Skocz do zawartości

Detroit Pistons 2024/25 czyli odnowa od nowa.

DRK

Rekomendowane odpowiedzi

Dłuuuuuugo Pistons kazali czekać fanom na bilans 0.500 po Nowym Roku. Było to w czasach gdy świat jeszcze nie słyszał o Specjalnej Wojskowej Operacji, a nawet o SARS CoV-2, a twarzami organizacji był Rudy Blake i poczciwy Dre czyli rok 2019.

O ile tamte czasy już mogły nieco zatrzeć się w pamięci, to trudno zapomnieć, gdzie Pistons byli dokładnie rok wstecz. Wtedy po 36 grach było 3-33. A cieszyliśmy się z tego, że udało się wygrać z Raptors i nie pobić all time rekordu 28L. 

4W (i to w 6 dni) z rzędu to też pierwszy raz od 2019. Nikt nie ma więcej W w 2025 ;), (Kingsi z nowym coachem mają tyle samo, ale to też,,zasługa" Pistons, bo im na koniec roku Ivey trenera zwolnił trafiając na 3 sekundy przed końcem 3+1).

Prawda, że obecnie Pistons mają nieco łagodniejszy terminarz. Ostatnio pokonani to połamane Magic i Hornets, następnie  Wolves, którzy są nie do poznania w porównaniu z ubiegłymi PO i grali największy piach ( Edwards z CH 53 PTS, ponad połowa całego urobku a i tak mecz nawet nie był na styku) i dziś Blazers, którzy roztrwonili 22 PTS przewagi mimo świetnego Simonsa. Teraz łatwiej, ale wcześniej był trip po West Coast i tam zapracowano sobie na ten bilans wydzierając trzy zwycięstwa z rzędu, przegrywając dopiero na zakończenie z serbskim bogiem koszykówki.

W sumie 7W Detroit in last eight i to mając swoje kłopoty. Ivey kontuzja i ostatnie cztery gry za każdym razem kto inny w S5. Do tego ostatnie cztery mecze Beasleya dopadła niemoc zza luku , jedynie z Wilkami ok 6/14, a tak to 0/4, 1/10 i dziś 1/9 (trafił akurat ostatnią, która w dużej mierze zadecydowała o zwycięstwie :) ). Dobrze, że Tobajas ostatnio na fali wznoszącej.

Chyba nikt w Detroit nie żałuje maxa dla Cade'a. Zachowując proporcje to ciągnie on Tłoki, niczym Jok swoje Baryły. Pistons już na siódmym miejscu, a może to nie jest ostatnie słowo. Następny mecz na Brooklynie w środę.

Przed dzisiejszym meczem w MSG aktualna była taka grafika

Nie wklejałem, co by nie zapeszyć, bo łatwo w styczniu już było (6-1, a i z GSW niewiele brakło, by porażkę przekuć w zwycięstwo). Terminarz robił się w drugiej połówce stycznia trudny. Mocniejsze teamy na drodze i tylko trzy mecze u siebie. Ewentualny bilans 5-4 lub 4-5 do końca miesiąca w tej sytuacji nie byłby zły.

Jednak lepiej nie można było zacząć. Knicks nieczęsto przegrywają u siebie, a Pistons udało się wygrać oba mecze w Garden w tym sezonie.

To ostatnie dwa sztylety, które Malik wbił Knicksom. Beasley w samą porę odblokował się i wrócił do skuteczności jaką prezentuje od startu sezonu (dziś 6/8  3FGM) tzn nie 75% , ale mega solidne 40% na bardzo dużej próbie. Poważny kandydat do nagrody Szóstego Gracza.  Gość na 6 mln umowie. Złoto.

W Knicks tak samo dobrze dysponowany trójkowo Bridges, więc to nie Beasley zrobił różnicę. Zrobił ją Cade w 2H. W 1H sam ograniczył się czterema faulami, ale 2H to majstersztyk, prawdopodobnie najlepsza połowa w karierze i to przeciw klasowemu rywalowi. Wiadomo było, że Knicks będą grać przez niego, aby go strącić, ale to na nic. Nie złapał już faulu w 18 minut 2H, a z tradycyjnej roli kreatora zamienił się w egzekutora 29pts, 1as, 1 strata. Cade z kolei faworyt do nagrody MIP.

Słowo o Knicks. Dwa wyjścia albo KAT jest marnym aktorzyną (nie sądzę) albo, co prawdopodobniejsze TT ma dobrego dealera. Od 1Q KAT po zahaczeniu o obręcz widać że ma coś z palcem czy dłonią,(grymas na twarzy, łapie się cały czas za tą dłoń) a TT raźnie serwuje mu 43 min na placu. Czemu to miało służyć - trudno odgadnąć 🤔

Edytowane przez DRK

Piękna walka do końca, cios za cios. A w atmosferze jaka jest w MSG takie końcówki jeszcze lepiej się ogląda niż gdzie indziej. JPRLD musiałem czekać prawie 20 lat aż wrócą lepsze czasy dla tłoków 

W tym sezonie poza wiadomo komu kibicuję też Knicksom. Mógłby w końcu Thibodeau mniej zajeżdżać tych chłopaków. Powinni pewnie go wywalić, bo gość jest niereformowalny, pytanie czy jest ktoś sensowny dostępny w zamian 

1 godzinę temu, Grzechu napisał(a):

musiałem czekać prawie 20 lat aż wrócą lepsze czasy dla tłoków 

Mnie Tłoki cały kalendarz naturalny (czy jak to się nazywa) rozregulowały. Przez ostatnie lata jak widziałem w tabeli po stronie Detroit 20 zwycięstw, to wiedziałem, że mamy kwiecień, wiosna, że za chwilę Raven wrzuci Typera na Play offy i że obok 20 W aktywów, mamy też zaksięgowane 60 L pasywów. A tymczasem śnieg za oknem. Dawno nie spotykane uczucie.

Jeszcze taki obrazek z szatni po meczu:

Wiadomo, że zwycięstwa tworzą atmosferę, ale fajnie, że chłopaki  pamiętają również o mniejszych trybikach w maszynie. Sasser nie był jakimś game changerem, ale jak był na parkiecie nie zostały poniesione straty i Cade nie musiał później pod presją gonić wynik za wszelką cenę.

2 minuty temu, DRK napisał(a):

Wiadomo, że zwycięstwa tworzą atmosferę, ale fajnie, że chłopaki  pamiętają również o mniejszych trybikach w maszynie. Sasser nie był jakimś game changerem, ale jak był na parkiecie nie zostały poniesione straty i Cade nie musiał później pod presją gonić wynik za wszelką cenę.

sasserek byl malym bohaterem tego spotkania. dzielil i rzadzil pod nieobecnosc cade'a i udzwignal presje! jebnal '3', dorzucil floaterka, 4 asysty. bardzo dojrzala gra z jego strony...

kluczowe jest to, o czym na konfie po meczu wspomnial bickerstaff. potrafimy wygrywac na wiele sposobow. i nie byloby to mozliwe, gdyby nie mental tych chlopakow. u nas absolutnie kazdy przedklada interes druzyny ponad osobiste 'rekordy' - gramy totalnie zespolowy basket, zroznicowany i zbilansowany! cade fenomenalnie czyta gre (jego bb iq to absolutna topka w lidze!), a naszej mlodziezy nie ponosi brawura (graja omal wylacznie akcje, w ktorych czuja sie mocni)...

holland regularnie robi akcje typu coast to coast. niesamowite (zwazywszy na wiek, doswiadczenie), jak on jest skuteczny w tego rodzaju probach  (wiadomix, probka jest skromna)...

Zaczynając moją przygodę z Pistons w październiku 2023 nie spodziewałem się, że drużyna tak szybko zrobi taki znaczący progres. Szczególnie jak zagłebiłem się w historie ostatnich 15 lat. Jednak w lato 2024 gdzie przyszedł Langdon, JB mówie teraz to musi być progres bo ci ludzie mają plan i chcą się zaangażować. Trafne transfery, jasny kierunek i mamy to walczymy o minimum Play-iny. Należy jeszcze wpomnieć o naszym liderze. Już w pierwszym meczu z Miami wyczułem, że Cade to nie jest zwykły gracz, zacząłem się bardziej zagłębiać w przeddraftowe zapowiedzi, czytać artykuły i przede wszystkim sprawdzać jaki to człowiek poza parkietem. Profilowo od razu mi podpasował, ułożony koleś, rodzina w młodym wieku, nie gada głupot do tego pierwszy pick draftu i niewątpliwy talent. Podobne wrażenie robi Ivey ale jak na razie wiadomo to nie ten poziom ale charakterologicznie pasuje.

Mam niezwykłą satysfakcję gdy słucham podcastów, które dosłownie śmiały się z Pistons w ostatnich latach, a teraz chwalą, mówią o talencie, o tym jak poważną drużyną stało się Detroit ale to moja osobista wygrana. Najważniejsze, że w końcu mamy poważną, konkurencyjną drużynę, która zostawia charakter i serducho na boisku oraz walczy do końca - to chce się oglądać!

Świetnie widzieć/czytać jak dużo się mówi/piszę o Pistons i to w pozytywnym świetle. Podoba mi się jak to miasto żyje sportem i jak często można spotkać szczególnie graczy Detroit Lions na meczach Pistons. Powoli zaczynam się nawet zastanawiać aby zobaczyć jakis mecz Lions.

Deeetroit Basketball!

14 godzin temu, Winchester napisał(a):

Zaczynając moją przygodę z Pistons w październiku 2023

Dość specyficzny termin :) , ale respekt 4U, że nie dokonałeś apostazji w najczarniejszej godzinie czyli listopadzie/grudniu 2023. Oby Ci to zaprocentowało i abyś otrzymał  (i reszta fanów) od Tłoków wiele argumentów, że trafnie wybrałeś.

Na ogół fani Pistons jakich znam z autopsji wiązali się z organizacją z Motown w czasach Bad Boys, ewentualnie w erze Goin' to Work. Ale, może, skoro zaczynają się pojawiać nowi kibice jest to kolejny zwiastun, że Pistons w końcu odnaleźli właściwą ścieżkę (choć są oczywiście dopiero na jej początku). 

Wracam z pobożnych życzeń na ziemię.

Dziś mecz z Pacers, którego stawką będzie tymczasowy seed 6 w EC. Pacers ostatnio w sztosie, w 15 grach 11W, a porażki z nie byle kim: Thunder, Cavs, Celtics i Bucks. Ale mają też w tej serii upolowanych  Boston i Cavs.

Mały handicap dla Pistons bo Indiana dziś bez Mathurina, którego liga ukarała jednym meczem zawieszenia. Pamiętałem,  że Benedykt zawsze vs Detroit grał bardzo dobrze. Aż sprawdziłem: 51% FG, 56% 3FGM (15/27), średnio 20 pts/game. 

5 godzin temu, DRK napisał(a):

Dość specyficzny termin :) , ale respekt 4U, że nie dokonałeś apostazji w najczarniejszej godzinie czyli listopadzie/grudniu 2023. Oby Ci to zaprocentowało i abyś otrzymał  (i reszta fanów) od Tłoków wiele argumentów, że trafnie wybrałeś.

Cóż, akcje najlepiej kupować, kiedy kursy szorują po dnie i jest fatalny sentyment. Winchester zastosował więc dobry timing wejścia w kibicowanie, mogło być tylko lepiej no i jest ;) 

17 minut temu, Winchester napisał(a):

To teraz mecz z Indianą jest tym, na który czekam. Czas na rewanż i w końcu  z nimi wygrać

Przecież dopiero co wygraliśmy wysoko w poprzednim spotkaniu w Indianapolis :)

Pewnie troszkę Ci ciśnienie podnieśli Siakam i spółka po ostatnim gwizdku, ale nic to. Na następny mecz z nimi Tłoki na pewno będą mieć dodatkową mobilizację. Z Pacers często takie derby z dodatkowym dreszczykiem. Dlatego tak lubię rywalizację z Pacers i Bulls.

20 minut temu, DRK napisał(a):

Przecież dopiero co wygraliśmy wysoko w poprzednim spotkaniu w Indianapolis :)

Pewnie troszkę Ci ciśnienie podnieśli Siakam i spółka po ostatnim gwizdku, ale nic to. Na następny mecz z nimi Tłoki na pewno będą mieć dodatkową mobilizację. Z Pacers często takie derby z dodatkowym dreszczykiem. Dlatego tak lubię rywalizację z Pacers i Bulls.

Aż tak nie bo NBA w przeciwieństwie do piłki nożnej ma częściej mecze więc w rs tak nie rozpamiętuje porażek.

Jednak rzeczywiście umknęła mi ta wygrana z Pacers bardziej pamiętałem o przegranie na otwarcie. A tak tam Beasley się odpalił jak się ogląda wszystkie mecze to można zapomnieć, dzięki za sprostowanie. To czasem nie Ty jakiś czas temu właśnie pisałeś o tej rywalizacji z Pacers bo tak kojarzę taki wpis tutaj 🧐

Warto odnotować jutro Book wraca do domu i meczyk o fajnej godzinie 😎

Jak patrzę na ten bilans gdzie Suns z trójka super gwiazd ma mniej zwycięstw od Pistons, miłe. IMG_5877.thumb.jpeg.6edc8f55a8be21297c17ddf88e9a0d94.jpeg

1 godzinę temu, Winchester napisał(a):

. To czasem nie Ty jakiś czas temu właśnie pisałeś o tej rywalizacji z Pacers bo tak kojarzę taki wpis tutaj 🧐

Nie przypominam sobie, abym jakąś większą egzegezę o Pacers popełnił. Ronnie miał fajną, ale w temacie Pacers.

Mecz z Suns o ludzkiej porze.

W ramach Butler dramy niektóre sources wiązały Beala z Pistons. Jakoby mielibyśmy pomóc jako trzeci team , aby zaabsorbować ciężką umowę Bradleya i tym sposobem zrobić miejsce dla JB w Suns. Nie chciałbym, aby BB trafił do Pistons. Ufam, że Langdon też tego nie klepnie. 

Nie ma co się pchać w umowę Beal. Długi kontrakt, wysoki, marne zdrowie i jakość już nie z poziomu Wizards. To już wolę Lavina, a najlepiej chyba pozostać z tym co jest i rozwijać talenty. Wynik i tak jest ponad oczekiwania 👏🏻 

A zawodników też mamy nie najgorszych 💁🏽‍♂️IMG_5876.thumb.jpeg.e3a41bd8cd7b5a0280b01e489445a34a.jpeg