Skocz do zawartości

Power Ranking 2024/25 - Zawodnicy

january

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, ignazz napisał(a):

Cason Wallace potężnie za wysoko ale to gracz naszych lakers więc mogę zrozumieć. 
Facet ma świetną opinię ale jakby przyjrzeć się jego grze to bliżej mu do rozczarowania niż top 100. To nie jest wafel, ma papiery na potężne granie ale gra mocno przeceniana na razie. Inna sprawa że ma fajny profil gdzie może pomoc w walce o wyższe cele. 

Topowy perimeter defensor w PO jako rookie, jeden z lepszych strzelców ligi w RS jako rookie, szósty w RS, piąty w PO pod kątem mpg w najlepszej drużynie RS West (i półfinaliście konferencji zachodniej) zachodu. Raczej predykcja go na top 150 ligi w przyszłym sezonie to nie jest jakaś bardzo odważna teza, aczkolwiek szpilkę pod LAL zawsze rozumiem:) Co do Austina, choć to już nie Lakers u nas to się nie zgadzam (w sensie imo był w top100 jak najbardziej rok wcześniej i się tam spokojnie utrzymał).

Zbliżając się do top50... Tu już nie ma słabeuszy.

Tier 51-75

Guards

Name Position beGM real theAthletic
Bradley Beal guard Hornets Suns 43-55
Cade Cunningham guard Clippers Pistons 70-86
CJ McCollum guard Celtics Pelicans 70-86
Darius Garland guard Clippers Cavaliers 70-86
Dejounte Murray guard Trailblazers Pelicans 56-69
Donte DiVincenzo guard Bulls Knicks 56-69
LaMelo Ball guard Knicks Hornets 70-86
Alex Caruso guard Nuggets Thunder 70-86

Jedne z największych postaci offseason beGM znalazły się w tym tierze. LaMelo Ball po wielu przepychankach kontynuować będzie swą karierę w Knicks, a Dejounte Murray wpadł w niemałą dumę, widząc, iż po bardzo przeciętnym sezonie zapłacono za niego jak za superstara. Z również odrobinę rozczarowującą kampanią sezonu 23/24 z ulgą rozstał się młody duet z Clippers - Cade i Garland, a zwłaszcza ten pierwszy będąc w contract year powinien pokazać się z znacznie lepszej strony. Powoli, powolutku spadać zaczyna w dół mający za sobą już szczyt kariery CJ McCollum. Za to najlepszy sezon w karierze ma za sobą Donte DiVincenzo. Jako jednego z najlepszych defensorów wśród guardów Alexa Caruso nie trzeba szerzej przedstawiać.

Wings

Aaron Gordon wing Magic Nuggets 43-55
Brandon Ingram wing Warriors Pelicans 56-69
Brandon Miller wing Rockets Hornets 56-69
DeMar DeRozan wing Kings Kings 38-42
Herb Jones wing Mavericks Pelicans 56-69
Jalen Johnson wing Cavaliers Hawks 87-120
Josh Hart wing Pacers Knicks 43-55
OG Anunoby wing Grizzlies Knicks 38-42
Trey Murphy wing Celtics Pelicans 56-69

Dużo w tym tierze znajduje się najlepszych na świecie rolesów, którzy w roli 4-5 najlepszego zawodnika w ekipie wymiatają, grzejąc się w ciepełku gwiazd. Jeden z nich (Anunoby) to nawet maksymalny kontrakt potrafił zebrać. Na najwyższym poziomie sprawdzają się także Gordon i Hart, a wciąż pole do rozwoju widać u duetu (rl) Pelikanów -Herba i Treya Murphy'ego. Ciężko za to za wielce perspektywicznego uznawać niestety już ich klubowego kolegę z RL Ingrama, który miał za sobą wyjątkowo ciężki sezon. Niemniej miło byłoby jakby wrócił do swej optymalnej, ocierającej się o grę w AS dyspozycji. Liczyć na to nie może już raczej niezwykle doświadczony DeRozan, natomiast jak najbardziej prędzej czy później w takim wydarzeniu powinniśmy mieć szansę zobaczyć Brandona Millera. Ostatni gracz z tej grupy to mój cichy kandydat do walki o MIP - Jalen Johnson.

Bigs

Alperen Sengun big Nets Rockets 56-69
Brook Lopez big Heat Bucks 56-69
Dereck Lively big Lakers Mavericks 43-55
Draymond Green big Wizards Warriors 56-69
Isaiah Hartenstein big Clippers Thunder 56-69
Jarrett Allen big Jazz Cavaliers 56-69
Myles Turner big Grizzlies Pacers 43-55
Nic Claxton big Heat Nets 56-69

Poza Sengunem, na którym macierzysty team często opiera swój atak (i sam nie wiem czy nie mam go za nisko, bo tu można sobie wyobrazić potencjalny błyskawiczny przeskok do poziomu all-stara) mamy w tym tierze podobnie jak na pozostałych pozycjach grupkę elitarnych rolesów. Sprawdzających się w roli stretch5 weteranów - Lopeza i Turnera. Zapewne przyszłego HoFa Draymonda Greena, który jest już postprime i bywa wkurzający, ale wciąż potrafi świetnie bronić. Sprawdzeni w bojach są już świetnie broniący kosza i dodający poza tym coś extra (np. switch Nica, passing Isaiaha) wchodzący w swój prime Jarrett Allen oraz wychowankowie Lakers - Hartenstein i Claxton. O Livelyego pojawiło się już pytanie. Dość dziwne, skoro mówimy o gamechangerze w PO, który był arguable 3 najlepszym graczem finalisty ligi w swoim rookie season. Kompletny modern D (rim deter+rim protection+switch), finisher z znamienitym zasięgiem, rewelacyjnie podający na shortrollu. Sky is the limit i miejsce imo zasłużone w tym tierze i jak widać nie tylko wedle mnie. 

I wkracza już tier nawet potencjalnych all-starów w przyszłym sezonie. W sumie to najwyraźniejszy wniosek jaki wyciągnąłem z robienia tego PowerRaningu graczy to odczucie jak wielu świetnych jest graczy w NBA (w porównaniu nawet do rozgrywek sprzed 5-6 lat). 

Tier 31-50

Guards

Derrick White guard Timberwolves Celtics 30-37
Fred VanVleet guard Pacers Rockets 56-69
Jamal Murray guard Hawks Nuggets 24-29
Jrue Holiday guard Nets Celtics 30-37
Trae Young guard Mavericks Hawks 30-37
Tyrese Maxey guard Sixers Sixers 30-37

Nie mogło tu zabraknąć duetu z mistrzowskich rl Celtics. Gratki dla Brada Stevensa, że udało mi się ściągnąć White'a oraz Holidaya jako 3-5 najlepszych graczy w drużynie, a u nas zarówno jeden jak i drugi zmienił w trakcie sezonu drużynę. Po ostatnim sezonie niżej niż theA oceniam Jamala Murraya, a po igrzyskach zastanawiałem się nawet czy nie wyrzucić go z top50. Dostaje kredyt zaufania za przeszłość, ale jego zdrowie budzi okropny niepokój. Solidny od lat FVV utrzymuje się jeszcze w top50, gdy rosną kariery nowych guardów - jak choćby wskakującego już do tego tieru Maxeya. One-way Trae Younga, który niestety nie rozwija od dawna swojej gry, mimo swej unikatowość nie pozwala wskoczyć wyżej.

Wings

Desmond Bane wing Suns Grizzlies 43-55
Franz Wagner wing Thunder Magic 56-69
Jalen Williams wing Bucks Thunder 38-42
Khris Middleton wing Heat Bucks 30-37
Lauri Markkanen wing Pistons Jazz 38-42
Mikal Bridges wing Bucks Knicks 43-55
Paolo Banchero wing Jazz Magic 38-42
Scottie Barnes wing Celtics Raptors 43-55

Bane po powrocie obok legit rozgrywającego chce przynajmniej wrócić do dyspozycji z poprzednich lat. Do formy w zeszłym sezonie (mimo długiej absencji) wróci Middleton, przypominając o sobie jako o jednym z lepszych PO performerów ostatniej dekady. Mikal Bridges został zweryfikowany negatywnie jako potencjalny franchise-player, ale przy swym skillsecie idealnie wpasowuje się w rolę +-3 najlepszego gracza contendera. Wciąż nie sprawdził się na najwyższym poziomie Markkanen, ale jego osiągnięcia z RS wystarczają by wrzucić tu spokojnie Fina. RL Raptors postawili na Barnesa jako franchise-playera i ciekawe jako poradzi sobie Scottie w tej roli w swym 4 sezonie w NBA. Pierwsze koty za płoty jak chodzi o PO mamy u młodych z ostatnich draftów (21-22) - Banchero, Wagnera i J-Duba. Po tych doświadczeniach za rok powinni wrócić do gry jeszcze tylko lepsi...

Bigs

Rudy Gobert big Bucks Timberwolves 24-29
Domantas Sabonis big Pelicans Kings 43-55
Evan Mobley big Knicks Cavaliers 43-55
Julius Randle big Bulls Knicks 43-55
Karl Anthony Towns big Magic Timberwolves 43-55
Kristaps Porzingis big Hornets Celtics 30-37

Wysoki impact Kristapsa obniża troszkę kontuzja i z trudem utrzymuje się w top50, mimo klasowej kampanii 23/24. Randle, Towns i Sabonis to zawodnicy, przez których często grana jest ofensywa ich teamów i po tej stronie parkietu grają na świetnym poziomie. Problemy pojawiają się w obronie co u wysokich zawsze jest bolesne i troszkę blokuje ich atak na wyższe pozycje. Odwrotnie sytuacja wygląda u Goberta i jego wielokrotnego już tytułu DPOY. Niemniej o jego problemach na poziomie PO napisano już wiele i niestety nawet Olimpiada nie poprawiła humoru fanów rl Wolves. W stronę graczy całkowicie zmieniających defensywę własnych teamów zmierza w swym rozwoju Evan Mobley, choć wciąż w rl Cavs tworzą sobie trochę problemów grą na dwóch wysokich z J. Allenem.

I właściwie już ostatnie rozdanie, czyli kolejno najlepsze 3 tiery. Top 30 graczy w lidze, gwiazdy i superstarzy, najlepsi w lidze. Właściwie każdego można określać mianem potencjalnego franchise playera, bądź sidekicka.

Tier 16-30

Anthony Davis big Mavericks Lakers 15-23
Bam Adebayo big Timberwolves Heat 15-23
Chet Holmgren big Trailblazers Thunder 24-29
Damian Lillard guard Raptors Bucks 30-37
De'Aaron Fox guard Celtics Kings 15-23
Ja Morant guard Pistons Grizzlies 15-23
James Harden guard Pelicans Clippers 24-29
Jaylen Brown wing Knicks Celtics 15-23
Kawhi Leonard wing Raptors Clippers 15-23
Kyrie Irving guard Sixers Mavericks 15-23
Pascal Siakam wing Raptors Pacers 24-29
Paul George wing Bulls Sixers 15-23
Tyrese Haliburton guard Cavaliers Pacers 30-37
Zion Williamson wing Mavericks Pelicans 24-29
Jaren Jackson Jr big Suns Grizzlies 43-55

Wyżej niż theAthletic wyceniam JJJ, mówimy tu jednak o DPOY-caliber wysokim, który jest legitny zza łuku i wciąż rozwija się po obu stronach parkietu. Ma swoje mankamenty, ale wchodzi w prime i na top30 zasługuje. Podobnie jak inni wysocy z tej listy - Chet Holmgren pokazał w swym rookie season wystarczająco wiele, by już teraz cenić go wysoko, zakładając możliwy znaczny skok w umiejętnościach. Adebayo i Davisa nikomu przedstawiać nie trzeba, kolejni modern elitarni wysocy, ale nie pierwsze opcje ofensywne, sprawdzeni jako sidekick w contenderach. Ciekawe, którą wersję Ziona Williamsona pokaże nam nadchodzący sezon, tu oczywiście może wskoczyć na level all-NBA, ale może znów być zdrowotnym rozczarowaniem. To dobry tier na grupkę starzejących się powoli wielkich gwiazd - Irving po świetnym sezonie, Harden, George i Lillard po gorszych, Kawhi niezmiennie jako znak zapytania z swym zdrowiem. Na bounceback year niebezpodstawnie liczy zapewne GM Pistons przy Morancie, a i Fox od pewnego czasu ugruntował swą pozycję wśród poziomu AS jak chodzi o guardów ligi. Tier uzupełniają ci, którzy daleko zaszli w RL PO - Haliburton, Siakam i MVP rl finals Jaylen Brown.

Tier 6-15

Anthony Edwards wing Bucks Timberwolves 10-14
Devin Booker wing Timberwolves Suns 10-14
Donovan Mitchell guard Magic Cavaliers 15-23
Jalen Brunson guard Nuggets Knicks 10-14
Jason Tatum wing Timberwolves Celtics 7-9
Jimmy Butler wing Clippers Heat 10-14
Kevin Durant wing Lakers Suns 4-6
LeBron James wing Lakers Lakers 7-9
Stephen Curry guard Lakers Warriors 4-6
Victor Wembanyama big Hawks Spurs 10-14

Po tym co przestawieniu na pozycję centra pokazywał Wemby ciężko klasyfikować go niżej przed sophomore season. GOAT talent na razie nie zawodzi i tylko trzymajmy kciuki za jego zdrowie. Podobnie jak w przypadku plejady związanych z LA największych gwiazd ostatniej dekady - tercecie z Lakers Curry/LJ/Durant oraz ex-Lakerowi Butlerowi. Każdy z nich jeszcze nie tak dawno prowadzić potrafił swój team jako lider do finałów konferencji/NBA, a po prostu prześcignęła ich raczej w NBA najnowsza generacja urodzonych poza USA graczy. Odmienne humory po Olimpiadzie ma duet Minnesoty - Booker grał świetnie, ale Tatum już grzał głównie ławkę. Niemniej top15 obu się należy bezapelacyjnie. Stawkę uzupełniają w nagrodę za doprowadzenie do beGM finals Magic po dobrej kampanii Mitchell i mający za sobą dwa kapitalne sezony Brunson.

Tier 1-5

Giannis Antetokounmpo big Grizzlies Bucks 1-3
Joel Embiid big Sixers Sixers 4-6
Luka Doncic wing Heat Mavericks 1-3
Nikola Jokić big Nuggets Nuggets 1-3
Shai Gilgeous-Alexander guard Thunder Thunder 7-9

Najlepsi z najlepszych. Co do top3 - Jokicia, Luki i Giannisa wątpliwości być nie mogło, bo tu jest consensus właściwie, iż to najlepszy tercet w lidze. Embiid po MVP w 2023 roku może w końcu w PO będzie zdrowy, a na szczęście gwizdki będą enbiejowskie, a nie olimpijskie. Ze względu na wiek gwiazd Lakers do top5 wrzucę, może ciut na wyrost SGA, ale on jeszcze chyba może poprawić swój poziom, więc po doprowadzeniu rl Thunder do najlepszego bilansu zachodu i półfinału konferencji jako lidze wskakuje do najwyższego tieru w predykcjach przed nadchodzącym sezonem 24/25. Ciekawostka - wszyscy gracze z 1 tieru urodzeniu poza USA, a jedynie Embiid przechrzcił się na grę w reprezentacji Stanów.

Koniec PowerRankingu graczy :) Za tydzień zacznę już na tej podstawie głównie tworzyć Power Ranking teamów, bo akurat po 4R już niemal wszyscy gracze z top150 będą podpisani.

Kilka ciekawostek:

-29 ekip ma lidera z top75 ligi (biedni Spurs).
-25 ekip ma lidera z top50 ligi, a aż 20 ekip ma lidera z top30 ligi - ładnie się w to w miarę rozkłada u nas
-najlepszy duet: Jokić-Brunson, po 2 graczy z top 15 ligi mają także Lakers i Timberwolves
-najlepszy tercet: Curry-LJ-Durant, jedyny team z 3 zawodnikami w top15. Po 3 graczy w top30 mają także Raptors oraz Wolves
-dwa teamy mają po 4 graczy z top50 - Bucks oraz Wolves
-Najwięcej, bo po 5 graczy w top100 mają: Clippers, Nets, Magic, Mavericks i Heat. Za nimi po 4 graczy z top100 - Wolves, Lakers, Nuggets, Sixers, Raptors, Pelicans, Pacers, Knicks, Celtics, Grizzlies, Bulls i Bucks.
-Tylko po 1 graczu w top100 mają Rockets i Wizards, a żadnego Spurs. Wszystkie inne teamy mają przynajmniej duet zawodników w top100.

Edytowane przez january

• 2 tygodnie później...

Bardzo dobry ranking @january. Przeanalizowałem sobie wczoraj na spokojnie kolejność. I w dużym stopniu się zgadzam. Oczywiście te kilka przysłowiowych procent gdzieś bym tam zmienił - ktoś w górę, ktoś w dół. Niemniej jednak w czołówce to już bardziej względy estetyczne. 

Podam tylko tych graczy, którzy mi się najbardziej rzucili w oczy :

Z grupy poniżej 350 z całą pewnością mój Malaki Branham. Tu gracz musiał Tobie  do tej najsłabszej grupy spaść przez przypadek i musiał się gdzieś zawieruszyć w natłoku no nameów, bo on jest bez porównania lepszy niż większość graczy 301-350. Branham to gracz rotacji od 2 lat słabych Spurs, ale jednak gracz rotacji, a do tej pory często też s5. Tu ewidentna pomyłka. W najgorszym dla niego przypadku powinien być wg mnie w grupie 251-300.

Do grupy 301-350 zaliczyłbym też V. Cancara, który po rocznej kontuzji jak wróci powinien być graczem rotacyjnym Nuggets, po tym co pokazał w Summer League, uważam że minuty może dostawać w Heat Josh Christopher oraz dwaj młodzi rookie - J. Furphy i B. Scheierman - ich również umieściłbym tier wyżej. Kontuzjowany jest J. Carter, ale jak wróci do gry w tym sezonie, to także jest gracz na wyższy tier.

W grupie 301-350 tier wyżej bym umieścił mojego Juliana Champagnie, który jest rotacyjnym 3&D. Wyżej widzę jest iluś graczy podobnych do niego poziomem. Tu podobnie jak Branhamowi (jemu akurat mocniej) obrywa się za grę w słabych San Antonio. Innych kontrowersyjnych nazwisk tu nie widzę.

W tierze 251-300 z pewnością wyżej M. Buzelis. Tier jedenwyżej to pewniak, a ja bym go dał nawet do grupy 151-200, gdzie zasłużenie jest Reed Sheppard. Buzelis jest moim wczesnym kandydatem do ROTY. Jak czytam nazwiska graczy 251-300 to tutaj jest odpowiednie miejsce dla moich Branhama i Champagnie (choć są w tierze 201-250 gracze których widziałbym za nimi). Tier wyżej rozważyłbym też Hendricksa, Jarace Walkera i Achiuwe.

W tierze 201-250 kłuje w oczy Grant Williams, który odnoszę wrażenie jedzie u nas na złej opinii o nim, a nie na swojej grze. Grant na 100% jest graczem top200, a jakby pominąć hejt, który na niego spada to raczej spokojnie top150. Z top200 nie wyrzucałbym jeszcze Kylea Lowrego, który mimo wieku na te 20-25min. daje cały czas grę na najwyższym poziomie w playoffs. Zdecydowanie w top200 powinien też być Ausar Thompson, który po rewelacyjnym początku rookie season zjechał razem z całym swoim Detroit. W top200 upchnąłbym też Niko Jovicia, który powinien mieć większą rolę w tym sezonie w Heat, ponadto - co by o nich nie mówić - Westbrook i Poole mimo opinii o nich to też powinni być gracze top200.

W tierze 151-200 do top150 z całą pewnością Amen Thompson - to może być nowy Igoudala naszych czasów. Wyżej też rozważyłbym Sh. Sharpea. 

W wyższych tiera kilku graczy również zamieniłbym pozycjami, ale to już bardziej kwestia samej estetyki, gdyż jakichś znaczących różnic wedle mojej oceny nie widzę. Wielu graczy na tych pozycjach na których ich umieściłeś można spokojnie wybronić. Czasami kogoś dalibyśmy wyżej, ale jest problem z obiektywnym przesunięciem kogoś na półkę niżej by zrobić miejsce dla naszego faworyta. Nie da się ukryć, że zrobiła nam się bardzo silna liga z dużą ilością bardzo dobrych graczy. Teraz pozostaje nam tylko czekać na sezon, który jak zawsze da nam ileś niespodzianek in plus jak i in minus. 

W dniu 9.09.2024 o 17:51, january napisał(a):

-Tylko po 1 graczu w top100 mają Rockets i Wizards, a żadnego Spurs. Wszystkie inne teamy mają przynajmniej duet zawodników w top100.

a do tego brak własnego picku, z tego co rozumiem to chyba nawet przez dwa lata z rzędu :D 

Keldon Johnson, Achiuwa, stewart i Okoro zarabiający 70 baniek rocznie, a ignaś się bał dać 40 lamelo, ahahahaha. 

szczerze to chyba nawet Laf w prime tego nie przebił, tak mocno zaoranej organizacji nie było Jeszcze w begm. 

great fucking job @ignazz

Edytowane przez RonnieArtestics

• 4 tygodnie później...

W ramach ciekawostki, jako że pojawiły się już wszystkie uznane rankingi top graczy (theAthletic, ESPN, TheRinger) to wrzucam jak wychodzi top100 na średnich oraz jak ja ich umiejscowiłem w poszczególnych tierach.

I szczerze mówiąc to wielkich różnic nie ma.

Na topie - 1-5 bez zmian (Embiid i Curry są ex aeuqo, miałem Joela w 1-5), w miejsca 6-15 wrzuciłem Mitchella (16 miejsce na średnich) i Butlera (18/19 msc), a tier niżej na 16-30 dałem Davisa (14 msc) i Browna (15 msc).
W tierze 16-30 wrzuciłem Jarena Jacksona (jedna z większych różnic - 47/48 msc na średnich), Holmgrena (31), Siakama (32) i Hardena (36), a tier niżej na 31-50 dałem Maxeya (26), J. Murraya (28), Banchero (29) i Goberta (30).
W tierze 31-50 wrzuciłem Middletona (54), Wagnera (55) i vanVleeta (64), a tier niżej na 51-75 dałem DeRozana (44), Anunobyego (45) i Ingrama (50).
W tierze 51-75 wrzuciłem McColluma (78), Hartensteina (79), Murphyego (87), Claxtona (88) i Jalena Johnsona (90), a tier niżej na 76-100 dałem Barretta (67), LaVine'a (71), Quickleya (73), Granta (74) i graczy ex aeuqo na 75 miejscu - Monka, Herro oraz Portera.

Poza top 100 (na miejscach 101-150) miałem: Jalena Greena (82), A. Simonsa (89) i kilku graczy z miejsc 94+ (Podziemski, Dort, Jaquez, J. Smith, Kuzma), za to ja w top100 miałem Avdiję, Horforda, Vucevicia, Milesa Bridgesa, Poeltla + 2 graczy z miejsc ex aeuqo 98-102 wedle średniej rankingów.

Ogólnie naprawdę wyszły niewielkie różnice, żadnego takiego WTF nie ma, więc nikt się pokrzywdzony chyba czuć nie powinien, ale postaram się jeszcze wrzucić na koniec simple w PowerRank według średniej z rankingów z ciekawości jakie zmiany by były.

Name Position beGM real TheA TheR ESPN srednia level Place
Nikola Jokić big Nuggets Nuggets 2 1 1 1,33 1-5 1
Luka Doncic wing Heat Mavericks 2 2 2 2,00 1-5 2
Giannis Antetokounmpo big Grizzlies Bucks 2 3 3 2,67 1-5 3
Shai Gilgeous-Alexander guard Thunder Thunder 8 4 4 5,33 1-5 4
Joel Embiid big Sixers Sixers 5 5 8 6,00 1-5 5,5
Stephen Curry guard Lakers Warriors 5 7 6 6,00 6-15 5,5
Jason Tatum wing Timberwolves Celtics 8 6 5 6,33 6-15 7
Kevin Durant wing Lakers Suns 5 8 9 7,33 6-15 8
LeBron James wing Lakers Lakers 8 10 7 8,33 6-15 9
Anthony Edwards wing Bucks Timberwolves 12 11 10 11,00 6-15 10
Jalen Brunson guard Nuggets Knicks 12 12 12 12,00 6-15 11