Skocz do zawartości

rozkminy psychologiczne aka na kozetce u terapeuty ep#1 - bycie singlem

rw30

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, blackmagic napisał(a):

Na pewno różne odłamy mogły być traktowane inaczej ale niemniej konkordat z III Rzesza nie widziałem aby historycy oceniali pozytywnie 

Przede wszystkim jeszcze nie analizowano dokumentów związanych z organizacją ucieczki nazistów w 1945 i to jest potężny zarzut jeszcze nie rozliczony. 

Skała podobno poraża ale bez twardych dowodów temat jeszcze nie ma prawa żyć. 

Trwa przez ostatnie dekady dosyć mocna rewizja historii i to różnych epok bo do akcji wkroczyły i nowe dokumenty i nowe technologiczne wspomagacze badawcze jak skany powierzchni ziemi 3D co w niektórych miejscach przewraca tezy których uczyli się rodzice a czym widzę też operuje @RappaRdosyc sprawnie gdzie wyczuć można pasję do historii. I tu oczywiście jako amator historii mogę przybić pione z drobną adnotacją że częściowo obaj mamy wiedzę nieaktualną  

Możliwe że mając ciut więcej czasu mogę bardziej ją aktualizować ale i tak mało wiemy. 

30 minut temu, RappaR napisał(a):

Zależy jacy historycy. 
Są historycy, o upadku ZSRR nie oceniali pozytywnie 

Tak jak pisałem - czytałem o tym kiedyś sporo i był konsensus. Jakie masz źródła które oceniają konkordat pozytywnie

28 minut temu, Koelner napisał(a):

konkordat ogólnie się źle ocenia jeśli chodzi o historyków 

W sensie że dla każdego państwa jest negatywnie oceniany? 

28 minut temu, ignazz napisał(a):

Przede wszystkim jeszcze nie analizowano dokumentów związanych z organizacją ucieczki nazistów w 1945 i to jest potężny zarzut jeszcze nie rozliczony. 

Skała podobno poraża ale bez twardych dowodów temat jeszcze nie ma prawa żyć. 

Trwa przez ostatnie dekady dosyć mocna rewizja historii i to różnych epok bo do akcji wkroczyły i nowe dokumenty i nowe technologiczne wspomagacze badawcze jak skany powierzchni ziemi 3D co w niektórych miejscach przewraca tezy których uczyli się rodzice a czym widzę też operuje @RappaRdosyc sprawnie gdzie wyczuć można pasję do historii. I tu oczywiście jako amator historii mogę przybić pione z drobną adnotacją że częściowo obaj mamy wiedzę nieaktualną  

Możliwe że mając ciut więcej czasu mogę bardziej ją aktualizować ale i tak mało wiemy. 

Moim zdaniem łatwo sobie wyobrazić że akcja załatwienia dokumentów i przerzut co najmniej 10 tys nazistów to nie była akcja którą ogarnęły 3 osoby 

1 minutę temu, blackmagic napisał(a):

Tak jak pisałem - czytałem o tym kiedyś sporo i był konsensus. Jakie masz źródła które oceniają konkordat pozytywnie

29 minut temu, Koelner napisał(a):

Znaczy tak - oceniane w kontekście - mogli lepiej przewidzieć konsekwencje działań Hitlera jak wszystkie inne państwa w okolicy czy w kontekście - są odpowiedzialni za Holocaust?