Skocz do zawartości

[2045] Draft i Free Agency - Komentarze

julekstep

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...

Wspomnień czar czyli pierwszy draft "kocików CambyGOATa" - draft 2039

Kto nie kocha redraftów? Czemu jeden wziął busta, a drugi rozbił bank dalszym pickiem? W przypadku simki o rozwoju decydują cyferki i te chociaż dobrze wiemy mają różną wartość w zależności od pozycji, to jednak jakiś obraz notowanego progresu dają. Tak sobie przysiadłem nad pierwszym swoim draftem i chciałbym podzielić się jak ten niepozorny draft, który ostatecznie zaowocował historycznie szeroką plejadą max playerów. Aż siedem maksymalnych umów w formie QO lub już na FA jest rekordem pod względem tego typu umów dla jednego rocznika. 

To teraz porównajmy cały rocznik z tych, którzy wciąż są w lidze:

1. Brandon Ingram (+207 overall)

2. Jaylen Brown (+134 overall)

3. Malcolm Brogdon (+129 overall)

4. Fred VanVleet (+127 overall)

5. Pascal Siakam (+103 overall)

6. Ivica Zubac (+101 overall)

7. Derrick Jones Jr (+98 overall)

8. Ben Simmons (+95 overall)

9. Domantas Sabonis (+95 overall)

10. Jamal Murray (+92 overall)

11. Kris Dunn (+90 overall)

12. Dragan Bender (+89 overall)

13. Marquese Chriss (+88 overall)

14. Dejounte Murray (+86 overall)

15. Malik Beasley (+82 overall)

16. Juancho Hernangomez (+80 overall)

17. Jakob Poeltl (+78 overall)

18. Damion Lee (+72 overall)

19. Caris Levert (+63 overall)

20. Furkan Korkmaz (+57 overall)

21. Buddy Hield (+51 overall)

22. Alex Caruso (+36 overall)

23. Mateusz Ponitka (-43 overall)

Deklasacja Ingrama nad resztą stawki, niejako potwierdza jego obecność w lidze jako TOP10 gracza. Niesamowity rozwój. Taki Siakam musiałby kręcić całą karierę od początku na podobnym stopniu rozwoju, by zrównać się z tym co zbudował Ingram. Brandon ma średnią 34,5 punktu rozwojowego podczas corocznych campów, a to już przecież sześć campów. Nie wiem czy to nie najlepsza historia w dziejach simbkasetu. 

Ładnego psikusa sprawił Brogdon, który mimo 24 lat i tylko 92 potencjału jest trzecim najbardziej rozwojowym graczem tamtego rocznika. Z drugiej strony pogorszył zarówno inside, jak i jumping, co gdyby cyferki ułożyły się inaczej dałoby mu dużo większy impact niż ten przedstawiany w rankingach Julka. Poszedł w typowego defensywnego PG z mocną obroną.

Na czerwono zaznaczam Dejounte Murraya, którego osobiście sam bym brał w dniu draftu z jedynką, chociaż doskonale pamiętam, że większość typowała wtedy Jaylena Browna. Tu na pewno największy przegrany na ten moment, ale może bogowie simki się wreszcie uśmiechną do Niego. Wciąż młody z solidnym potencjałem. 20 lat, 100 potencjału w dniu draftu, a rozwinął się gorzej niż spora ilość graczy z potencjałem 80. 

Patrząc retrospektywicznie, to wtedy z 5 pickiem miałem do wyboru Murraya, FVV i Brogdona (chciałem wybrać pg, bo Conley powoli zaczął się zwijać). Wziąłem Murraya, bo choć skills wise był w tym momencie najsłabszy, to był najmłodszy i miał setkę potencjału. Ale pamiętam że dość mocno rozważałem FVV, przeważyło że był starszy i miał mniej potencjału i to w ostatecznym rozrachunku okazało się błędem, ale stawiam flaszkę, że 30/30 przypadków GM braliby Murraya na moim miejscu, więc po prostu pech campów.

Przy okazji Murray miał jedne świetne campy po których dałem mu QO, bo skille już były fajne, a potencjału wciąż było dużo i myślę, że większość wtedy postąpiłaby tak samo, więc trudno tu mówić o jakimś totalnie porażkowym wyborze. Po prostu kolejne dwa campy okazały się totalną klapą, choć trzeba pamiętać, że z nim jako podstawowym pg Mavs sezon temu dotarli do WCF.

5 minut temu, Roger napisał(a):

Patrząc retrospektywicznie, to wtedy z 5 pickiem miałem do wyboru Murraya, FVV i Brogdona (chciałem wybrać pg, bo Conley powoli zaczął się zwijać). Wziąłem Murraya, bo choć skills wise był w tym momencie najsłabszy, to był najmłodszy i miał setkę potencjału. Ale pamiętam że dość mocno rozważałem FVV, przeważyło że był starszy i miał mniej potencjału i to w ostatecznym rozrachunku okazało się błędem, ale stawiam flaszkę, że 30/30 przypadków GM braliby Murraya na moim miejscu, więc po prostu pech campów.

Przy okazji Murray miał jedne świetne campy po których dałem mu QO, bo skille już były fajne, a potencjału wciąż było dużo i myślę, że większość wtedy postąpiłaby tak samo, więc trudno tu mówić o jakimś totalnie porażkowym wyborze. Po prostu kolejne dwa campy okazały się totalną klapą, choć trzeba pamiętać, że z nim jako podstawowym pg Mavs sezon temu dotarli do WCF.

Tylko że to jest mowa o Dejounte

Który notabene został player od the week😁

dobra zaadresujmy tego SŁONIA W POKOJU

który GM wtedy najlepiej picknął (tak że nikt nie był nawet blisko)?

podpowiem -> miał siódmy pick i jego nick zaczyna się na 'j' !

2 godziny temu, Pablo81 napisał(a):

Poprosiłbym o DJ w Spurs.

daj znać czy on ma być gdzieś w taktyce (bo już nie będę updejtował bazy przed simką)

7 minut temu, julekstep napisał(a):

daj znać czy on ma być gdzieś w taktyce (bo już nie będę updejtował bazy przed simką)

Nie ma być. W razie urazów ma być w rotacji.

39 minut temu, julekstep napisał(a):

Q tym drafcie stawiałem na równi Ingrama z Brownem. Wybór padł na Browna tylko dlatego że bardziej pasował pod Sg niż Ingram, a miałeś furę szczęścia że się ostał tak długo ponieważ powinien być luźno top3 tego draftu. Nie nazwał bym tego dobrym lecz jedynym słyszymy pickiem.

4 minuty temu, geniuz napisał(a):

Q tym drafcie stawiałem na równi Ingrama z Brownem. Wybór padł na Browna tylko dlatego że bardziej pasował pod Sg niż Ingram, a miałeś furę szczęścia że się ostał tak długo ponieważ powinien być luźno top3 tego draftu. Nie nazwał bym tego dobrym lecz jedynym słyszymy pickiem.

no tak to działa

żeby GOAT mógł przystealować to nooby muszą przybustować :P 

8 minut temu, julekstep napisał(a):

no tak to działa

żeby GOAT mógł przystealować to nooby muszą przybustować :P 

Otworzyłeś mi oczy. Abym spokojnie mógł zjeść dobrego kebsa to nooby musza iść na drwala. Dziękuje. 

Będzie edycja listy o pick i nick?