Skocz do zawartości

Seriale

n_i_m_h

Rekomendowane odpowiedzi

Dokładnie, końcóweczka znów pozamiatała. Chyba nie wytrztymam rok i przeczytam tę ksiązkę.

Aha, miałem zapytać. Czy dalsze części Piesni Ognia i Lodu sa kontynuacją czy może prequelem/dotyczną zupełnie innych spraw ale są w tym samym świecie/są w innym świecie.

I jeszcze jedno. Ksiązka ma ponad 800 stron. Gdzie mniej więcej 'jesteśmy' po pierwszym sezonie? Chodzi mi o stronę mniej więcej, muszę wiedzieć ile będzie trzeba czekać aż zacznie się coś czego nie znam. ;]

Dokładnie, końcóweczka znów pozamiatała. Chyba nie wytrztymam rok i przeczytam tę ksiązkę.

Aha, miałem zapytać. Czy dalsze części Piesni Ognia i Lodu sa kontynuacją czy może prequelem/dotyczną zupełnie innych spraw ale są w tym samym świecie/są w innym świecie.

I jeszcze jedno. Ksiązka ma ponad 800 stron. Gdzie mniej więcej 'jesteśmy' po pierwszym sezonie? Chodzi mi o stronę mniej więcej, muszę wiedzieć ile będzie trzeba czekać aż zacznie się coś czego nie znam. ;]

Kontynuacją, cały czas trzymaj.ą bardzo wysoki poziom.

800 stron martina wciąga się w 2-3 dni, jak się zepniesz to do końca lipca przeczytasz Starcie Królów, Nawałnice Mieczy i Ucztę dla Wron :wink:

Ja tam bym dla spójności zaczął od pierwszego, ponoć kilka nieco mniej ważnych postaci w serialu całkowicie pominięto, niektóre dodano, pare wydarzeń zmodyfikowano (np. przebieg bitwy), choć oczywiście ogólny sens fabuły jest zachowany. Osobiście nie czytałem i niewiele wiem, ale książka to jednak książka.

A końcówką jestem osobiście zawiedziony. [spoiler:25yy8jjm]Czym tu sie jarać, tym, że twórcom "udało sie" wyczarować smoki? No spoko, miła rzecz, ale osobiście oczekiwałem jakichś przełomowych wydarzeń w walce o tron, a tu okazało sie tyle, że Starkowie dowiedzeli sie o ścieciu Neda, i koniec. W zasadzie wątek Nocnej Straży rozwiązana bardzo fajnie, Daenerys też ok, ale brak czegokolwiek w tej najważniej kwestii pozostawia duży niedosyt.[/spoiler:25yy8jjm] Gdyby to był koniec jednego odcinka, to spoko, ale biorąc po uwage to, że na kontynuacje bede musiał czekać rok, to słabo.

Dzieki chłopaki za informacje.

I jeszcze jedno pytanie - skoro serial skończył się tam gdzie pierwszy tom i był dobrze oddany to opyla się w ogóle to czytać raz jeszcze? Czy lepiej skoczyć do drugiego?

ja bym na twoim miejscy przeczytał, kilka fajnych smaczków będzie, parę kwestii jest lepiej wyjaśnione itd.

Według mnie kończy się OK, w każdym wątku jest na co czekać do drugiego sezonu.

S P O I L E R dot. 1 sezonu

Wątek Dany:

Jak narodziny smoków nie są "momentem przełomowym" to już nie wiem co nim jest. Smoków nie było w świecie PLiO od setek lat (a w tym czasie na Żelaznym Tronie zasiadało kilku czy kilkunastu królów), kiedy były to dzięki nim Targaryanowie zjednoczyli (podbili) Siedem Królestw. Więc zdecydowanie jest to wydarzenie i to mocne! :]

Wątek Robba:

Może powinni tą scenę dać bliżej końca (wtedy by była bardziej zauważalna) ale w końcu Robba Starka obwołali "Królem Północy" a co za tym idzie Północ ma w d... Joffreya i Renly'ego ze Stannisem i chcę się rządzić sama. To też nie byle jakie zakończenie według mnie.

Wątek "Królewska Przystań":

Arya (Arry) wyjeżdża z KP pod przebraniem i podąża na Mur w "dobrym towarzystwie" :], Joffrey się wyraźnie rozkręca (wogóle w 2 sezonie powinny być świetne sceny z Joffreyem-Królem i Tyrionem-Namiestnikiem, hehe :]) i ogólne knucie Varysa, Littlefingera i Pycelle - czyli bez zmian :]

Wątek Jona:

Wrony ruszają za Mur - tu też się będzie działo, z racji że wiem co (kogo) spotkają więc jest zdecydowanie na co czekać :]

Poza tym, Jamie w niewoli, Tywin Lannister między armiami Robba Starka, Renly'ego i Stannisa Baratheonów zwiewa do Harrenhal, no i spuszcza ze smyczy Gregora "Górę" Clegane'a, Brann zacznie rządzić w Winterfell ;]

...także według mnie nie jest tak źle :]

to to już problem dzisiejszego odbiorcy, a nie serialu, czy tym bardziej książki.

http://www.wykop.pl/link/780349/ameryka ... ry-o-tron/

:lol:

a ja uważam ze maja racje. co to za jakaś nowa moda?

Jackson tez przegial, mógł poświęcić Aragorna, albo tego lalusia Legolasa, albo wszystkich 4 niziolkow, i LOTR byłby z 10 razy lepszy.

last man standing robią, cholera jasna ...

PS: i niech protestują. Gandalfa uratowali to może i tego uratują...

tego z pasji tez zabili? cholera wiedziałem ze nie ma co oglądać do końca ...

BTW: skoro dominujące zakończenia filmów/seriali/książek są w zasadzie dwa :

główny bohater umiera/ traci kogoś najbliższego/ cała grupę najbliższych albo "żyli długo i szczęśliwie"

i każda ze "szkół" ma swoich zwolenników, to w zasadzie najlepszym zakończeniem filmowym jest to z Prince'a of persia. najpierw przez cały film giną po kolei wszyscy na których mu zależy, a potem cofa sie w czasie i wszyscy są żywi. sory za mały "spoiler" , nie sadze żeby ktos miał mi za złe.

nie mogli tak skonczyc 12 malp?