gosciu bedzie dominowal #1 rankow przez lata, ale czy to *musi* nastapic juz teraz?
Wracajac do druzyny ArtZ poza w/w uwaga jest tu solidnie, ale tez lamliwie, wiec
zepchnalem o tier nizej].

Giga Chet [jak patrze na ta druzyne to z jednej strony nie widze tu jakis baboli,
ktore zwykle spychaja na dno tabeli, ale z drugiej tez nie widze kto mialby tu zrobic +5$
do swojej pensji, wiec moze po prostu jestem slepy 😉
Ale na pewno balbym sie nieco o zdrowie Ja/Treya i tak mi wychodzi w arkuszach, ze to strefa spadkowa]

Ball Lovin Criminals [dokladnie to samo co wyzej, poza OO w ktorego wierze]
Len Bias [dziwny mix, niby troche punt zbiorek i FG%, ale jednoczesnie slabe asysty?
Plus czy tylko ja nie wierze w przydatnosc w roto Chrisa Paula, ktory ma 40 lat?
Wrecz sie zastanawiam czy to nie byl ruch bardziej pod szykowanie kariery trenerskiej niz ze sobie troche jeszcze pogra...
Przeciez oni szybko beda chcieli ogrywac Castle.]

Na koniec slowem o mojej druzynie woLF-Pack...

Ten draft byl moim ostatnim w tym sezonie, wiec z grubsza juz wiedzialem czego sie spodziewac i
przede wszystkim chcialem wrocic do tego co mi tu kiedys swietnie dzialalo. Kupic IMO najpewniejsza
gwiazde i ja otoczyc jak najwiekszymi stealami w porownaniu do moich wycen przeddraftowych.
Wybor gwiazdy byl bardzo prosty bo z analiz mi wychodzilo, ze Jokic jest najblizej moich wycen i
po pierwszej licytacji draftu tak wlasnie sie stalo 😉

Pozniej cierpliwie czekalem przez 58 pickow na swoj nastepcy zakup! 😉
I w sumie niewiele sie w nich wydarzylo bym zalowal Jokicia, moze bym podbil paru gosci o dolara czy dwa,
ale to bardzo marginalne decyzje i wlasnie dlatego bralem Jokera by sie nad tym nie zastanawiac.
Chyba jedynie sie zawahalem przy Townsie, ktorego cena wydawala mi sie atrakcyjna jak na
nowa sytuacje w Knicks, ale raczej bez sensu byloby go polaczyc z Jokerem?
Albo ciezko byloby ich sensownie obudowac przy tak malym pozostalym budzecie.

Ogolnie jestem umiarkowanie zadowolony i teraz pozostalo liczyc, ze projekcje ktore zrobilem nie
beda totalnie do bani i choc czesc z tych zakupow okaze sie dobra 😉
Zwlaszcza sie to tyczy tych wyczajonych uzupelnien bo rejony 3-10$ uwazam za swoja kopalnie zyskow.
Czy sie to sprawdzi? Zobaczymy...
Odnosnie Kristapsa to taka cena, ze wystarczy by rozegral 1/4 sezonu by na siebie
zarobic, a wydaje mi sie, ze rozegra wiecej... ale wiadomo, ze bedzie bolalo jego kiszenie pol sezonu.

Przypadkowo mi chyba wyszedl lekki punt blokow, ale to raczej niedopatrzenie
by kupic drugiego zdrowego centra, zobaczymy czy z tym bede walczyl czy
zaakcetpuje jakas tam 3-4 w kategorii.

A jak to wygladalo z Waszej perspektywy?

@barcalover w porownaniu naszych ocen podraftowych zgadzamy co do 2 druzyn z topu [mac i HuWDu] i 2 druzyn ze strefy spadkowej [Solid as a Rock i Len Bias].
Gdzies w srodku podobnie widzimy Chicken Team, Mohicans, Warsaw Hornets, Red Panthers.

To ze oceniamy swoje druzyny inaczej niz druga osoba wydaje mi sie zupelnie naturalne bo draftowalismy pod swoje wyceny/opinie co zostawia nam najwieksze roznice o tier czyli London Supersonics, LMP, Ball Lovin Criminals, Menele i Big Bada Boom.

Zgodze sie tez, ze liga wyglada dosc plasko, wiec tu jedna powazniejsza kontuzja lub steal/wtopa moze zmieniac tier.
Moze dzieki temu bedzie ciekawa walka w tym sezonie ;-]

8 godzin temu, barcalover napisał(a):

Rok temu wróżby poszły mi nieco lepiej, niż wcześniej, jednak należy pamiętać, że to ocena wyłącznie punktu wyjścia po drafcie oraz moje subiektywne zdanie o danym GMie. Wiele się zmieni, a poniższe projekcje są stworzone na podstawie pełnych składów, zakładając raczej optymistyczne scenariusze dla wszystkich kontuzjowanych lub podatnych na urazy.

Mozesz rozwinac dlaczego tak, a nie inaczej?
Zwlaszcza mam na mysli pelna 13stke, ktora jakby z zalozenia nie gra.

8 godzin temu, barcalover napisał(a):

woLF-Pack - wilq był zdecydowanie na misji po spadku dwa lata temu, jest coś do udowodnienia, więc przygotowanie było odpowiednie. Jokić + Allen i banda pasujących, nieekscytujących (dzięki czemu tańszych) uzupełnień. Jest solidność. Nie mam przekonania, że ten team może wygrać, ale możliwe, że się mylę. Statystycznie jest to mega równo poprowadzony draft, jeśli chodzi o wszystkie 9 kategorii.

A jakie miales podejscie do Kristapsa?

jak na kaca giganta, na którego wczoraj cierpiałem to i tak jestem zadowolony - na pewno bedę sie musiał mocno napocić, żeby się utrzymać ale mam juz kilka pomysłów, jak się wydobyć z beznadziejności :P na pewno nie jestem zadowolony z uzupełnień za 1$ ale przynajmniej 2ch mi @Dig podbił a później troszkę bez sensu nominowałem sądząc, że znowu ktoś podbije ale tego nikt nie uczynił :)

faworyci wg mnie ci sami od lat - London Supersonics, MAC i Red Panthers, @wiLQbardzo zachowawczo - jakby na utrzymanie ten Jokic

jeśli komus bardzo brakuje bloków to posłucham ofert za JJJ

3 minuty temu, goozman napisał(a):

@wiLQbardzo zachowawczo - jakby na utrzymanie ten Jokic

Akurat taka budowa skladu jest ryzykowna pod katem utrzymania bo dowolna kontuzja Jokicia i leze i kwicze...

3 minuty temu, goozman napisał(a):

jeśli komus bardzo brakuje bloków to posłucham ofert za JJJ

A czegos konkretnie oczekujesz w zamian?

Edytowane przez wiLQ

42 minuty temu, wiLQ napisał(a):

Mozesz rozwinac dlaczego tak, a nie inaczej?
Zwlaszcza mam na mysli pelna 13stke, ktora jakby z zalozenia nie gra.

Zakładam, że jednak całą 13stką każdy sobie pokrywa te 9 kategorii. Uśredniam wartości całej kadry do 10 graczy, więc jakoś tak uznałem, że to będzie w porządku pokazywać statystyczny rozkład w lidze.

Zgadza się, że 13stka nie gra, ale top10 też nie gra, bo są kontuzje, wymiany itd.

43 minuty temu, wiLQ napisał(a):

A jakie miales podejscie do Kristapsa?

Założyłem, że wróci w swojej normalnej wysokiej formie w połowie sezonu. Potencjalnie Cię to trochę wywindowało w mojej tabelce.

Nie sa to tematy, ktore moge omawiac z kazdym, wiec troche pociagne watek...

6 minut temu, barcalover napisał(a):

Zakładam, że jednak całą 13stką każdy sobie pokrywa te 9 kategorii.

Hmmm, tu sie nie zgadzam. Wg mnie doly skladu to nadzieja, ze ktos "zaskoczy" i zagra lepiej niz oczekiwania. Co wniesie jest sprawa drugorzedna o ile bedzie solidniakiem.
A caly ich urok polega na tym, ze jak sie nie wstrzeli - co dotyczy sporej ich czesci, moze nawet wiekszosci - to sie wywala goscia bez powaznych strat dla druzyny i bierze nastepnego.

Uśredniam wartości całej kadry do 10 graczy, więc jakoś tak uznałem, że to będzie w porządku pokazywać statystyczny rozkład w lidze.

To co sie dzieje w sytuacji gdy ktos wydraftowal po dolarze 3 graczy, ktorzy wg Twoich szacunkow/wycen sa totalnymi leszczami spoza Top180?
Ja przyjmuje, ze zostana wywaleni i zastapieni jakims akceptowalnym FAsem.

Zgadza się, że 13stka nie gra, ale top10 też nie gra, bo są kontuzje, wymiany itd.

To prawda, ale przecietny poziom FAsowy jest w miare przewidywalny.

Założyłem, że wróci w swojej normalnej wysokiej formie w połowie sezonu. Potencjalnie Cię to trochę wywindowało w mojej tabelce.

A tak dla formalnosci, kogo uwazasz za busta?

Moje podejście do tego draftu miało dwa założenia, jedno dosyć standardowe -  punt bloków (średnio wyszedł), a drugie tylko dla funu i z ciekawości co z tego wyjdzie czyli draftowanie tylko kandydatów do breakout - stąd wybory J-Duba, JJa, Danielsa, OO, Clowneya, Hendricksa, Scoota. Butler i Lillard wzięci, bo były całkiem ok ceny wg mnie.

Może z tego zakładu coś wyjdzie, ale przynajmniej jest od razu zabawnie ;)

10 godzin temu, wiLQ napisał(a):

Nie sa to tematy, ktore moge omawiac z kazdym, wiec troche pociagne watek...

No, na randkach podobno nie warto tłumaczyć logiki draftowania i puntowania w fantasy ;) 

Hmmm, tu sie nie zgadzam. Wg mnie doly skladu to nadzieja, ze ktos "zaskoczy" i zagra lepiej niz oczekiwania. Co wniesie jest sprawa drugorzedna o ile bedzie solidniakiem.
A caly ich urok polega na tym, ze jak sie nie wstrzeli - co dotyczy sporej ich czesci, moze nawet wiekszosci - to sie wywala goscia bez powaznych strat dla druzyny i bierze nastepnego.

Oczywiście, ale podobnie "drugorzędny" wpływ mają ci gracze na projekcje przy wzięciu 13 graczy, różnym ważeniu kontuzjowanych itd. Rok temu robiłem tak jak ty - wybierałem swoje top10/11 i wtedy robiłem tabelkę. Tym razem zrobiłem inaczej, ale nie sądzę, by akurat ta część wróżenia z fusów miała tutaj mieć kluczowe znaczenie. Zwłaszcza, że raczej próbujemy znaleźć mocne i słabe strony ogólnie i umiejscowić w odpowiednim tierze, a nie stworzyć kolejność całej tabeli z góry na dół.

To co sie dzieje w sytuacji gdy ktos wydraftowal po dolarze 3 graczy, ktorzy wg Twoich szacunkow/wycen sa totalnymi leszczami spoza Top180?
Ja przyjmuje, ze zostana wywaleni i zastapieni jakims akceptowalnym FAsem.

Zostaną lub nie i akceptowalnym lub nie. Kwestia podejścia - tutaj po prostu podszedłem inaczej, ale rozumiem drugi punkt widzenia i inną logikę. Można by wręcz zrobić sobie do projekcji jakiegoś "AVERAGE FA" gościa i wrzucać go drużynom zależnie od buildu od 8 miejsca w składzie lub od 11. Nadal uważam, że i tak nie zrobiłoby to wielkiej różnicy przy ocenie potencjału.

A tak dla formalnosci, kogo uwazasz za busta?

Chodzi o Twój draft? Jakbym miał porównać 1do1 swoje wyceny i Twój draft, to wychodzi mi, że zapłaciłeś:

- W sam raz za: Jokića (minimalne przepłacenie wg mnie, ale zrozumiałe w tym przypadku), Roziera, Porzingisa

- Wziąłeś taniej, niż wartość: Giddeya, Poole, Herro

- Drożej, niż wartość: Jarrett Allen, Miles Bridges i wszystko od Powella w dół

46 minut temu, barcalover napisał(a):

No, na randkach podobno nie warto tłumaczyć logiki draftowania i puntowania w fantasy ;) 

To jest skrywana tajemnica, a jak pokocha to wybaczy ;->

Ale robienie projekcji dla calych lig to jest niszowe nawet tylko wsrod GMow fantasy!

Oczywiście, ale podobnie "drugorzędny" wpływ mają ci gracze na projekcje przy wzięciu 13 graczy, różnym ważeniu kontuzjowanych itd. Rok temu robiłem tak jak ty - wybierałem swoje top10/11 i wtedy robiłem tabelkę. Tym razem zrobiłem inaczej, ale nie sądzę, by akurat ta część wróżenia z fusów miała tutaj mieć kluczowe znaczenie.

Jak to analizowalem to wlasnie ma spore znaczenie. Bo wbrew pozorom jest przepasc miedzy gosciem, ktorego masz wycenionego za 2$ od tego, ktorego masz poza Top200.
Zwlaszcza przy stars&scrubs gdy ktos ma kilku takich graczy w Top10 rotacji to sie mocno kumuluje.

Zostaną lub nie i akceptowalnym lub nie. Kwestia podejścia - tutaj po prostu podszedłem inaczej, ale rozumiem drugi punkt widzenia i inną logikę.

Dla jasnosci, nie przekonuje bys zmienil podejscie, ot dyskutuje z czego sie ono wzielo ;-]

Można by wręcz zrobić sobie do projekcji jakiegoś "AVERAGE FA" gościa i wrzucać go drużynom zależnie od buildu od 8 miejsca w składzie lub od 11.

IMO to jest dobre podejscie, po prostu traktuje wszystkie ogony jako mniej wiecej rowne nawet jesli po samym drafcie takie nie sa.
Bo kiepskie picki szybko zostana wymienione na lepsze.

Chodzi o Twój draft?

Tak, bo z Twojej oceny mojej druzyny wychodzi jednak spora roznica...

- Drożej, niż wartość: Jarrett Allen, Miles Bridges i wszystko od Powella w dół

... ale to wszystko wyjasnia ;-]

A Ty jestes najbardziej zadowolony z ktorych swoich zakupow?

Edytowane przez wiLQ

20 minut temu, wiLQ napisał(a):

A Ty jestes najbardziej zadowolony z ktorych swoich zakupow?

SGA i Bam obaj wg mnie w cenie rynkowej i nie mam obaw o dostarczenie wartości, jeśli będą zdrowy.

Na plus potencjalnie: Morant, Murphy (zwłaszcza jeśli coś pójdzie nie tak w Pels lub jakiś transfer się przytrafi), TJD, Jalen Green (ale upside u niego jakiś super nie jest), no i uważam, że Nembhard, Trent i Isaac to dość solidne jednodolarówki, którymi będzie można sobie uzupełniać mecze.

Na minus może wyjść trochę przepłacony Miller, Mikal z nowym rzutem i McDaniels pewnie może skończyć na FA w razie mniejszej roli przez Randle'a i DDV. 

U Ciebie niska ocena mojego składu z czego wynika konkretniej? Dopasowanie chyba w miarę ok? TJD uważasz za gracza poza top120? Czy Millera poza top60?

7 godzin temu, barcalover napisał(a):

U Ciebie niska ocena mojego składu z czego wynika konkretniej? Dopasowanie chyba w miarę ok?

Wiecej graczy mam na lekki minus niz na jakis plus.

TJD uważasz za gracza poza top120?

Tak, wg mnie nie dostanie wystarczajaco duzo minut.

Czy Millera poza top60?

To tez.
Ogolnie wybrales spora grupe gosci wobec ktorych jestem sceptyczny, a czy slusznie to juz sezon pokaze ;-]

Czaję, ja liczę na breakout Millera w stylu Maxeya rok temu. Zobaczymy, możliwe że o rok za wcześnie w niego poszedłem.

TJD myślę, że będzie zbyt dobry, by nie grać przynajmniej 25-26 minut na mecz średnio w sezonie, co powinno mu dać top120 wartość.

Tak jak piszesz, przekonamy się wkrótce :) 

• 3 tygodnie później...

Ciekawy dzien na waiverze bo 5 GMow sie ustawilo po Alvarado i 3 po Huertera.
Zaskoczylo mnie wywalenie tego pierwszego przy takiej serii kontuzji Pelikanow...
a wczoraj tak zaszalal, ze dolozylem dodatkowa kase do bida i okazala sie kluczowa ;-]

Zas ogolniej jak pierwsze wrazenia?

U mnie zapowiada sie wtopa z Giddeyem, ale na szczescie dla rownowagi pare wyborow wyglada bardzo dobrze...

Teraz, wiLQ napisał(a):

Zas ogolniej jak pierwsze wrazenia?

Osobiście mam wrażenie, że tym razem pierwsze 10% sezonu jest wyjątkowo flukowe, zwłaszcza pod kątem % z gry i ft. Ale to może być niestety efekt moich nietrafionych przewidywań co do wartości części zawodników. 

Na razie mam start słabiutki w obu kluczowych sezonówkach - tutaj i w superlidze postprime, więc pozostaje mi jeszcze dać sobie ze 2 tygodnie czasu na obserwacje i wnioski, zanim się zdecyduję na jakieś potencjalne większe zmiany.

Tutaj średnie dla potomnych:

Screenshot-2024-11-07-at-10-29-24.png