Skocz do zawartości

[FBX] FBX#1 - Sezon 2024/25

Roger

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, evitacre napisał(a):

Masz super skład po co psuć!

Taka nowa offseasonowa tradycja, ze zaczynam z contenderem i daje Wam fory swoimi ruchami ;->

Swoja droga, ponownie sie zastanawiam czy jawna licytacja nie bylaby duzo ciekawsza i lepsza dla ligi niz to strzelanie w ciemno, ktore sie rozstrzygnie w jeden dzien.

9 minut temu, wiLQ napisał(a):

Swoja droga, ponownie sie zastanawiam czy jawna licytacja nie bylaby duzo ciekawsza i lepsza dla ligi niz to strzelanie w ciemno, ktore sie rozstrzygnie w jeden dzien.

moim zdaniem byłoby to ciekawsze, taki mini draft aukcyjny, więc jeden z najlepszych elementów FB.

23 minuty temu, lorak napisał(a):

moim zdaniem byłoby to ciekawsze, taki mini draft aukcyjny, więc jeden z najlepszych elementów FB.

2 minuty temu, evitacre napisał(a):

ja bym chętnie spróbował - tak jak @lorak pisał, jeden z fajniejszych elementów (i momentów) ligi.

Dla jasnosci, dosc oczywiste jest, ze to byloby ciekawsze i bardziej rozrywkowe, ale pytanie brzmi czy byloby warte dodatkowego zachodu? Bo albo bysmy musieli zorganizowac mock draft w aplikacji Yahoo [czyli zebrac 20 osob o tym samym czasie, trudne wyzwanie] albo jakos licytowac na forum [np zawodnik to jeden watek i kazdy moze wywolac gracza o ile nie ma swojego watku, a brak bidow przez 2 doby to koniec  jego licytacji].

8 minut temu, wiLQ napisał(a):

Dla jasnosci, dosc oczywiste jest, ze to byloby ciekawsze i bardziej rozrywkowe, ale pytanie brzmi czy byloby warte dodatkowego zachodu?

jeśli coś jest ciekawsze i bardziej rozrywkowe jest warte dodatkowego zachodu! aukcja na yahoo byłaby zajebista imo

5 godzin temu, wiLQ napisał(a):

Nie wiem, może źle to postrzegam ale mam trochę wątpliwości ...

1. Jawna licytacja poprzedzałaby obecny system rozstrzygania waiverów czy miałaby go całkowicie zastąpić? Osobiście uważam, że jeśli już to powinniśmy mieć najpierw licytację na forum, a później na yahoo tak jak obecnie pomniejszoną o graczy już wylicytowanych.

2. Ilu takich zawodników braliśmy do licytacji? 20? 40? 60? Więcej? Co z pozostałbymi?

3. Licytacja na yahoo raczej nie do zrealicowania. Nie uda się zebrać 20 osób w jeden konkretny termin (ciężko czasami w 10 osób się zebrać w FB).

4. Nie wiem czy wogóle byłaby taka możliwość przeprowadzenia licytacja na yahoo w naszej lidze. Chyba, że tworzylibyśmy nową ligę. Nie wiem. Pytam.

5. Tworzenie osobnego tematu dla jednego gracza, to raczej kiepski pomysł. Trzeba by było zrobić 20 graczy (jedna runda) w jednym temacie. 

6. Osoba która typuje gracza powinna postawić minimalną kwotę, tak aby dany zawodnik poszedł w licytacji jeśli nikt inny nie będzie nim zainteresowany. No i uważam, że taki zawodnik nie może być zwolniony do zakończenia waiverów. 

7. Co z budżetem $$$? Uważam, że przy jawnej licytuacji każdy powinien mieć takie same szanse. Bo jak ktoś ma 300$ to wtedy ma bardzo dużą przewagę i może podbijać sobie gościa i wyrwać za dużo niższą kwotę. Przy strzelaniu w ciemno, to nie wiesz kto na kogo się napala i ile daje. No i czasami trzeba rzucić $$$ aby mieć większą pewność. Wtedy przepłacasz i tracisz atut w postaci większego budżetu. Tak jak ja to zrobiłem rok temu z Biyombo. Przy jawnej licytuacji w ubiegłym roku wyrwałbym go za np. $15. No a jak ktoś by podbijał specjalnie, to i tak szczerze wątpię abyśmy dojechali do $130.

No i aby nie było, że jestem przeciwny, bo nie jestem. Po prostu jeśli mielibyśmy poddać pod głosowanie jakiś pomysł, to niech on już będzie przedstawiony w całości tak jak powinien wyglądać od A do Z. Bo już kiedyś padł jakiś pomysł, został przegłosowany, mieślimy później ustalić szczegóły i temat umar śmiercią naturalną.

Swoją drogą, ja nadal uważam, że 10 aktywnych slotów i tylko 3 BN, to nie sa dobre proporcje. No i cały czas byłbym za wprowadzeniem slotu 1x IL w sezonie regularnym podczas rozgrywki na yahoo. Znacznie ułatwiołby to grę przy kontuzji/kontuzjach.

Wystarczy zrobić listę FA w google docs. Udostępnić formularz. Każdy zainteresowanym danym zawodnikiem wpisuje obok niego np. "Spurs 5$". Można podbijać o minimum 5$. I dopisujemy w prawo.

Natomiast problem jaki widzę to, że każdy będzie czekał maksymalnie długo do wrzucenia swojego bida, żeby nie zostać przelicytowanym.

Robiliśmy taki draft aukcyjny w google sheecie w innej dynastii roto - ten problem, o którym piszesz wystarczy rozwiązać kolejką bid/pass @PeWee. I do momentu aż będą same passy jest licytacja danego gracza w kółko. Nominujecie tą samą kolejką i załatwicie temat dość sprawnie, jak wszyscy będą dostępni.

Edytowane przez barcalover

3 godziny temu, GeDDo napisał(a):

Nie wiem, może źle to postrzegam ale mam trochę wątpliwości ...

1. Jawna licytacja poprzedzałaby obecny system rozstrzygania waiverów czy miałaby go całkowicie zastąpić? Osobiście uważam, że jeśli już to powinniśmy mieć najpierw licytację na forum, a później na yahoo tak jak obecnie pomniejszoną o graczy już wylicytowanych.

Moj pomysl dotyczy tylko i wylacznie pierwszej fali waiverowej po otwarciu Yahoo na nowy sezon kiedy wszyscy sie rzucaja na graczy po zmianach offseason.
A potem juz byloby wszystko po staremu.

2. Ilu takich zawodników braliśmy do licytacji? 20? 40? 60? Więcej? Co z pozostałbymi?

To pytanie wymaga dalszej dyskusji czy staramy sie jakos ograniczac liste - np na latwizne Top50 fppg za zeszly sezon?
Czy wolna amerykanka, ze jak ktos dalby chociaz dolara to juz tego gracza wszyscy licytujemy [byc moze krotko i skonczy sie na samych "pass"].
IMO to sporo zalezy od wyboru narzedzia forum vs Yahoo.

4. Nie wiem czy wogóle byłaby taka możliwość przeprowadzenia licytacja na yahoo w naszej lidze. Chyba, że tworzylibyśmy nową ligę. Nie wiem. Pytam.

Technicznie to byloby proste - zalozyc nowa lige na Yahoo, wszyscy dolaczaja, robimy licytacje z naszymi ustawieniami w uzgodnionym terminie, przepisujemy wyniki i kasujemy lige. Ale jak wspomniales, wymagaloby to umowienia 20 osob o tym samym czasie. Porownanie do innych lig wydaje mi sie na wyrost bo ta aukcja bylaby duzo szybsza, nie bralibysmy calej puli graczy tylko kilkudziesieciu wybranych, ktorzy akurat sa na waiverze.

5. Tworzenie osobnego tematu dla jednego gracza, to raczej kiepski pomysł. Trzeba by było zrobić 20 graczy (jedna runda) w jednym temacie. 

Ale wtedy byloby latwo zgubic kto mial ostatni bid - wyobraz sobie, ze 5 GMow bije sie intensywnie o 5 roznych graczy i bys mial dziennie po kilkadziesiat postow w tym jednym watku. Przy rozbiciu byloby wiecej watkow, ale bardzo wyraznie byloby widac ktore zamieraja i trzeba cos podbic bo zaraz sie skoncza.

6. Osoba która typuje gracza powinna postawić minimalną kwotę, tak aby dany zawodnik poszedł w licytacji jeśli nikt inny nie będzie nim zainteresowany. No i uważam, że taki zawodnik nie może być zwolniony do zakończenia waiverów. 

Oczywiscie, ze tak.

7. Co z budżetem $$$? Uważam, że przy jawnej licytuacji każdy powinien mieć takie same szanse. Bo jak ktoś ma 300$ to wtedy ma bardzo dużą przewagę i może podbijać sobie gościa i wyrwać za dużo niższą kwotę. Przy strzelaniu w ciemno, to nie wiesz kto na kogo się napala i ile daje. No i czasami trzeba rzucić $$$ aby mieć większą pewność. Wtedy przepłacasz i tracisz atut w postaci większego budżetu. Tak jak ja to zrobiłem rok temu z Biyombo. Przy jawnej licytuacji w ubiegłym roku wyrwałbym go za np. $15. No a jak ktoś by podbijał specjalnie, to i tak szczerze wątpię abyśmy dojechali do $130.

IMO budzety bylyby takie jak waiverowe bo tylko do tego sluzy ta kasa.
Jak ktos ma 300$ to oczywiscie moze kupic wiecej graczy niz jak ktos zaczyna z 25$.
A przeplacenia wciaz by sie czesto i gesto zdarzaly, ot by wynikaly z blednej oceny gracza, a nie z braku informacji ile kto daje.
Czy ktos by ryzykowal podbicia przeciwko tymi z duzymi budzetami? Byc moze, to bylby dodatkowy smaczek i zabawa, ale tez i ryzyko, ze sie z nim zostanie...

Ba! To by moglo prowadzic do ogolnego wzrostu cen najlepszych graczy z waiverow bo czesto sie zdarza, ze bys dal wiecej niz wylicytowana kwota, ale nie wiedziales jaki jest max, ustawiles ciut nizej i nie ma opcji by przebic.

Godzinę temu, PeWee napisał(a):

Natomiast problem jaki widzę to, że każdy będzie czekał maksymalnie długo do wrzucenia swojego bida, żeby nie zostać przelicytowanym.

Dlatego w mojej propozycji byl jakis limit czasowy - brak zadnego bida przez np 2 doby oznacza koniec tej licytacji.

Edytowane przez wiLQ