Skocz do zawartości

PLK 24/25

Reikai

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, LAF napisał(a):

A co on niby umie? 

Przede wszystkim size i atletyzm, trochę by to zbalansowało pierwszą piątkę. Wtedy Pearson jako PoA, Justas bierze winga, a Elvar najsłabszego obwodowego rywala.

Cytat

Dawno nie mieliśmy tak słabego Litwina. 

Biorąc pod uwagę, że to pierwszy Litwin w Anwilu od ponad dekady - trudno się nie zgodzić.

W dniu 31.08.2025 o 12:53, camby23 napisał(a):

Najlepszy był ten terrorysta z Bałkanów. Nie tolerował czarnych i doprowadził do tego że Jankowski groził mu wpi****lem w wywiadzie na oficjalce klubowej a 6 zawodników napisało list do zarządu z błaganiem o pomoc 😀 Nostalgia.

https://www.youtube.com/watch?v=aDzJ9NuaXAU

O, zapomniałem o tym poście.

Do dziś nie rozumiem, czemu zwolnili wtedy Kijka. Z Jeffriesem i Timmonsem mieli naprawdę fajny team. Dla mnie jedno z większych "what if" w historii klubu.

btw. obejrzałem sobie jeszcze raz ten run Brunszwiku w czwartej kwarcie. Organizacja obrony Anwilu to jest ludzki dramat. Wygląda, jakby 90% okresu przygotowawczego poświęcono na atak. Ale też przy +1 na dwie minuty przed końcem rywalowi wpadła trójka o tablicę pod presją czasu, a z drugiej strony poszły trzy pudła z osobistych. Shit happens.

W dniu 14.10.2025 o 13:03, LAF napisał(a):

A co on niby umie? 

Dawno nie mieliśmy tak słabego Litwina. 

Myślę, że to bardzo wszechstronny i ciekawy zawodnik, który niestety nie wie co ma robić w tej drużynie. Ma minięcie, potrafi bronić i nie najgorzej rzuca. Tak samo jest z Pearsonem. Kożan go ściągnął po to aby był rezerwowym rozgrywającym i tu można się czepiać trenera. Za dużo NBA się naoglądał albo Frasunkiewicza. Pearson to świetny strzelec-scorer, który może też grać dużo na półdystansie czy rzucać po koźle, ale rozgrywający to nie jest. Mam wrażenie, że jest mega sfrustrowany. 

Ktoś wspomniał, że Vucic był: "dominatorem" pod koszem w ostatnich 2 latach w PLKa. To chyba inne mecze oglądał. Chorwat tak naprawdę zagrał świetnie w półfinałach z Anwilem (świetna taktyka ze switchami Ernaka) oraz jakieś pojedyńcze mecze w finale (jak miał siły to dziadek Drame go ustawiał do pionu). W całym sezonie był słaby, przeciętny, a niektórzy coś wspominali, że mógł być nawet na wylocie. Tylko pewien GM sprowadził najpierw połamanego Jonesa, a potem Onu. 

Ogólnie Anwil jest źle zbudowany, ale jak się oszczędza na dyrektorze sportowym, skauta bierze z twittera, a trenera żółtodzioba, to potem te oszczędności w praktyce będą droższe. Pewnie ta drużyna zacznie coś wygrywać bo Elvar to jest naprawdę spoko gracz, AJ już widać było w Niemczech, że się trochę odblokował, Michalak nie będzie ciągle ceglił, Pearson też pewnie jakiś mecz trafiania krzesłem zaliczy. Może i Furmanavicius zacznie trafiać, jak Mucius nie będzie tak monopolizował gry. Tylko to wszystko będzie na talencie, a nie jakieś myśli trenerskiej. Obrony w meczu z Arką nie skomentuję bo to jakiś żart był. Lockett miał być jakimś zabijaką w obronie na poz 1-4, a jakoś tego nie widzę bo mijają go rozgrywający rywala bez żadnych problemów. Jest za wolny i dla mnie to gracz zbędny do odstrzału.

50 minut temu, LAF napisał(a):

jakbym czytał czarną listę dyskusyjną :D

Ale co Ci nie pasuje w tym wpisie? Czasy, gdzie klub to był prezes, trener, który pełnił 10 innych funkcji (np Pyszniak) oraz Pani Krysia z księgowości już minęły. Dla mnie w dzisiejszych czasach każdy szanujący się klub powinien mieć dyrektora sportowego (na pełen etat nie dorywczego jak Bronek), scouta oraz profesjonalny pion sportowy, gdzie jest minimum 2 asystentów, ale też rozwijająca się akademia. To takie minimum sportowe bo jeszcze są socjal media itd, ale to zostawmy.

8 minut temu, Heatfun napisał(a):

Ale co Ci nie pasuje w tym wpisie?

no taki DOKŁADNIE słowo w słowo wpis tam przeczytałem. No, ale też zobacz pierwszy sezon Mantasa na ławce trenerskiej. 

A co do skauta to jednak pokazał, że potrafi trafić w zawodników np. Jonah 

Jest co jest, zobaczymy jak zagrają w kolejnej kolejce.

15 godzin temu, Heatfun napisał(a):

Ktoś wspomniał, że Vucic był: "dominatorem" pod koszem w ostatnich 2 latach w PLKa. To chyba inne mecze oglądał.

Ja pisałem, że dominował na tablicach, więc jeśli pijesz do mnie, to bardzo proszę o to, by nie przeinaczać mojej wypowiedzi I jak już odnosisz się do czyichś słów w krytyczny sposób, to warto się trochę wysilić i konkretnie zacytować, a nie pisać per "ktoś". Szanujmy się.

A skład nigdy nie jest idealnie zbilansowany, zawsze są jakieś braki, były nawet w sezonie NBA. Zwłaszcza w realiach plk, gdzie trzeba się bić o garstkę Polaków. Ale to nie tłumaczy tak koszmarnego chaosu w obronie. Trzeba jak najszybciej ugasić ten pożar i wtedy zobaczymy, co tak naprawdę mamy i czy potrzebne będą jakieś korekty.