Skocz do zawartości

[FBX] FBX#1 - Sezon 2024/25

Roger

Rekomendowane odpowiedzi

Moim zdaniem największym problemem nie jest salary cap pojedynczych zawodników, ale zabetonowanie ogólnego salary na poziomie 460 fp. 

Dwa lata mnie nie było w grze, ale j wtedy był widoczny duży wzrost fppg. Ja rozumiem ortodoksyjnosc elitarnej Fbx1, ale czy w 20 zespołowej lidze na fa powinni znajdować się Leonard, McCollum, Beal czy inni gracze robiący +50 fppg?

daj spokój mamy taka biedę na FA w trakcie sezonu ze nie idzie łowić , dziś to na papierze wyglada mocarnie ale w trakcie będziesz płakał bo będzie leżał przeterminowany cp3 czy inny dziad grający -10fp do swojego SC 

plus mamy 3 ligi i w w każdej co sezon jest problem z właścicielem nr 18-19-20 - wątpię  by 2 dodatkowych poprawiło 

od kilku lat regularnie wymieniamy 2-3 właścicieli , fbx 3 czy 2 do września nie mieli pełnego składu

thanks but no thanks  

W dniu 1.10.2024 o 17:48, GeDDo napisał(a):

A czy przypadkiem nie ma limitu 20 drużyn w jednej lidze na yahoo?

W dniu 4.10.2024 o 08:36, bulek napisał(a):

Dokładnie. Więcej można tylko na fantraxie.

Takie tam szczegoly techniczne... nie bylo tematu.

Gratki dla @Chytruz od losu, myslalem, ze Brogdon chociaz do grudnia wytrzyma...

52 minuty temu, Mar napisał(a):

Przeanalizowałem składy obecne. Do ciekawych wniosków dochodzę. Ale parę zdań o tym jutro pewnie napiszę.

Bardzo dyskretnie wywołałeś @wiLQ z lasu, czekamy, oczywiście na Twoje @Mar również :)

Ja nie grałem w fbx dwa lata i to co się rzuca na pierwszy rzut oka to że nie ma zdecydowanych faworytów, jak i outsajderow. Jest to spowodowane moim zdaniem z powodu dwóch czynnikow:

A ) większej sumy talentów w lidze

B ) salary na poziomie 460 fp, które pozwala zdecydowanie mniej "upchac" rosnących pensji większości graczy versus dawne lata.

Po przejrzeniu składów, rozumiem argumenty zwolenników obecnego poziomu salary na poziomie 460 fp, gdyż liga jest bardziej wyrównana i większość ekip liczy na dobre miejsce. Kilka lat temu była grupka kilku faworytów do zwycięstwa oraz podobna liczba tankerow, a praktycznie pół ligi grało o środek tabeli (czyli najmniej funu z gry).

Ale żeby nie było, każda sytuacja ma dwa końce, i fbx się bardziej spłaszczyła potencjałem poszczególnych ekip. Nie będę pisał frazesów,  że będą decydowały pieści, będą decydowały nogi (a przepraszam to nie ten temat :)) że najważniejszym aspektem jest zdrowie. Jednak slowa piosenki Anity Lipnickiej że wszystko się może zdarzyć powinny być mottem naszej ligi :)

Ja z kończącego sie off seasonu jestem na prawdę zadowolony. Sporo mi pomogły ruchy w realnej lidze, jak choćby trade Giddeya, odejście Murraya z Hawks, czy zdecydowanie postawienie na Scottiego Barnesa w Raptors (nowy kontrakt). Przyjscie KATA do Knicks też za pewno wygląda na plus (brak Goberta oraz znane zamiłowanie TT do grania dużych minut starterami). Jednak to były wydarzenia na ktore nie miałem wpływu. Wpływ miałem na uzupełnienie dołów składów, które po moim poprzedniku praktycznie nie istniały.

Na minus mogę zaliczyć stosunkowo tanie sprzedanie Embiida, ale jego podatność na kontuzje oraz olbrzymie salary na więcej nie pozwoliły wycisnąć z niego. Ale jak patrzę z choćby Leonard leży kilku tygodni na Fa, to jednak liczba rozgrywanych męczy przez zawodników jest rozpatrywana zdecydowanie w pierwszej kolejności.

Nie chce się umiejscowiac jako pierwsza grupa faworytów, ale uważam, że moi chłopcy mogą pozytywnie zaskoczyć, jednak biorąc pod uwagę wyrównane składy wielu drużyn zobaczymy czy da to szansę na walkę o podium czy o 8 miejsce w totalu. Pamiętajmy, w Europie nie ma już słabych drużyn, zaciągając frazesem z piłki kopanej.

Fajnie by było poczytać co inni gmowie sądzą o swoich i ew innych drużynach, ale to napisałem na początku posta.

Ps, sezon presezonowy na diamenty uważam z otwarty. Chris Boucher baby :)

Coś tam policzyłem, pokalkulowałem po swojemu i wychodzi mi, że faworytem ligi jest .... Lorak. 

Uzasadnienie: zakładam progres Wembiego o 10-15fp, na co składać powinno się więcej minut na parkiecie (grał niespełna 30), z coraz większym doświadczeniem będzie poprawiał swoje mankamenty jak choćby skuteczność, a więcej czasu na parkiecie to więcej zbiórek, rzutów, bloków etc. Kolejnym który powinien uczynić krok do przodu jest Holmgren, gdzie też ok. 10 fp jest do zrobienia więcej. Harden w obliczy kontuzji Leonarda i przy odejściu PG13 te swoje +50fp zrobi, do tego nie widzę by Cunnigham czy Bridges mieli loty obniżyć, czyli kolejni gracze +50fp. Reid ma szansę na 40fp (progresuje co roku), a taki Braun wchodzi do S5 Nuggets w miejsce KCP i możliwe jest 30 i więcej fp. Isaac jak dostanie +20 min to dzięki defensywnym statom i 30fp zrobi. Lorak doda pewnie, że straszyć będzie tym rookie Georgem, ale nie uzależniam siły jego drużyny od tego gracza.

Dalej mam: Denver i Bucks. U obu jednak jest delikatny problem ze zdrowiem.

Zaczynając od Denver - Ingram nie zagrał w 65 meczach od debiutanckiego sezonu. W poprzednim było to 64. Morant nie licząc poprzedniego sezonu - gra średnio w 62 (!!) meczach w sezonie. No i od tego sukces Denver będzie w głównej mierze zależeć. Bo poza tym jest Duren +50fp, Wagner F., który też te 50 niemalże wykręca, a dalszy jego rozwój może już w tym sezonie tą granicę przebić. Cała grupa dobrych rolesów - Garland, Middleton, PJ Washington, Mann. Jak wypali rookie - Edey to tym bardziej będzie to mocna ekipa, przynajmniej na papierze.

Co do Bucks. Jest Giannis. Amen. Jest Henderson - mało go widziałem w grze, więc nie wiem jaki ma "sufit" ale progresować powinien (?). Jest grono innych młodych z zieloną strzałką - Lively, M. Williams, Avdija. Są weterani - Bogdanovic z Hawks, C. Johnson, czyli 2x40fp. Może Knetch odpali? A na końcu ławki Sharpe z Blazers i Daniels z Hawks. Jak dla mnie nieźle. 

Potem widziałbym takie drużyny jak: Pistons, ale pod warunkiem że Ben Simmons coś będzie grał przyzwoitego i Risacher nie będzie bustem.

Dalej Lakers - tutaj potrzebna dobra dyspozycja Roziera, czyli dalsza gra na poziomie 45-50fp. Do tego by myśleć o dobrym wyniku potrzeba rozwoju Moody'iego i Jacksona-Davisa z GSW i odpalenia w końcu Mathurina na jakieś +35fp. O zdrowiu LBJ nie ma co wspominać, że jest bezwzględnie potrzebne. 

Wysoko też mam Celtics. Osobiście mam wątpliwości czy Quickley i White powtórzą sezon, ale nie jest to wykluczone. Zakładając ich grę na podobnym poziomie w ogólnych rozrachunku widzę wysokie miejsce. 

W gronie tych drużyn Lakers/Celtics powinno się znaleźć też miejsce dla Raptors. 

Następnie to pełno drużyn na zbliżonym poziomie, gdzie subiektywnie można podchodzić do oceny tego czy innego gracza. Niemniej jednak poziom Suns, 76ers, Clippers (chociaż tutaj trochę bieda na Utilu), Hornets, Sonics, Jazz - jest raczej podobny. 

Dalej mam: Kings, Spurs, a dalej niżej - Mavs, Magic, Heat, Grizzlies.

A co do moich Bulls. Liczę na zielone strzałki od Podziemskiego, Jaqueza i Trenta i ten sam poziom co w zeszłym sezonie od pozostałych tj. Doncica, Portisa, Claxtona, OG i Brunsona. Swoje powinni grać, nie ma "przeciwskazań" by miało być gorzej patrząc pod kątem roszad kadrowych w ich zespołach. Jak wspomniani młodzi pójdą krok dalej to pozycja może być w czubie tabeli. Dostrzegam pewne braki na Utilu, ale liczę że choć 1 z bencha mi odpali i będzie się nadawał na wystawianie, a z FA się coś jeszcze wyłowi. 

To są moje subiektywne oceny, życie zweryfikuje, Roger zrobi pierdyliard trejdów, ktoś będzie miał season ending kontuzję itp. itd. 

Edytowane przez Mar

W dniu 12.10.2024 o 19:16, antek napisał(a):

Bardzo dyskretnie wywołałeś @wiLQ z lasu, czekamy, oczywiście na Twoje @Mar również :)

Dopiero dzisiaj skonczylem robic projekcje, te w ramach przygotowan do draftow roto w innych ligach, takze juz lada moment ;-]

Po przejrzeniu składów, rozumiem argumenty zwolenników obecnego poziomu salary na poziomie 460 fp, gdyż liga jest bardziej wyrównana i większość ekip liczy na dobre miejsce. Kilka lat temu była grupka kilku faworytów do zwycięstwa oraz podobna liczba tankerow, a praktycznie pół ligi grało o środek tabeli (czyli najmniej funu z gry).

Dokladnie tak. Im wyzszy limit tym wiecej contenderzy moga upchnac dobrych graczy i tym bardziej rozwarstwia sie liga.
Jakims minusem jest, ze teraz wlasciwie niemozliwe sa dynastie po 3-4 sezony, ale moze lorak zaprzeczy tej tezie...

Ja z kończącego sie off seasonu jestem na prawdę zadowolony. Sporo mi pomogły ruchy w realnej lidze, jak choćby trade Giddeya, odejście Murraya z Hawks, czy zdecydowanie postawienie na Scottiego Barnesa w Raptors (nowy kontrakt). Przyjscie KATA do Knicks też za pewno wygląda na plus (brak Goberta oraz znane zamiłowanie TT do grania dużych minut starterami). Jednak to były wydarzenia na ktore nie miałem wpływu.

To fakt, miales prawie idealne offseason, a na to ciezko liczyc.

Na minus mogę zaliczyć stosunkowo tanie sprzedanie Embiida, ale jego podatność na kontuzje oraz olbrzymie salary na więcej nie pozwoliły wycisnąć z niego. Ale jak patrzę z choćby Leonard leży kilku tygodni na Fa, to jednak liczba rozgrywanych męczy przez zawodników jest rozpatrywana zdecydowanie w pierwszej kolejności.

I teraz sie zastanawiam czy ai3 nie bedzie zalowal tego ruchu... bo po ogloszeniu Embiida o back-to-backach jego wartosc poszla mocno w dol.

W dniu 14.10.2024 o 15:04, Mar napisał(a):

Coś tam policzyłem, pokalkulowałem po swojemu i wychodzi mi, że faworytem ligi jest .... Lorak. 

Uzasadnienie: zakładam progres Wembiego o 10-15fp, na co składać powinno się więcej minut na parkiecie (grał niespełna 30), z coraz większym doświadczeniem będzie poprawiał swoje mankamenty jak choćby skuteczność, a więcej czasu na parkiecie to więcej zbiórek, rzutów, bloków etc. Kolejnym który powinien uczynić krok do przodu jest Holmgren, gdzie też ok. 10 fp jest do zrobienia więcej. Harden w obliczy kontuzji Leonarda i przy odejściu PG13 te swoje +50fp zrobi, do tego nie widzę by Cunnigham czy Bridges mieli loty obniżyć, czyli kolejni gracze +50fp.

Wow, przy jakich zalozeniach Wemby+Chet wychodza w sumie na +25 fppg?
I jak najbardziej moga obnizyc loty Cade i Bridges, jak tylko druzyna bedzie pelniejsza!

Jest Henderson - mało go widziałem w grze, więc nie wiem jaki ma "sufit" ale progresować powinien (?)

IMO to optymistyczne zalozenie, w zeszlym sezonie gral tak zle, ze dawanie mu minut to tankowanie. Ale co do ogolnej oceny Bucks zgoda...

Wysoko też mam Celtics. Osobiście mam wątpliwości czy Quickley i White powtórzą sezon, ale nie jest to wykluczone. Zakładając ich grę na podobnym poziomie w ogólnych rozrachunku widzę wysokie miejsce. 

Eee yyy, przeciez Quickley ma zanizona pensje przez czas w Knicks, a w Raptors gral spokojnie na 50+.

nie żałuję jak zobaczyłem formę Kuzmy i jak będę wiedział kiedy zagra a kiedy nie zagra to będę wiedział co robić na FA a czego nie robić, planowany sit out jest 100x lepszy niż niespodzianka a już na pewno 1000x niż opuści tydzień z kostka a opuszcza 3 miesiace

Po antku i Mar czas na moje wypociny...

Przy czym pamietajcie, ze celem tego posta jest dyskusja o zalozeniach/planach jak Wy to widzicie, a ocena jest w skali calej ligi, wiec sila rzeczy wszyscy nie moga miec swietnych skladow z duzymi szansami na wygrana i na pewno spora czesc zawalil sezon. Typowanie kto gdzie wyladuje w sporej mierze zalezy od skladu poczatkowego, ale najwazniejsze co zrobi z tym materialem GMem... i kto sie rozleci przez kontuzje automatycznie laduje w dolnej cwiartce.

Tier 4 - podobno draft 2025 jest mocny = UTA, DET, MEM, LAC, ORL
W tej grupie IMO wszyscy maja ten sam problem tzn za malo zielonych strzalek, ale za to duzo dziur w skladzie do wypelnienia [albo masa 15stek w ktore nie wierze i/lub slaby rozklad pozycji i/lub lamliwe gwiazdy]. Haczyk polega na tym, ze IMO kilka 15stek musi wypalic by byl z tego chociaz srodek tabeli, a z tym bywa slabo. Ale oczywiscie moge sie mylic.

Przy tej okazji, jak mozna tyle czasu po otwarciu FAsow miec 10-osobowy sklad?
Dla mnie to wielka czerwona flaga odpuszczenia gry...

Tier 3 - najbardziej prawdopodobne okolice srodka tabeli = SAC, PHI, CHA, LAL, DAL
W tej grupie jest IMO lepszy fundament niz w powyzszej i wiecej szans na zielone strzalki, ale boli starszy top skladu [poza Lu gdzie jest po prostu zbyt srednio] i sufit mi wychodzi na max 42 fppg, co w obecnych czasach nie oznacza nic ekscytujacego. Ale co ja tam moge wiedziec ;-]
Zwlaszcza wobec Rogera juz nie wiem co robic bo ma IMO dziure na dolach, ale co roku ja skutecznie uzupelnia.
To juz trzeba przyjmowac, ze zawsze mu sie uda? Wtedy bylby w ponizszym tierze np kosztem ryzyka zdrowotnego bulka.

Tier 2 - przy kilku optymistycznych zalozeniach widze tu contendera = CHI, PHO, MIA, SEA, SAS
Tu juz wkraczamy w rejony gdzie IMO jest mocny fundament i u kazdego zazdroszcze kilku gosci z rotacji, ale wydaje mi sie troche wiecej znakow zapytania niz w topowych contenderach. Imponujace jaki mlody sklad ma GeDDo [tzn nie sam sredni wiek tylko ze jednoczesnie maja dobra produkcje], ale juz 2 powazniejsze kontuzje ograniczaja upside.

Tier 1 - contender przy troche sprzyjajacych wiatrach = TOR, DEN, BOS, NYK, MIL
Te druzyny mam najwyzej bo wg moich projekcji maja najwiecej zielonych strzalek i widze realna sciezke na okolice 44fppg.
Ale wiadomo, sklad musi byc w miare zdrowy albo trzeba szybko reagowac na kontuzje/cieniowanie w sezonie.
W przypadku np Denver to bylby w sumie cud jakby wszyscy byli zdrowi, ale zakladam, ze w tym sezonie wykona wiecej ruchow niz w poprzednim.
Co jest godne uwagi to na tej liscie sa 2 ostatnie druzyny poprzedniego sezonu, wiec good job good effort.
Choc Antek dostal duzy prezent od losu bo kilka zmian w NBA bylo mu bardzo na reke ;-]

Odnosnie swojej druzyny to mam nadzieje, ze po samowykolejeniu sie w poprzednich offseason uda mi sie wrocic do Top5 niczym revenge tour Tatum ;-]
Ale byc moze standardowo przeceniam swoich gosci [choc tez dlatego ich mam, bo w nich wierze].
Kluczowe poza zdrowiem to czy uda sie wycisnac z dolnej polowy skladu pare 30stek, jak to na dzisiaj widze, czy nic z tego nie bedzie?

A jak Wy to wszystko widzicie?

W dniu 24.09.2024 o 16:06, evitacre napisał(a):

Wiesz ze on na ten moment jest na two- way ? 

W dniu 24.09.2024 o 16:19, evitacre napisał(a):

A Smart ? Oni mają masę tych graczy. Tzn ja uważam że pippen zasługuje na kontrakt ale Memphis jest naładowane graczami. 

I juz ma pelny kontrakt! Nawet wczesniej niz myslalem to zrobili, wiec juz bez kozery szacuje Pippena na 30stke (-;