Skocz do zawartości

Random shit 24/25

wiLQ

Rekomendowane odpowiedzi

14 godzin temu, agresywnychomik napisał(a):

OKC, mają wszystkie assety świata żeby go ściągnąć.

Albo SA z tym że nie chciałbym żeby Giannis trafił do nas. Nie pasuje pokoleniowo a 50-60 baniek z salary zabiera. Zaraz by się salary zrobiło jak w Boston lub Phoenix i ruchy mocno ograniczone. Jak w SA chcą zespól na 15 lat to nie powinni ściągać Giannisa. 

Z drugiej strony jak go ściągnie OKC to może w zależności co odda zabukować puchar na 4-5 lat. 

Edytowane przez marceli73

No to mamy finały konfy z zaledwie jednym graczem all-nba first team

z drużyn w stawce ostatni tytuł, to ten Knicks 73'… który zresztą też jest określany jako jeden z najbardziej  zaskakujących i emocjonujących

gdyby Nuggets awansowali dodatkowo nie mieli byśmy żadnego top2 seedu, ale tego już chyba byłoby za wiele 

jak dla mnie te playoffy są lepsze niż - uśredniając - pięć poprzednich razem wziętych,nigdy tyle spotkań nie oglądałem, coś wspaniałego, ale już czas coś odespać ;]

I bardzo dobrze, to jest siła NBA, że niespodzianki są na porządku dziennym. Zabetonowane ligi jak hiszpańska La Liga, gdzie od dekad ciągle na zmianę tylko Real i Barcelona mogą fascynować tylko hardcorowych fanów

Godzinę temu, cwikson napisał(a):

I bardzo dobrze, to jest siła NBA, że niespodzianki są na porządku dziennym. Zabetonowane ligi jak hiszpańska La Liga, gdzie od dekad ciągle na zmianę tylko Real i Barcelona mogą fascynować tylko hardcorowych fanów

To nowe CBA CJa działa jak należy. Nie ma już szans na budowę dynastii , super teamów, i finałów rok po roku z tymi  samymi  bohaterami. Jeszcze tylko niech ujebią całkiem tankowanie to będzie super, mały krok w tym kierunku już został wykonany jak widać po wynikach ostatnich loterii

5 minut temu, mayor napisał(a):

To nowe CBA CJa działa jak należy. Nie ma już szans na budowę dynastii , super teamów, i finałów rok po roku z tymi  samymi  bohaterami. Jeszcze tylko niech ujebią całkiem tankowanie to będzie super, mały krok w tym kierunku już został wykonany jak widać po wynikach ostatnich loterii

Trochę o tym myślałem i wg mnie to nie jest właściwa diagnoza (i żeby nie było, że to Twoja diagnoza, to samo myśli sporo osób np. Simmons). W mojej opinii tak to wygląda wyłącznie dlatego, że obecnie mamy okres przejściowy z poprzedniego systemu do nowych zasad. Jeżeli liga nie zamiesza w zasadach, to po kilku latach kluby i właściciele wyciągną wnioski i "rynek" dostosuje się do realiów, by znajdywać sposoby na budowani dynastii. Pewnie będzie to kosztem płac zawodników z końca rotacji w większym stopniu, niż gwiazd, ale to nie fakt, że przykładowy Tatum i Brown zarabiają tak dużo sprawia, że Celtics będą musieli zrobić jakiś rebuild (większy lub mniejszy) tylko fakt, że za dużo płacą Holidayowi i Porzingisowi. I to ci średniacy (opcje nr 3-4) pewnie będą z czasem zarabiać relatywnie mniej jako % salary capu.

T

7 minut temu, barcalover napisał(a):

Trochę o tym myślałem i wg mnie to nie jest właściwa diagnoza (i żeby nie było, że to Twoja diagnoza, to samo myśli sporo osób np. Simmons). W mojej opinii tak to wygląda wyłącznie dlatego, że obecnie mamy okres przejściowy z poprzedniego systemu do nowych zasad. Jeżeli liga nie zamiesza w zasadach, to po kilku latach kluby i właściciele wyciągną wnioski i "rynek" dostosuje się do realiów, by znajdywać sposoby na budowani dynastii. Pewnie będzie to kosztem płac zawodników z końca rotacji w większym stopniu, niż gwiazd, ale to nie fakt, że przykładowy Tatum i Brown zarabiają tak dużo sprawia, że Celtics będą musieli zrobić jakiś rebuild (większy lub mniejszy) tylko fakt, że za dużo płacą Holidayowi i Porzingisowi. I to ci średniacy (opcje nr 3-4) pewnie będą z czasem zarabiać relatywnie mniej jako % salary capu.

W tym wypadku aprony blokują całkiem możliwości , luxury tax nie dał rady bo teamy z big marketów przerzucały ten podatek na barki kibiców jak w SF. Jak pójdą cięcia płac zadaniowców i graczy z ławki to pójdą grać w EU czy  innych ligach, co też odbije się na jakości NBA

6 minut temu, mayor napisał(a):

T

W tym wypadku aprony blokują całkiem możliwości , luxury tax nie dał rady bo teamy z big marketów przerzucały ten podatek na barki kibiców jak w SF. Jak pójdą cięcia płac zadaniowców i graczy z ławki to pójdą grać w EU czy  innych ligach, co też odbije się na jakości NBA

Nie pójdą w dół nominalnie, pójdą w dół relatywnie w % salary cap, co zakładając dalszą przewagę NBA nad innymi ligami pod kątem widowiskowości i opłacalności, i tak da im dużo wyższe zarobki niż w Europie. Ale nawet jeśli część miałaby odejść, to ok. Teraz nie mówimy o kwestiach jakości NBA vs. inne ligi, tylko o tym, czy będzie się dało robić dynastie wewnątrz NBA - a wg mnie każdy klub NBA będzie do tego dążył i to się znowu stanie, bo się dostosują do nowych zasad tak, by budować team na lata.

W dniu 19.05.2025 o 12:38, barcalover napisał(a):

Tu sie nie zgodze, jak contenderzy beda duzo mniej placic za opcje 3-4 to... beda one przechodzic do innych druzyn gdzie beda mieli placone jako #2.

A taki bardziej rownomierny rozklad talentu wlasnie doprowadzi do konca wszelakich superteamow i dynastii. Czy to dobrze czy zle to temat na osobna dyskusje...

6 minut temu, wiLQ napisał(a):

Tu sie nie zgodze, jak contenderzy beda duzo mniej placic za opcje 3-4 to... beda one przechodzic do innych druzyn gdzie beda mieli placone jako #2.

Przecież wiesz, że to tak nie działa. Drużyny słabsze nie zawsze mają więcej pieniędzy na opcje 3-4. SGA i Jokic mają takiego samego lub podobnego maksa co Morant/JJJ/Fox/Trae Young itd. a poziom tych pierwszych opcji jest diametralnie różny. Ja mówię o ogólnym rozłożeniu płac na rynku i wg mnie kompletnie nie zanegowałeś mojej teorii. Wg mnie drużyny ogólnie się dostosują i nadal mądrzejsi GMowie będą robić swoim drużynom przewagi i będą potrafili tworzyć jako takie dynastie, przynajmniej nieodbiegające od tych poprzednich. Przecież nawet za czasów Warriors to dzięki glitchowi z niskim kontraktem Currego przez kontuzję, udało im się dodać KD. Takie sytuacje nadal się będą zdarzać, niezależnie od 2nd apronu.

Edytowane przez barcalover

2 minuty temu, barcalover napisał(a):

Przecież wiesz, że to tak nie działa. Drużyny słabsze nie zawsze mają więcej pieniędzy na opcje 3-4.

Nie to mialem na mysli, gracze 3-4 w contenderach sa regularnie lepsi od #2 w slabych druzynach, wiec bedzie wiekszy przeplyw zawodnikow za duzymi kontraktami.

3 minuty temu, barcalover napisał(a):

Ja mówię o ogólnym rozłożeniu płac na rynku i wg mnie kompletnie nie zanegowałeś mojej teorii.

Bo chyba nie do konca sie zrozumielismy, contenderow nie bedzie stac by placic swoim #3-4 tyle co do tej pory, wiec IMO beda oni przechodzic do druzyn gdzie beda oni mieli kontrakt jako #2.

5 minut temu, barcalover napisał(a):

Wg mnie drużyny ogólnie się dostosują i nadal mądrzejsi GMowie będą robić swoim drużynom przewagi i będą potrafili tworzyć jako takie dynastie, przynajmniej nieodbiegające od tych poprzednich. Przecież nawet za czasów Warriors to dzięki glitchowi z niskim kontraktem Currego przez kontuzję, udało im się dodać KD. Takie sytuacje nadal się będą zdarzać, niezależnie od 2nd apronu.

Lepsze front office w kazdych warunkach beda tworzyc przewage nad gamoniami, ale efekty tych prac beda mniejsze bo nie bedzie mozna pomiescic duzego nadmiaru talentu na dlugo.

1 godzinę temu, wiLQ napisał(a):

Nie to mialem na mysli, gracze 3-4 w contenderach sa regularnie lepsi od #2 w slabych druzynach, wiec bedzie wiekszy przeplyw zawodnikow za duzymi kontraktami.

Bo chyba nie do konca sie zrozumielismy, contenderow nie bedzie stac by placic swoim #3-4 tyle co do tej pory, wiec IMO beda oni przechodzic do druzyn gdzie beda oni mieli kontrakt jako #2.

Lepsze front office w kazdych warunkach beda tworzyc przewage nad gamoniami, ale efekty tych prac beda mniejsze bo nie bedzie mozna pomiescic duzego nadmiaru talentu na dlugo.

Dokladnie to, nie bedzie sytuacji zeby utrzymac jakiegos wymiatatora jako 3-4salary jak gosc moze byc 2nd best playerem za wiecej gdzies indziej. Zrobili tak, ze dwa maxy upierdalaja mozliwosc napakowania topowym talentem beyond that.

bedzie tez sporo przerzucania 1st/highest salary z druzyny do druzyny jak nie ma fitu albo sytuacja ze jest 3-4letni kontrakt top-salary a tylko 3rd-4th contribution. Najwujowsze kontrakty beda ladowac w tankerach z innym timeline. Ale bedzie 5-8 druzyn ktorym timeline bedzie sie zgrywal w tym samym roku. Te playoffy sa pod tym wzgledem rewelacyjne.