Skocz do zawartości

[2045] Draft i Free Agency - Komentarze

julekstep

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, Ice23 napisał(a):

pewnie ze wzgledu na wiek....jeden z najstarszych zawodnikow w drafcie.

To overalla powinien mieć większego. A tak to z niego nic będzie za wiele. 

Przykładowy Daniels jest mocno przehypowany i gdyby nie ten sezon to pewnie miałby ze 100 overalla mniej i -10 potencjału 

3 godziny temu, MarcusCamby napisał(a):

@Cichy całkiem sporo poprawek wniósł po kilkudniowych merytorycznych dyskusjach, dzięki czemu draft myślę mocno zyskał.

Dziękuję za cenne opinie :)

Dzięki za draft i robote jaka zrobiłeś. Btw próbowałem zrobić z Sochana superstara ale @MarcusCamby był nieugięty;)

5 godzin temu, kolader napisał(a):

To overalla powinien mieć większego. A tak to z niego nic będzie za wiele. 

Do sciany mozna sobie pogadać to i tak nic nie zmieni, tak bylo za Julka tak jest i z kolega Cambym, zwrocic uwage to jeszcze gorze w druga strone machna dla zasady 😋🥴

4 minuty temu, elwariato napisał(a):

Ale co to znaczy, ja ogolnie nie lapie czemu sugestie uczestnikow gry nie sa brane pod uwage, to poprostu glupota

Ja rozumiem, że ktoś ma swoje uwagi. Zawsze one będą.

Ale nie podziękować komuś za kilkudniową, kilkugodzinną pracę i nawet like nie zostawić, to już trzeba być po prostu fiutem :)

Łatwo było wcisnąć "pobierz plik", a trudno było dać wyraz podziękowania.

A potem zdziwienie, że ja rozszczeniowców nie słucham. Taki szacunek dostajecie, jaki sami okazujcie.

Edytowane przez MarcusCamby

8 minut temu, MarcusCamby napisał(a):

nawet like nie zostawić

🤣🤣🤣

11 minut temu, MarcusCamby napisał(a):

A potem zdziwienie, że ja rozszczeniowców nie słucham. Taki szacunek dostajecie, jaki sami okazujcie.

A jak dam tego laika to Jalen dostanie 100

Godzinę temu, Reikai napisał(a):

Kings Bulls SNT

Kings in: 1st Bulls 2046

Kings out: Joel Embiid

Bulls in: Joel Embiid

Bulls out: 1st Bulls 2046

Wymiana wchodzi w zycie z poczatkiem draftu.

@Ice23

Czyli Embiid podpisuje 6 letnie przedłużenie? Jak nie to bez sensu wrzucać taki deal jak może odejść na FA...

2 godziny temu, MarcusCamby napisał(a):

Ja rozumiem, że ktoś ma swoje uwagi. Zawsze one będą.

Ale nie podziękować komuś za kilkudniową, kilkugodzinną pracę i nawet like nie zostawić, to już trzeba być po prostu fiutem :)

Łatwo było wcisnąć "pobierz plik", a trudno było dać wyraz podziękowania.

Ale ja jestem bardzo wdzięczny za twoją pracę przy ostatnich kilku draftach tak samo jak jestem bardzo wdzięczny każdemu za poświęcany czas na simke.

Natomiast sądzę że jesteśmy na tyle dorośli by móc pewne rzeczy przedyskutować. Poświęciłem na spojrzenie na plik dosłownie dwie minuty. Spojrzałem na czołówkę a później na tych, których mam w sąsiedniej grze. I się mocno zdziwiłem. Tym bardziej mając w pamięci że podobni gracze (późno wchodzący do draftu zawodnik) typu Hield czy Dieng byli bardziej docenieni. Widząc jak sobie radził w ostatnich PO Nembhard jestem zasmucony że został tak okrutnie potraktowany. Już Sengun zostal zjechany (ale od początku wiedziałem że go wezmę bo jestem na jego bandwagonie od początku jego przygody z NBA). 

No i co pokazał Daniels a czego brakuje takiemu Iveyowi że jest między nimi taka różnica. Co pokazał Ellis a czego nie pokazał Nembhard.

@MarcusCamby to dziwnie z boku wygląda że chcesz podziękowań ale mimo wszystko robisz błędny system gdzie nie dopuszczasz do jakiejkolwiek dyskusji innych. Złota robota sam plik startowy. W tym jesteś najlepszy na forum. Ale to że nie dopuszczasz krytyki postronnych przypadkowych GM ( nie piszę o „konsultancie” sam wiesz że to meh. Zawsze byłeś przeczulony na krzywe akcje więc chyba po prostu zaszkodziły Tobie te pochwały walczące o Twoją autonomię względem Julasa i mylnie to odebrałeś jakbyśmy Hitlera zamieniali na Cezara. Z perspektywy zwykłego uczestnika gry „jeden hoooy”

Tak ciężko wyjąć kij z dupy i szerzej dać ludziom podyskutować i tych parę korekt zrobić? Litości. To gorsze niż w begm pi****letto gm lakers i knicks o odejściu Gianisa 

Wiem że tam Cię akurat tamto rusza to czemu tworzysz podobny koszmarek? Plik startowy cud miód malina doceniam. Brakuje wygładzenia tylko poprzez otwarty umysł. 

Ciężko przepracowałeś draft. Ale jest tych go jednak 29. Warto nie być samotną wyspą i dać trochę innym 

*gm 29

2 godziny temu, Koelner napisał(a):

Ok ale tu nie chodzi o jakies jednostkowe przyklady, albo inaczej, jak kilka osób podnosi jakąś kwestie to mozna by sie nad tym pochylić 

2 godziny temu, MarcusCamby napisał(a):

Nie, ale możesz jak zawsze bić pianę, a jak jak zawsze mogę mieć to w dupie :)

Matko jaka to jest porypana mentalnosc, przeciez fakt ze ktos zglasza jakies swoje sugestie nie ujmuje nic twórcy draftu, ani wdziecznosci za poczynienie tegoż.

7 godzin temu, elwariato napisał(a):

Ok ale tu nie chodzi o jakies jednostkowe przyklady, albo inaczej, jak kilka osób podnosi jakąś kwestie to mozna by sie nad tym pochylić 

e tam. zaraz się znajdzie x którzy będą uważać inaczej. najlepiej zrobić system bez żadnych zmiennych albo właśnie tak jak w tym wypadku dać korektę do gościa który jest bezstronny ( @Cichy , może też być @ignazz który śledzi zabawę a nie gra ) . tak to jest takie pitu pitu i pi****lenie. napiszę coś odkrywczego -> też bym coś zmienił! Ale c*** płyniemy dalej i lepiej tak niż korekty gm magic sławnego właśnie z pochylania :P

5 godzin temu, Koelner napisał(a):

e tam. zaraz się znajdzie x którzy będą uważać inaczej. najlepiej zrobić system bez żadnych zmiennych albo właśnie tak jak w tym wypadku dać korektę do gościa który jest bezstronny ( @Cichy , może też być @ignazz który śledzi zabawę a nie gra ) . tak to jest takie pitu pitu i pi****lenie. napiszę coś odkrywczego -> też bym coś zmienił! Ale c*** płyniemy dalej i lepiej tak niż korekty gm magic sławnego właśnie z pochylania :P

No do tej pory bylo tak ze mc dawal za mocny a julek w druga strone, na tej zasadzie mc robil coraz mocniejsze bo wiedzial ze julek bardziej upier.oly. Ogolnie jak kto woli, jak chcesz zeby za ciebie decydowano, albo nie masz własnego zdania, boisz sie go wyrazic  to oki, ale dalej nie wiem czemu nie moga byc brane pod uwage opinie, takie jak chocby te @kolader czy @SzuLcU, do których wiekszosc, kolegialnie raczej, zastrzeżeń nie ma, znaczy uwazamy że sa trafne.  Co draft jest taka z d. dyskusja, wprowadzenie takich pojedynczych zmian to by byl ulamek czasu tego co jest poswiecone ma takie wlasnie bicie piany później 

Gdzie dwóch Polaków, tam trzy zdania. 

Najlepszy przykład Banchero. Jeden mówi, że przyszły Harden, drugi że gracz ala Randle/Towns, a trzeci że to Kuzma vibe.

Wszystkim nie dogodzisz. Każdy ma swoją perspektywę, a do tego dochodzą jeszcze interesy własnej drużyny.

SzuLcU przyczepia się do każdego draftu. Teraz nie miał wielkich zastrzeżeń, ale dla zasady dwa punkty potencjału dla Jalena Williamsa trzeba było się upomnieć. Gość wchodzi i tak potężnie ready, Bane miał tylko 95 potencjału i co? Ma 21 lat, więc tej setki mu nie dałem. Zresztą co to jest dwa punkty potencjału? Nic, ale mi chodzi o pewną zasadę i prawidłowość. 

Trwały konsultacje ponad tydzień. Nikt się nie zainteresował, a sądzę że moja lektura z Cichy to dobre dwie strony PW. 

Co do reszty może odniosę się później, bo z telefonu mi się nie chcę aż tyle pisać.

49 minut temu, elwariato napisał(a):

No do tej pory bylo tak ze mc dawal za mocny a julek w druga strone, na tej zasadzie mc robil coraz mocniejsze bo wiedzial ze julek bardziej upier.oly. Ogolnie jak kto woli, jak chcesz zeby za ciebie decydowano, albo nie masz własnego zdania, boisz sie go wyrazic  to oki, ale dalej nie wiem czemu nie moga byc brane pod uwage opinie, takie jak chocby te @kolader czy @SzuLcU, do których wiekszosc, kolegialnie raczej, zastrzeżeń nie ma, znaczy uwazamy że sa trafne.  Co draft jest taka z d. dyskusja, wprowadzenie takich pojedynczych zmian to by byl ulamek czasu tego co jest poswiecone ma takie wlasnie bicie piany później 

to zaproponuj jakiś proces na przyszły draft i może zyskasz aprobatę 

1 minutę temu, MarcusCamby napisał(a):

SzuLcU przyczepia się do każdego draftu. Teraz nie miał wielkich zastrzeżeń, ale dla zasady dwa punkty potencjału dla Jalena Williamsa trzeba było się upomnieć. Gość wchodzi i tak potężnie ready, Bane miał tylko 95 potencjału i co? Ma 21 lat, więc tej setki mu nie dałem. Zresztą co to jest dwa punkty potencjału? Nic, ale mi chodzi o pewną zasadę i prawidłowość. 

Jalen najlepszy albo jeden z najlepszych zawodników z tej kalsy draftu. I ja się nie zgodzę, że te dwa punkty potencjału nic nie robią, bo długo falowo te punkty mogą zrobić różnice przy rozwoju. Dla to jest ten sam case jak w przypadku zeszło rocznego Cade'a. Różnicą wieku bronisz tegorocznych "100". A w zeszłym sezonie Cade'a 98 inni topowi i nie tylko  20 latkowie  100(Wagner dla mnie nie był to zawodnik na 100). I ja rozumie czym się kierujesz tworząc te drafty, ale za chwile najprawdopodobniej będziemy wchodzi w stare klasy draftu. Gdzie wieku wyboru byl 22+ i w myśl twoich kryteriów tacy zawodnicy powinni wchodzić z potencjałem 95 albo i 90. 

38 minut temu, MarcusCamby napisał(a):

Trwały konsultacje ponad tydzień. Nikt się nie zainteresował, a sądzę że moja lektura z Cichy to dobre dwie strony PW. 

A to dałeś jakieś info, że robisz draft i chętnych zaprasza  do konsultacji? Bo ja widziałem, tylko lakoniczne informacje w stylu draft się robi lub połowa draftu zrobiona. 

9 minut temu, Koelner napisał(a):

to zaproponuj jakiś proces na przyszły draft i może zyskasz aprobatę 

Ale to ja, jż jakiś  czas temu pisałem o tym. Skoro potencjał jest kwestią uznaniową to osoby, które robiły draft. Powinny wspólnie usiąść i strwożyć jakieś spójne kryterium przyznawania punktów. Bo co do samych umiejętności jest to pewnie nie możliwe. 

13 godzin temu, ignazz napisał(a):

@MarcusCamby to dziwnie z boku wygląda że chcesz podziękowań ale mimo wszystko robisz błędny system gdzie nie dopuszczasz do jakiejkolwiek dyskusji innych. Złota robota sam plik startowy. W tym jesteś najlepszy na forum. Ale to że nie dopuszczasz krytyki postronnych przypadkowych GM ( nie piszę o „konsultancie” sam wiesz że to meh. Zawsze byłeś przeczulony na krzywe akcje więc chyba po prostu zaszkodziły Tobie te pochwały walczące o Twoją autonomię względem Julasa i mylnie to odebrałeś jakbyśmy Hitlera zamieniali na Cezara. Z perspektywy zwykłego uczestnika gry „jeden hoooy”

Tak ciężko wyjąć kij z dupy i szerzej dać ludziom podyskutować i tych parę korekt zrobić? Litości. To gorsze niż w begm pi****letto gm lakers i knicks o odejściu Gianisa 

Kto powiedział, że ktoś był wyłączony z konsultacji? Nawet Julek i Krzemo mogli się udzielać. Ja tylko nie chciałem, by było tak jak wcześniej, że ktoś robi poprawki za mnie, a ja nie mam nawet słowa.

Po drugie Wariat, Kolader i Szulcu to nie jest "większość". To trzech GMów mających swoje sugestie z którymi częściowo mogę się zgodzić, częściowo nie. Ja i Cichy jakoś uznaliśmy inaczej. I nie jest powiedziane, że reszta GMów popiera pomysł garstki GMów. Czy Ty uważasz, że ja mam poprawiać draft na czyjeś żądanie? Bo chęci konsultacji tu nie widzę, raczej wymagania. A przypomnę nikt nie płaci mi za to.

Podjąłem się zrobienia draftu, bo chętnych nie było i Julek musiał przełknąć gorzką pigułkę. Doszliśmy do porozumienia, nad draftem opiekę przejął @Cichy i wprowadził poprawek całkiem sporo. Ale odbyło się to na zasadzie, że on do każdej zgłaszał mocne uzasadnienie. Po za tym rada komiszów go sama wyznaczyła. Na jakiej podstawie mam uwzględniać teraz poprawki innych? Bo jeden GM napisał i dwóch się podpisało? Oni uważają tak, ja i Cichy inaczej. Po za tym nie widzę chęci kompromisu, a próbę wymuszenia. 

Była taka dobra możliwość, by Wariat z Szulcu usiedli i zrobili draft. @julekstep szukał przecież chętnych.

14 godzin temu, kolader napisał(a):

Ale ja jestem bardzo wdzięczny za twoją pracę przy ostatnich kilku draftach tak samo jak jestem bardzo wdzięczny każdemu za poświęcany czas na simke.

Natomiast sądzę że jesteśmy na tyle dorośli by móc pewne rzeczy przedyskutować. Poświęciłem na spojrzenie na plik dosłownie dwie minuty. Spojrzałem na czołówkę a później na tych, których mam w sąsiedniej grze. I się mocno zdziwiłem. Tym bardziej mając w pamięci że podobni gracze (późno wchodzący do draftu zawodnik) typu Hield czy Dieng byli bardziej docenieni. Widząc jak sobie radził w ostatnich PO Nembhard jestem zasmucony że został tak okrutnie potraktowany. Już Sengun zostal zjechany (ale od początku wiedziałem że go wezmę bo jestem na jego bandwagonie od początku jego przygody z NBA). 

No i co pokazał Daniels a czego brakuje takiemu Iveyowi że jest między nimi taka różnica. Co pokazał Ellis a czego nie pokazał Nembhard.

Keon Ellis jest na drugim miejscu pod względem stock w całej lidze. Lepszy oczywiście, tylko ten Daniels, który kręci staty na poziomie Michaela Jordana z sezonu DPOY, a przecież i tak mu spadło, bo wcześniej miał jakieś historyczne cyfry jak z lat 80. No złapał momentum i obronę ma potężną, ale atak jest dość sporo podejrzany i chociaż nie grozi mu casus Smarta ( moim zdaniem był słabo zrobiony ) to może być też przez brak ofensywy bustem. Póki co to gracz podobny do TJ McConnella... Tyle że ma 19 lat i 100 potencjału.

https://x.com/statmuse/status/1877391633638895749 ( nie wiem czemu przestało forum konwertować )

Nie wiem o co chodzi z tym Iveyem, Cichy i tak podbił go trochę po negocjacjach ;) Póki co to cyferki jakoś nie pokazuję potężnego impactu, ale startuje z poziomu czterech B i jak sobie wrzucie w "find player" to nie ma tam przypadkowych nazwisk, także pozycja startowa jest bardzo solidna. Ma 20 lat, 98 potencjału i wszystko w swoich rękach.

Ten Nembhard to i tak wyszedł z cyferek dużo słabszy, aż poświęciłem mu więcej czasu, bo pamiętałem, że w RL NBA dostał dość sowity kontrakt, a tu w sumie kasztan (bez poprawek). Więc i tak go podkręciłem, też uznając że jest lepszy niż jego cyfry. Ale też kwestią bazową, głównie są twarte dane z BBref, więc ja tu nie tworzę własnych definicji na swoje widzimisię, bo przecież mogę mieć błędne spojrzenie na jego sportową wartość. W adv stats jest ujemny w ofensywie, jak i defensywie. Ma 25 lat w RL NBA i nie jest jakimś game changerem. Wiadomo, że statystyki wszystkiego nie oddają i stat-padderzy tu trochę zyskują.  

Obecnie jako PG ma inside powyżej średniej, całkiem przyzwoity outside ( mając .350 przy niecałych 3 trójkach na mecz), handling, passing i obronę. Na tej pozycji jako gracz za MLE ma przyszłość. Nie wydaje mi się, żeby w RL NBA napisał dużo większą historię. I ma 10 potencjału więcej niż Keon Ellis, mimo tego samego wieku :)

21 minut temu, SzuLcU napisał(a):

A w zeszłym sezonie Cade'a 98 inni topowi i nie tylko  20 latkowie  100(Wagner dla mnie nie był to zawodnik na 100).

Ok, miałeś swoje zdanie, ale czym było podparte? Franz Wagner to była pierwsza opcja pod względem impactu w Playoffowych Orlando Magic i gracz z impactem all-stara. Cade przez te pierwsze trzy sezony wyglądał raczej średnio. Te 98 to bardziej dostał za bycie pierwszym pickiem draftu, ale ostatecznie Julka na 100 przekonałeś. Aczkolwiek mnie argumentacja, że zasługiwał bardziej niż Franz Wagner zupełnie nie przekonuje.

24 minuty temu, SzuLcU napisał(a):

za chwile najprawdopodobniej będziemy wchodzi w stare klasy draftu. Gdzie wieku wyboru byl 22+ i w myśl twoich kryteriów tacy zawodnicy powinni wchodzić z potencjałem 95 albo i 90. 

I to będzie temat warty dyskusji, bo skoro gracze będą wchodzili w wieku 22 lat to będą mieli dużo lepszy start. I sam jestem mega fanem zrobienia kolejnego kółka, ale też będzie ciekawie jak oni się wpasują do ligi, czy dysproporcje w talencie nagle nie okażą się za duże. Trzeba będzie tam więcej simować, by zobaczyć ich rozwój, bo oni overalle mogą mieć dużo wyższe przy podobnym stopniu potencjału i tylko trochę krótszym stopniu rozwoju zahamowanego wiekiem.