Skocz do zawartości

[FBX] FBX#1 - Sezon 2024/25

Roger

Rekomendowane odpowiedzi

52 minuty temu, GeDDo napisał(a):

Pierwszy raz od czasu gdy gram tutaj, nie przeliczałem kolejność w trakcie sezonu. Przed weekendem będę miał czas, to ogarnę temat. Więc cierpliwości Panowie.

Jak na moje oko bedzie jedna niespodzianka bo Chytruz zhakowal system tymi masowymi wywaleniami...

gratulacje @piotreksuper 

swego rodzaju innowator , styl uważam dla niewielu graczy w tym formacie ze względu na przywiązanie się do graczy i tasowanie się potencjałem "co to będzie w 2027" czy tez "na papieże..." 

brawo Antek - to jest chyba kolejny raz gdy ktoś przejmuje zespol  i od razu są totalnie inne wyniki 

nie wiem czy to dobrze czy zle ale jak zobaczyłem hack Chytruza to mi tętno nie skoczyło o 1bpm - zegnaj VJ Edgecombe , inna sprawa top pick to nie jest top pick w fantasy 

przykro mi Wirakocza ze tak wyszło z tym Miltonem... jakbyś to cancelowal to bym nie płakał ani wyzywał...męska decyzja brawo

niesamowity sezon Hardena Zubaca czy tez Harta - tacy niby gracze za pół darmo a robotę w Totalu robią - sezon dość w obfity w tego typu ludków - powiedziałbym więcej gwiazd statystycznie dowiozło niż zawiodło ..fajny sezon szkoda ze nie dla mnie ...tankowanie to przykra sprawa , kara wręcz

w przeciwieństwie do wielu jestem otwarty cały off sezon na wymiany - weźmy kogoś 'fajnego' i zaangażowanego w miejsce Łukasza

comeback po latach niestety bez fajerwerków - Adios kolego !   

KOLEJNOŚĆ DRAFTU:
PICK   TOTAL     TEAM
1   15514.60   Philadelphia 76ers - Chytruz 
2   19264.95   Los Angeles Lakers - Jendras
3   19832.20   Detroit Pistons - Regis 
4   21590.55   San Antonio Spurs - PeWee
5   21674.60   Los Angeles Clippers - ai3 
6   22183.05   Orlando Magic - Krzemyk
7   22214.05   Phoenix Suns - Bulek 
8   22352.75   Charlotte Hornets - Lu
9   22589.40   Utah Jazz - Matek
10   23007.05   Chicago Bulls - Mar 
11   23027.80   Boston Celtics - wiLQ
12   23224.60   Sacramento Kings - piotreksuper
13   23305.60   Memphis Grizzlies - Wirakocza 
14   23679.80   Miami Heat - Evitacre
15   23727.20   Seattle SuperSonics - GeDDo 
16   24304.55   Denver Nuggets - Dunk Fan
17   25184.10   Milwaukee Bucks - TryczekSzukarek
18   25708.05   Dallas Mavericks - Roger
19   26230.25   Toronto Raptors - Antek
20   26360.55   New York Knicks - Lorak

Jakby ktoś pytał, który pick miałby Chytruz gdyby nie te 6 zrzutów przed zamknięciem rynku, to odpowiem tylko, że jego total wynosiłby 23424.15. Czyli 13 pick. Tak więc, jeśli jest zapis w regulaminie ...

Cytat

IV.3.a. Dozwolone jest wywalanie graczy by poprawić swój pick pod warunkiem, że komisarz nie uzna tego ruchu za manipulacje niezgodna z idea samego draftu.

... to chyba @Roger powinien tutaj zareagować.

4 godziny temu, GeDDo napisał(a):

Jakby ktoś pytał, który pick miałby Chytruz gdyby nie te 6 zrzutów przed zamknięciem rynku, to odpowiem tylko, że jego total wynosiłby 23424.15. Czyli 13 pick. Tak więc, jeśli jest zapis w regulaminie ...

... to chyba @Roger powinien tutaj zareagować.

Na pewno potrzebna jest dyskusja na ten temat bo to jest proba bezprecedensowa.
Regularnie zdarzaly sie wywalenia pod pick, ale bardziej pojedyncze, a nie gorne pol skladu jednoczesnie.

Z jednej strony mozna powiedziec, ze wywalonych 6 graczy juz bylo na Fasach, wiec nie sa jakimis wymiataczami godnymi kiszenia. Z drugiej strony wszycy rozegrali z polowe swojego sezonu w jego skladzie, wiec jednak byli godni trzymania ich 2-3 miesiace i raczej trzeba ich uznac za fundament tegorocznej druzyny Philly. IMO najbardziej kontrowersyjne jest to jak Chytry ich wywalil - tzn ostatniego dnia nie pozwalajac nikomu innemu ich przygarnac na offseason, a chyba watpliwe, ze nikt nikogo z tej grupy nie przygarnie przed rozpoczeciem RS?

59 minut temu, wiLQ napisał(a):

Na pewno potrzebna jest dyskusja na ten temat bo to jest proba bezprecedensowa.

Po pierwsze, sytuacja jest jak najbardziej precedensowa, nie dramatyzuj.

Po drugie, 2 lata temu zgłaszałem, że jest taka możliwość, i dyskusja już była, ale nie było w lidze chęci do zmiany zasad:

Public Service Announcement:

W aktualnych realiach ligowych i salary nasze zasady dot. kolejnosci draftu graja pod contenderow, ktorzy koncza sezon majac 80-100 fp salary do zrzucenia i 6-8-10 graczy w skladzie, ktorzy sa bezwartosciowi na rynku. Gdybym mial swoj pick, na ten moment moglbym zejsc w drafcie do picku numer 2 wyrzucajac gosci, ktorych i tak bede musial wyjebac w offseason (Brook, Anderson, Conley, Draymond i reszta smieci). Gdyby nie anomalia jaka jest sklad Loraka, do zrobienia bylby nawet 1 pick.

Takze zeby kiedys nie bylo znowu placzu, jak ktos np. wygra sezon i skonczy w top 3 draftu. Moze trzeba sie zastanowic nad jakimis zmianami.

Oraz:

Podsumowujac:

1. Wywalajac same smieci jestem na 5 o ile dobrze pamietam

2. Wywalajac jeszcze Butlera jestem na 2 miejscu (wg. mnie easy decision)

3. W normalnym sezonie bez Loraka, wywalajac Butlera moglbym nawet wskoczyc na 1.

Wiec ogolnie broken game mechanic.

Więcej tutaj:

Edytowane przez Chytruz

Moim zdaniem @Chytruzw idealny sposób wykorzystał "luke" regulaminowa. Po prostu system wyliczania pickow jest przestarzaly. Te 15 lat temu nikt w fbx nie wyrzucił by sześciu graczy na poziomie +40, +45 fp na fa. Jednak biorąc poda uwagę tylko ten sezon (dwa poprzednie lata nie gralem) wyrzucenie weteranów przez Chytruza nie jest czymś niespotykanym, gdzie na FA przez sezon przewijali się choćby Embiid, Leonard, Durant czy George.

Imo nie ma innego wyjścia jak aktualizacja wyliczeń pickow draftowych. Ja podsunąłem swój pomysł w temacie o zmianach FBX, ale nie będę go bronił jak Rejtan.

Najlepiej by było w drodze dyskusji wybrać dwie opcje do nowego sposobu wyliczania pickow, zrobić głosowania w lecie i od następnego draftu już wyliczać picki w nowy, bardziej pasujący do dzisiejszych realii sposob.

Ps, ja również w fbx3 też mocno poprawiłem pick, awansując na pierwsze miejsce, ale z prawdopobnie z 2-3 miejsca, więc wyczyn Chytruza nie tyle trzeba tępić co doceniać za kreatywność i skuteczność :)

Inna sprawa, że sam "winowajca" pisał o tym że stosunkowo łatwo jest ten pick wyśrubować tak na prawdę wyrzucając graczy na FA, którzy defacto tam byli w sezonie lub że względu na wiek nie jest niczym niezwykłym.

Przenieśmy dyskusje do tematu o zmianach w fbx i rzucajmy pomysły. Papier wszystko przyjmie, nie ma głupich propozycji ("świetnie, zapiszmy ten pomysł, by nam nie wylecial i myslmy dalej" :) ).

Edytowane przez antek

16 godzin temu, Chytruz napisał(a):

Po pierwsze, sytuacja jest jak najbardziej precedensowa, nie dramatyzuj.

He? To pokaz mi inny przypadek gdy ktos ostatniego dnia wywalil 6 zawodnikow o lacznej pensji 240+.

Z ciekawosci przejrzalem historie i najwiecej bylo 3, do tego duzo mniejszego kalibru.

16 godzin temu, Chytruz napisał(a):

Po drugie, 2 lata temu zgłaszałem, że jest taka możliwość, i dyskusja już była, ale nie było w lidze chęci do zmiany zasad:

Public Service Announcement:

W aktualnych realiach ligowych i salary nasze zasady dot. kolejnosci draftu graja pod contenderow, ktorzy koncza sezon majac 80-100 fp salary do zrzucenia i 6-8-10 graczy w skladzie, ktorzy sa bezwartosciowi na rynku. Gdybym mial swoj pick, na ten moment moglbym zejsc w drafcie do picku numer 2 wyrzucajac gosci, ktorych i tak bede musial wyjebac w offseason (Brook, Anderson, Conley, Draymond i reszta smieci). Gdyby nie anomalia jaka jest sklad Loraka, do zrobienia bylby nawet 1 pick.

Takze zeby kiedys nie bylo znowu placzu, jak ktos np. wygra sezon i skonczy w top 3 draftu. Moze trzeba sie zastanowic nad jakimis zmianami.

Oraz:

Podsumowujac:

1. Wywalajac same smieci jestem na 5 o ile dobrze pamietam

2. Wywalajac jeszcze Butlera jestem na 2 miejscu (wg. mnie easy decision)

3. W normalnym sezonie bez Loraka, wywalajac Butlera moglbym nawet wskoczyc na 1.

Wiec ogolnie broken game mechanic.

Zawsze byla taka mozliwosc, ale traktujemy to jako zabawe, a nie jako cwiczenia z tworzenia prawa bez zadnych luk i haczykow.

To co zrobiles nie ma nic wspolnego z zalozeniami draftu i sposob jego implementacji nie ma tu znaczenia.

52 minuty temu, wiLQ napisał(a):

He? To pokaz mi inny przypadek gdy ktos ostatniego dnia wywalil 6 zawodnikow o lacznej pensji 240+.

Nie ma znaczenia ile wywalono zawodnikow i o jakiej pensji, jesli przy np 5 zawodnikach lub od 200 fp wywalanie nie byloby dozwolone, to trzeba to bylo umiescic w przepisach. Jak nie ma zapisu i mozna wywalic 1 lub 3, to mozna tez 5.

Kiedys wywalilem Lowrego, to narzekales, ze mozna wywalac graczy, ale nie tak dobrych (sic - gosc byl emerytem do zsypu). Teraz wywalilem 6 smieci, to narzekasz, ze mozna wywalac, ale nie az tylu na raz. Trzeba bylo poddac pod glosowanie zmiane przepisow - albo na limit wywalen, albo limit fp albo "wiLQ w kazdy przypadku decyduje czy zrzut jest dozwolony".

Mechanika byla stosowana, wyraznie opisana i znana wszystkim. Napisalem posta 2 lata temu, ze kalkulacje draftowe rozjechaly sie z podaza FP na rynku i ogolna sytuacja w lidze, czesc GMow wypowiedziala sie za, nikt nie zaproponowal zmiany przepisow, czyli nie ma o czym dyskutowac.

3 godziny temu, Chytruz napisał(a):

Mechanika byla stosowana, wyraznie opisana i znana wszystkim. Napisalem posta 2 lata temu, ze kalkulacje draftowe rozjechaly sie z podaza FP na rynku i ogolna sytuacja w lidze, czesc GMow wypowiedziala sie za, nikt nie zaproponowal zmiany przepisow, czyli nie ma o czym dyskutowac.

Hola, hola ... już w 2019 proponowałem i pisałem co może mieć miejsce, ale tylko nieliczni zabrali głos. A osoby które zabrały (niemal wszyscy), bardzo były za manipulacją i zrzutami na FA na koniec sezonu ...

No i jeszcze jedna uwaga. Losowanie dla bottom5 czy 14 nic tutaj nie zmieni. Bo lepiej mieć większe procentowo szanse w loterii, a niżeli odległy np 13 pick (na obecnym przykładzie @Chytruz). Więc czy ta loteria będzie czy nie, to pewnie i tak w kolejnych sezonach będą zwolnienia w celu poprawy własnego picku. Jednorazowe czy masowe, nie ma to znaczenia.

Loteria faktycznie nie ograniczy masowych outów na FA, jedynie wyrzucający nie będzie miał pewności picku w drafcie. Ale coś trzeba w tym temacie uczynić, zmiana systemu wyliczenia picków bylaby dobrą opcją, tylko jak zwykle my tutaj coś gadamy, a do żadnego meritum i tak nie dojdzie, mimo, że takie sytuacje będą się nagminnie powtarzać. Proponuję, żeby coś się ruszyło w temacie oczywistych kantów/omijania przepisów.

W dniu 20.04.2025 o 11:36, Chytruz napisał(a):

Nie ma znaczenia ile wywalono zawodnikow i o jakiej pensji, jesli przy np 5 zawodnikach lub od 200 fp wywalanie nie byloby dozwolone, to trzeba to bylo umiescic w przepisach. Jak nie ma zapisu i mozna wywalic 1 lub 3, to mozna tez 5.

Moim zdaniem wlasnie na takie przypadki jest ten punkt:

IV.3.a. Dozwolone jest wywalanie graczy by poprawić swój pick pod warunkiem, że komisarz nie uzna tego ruchu za manipulacje niezgodna z idea samego draftu.

Jak mozna inaczej opisac skok z 13 na 1 wywalajac pol skladu, ktory stanowilo fundament druzyny przez pol sezonu?

@Roger a Ty jaka masz opinie?

W dniu 20.04.2025 o 11:36, Chytruz napisał(a):

Ale przeciez byly rozne propozycje, nawet oddzielny watek zalozylem, ot zadna nie przeszla.

W dniu 20.04.2025 o 16:04, GeDDo napisał(a):

No i jeszcze jedna uwaga. Losowanie dla bottom5 czy 14 nic tutaj nie zmieni. Bo lepiej mieć większe procentowo szanse w loterii, a niżeli odległy np 13 pick (na obecnym przykładzie @Chytruz). Więc czy ta loteria będzie czy nie, to pewnie i tak w kolejnych sezonach będą zwolnienia w celu poprawy własnego picku. Jednorazowe czy masowe, nie ma to znaczenia.

Dokladnie tak, loteria nie zmieni faktu wywalania graczy by miec wieksze szanse, ale za to spaskudzi nasze tradycyjne kombinowanie ze zlamasami.

W dniu 21.04.2025 o 01:37, Dunk Fan napisał(a):

Chytry brawo, Wilqu Holland > 16 pick. 

Jestes pewny? Gral 17 fppg majac pensje 25... ja na dzis bym wolal #16.

Dla mnie pierwszy pick powinien być dla zwycięzcy, drugi dla drugiego itd... Wtedy nikt by nic nie wywalał na koniec, a walka toczyłaby się do samego końca o różne miejsca.

Nagradzanie kombinatorów i graczy mniej aktywnych jest słabe.

Dla przykładu - zobaczcie ile Antek musiał poświęcić potencjału żeby walczyć o zwycięstwo, gdyby dostał 2 pick miałby rekompensatę.

Przy obecnym salary cup 460 każdy na początku sezonu rozpoczyna z tego samego poziomu więc skończmy z socjalem.

FBX nie ma nic wspólnego z realną NBA