Skocz do zawartości

[2045] Draft i Free Agency - Komentarze

julekstep

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, MarcusCamby napisał(a):

Ok, miałeś swoje zdanie, ale czym było podparte? Franz Wagner to była pierwsza opcja pod względem impactu w Playoffowych Orlando Magic i gracz z impactem all-stara. Cade przez te pierwsze trzy sezony wyglądał raczej średnio. Te 98 to bardziej dostał za bycie pierwszym pickiem draftu, ale ostatecznie Julka na 100 przekonałeś. Aczkolwiek mnie argumentacja, że zasługiwał bardziej niż Franz Wagner zupełnie nie przekonuje.

Wagnera bronisz jakimiś tam impactami z PO ok. Ale w takim razie czym wyróżniła się dwójka z Houston? Nie grali ani w Playoffach ani w playinach. Winna Cade jest to, że trafił do cyrku nazywanego Detroit. I nie zgadzam się, że wyglądał średnio, bo patrząc na staty, jest najlepiej punktującym, asystującym i zbierającym(na pozycji PG/SG) zawodnikiem ze swojego rocznika. 

Godzinę temu, MarcusCamby napisał(a):

Czy Ty uważasz, że ja mam poprawiać draft na czyjeś żądanie? Bo chęci konsultacji tu nie widzę, raczej wymagania. A przypomnę nikt nie płaci mi za to.

Ale jak chcesz "konsultować" z innymi, jeśli tak jak teraz wlatuje gotowy draft(rozumiem, że teraz sytuacja była wyjątkowa) . Albo w poprzednich latach w połowie sezonu wpadała lista np. 20 zawodników z informacją, że przy kompletnej liście nastąpią jeszcze jakieś poprawki  tych zawodników.  

1 minutę temu, SzuLcU napisał(a):

Ale jak chcesz "konsultować" z innymi, jeśli tak jak teraz wlatuje gotowy draft(rozumiem, że teraz sytuacja była wyjątkowa) . Albo w poprzednich latach w połowie sezonu wpadała lista np. 20 zawodników z informacją, że przy kompletnej liście nastąpią jeszcze jakieś poprawki  tych zawodników.  

Tak samo jak teraz z @Cichy. Co stoi za przeszkodzie, by dodać do grupy jeszcze Ciebie i przykładowo Wariato?

Widzę, że wykazujesz duże zainteresowanie draftem, więc jeśli chcesz go ulepszyć to można pójść z tym dalej.

Zwłaszcza, że szykują się ciężkie lata. Mała próbka meczowa sprzyja czasem dziwnym odchyłom i nawet w tym drafcie widzę jeden taki przypadek, gdzie mamy potężne per na skromnej próbce. Ale wydaje mi się, że pewnych rzeczy nie unikniemy, bo tworzenie draftu zajęło by miesiące, a konsensu i tak by nie było. Po za tym gracze nie gotowi, nie znamy przyszłości. Przykładowo obecnie 3 pick draftu siedzi w G-League. Na jakiej podstawie go tworzyć? Niby jest opcja high college, ale wydaje mi się, że jak jej używam, bo po prostu próbka NBA jest za mała to wychodzą i tak dziady. Może warto sprawdzić to przy kozakach albo po prostu pójść w improwizacje. Potem tak jak już wspominałeś mamy zupełnie inne lata i taki 23 letni Patrick Ewing jako rookie to wchodził już jako dzik. Temat rzeka.

Oczywiście na teraz to czyste dywagacje, bo zaraz może wpaść Julek "Król Słońce" i powiedzieć, że on robi przyszłe drafty i zamknąć się na dyskusje.

Co do draftow to jest temat rzeka, nie jest to łatwa rzecz, sam tworzyłem kilka więc wiem co mówię. Poza tym powrót do starych nazwisk kiedyś był z założeniem, że rl pierwowzory mają być jakimś punktem odniesienia, ale naszym celem nie było to, żeby odwzorować 1do1 danego zawodnika. To nie NBA tylko simbasket gdzie gwiazdami było tacy gracze jak Michael Beasley Sr., Dajuan Wagner Sr, Andres Biedrins Sr., q GOATEM RS jest Allen Iverson. Nie ma co tak bardzo skupiać się na nazwiskach, ważne aby sila poszczególnych draftow była w miarę wyrównana i tyle. 

25 minut temu, MarcusCamby napisał(a):

Tak samo jak teraz z @Cichy. Co stoi za przeszkodzie, by dodać do grupy jeszcze Ciebie i przykładowo Wariato?
Widzę, że wykazujesz duże zainteresowanie draftem, więc jeśli chcesz go ulepszyć to można pójść z tym dalej.

Nic nie stoi na przeszkodzie. Ja mogę być w tej grupie ale nie muszę, bo mi bez różnicy jest to, gdzie odbędzie się taka rozmowa. 

image.thumb.png.33ab557794821e3c338ec305dad3b24e.png

40 minut temu, MarcusCamby napisał(a):

Zwłaszcza, że szykują się ciężkie lata. Mała próbka meczowa sprzyja czasem dziwnym odchyłom i nawet w tym drafcie widzę jeden taki przypadek, gdzie mamy potężne per na skromnej próbce. Ale wydaje mi się, że pewnych rzeczy nie unikniemy, bo tworzenie draftu zajęło by miesiące, a konsensu i tak by nie było. Po za tym gracze nie gotowi, nie znamy przyszłości. Przykładowo obecnie 3 pick draftu siedzi w G-League. Na jakiej podstawie go tworzyć?

Dlatego jestem zdania, że draft Wembiego powinien być ostatni.  

I odnoszą się siły poszczególnych draftów o których wspomniał Sla. Dla tego jestem takim roszczeniowym bijącym pianę fiutem, bo pamiętam jak wyglądał wchodząc do ligi za X a jak jest zrobiony i z jakiej pozycji ma wystartować zawodnik Y.

4 minuty temu, SzuLcU napisał(a):

Nic nie stoi na przeszkodzie. Ja mogę być w tej grupie ale nie muszę, bo mi bez różnicy jest to, gdzie odbędzie się taka rozmowa. 

Toppin został z tego co pamiętam poprawiony pod względem jumping. Nie do końca zrozumiałem co miała znaczyć ta wstawka :)

5 minut temu, SzuLcU napisał(a):

I odnoszą się siły poszczególnych draftów o których wspomniał Sla. Dla tego jestem takim roszczeniowym bijącym pianę fiutem, bo pamiętam jak wyglądał wchodząc do ligi za X a jak jest zrobiony i z jakiej pozycji ma wystartować zawodnik Y.

To już szósty draft jaki tworzę, więc możesz uznać że zmiany jak w NBA są podyktowane inną epoką czy generacją :)

Zwłaszcza, że klucz dostałem od Julka, a on też pewnie od byłych twórców jak SlaKB, więc pewne schematy w zdecydowanej większości się powtarzają.

24 minuty temu, MarcusCamby napisał(a):

Nie do końca zrozumiałem co miała znaczyć ta wstawka :)

Tylko i wyłącznie to, że mi to obojętne gdzie ja wyrażę swoje zdanie, czy tu publicznie czy gdzieś "za kulisowo".  Być może trochę z dupy rzuciłem tego screena. 
A jak uwagi zostały ostatecznie uwzględnione to fajnie. 

Edytowane przez SzuLcU

15 godzin temu, Braveheart22 napisał(a):

Kto był takim fanboyem Danielsa, Marcus czy Cichy? :D

tu akurat @MarcusCamby ale podpieral to statami i twitterami;)

15 godzin temu, SzuLcU napisał(a):

Generalnie draft robie sie ciezko:

- znaleźć czas wtedy kiedy jest potrzebny (najpóźniej na starcie PO), a nie wtedy kiedy ma się czas

- postarac poukladac te cyferki dla pewnie 45 graczy, ktorzy nie sa z loterii, by nadawali sie do simki, a za razem by nie byli zbyt dobrzy, by chociaz troche oddawalo to rzeczywistosc.

Wcześniej robili to chyba tylko komisze i GMowie mieli do gadania wielkie NIC.

Pozniej przejal to @MarcusCamby (dzięki!) pod kontrola komisza, który przeglądając draft draftu robił z nim co chciał;)

W tym roku Marcus nie chcial juz robic draftu mając doświadczenia z poprzednich lat, ale dał się przekonać że nie będzie już współpracował z Julkiem;).

Wtedy kiedy Camby pisał, że nie chce tego robić nie było lasu rąk wśród graczy chcących się tym zając...

Widać było, że draft się nieco opóźnia (choć nie tak jak rok temu, kiedy komiszowe zmiany nanoszone były chyba po finałach), nie wiem ile osób odzywało się do Marcusa by mu pomóc w okresie świąteczno-noworocznym, ale zakładam, że nikt.

Dyskusja na forum, mogłaby się odbyć, ale pewnie trzeba byłoby na konsultacje wszystkich ze wszystkimi nieco więcej czasu niż na kilkanaście PM między dwoma/kilkoma osobami (ktore moga wtedy kiedy trzeba poswiecic swoj czas). Może reszta Komiszy się na to zgodzi ale pewnie nic nie stoi na przeszkodzie byś:

- przygotował pełny draft jeszcze w trakcie RS i udostępnił go do ogólnych konsultacji

- lub chocby byś go konsultował na bieżąco jak Marcus będzie tworzył kolejny

---------------------------

Co roku mamy i tak problem, że draft pojawia się dość późno i nie fajne jest dla ludzi w loterii, że tak na prawdę zostaje im chwila na analize draftu. Zmieniając go w trakcie finałow ten czas jeszcze ograniczamy.

Tak btw jeśli jednak to co pisałeś i inni np o potencjale Nembharda czy Williamsa jest przekonujace dla reszty to pewnie mozna bylo zrobic jeszcze jakas jedna oficjalna zmiane.

W sumie to nie jest zły pomysł aby draft był zrobiony przed sezonem. Liga tankuje po prospekty nie odwrotnie. 

Zawsze ktoś w NCAA oczywiście wypali i moznaby i tu na koniec sezonu zrobić korektę tych sensacyjnych nazwisk ale nie zmieniać wszystkich. 

Nawet proste losowanie. 2 na plus 2 na minus. 

3 godziny temu, Cichy napisał(a):

tu akurat @MarcusCamby ale podpieral to statami i twitterami;)

Generalnie draft robie sie ciezko:

- znaleźć czas wtedy kiedy jest potrzebny (najpóźniej na starcie PO), a nie wtedy kiedy ma się czas

- postarac poukladac te cyferki dla pewnie 45 graczy, ktorzy nie sa z loterii, by nadawali sie do simki, a za razem by nie byli zbyt dobrzy, by chociaz troche oddawalo to rzeczywistosc.

Wcześniej robili to chyba tylko komisze i GMowie mieli do gadania wielkie NIC.

Pozniej przejal to @MarcusCamby (dzięki!) pod kontrola komisza, który przeglądając draft draftu robił z nim co chciał;)

W tym roku Marcus nie chcial juz robic draftu mając doświadczenia z poprzednich lat, ale dał się przekonać że nie będzie już współpracował z Julkiem;).

Wtedy kiedy Camby pisał, że nie chce tego robić nie było lasu rąk wśród graczy chcących się tym zając...

Widać było, że draft się nieco opóźnia (choć nie tak jak rok temu, kiedy komiszowe zmiany nanoszone były chyba po finałach), nie wiem ile osób odzywało się do Marcusa by mu pomóc w okresie świąteczno-noworocznym, ale zakładam, że nikt.

Dyskusja na forum, mogłaby się odbyć, ale pewnie trzeba byłoby na konsultacje wszystkich ze wszystkimi nieco więcej czasu niż na kilkanaście PM między dwoma/kilkoma osobami (ktore moga wtedy kiedy trzeba poswiecic swoj czas). Może reszta Komiszy się na to zgodzi ale pewnie nic nie stoi na przeszkodzie byś:

- przygotował pełny draft jeszcze w trakcie RS i udostępnił go do ogólnych konsultacji

- lub chocby byś go konsultował na bieżąco jak Marcus będzie tworzył kolejny

---------------------------

Co roku mamy i tak problem, że draft pojawia się dość późno i nie fajne jest dla ludzi w loterii, że tak na prawdę zostaje im chwila na analize draftu. Zmieniając go w trakcie finałow ten czas jeszcze ograniczamy.

Tak btw jeśli jednak to co pisałeś i inni np o potencjale Nembharda czy Williamsa jest przekonujace dla reszty to pewnie mozna bylo zrobic jeszcze jakas jedna oficjalna zmiane.

Ja tego za uja nie rozumiem, po co tyle gadania, przecież nikt nie pomstuje na drafty robione przez MC, jest wrecz odwrotnie, tutaj pojawiaja sie pojedyncze sugestie jak mozna by poprawic tego a tego gracza i tyle. 

od kiedy Camby się zajmuje draftami to stały się one realistyczne i mocno zmniejszyły proceder tankowania. 

Dawniej poza topowymi pickami reszta draftu to było dno i trzeba było w c*** farta żeby gracze spoza ścisłej czołówki stali się grywalnymi grajkami, a większość grajków kończyła swoją przygodę z ligą wraz z wygaśnięciem RC - starczy też przypomnieć jak bardzo kłopotliwe były picki 20-29 gdzie miało się jakieś gówno na kontrakcie przez 4 lata, a picki te były traktowane jako negatywne assety.

Teraz nawet w 2 rundzie można wydraftowac grajka do rotacji, co pokazuje najlepiej Pablo, ale też Alonzo choćby potrafi jakiegoś kasztana wypatrzeć i zrobić z niego gracza na lata ( nie to żeby trudno było załapać się do rotacji Sonicks, but still) 

Nie dziwi mnie też frustracja Cambyego na wpierdalanie się Julka na to wszystko, bo możemy z Marcusem mieć różne spojrzenia na wiele spraw, ale wiem że wkłada on serce we wszystko co robi, więc i tutaj pewnie poświęca na to więcej czasu niż ktokolwiek by w ogole planował.

Takze super, że Cichy dołączył do komiszy, bo podejrzewam że ani z Julkiem ani z Krzemem by się Marcus na dłuższą metę nie dogadał, a Cichy jako jedyny z tej ekipy nie ma potrzeby zakładania kapelusza Szeryfa do piaskownicy. 

Marcus, dobrze, że jesteś i że Ci się chce! 

14 minut temu, Qcin_69 napisał(a):

ale też Alonzo choćby potrafi jakiegoś kasztana wypatrzeć i zrobić z niego gracza na lata ( nie to żeby trudno było załapać się do rotacji Sonicks, but still)

Ło Panie!

Rotacja Sonics to nie takie hop - siup. W drugim i trzecim unicie trwają zażarte walki o role backupa na poszczególnych pozycjach :P

25 minut temu, Qcin_69 napisał(a):

od kiedy Camby się zajmuje draftami to stały się one realistyczne i mocno zmniejszyły proceder tankowania. 

Dawniej poza topowymi pickami reszta draftu to było dno i trzeba było w c*** farta żeby gracze spoza ścisłej czołówki stali się grywalnymi grajkami, a większość grajków kończyła swoją przygodę z ligą wraz z wygaśnięciem RC - starczy też przypomnieć jak bardzo kłopotliwe były picki 20-29 gdzie miało się jakieś gówno na kontrakcie przez 4 lata, a picki te były traktowane jako negatywne assety.

Teraz nawet w 2 rundzie można wydraftowac grajka do rotacji, co pokazuje najlepiej Pablo, ale też Alonzo choćby potrafi jakiegoś kasztana wypatrzeć i zrobić z niego gracza na lata ( nie to żeby trudno było załapać się do rotacji Sonicks, but still) 

Nie dziwi mnie też frustracja Cambyego na wpierdalanie się Julka na to wszystko, bo możemy z Marcusem mieć różne spojrzenia na wiele spraw, ale wiem że wkłada on serce we wszystko co robi, więc i tutaj pewnie poświęca na to więcej czasu niż ktokolwiek by w ogole planował.

Takze super, że Cichy dołączył do komiszy, bo podejrzewam że ani z Julkiem ani z Krzemem by się Marcus na dłuższą metę nie dogadał, a Cichy jako jedyny z tej ekipy nie ma potrzeby zakładania kapelusza Szeryfa do piaskownicy. 

Marcus, dobrze, że jesteś i że Ci się chce! 

BRAKUJE TYLKO GAŁY

Brokeback Mountain GIFs - Find & Share on GIPHY

16 minut temu, LAF napisał(a):

Ja zrobię kolejny draft. Czuję się na tyle mocny w tym drafcie , że mało kto mnie może zagiąć. Oczywiście później trzeba będzie wpasować w realia simki więc pewnie jakieś poprawki będą, ale bazę zrobię Ja