Skocz do zawartości

Random shit 24/25

wiLQ

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, RonnieArtestics napisał(a):

Nie są kroki. Przy każdym jumpshocie z dwóch nog tez odrywasz pivot foot od ziemi, kiedy ludzie to wreszcie pojmą? To nie jest aż tak trudne żeby zajmowało niektórym tyle lat dyskusji. 

https://youtu.be/qcHVhe9aYoE?si=WEVAFOIOq1y7lcAf

A jak koleś 3 razy zmienia nogę obrotu to też nie są kroki?

Albo jak napierdala 4 kroki w dwutakcie a sędziowie to puszczają bo tępy tłum w hali drze mordy z radości? 

Albo jak koleś kozluje, zatrzymuje się i po chwili znów kozluje 

Albo jak typ niesie piłkę i robi 4-5 kroków? 

To wszystko składa się na słabnącą jakość i znów jęczenie starszego fanbaseu 

Zresztą jeśli już samo gracze mówią że difens jest słabszy niż w Europie  a wieszcz Chytrusek twierdzi że jest inaczej to ja naprawdę nie widzę powodu do argumentowania czegokolwiek 

13 minut temu, RonnieArtestics napisał(a):

Nie są kroki. Przy każdym jumpshocie z dwóch nog tez odrywasz pivot foot od ziemi, kiedy ludzie to wreszcie pojmą?

Nigdy.

Co byśmy zrobili bez ludzi, którzy nie znają fundamentalnych zasad, nudno by było.

Godzinę temu, Koelner napisał(a):

dickriderowanie zawsze wydawało się dla beki, ale po śmierci Kobeiego dopiero wyjaśniło jak ludzie są infantylni i mają zryte berety 

W sumie jak się popatrzy np. na polskich kiboli, którzy "oddali by życie za klub", to tam jest podobna progresja - nastolatkowie i 20s na młynie, potem dużo mniej liczni i bardziej biznesowo nastawieni 30, max 40latkowie, którzy już się nie bawią w śpiewanie piosenek i robienie wycinanek, a życie jakby oddali to za "klub", w rozumieniu grupę przestępczą. Potem zostaje paru casualowych Januszy. Może po prostu jechać 3-5 dekad na jednym hobby i z niegasnącym poziomem zapału nie jest dla wszystkich i tyle, jak bardzo by się nie było zapalonym ultrasem jak się miało 20 lat.

Edytowane przez Chytruz

16 minut temu, josephnba napisał(a):

A jak koleś 3 razy zmienia nogę obrotu to też nie są kroki? 

Albo jak napierdala 4 kroki w dwutakcie a sędziowie to puszczają bo tępy tłum w hali drze mordy z radości? 

Albo jak koleś kozluje, zatrzymuje się i po chwili znów kozluje 

Albo jak typ niesie piłkę i robi 4-5 kroków? 

Aha, a możesz podać jakieś przykłady video? Tylko nie chodzi mi o przykłady błędów sędziowskich i przyzwalania na kroki, ale o jakie akcje, które nie są krokami w NBA, a są w FIBA Ci chodzi konkretnie. No bo wg mnie nie ma żadnych różnic w przepisach jesli chodzi o błąd kroków, wręcz to w NBA są oficjalnie bardziej restrykcyjni i gwiżdżą np zbiórkę własnego airballa jako kroki, gdzie w FIBA można legalnie zebrać taką piłkę, jesli była to faktycznie próba rzutowa. 

Czy ja stwierdziłem ze w NBA zawsze dobrze gwiżdżą kroki? Chyba oczywistym jest, że puszczają za wiele, ale ja nie o tym mówiłem! 

Podważyłem jedynie twoją wiedzę na temat przepisów dotyczących pivot foot, bo sugerujesz tutaj, ze oderwanie pivot foot = automatycznie kroki. Weź może zobacz filmik, który wrzuciłem bo jest nawet chyba na końcu nawet rekomendowany logiem FIBA. Wiec ja mowie o oficjalnych przepisach koszykarskich, na całym świecie, gdzie nawet twój (poprawnie wykonany!) podwójny stepback” nie jest uznawany jako kroki, a ty pierdu pierdu o jakichś akcjach gdzie lebronowi czy giannisowi się nie gwiżdże ewidentnych kroków, w ten sposób nie dogadamy się. 

Edytowane przez RonnieArtestics

Napisałem wyraźnie że kolesie odrywają 3 razy noge obrotu i sędziowie to puszczają 

Szukać mi się nie chce, u shaqa jest tego masa

A stepback to był i powinien nadal być błąd kroków 

Zdaje sobie sprawę że jestem w mniejszości na tym forum bo jako jeden z nielicznych jestem starym userem, a gro ludzi tutaj to młodziaki 

Mogę z tym żyć 

Prawda jest taka ze NBA nie stanowi już dla mnie tak dużej części życia jak kiedyś. Nie tylko dlatego że mam rodzinę, pracę, dom ogródek itp 

Przestała być tym czym była kiedyś - źródłem zajebistych emocji. Teraz oglądam i się dosłownie nudzę. 

Pewnie jeszcze jakiś czas minie i całkiem odejdę od oglądania kosza, no chyba że zajdą jakieś konkretne zmiany albo pojawi się gracz, który wyrwie mnie z butów jak Rose 

Przepisy niestety zmieniają się w imię ofensywy a chodzi zapewne o utrzymanie tego kanonu który przyświecał kiedyś. Dla mnie rażącymi zmianami jest ułatwienie ataku co wykorzystuje Harden czy Brown gdzie po zatrzymaniu i piwotujac można sobie z miejsca zrobić pod ramieniem bezradnego obrońcy dwa pełne kroki. Dziś jest to po prostu legalne ale to zachwiało balansem o/D w bardzo mocny sposób. Dwutakt z miejsca po zatrzymaniu to dla mnie zawsze były dwa dwutakty. 

Edytowane przez ignazz

24 minuty temu, ignazz napisał(a):

Przepisy niestety zmieniają się w imię ofensywy a chodzi zapewne o utrzymanie tego kanonu który przyświecał kiedyś. Dla mnie rażącymi zmianami jest ułatwienie ataku co wykorzystuje Harden czy Brown gdzie po zatrzymaniu i piwotujac można sobie z miejsca zrobić pod ramieniem bezradnego obrońcy dwa pełne kroki. Dziś jest to po prostu legalne ale to zachwiało balansem o/D w bardzo mocny sposób. Dwutakt z miejsca po zatrzymaniu to dla mnie zawsze były dwa dwutakty. 

Jesteś malkontentem bo nie doceniasz uroku wincyj punktów mniej difensu 

Dość błotnej koszykówki 

49 minut temu, ignazz napisał(a):

Dla mnie rażącymi zmianami jest ułatwienie ataku co wykorzystuje Harden czy Brown gdzie po zatrzymaniu i piwotujac można sobie z miejsca zrobić pod ramieniem bezradnego obrońcy dwa pełne kroki.

Można zrobić jeden krok i move o którym mówisz robił zarówno Jordan 35 lat temu i Kobe 15 lat temu. Kobe już w erze internetu, więc jak kiedyś odpalił z tego kroku turnaround gdzieś w 2010 albo 11, to też była napierdalanka, że co to k**** jest, kroki u mnie na boisku pod blokiem. Co ciekawe, ta zasada jest dokładnie taka sama w FIBA, więc jak ci koledzy nie dają tego robić jak gracie na boju, to znajomość zasad widzę u nich nie lepsza niż na forumku.

Jedno co się rzeczywiście zmieniło, to interpretacja chyba gdzieś w very early 90s albo może late 80s, gdzie dwutakt można było tylko w linii prostej, jednolitym tempem i do przodu, więc wszystkie kroki po łuku, eurostepy i zmiany tempa żeby zgubić shotblockera by poszły do śmieci.

19 minut temu, Chytruz napisał(a):

.

Jedno co się rzeczywiście zmieniło, to interpretacja chyba gdzieś w very early 90s albo może late 80s, gdzie dwutakt można było tylko w linii prostej, jednolitym tempem i do przodu, więc wszystkie kroki po łuku, eurostepy i zmiany tempa żeby zgubić shotblockera by poszły do śmieci.

Sprawdzasz,to do absurdu 

Dla poklasku jakiś dzbanów z internetu 

Spoko, to faktycznie potrafisz robić 

30+ lat gry/oglądania kosza i się dowiaduję że nie znam zasad 

Też fajnie 

39 minut temu, josephnba napisał(a):

30+ lat gry/oglądania kosza i się dowiaduję że nie znam zasad 

Też fajnie 

No bo nie znasz:

3 godziny temu, josephnba napisał(a):

Stepbacki odrywanie nogi piwotowej to są k**** kroki

Stepback i oderwanie pivot foot są dozwolone zarówno w NBA i FIBA, ale josephnba wie lepiej, on zna swoje zasady i jego są lepsze, a zasad nie znają rulebooki NBA i FIBA.

Zasada NBA:

If a player, with the ball in his possession, raises his pivot foot off the floor, he must pass or shoot before his pivot foot returns to the floor

Zasada FIBA:

To pass or shoot for a field goal, the player may jump off a pivot foot, but neither foot may be returned to the floor before the ball is released from the hand(s).

Edytowane przez Chytruz

3 godziny temu, Chytruz napisał(a):

No bo nie znasz:

Stepback i oderwanie pivot foot są dozwolone zarówno w NBA i FIBA, ale josephnba wie lepiej, on zna swoje zasady i jego są lepsze, a zasad nie znają rulebooki NBA i FIBA.

Zasada NBA:

If a player, with the ball in his possession, raises his pivot foot off the floor, he must pass or shoot before his pivot foot returns to the floor

Zasada FIBA:

To pass or shoot for a field goal, the player may jump off a pivot foot, but neither foot may be returned to the floor before the ball is released from the hand(s).

Rozumiem że masz argument za tym że jakiś gracz może dwa lub trzy razy zmienić nogę obrotu 

@josephnba musisz zrozumieć że stepback który wykonuje Harden jest dozwolony w FIBA również. Całe kontrowersje z tym stepbackiem wynikają tylko i wyłącznie z tego, że dużo osób, zwłaszcza podczas random pick-up gierek wykonuje go nie poprawnie i popełnia przy tym zagraniu kroki. Kluczem jest timing złapania piłki w ręce, czyli kiedy wykonasz gather. It’s just simple as that, naprawdę wiekszej filozofii w tym nie ma. 

a ze zmienianiem trzy razy nogi to nie wiem o co chodzi, dasz jakiś przykład ? 

38 minut temu, josephnba napisał(a):

Rozumiem że masz argument za tym że jakiś gracz może dwa lub trzy razy zmienić nogę obrotu 

To, że mi teraz napiszesz o zmienianiu 2 lub 3 razy nogi pivotu, nie wymazuje tego, że wcześniej napisałeś, że stepback lub oderwanie pivot foot to kroki, sorki.

7 minut temu, Zimny napisał(a):

Dawać już te fibowskie 3 sekundy w obronie (a raczej ich brak). Długie klocki staną w pomalowanym to będzie można lepiej i śmielej bronić trójek, a gra przeniesie się do półdystansu. 

Myślę, że byłoby odwrotnie, spadek wartości wejść na kosz i post upów, więcej trójek.

2 godziny temu, Chytruz napisał(a):

To, że mi teraz napiszesz o zmienianiu 2 lub 3 razy nogi pivotu, nie wymazuje tego, że wcześniej napisałeś, że stepback lub oderwanie pivot foot to kroki, sorki.

Bo stepback który z Hardena zrobił gwiazdę to są k**** kroki  

A oderwanie nogi pivitujacej 2 czy 3 razy to niby k**** co jest? 

A czterotakt w kontrze to co k**** jest?

Niedługo NBA będzie jak liga and1 

2 godziny temu, Zimny napisał(a):

Dawać już te fibowskie 3 sekundy w obronie (a raczej ich brak). Długie klocki staną w pomalowanym to będzie można lepiej i śmielej bronić trójek, a gra przeniesie się do półdystansu. Jednoczesnie Wemby będzie robił 10 bloków co mecz

Bez przesady, ale skrócenie 3 sekund (trwających czasem ponad 5s)w trumnie na pewno by się mogło stać 

3 godziny temu, RonnieArtestics napisał(a):

@josephnba 

a ze zmienianiem trzy razy nogi to nie wiem o co chodzi, dasz jakiś przykład ? 

Nie chcę mi się szukać, ale u shaqa aż nadto często pokazują jak gracz staje obraca się raz na jednej raz na drugiej nodze 

Jest też taka jedna akcja lebrona którą często pokazują jak idzie z piłką kozluje, staje na połowie coś tam ustawia grę trzymając w tym czasie piłkę i potem znów kozluje 

2 godziny temu, Chytruz napisał(a):

Myślę, że byłoby odwrotnie, spadek wartości wejść na kosz i post upów, więcej trójek.

Też brałem to pod uwagę. Na pewno wjazdów na kosz byłoby mniej. Ale imo odbyłoby się to z korzyścią dla półdychy, a nie dla trójki. Obwodowi mogliby agresywniej close-outować i taki półdystans stanowiłby ziemię niczyją na której można się bawić. 

W dniu 28.12.2024 o 07:51, Chytruz napisał(a):

Aha, ale ty myślisz, że ja piszę o tobie albo, że jesteś jakimś okrętem flagowym grupy niezadowolonych, czy o co chodzi?

Poza tym:

Chytry: tamta grupa tęskni głównie za 90s i 00s

josephnba: zaprzecza, najbardziej lubił czasy Big 3 Spurs (które grało w 00s)

Koszykówka w 90s była dobra w 90s, które były dawno temu. Teraz to epoka kamienia łupanego i jeśli ktokolwiek by rzeczywiście chciał powrotu tamtego grania jako improvement wobec dzisiejszej ligi, to nie nie można tego kogoś traktować poważnie.

Gruz byl w 90s i przez spora wiekszosc 00s. 
teraz jest gruz bo nie da sie grac zadnej defensywy, a wchodzimy w nowy paradygmat gdzie pali sie trojki na fastbrejku z samym koszem ale najbardziej wkurwiaja trojki w 6-7sekundzie po 2 touches z 4ft+ za linia 3pt. Zadnego ball movement. IQ na poziomie gruzu masujacych sie bigsow w 90s.

koszmar dla coachy mlodziezowych i dla staruchow grajacych pickup bball z nematodami palacymi 2/3 wszystkich rzutow 3pt na <20%

Te gowniane rankingi to nie przypadek, z 15chlopa ktora interesuje sie koszykowka (25-50yo) na dzisiejszym niedzielnym graniu jestem chyba jedynym ktory oglada nba, a ogladam tak teraz co trzecie/czwarte spotkanie i tylko Cavs, czasem gasze po 3ciej, zaczynam w drugiej. 
obejrzalem wiecej spotkan mlb z 162meczowego sezonu i prawie kazdy nfl swojej druzyny (obecnie na dnie).

kosz to trzeci temat dla gosci ktorzy graja go rekreacyjnie. Duzo lokalnego HS bball i troche ncaa (nostalgia/lokalnie).

Edytowane przez memento1984

9 godzin temu, Zimny napisał(a):

Też brałem to pod uwagę. Na pewno wjazdów na kosz byłoby mniej. Ale imo odbyłoby się to z korzyścią dla półdychy, a nie dla trójki. Obwodowi mogliby agresywniej close-outować i taki półdystans stanowiłby ziemię niczyją na której można się bawić. 

Nawet jesli, to finalnie otrzymujemy po prostu lige ze zwiekszona iloscia jumperow (niezaleznie czy za 3 czy za 2) kosztem wjazdow i post upow.

Tego chcemy?