Skocz do zawartości

Seriale

n_i_m_h

Rekomendowane odpowiedzi

zacząłem czytać. jednak nie ma to jak książka :)

a największym zaskoczeniem jest to, że część bohaterów powinna być młodsza niż w serialu. ale tu być może polityczna poprawność zadecydowała...

Martin w wywiadach przebąkiwał, że przesadził w książce z młodym wiekiem bohaterów, ale to fantasy więc wolno mu było generalnie, wiek bohaterów +/- 4-5 lat mi wisi, z punktu widzenia fabuły nie ma znaczenia.

To co Lorak, po Martinie Erikson czeka :mrgreen:

Mam pytanie, i prosił bym odpowiedzieć tylko na nie bez spojlerów z dalszych wydarzeń. Czy zdarzenia z końcówki dzisiejszego odcinka faktycznie miały miejsce w książce. Pisze tak bez szczegółów bo nie chce zdradzać jak ktoś jeszcze nie oglądał. Generalnie jak bardzo scenariusz opiera się na książce?

nie oglądałem dzisiejszego ale generalnie trzymają się książki, wiadomo jest dużo uproszczeń, niektórych bohaterów podkolorują (Greyjoy był pionkiem w 1 tomie), innych pomijają żeby nie komplikować, niektóre rozmowy toczą się między innymi osobnikami (np historię Ogara opowiadał Sansie Ogar, a nie Littlefinger). Ale na tyle na ile widziałem, książka jest wiernie oddana pod kątem fabuły i głównych wydarzeń.

[spoiler:unoympt0]domyślam się, że chodzi Ci o dekapitację Neda Starka? jak najbardziej była w książce 8)[/spoiler:unoympt0]

i polecam

[spoiler][/spoiler]

UWAGA! d e l i k a t n e s p o i l e r y ! ! !

...co jak co - ale książka oddana jest w serialu bardzo wiernie.

Wiadomo, że nie sposób umieścić w wersji serialowej wszystkich zdarzeń i postaci, które pojawiały się w książce (tym bardziej że George R. R. Martin raczej się nie ogranicza objętościowo pisząc kolejne tomy PLiO), wobec czego zawsze będzie ktoś mógł wytknąć, że nie było tej sceny i tej postaci, ale wszystkie główne wątki są oddane zgodnie z wersją książkową.

Według mnie jest to jedna z najlepszych ekranizacji prozy fantasy.

Jedyne czego można się przyczepić to jak dotychczas "spłycenie" znaczenia wilkorów bowiem w wersji książkowej pojawiają się one jednak zdecydowanie częściej i pełnią ważną rolę dla każdego z dzieci lorda Starka. Nie wiem też, czy na dobre wyszło serialowi takie pokazanie wilkorów. W serialu skłonili się bardziej ku naturalności tych zwierząt, wyglądają i zachowują się niemalże jak zwykłe pieski, podczas gdy w książce były one ukazane jako zdecydowanie większe i groźniejsze, bardziej bym się skłaniał w tym momencie do tego by je trochę "podrasowali" komputerowo.

Druga sprawa - bitwy. Rozumiem, że jest to serial i jako taki ma ograniczenia budżetowe ale jedną porządną bitwę na sezon wypadało by pokazać. W ostatnim odcinku jeszcze to jakoś uchodzi bowiem bitwa Roba ukazana jest z perspektywy Catelyn (tak było też w książce), czyli w niej nie uczestniczy i czeka na jej efekt ale ta, w której uczestniczy Tyrion już trochę odbiega od wersji książkowej, tam Tyrion dzielnie stawał na placu boju dopóki nie został poważnie trafiony - tu dostaje w łeb przed bitwą i budzi się już po - trochę po macoszemu według mnie go potraktowali :]

Nie wiem jak z tym wybrną w drugim sezonie bowiem w "Starciu Królów" jest bitew zdecydowanie więcej - mimo wszystko myślę, że skoro już serial realizuje nie byle kto tylko same HBO to jednak funduszy na porządne przedstawienie działań wojennych nie zabraknie. No i nie zapomną też o wątku Daenerys Targaryan i "wiadomo kim" i trochę $$$ w odpowiednie go pokazanie zostanie wpompowane.

Tak jak pisałem wcześniej, jedna z najlepszych ekranizacji fantasy, świetnie dobrani aktorzy (szczególnie role drugoplanowe! - Bronn, ser Jorah, Ogar, zresztą co do postaci drugoplanowych to u G.R.R. Martina jest w kim wybierać :]). Powinni też na drugi sezon zatrudnić ze 2,3 znane twarze tak jak w tym sezonie Mark Addy jako król Robert no i Sean Bean jako lord Eddard Stark, bo jak już po 9 odcinku wiadomo ich w II sezonie nie zobaczymy :]

Kilka cycków czy gołych dup według mnie nie przesłania dobrego odbioru serialu jako całości. Tak trzymać i oby tak dalej.

nimh - wyżej w poście masz o znaczniku spoiler, jego używanie nie boli, a można odfiltrować "złą" treść.

W ciągu ostatnich 2 dni obejrzałem wszystkie dotychczasowe odcinki. Dzisiaj przez ten serial nic nie spałem. :P Strasznie mi sie podoba realizm brutalnych scen. Świetna jest oprawa muzyczna i graficzna serialu, fabuła jest wciągająca i zaskakująca. Niektóre zakończenia odcinków urywają dupe, w niektórych przypadkach nie wyobrażam sobie, gdybym miał to oglądać na bieżąco i czekać tydzień na następną część :o Na minus to, o czym wspomniał n_i_m_h, czyli totalne olanie scen bitew.

Też mieliście tak, że tego małego gnojka księcia hejtowaliście od samego początku, od zobaczenia jego twarzy? Im dłużej go widziałem, tym bardziej moja niechęć do niego rosła, a z ostatnim odcinkiem sięgnęła zenitu.

zresztą chyba wszystkie postaci w serialu są średnio zgodne z opisami z książki, ale takie realia, nie może być 3/4 bohaterów brzydkich bo nikt by nie oglądał.

btw. polecam wszystkim The Killing z AMC - 13 odcinków o rozwiązywaniu sprawy morderstwa Rosie Larsen - typowa produkcja AMC, akcja wlecze się wolno ale ma taki klimat, że wciąga na maxa. Akcja dzieje się w Seattle, gdzie ciągle pada deszcz (nie dziwię się że Supersonics się stamtąd wynieśli :P). Klimat mroczny, ciężki i można go porównać do kultowego Twin Peaks

czujecie ze David Lynch chcial z Mulholland Drive zrobic seriall

czujeciecie ze CBS NBC czy ktokolwiek kto wtedy pokazywal Twin Peaks po jednym sezonie !!! zarzadal rozwiazania zagadaki (Lynch mowi ze nigdy nie mialo byc odpowiedzi)

zostalismy obrabowani z dwoch kultowych seriali no moze poltora

ktos widzial Inland Empire Lyncha - film z serialem Rabbits w tle , zreszta w Lodzi krecony , ciezki temat

Trony ruszyly jakos w 7 odcinku ciesze sie ze dotrwalem ale strasznie dlugo sie rozkrecal a wrecz ciagnal a dobrej akcji jak na lekarstwo bylo w pierwszych odcinkach

czujeciecie ze CBS NBC czy ktokolwiek kto wtedy pokazywal Twin Peaks po jednym sezonie !!! zarzadal rozwiazania zagadaki (Lynch mowi ze nigdy nie mialo byc odpowiedzi)

Twin Peaks leciało w ABC, głównym scenarzystą pierwszego sezonu był Mark Frost, a Lynch popełnił później badziewne Fire Walk with Me... Przypisywanie całości serialu Lynchowi (pomimo, że sama idea i pomysł na serial były jego) jest krzywdzące dla Frosta... I najbardziej widać jego wkład jak się porówna pierwszy sezon serialu z długometrażowym Fire Walk with Me w całości napisanym i wyreżyserowanym przez Lyncha...

Klimat mroczny, ciężki i można go porównać do kultowego Twin Peaks

:lol: Porównywanie The Killing z Twin Peaks to jakby porównywać Czterej pancerni i pies z Listą Schindlera (bo oba tytuły dzieją się w czasie II WŚ)... ;-)

Jakbym miał The Killing z czymś porównać to prędzej z thrillerem Finchera Seven, to ten typ klimatu...

Z tego co słyszałem to miał miejsce jakiś konflikt pomiędzy Lynchem a Frostem i ten pierwszy wycofał się z kręcenia kilku odcinków w połowie drugiego sezonu, wrócił dopiero na koniec co niestety dało się zauważyć podczas oglądania. Do 10 czy 9 odcinka 2 sezonu serial naprawdę wybitny, potem niestety nie starczyło pary.

Kamil poważnie Liste Schindlera podałeś jako przykład dzieła wybitnego? Bo aż uwierzyć nie mogę.

tymczasem George R.R. Martin jest w Polsce i chyba się dobrze bawi:

The convention has been a great time. Though on Friday night Ty and I both drank way too muich vodka, which made our visit to Marbork castle yesterday more of an ordeal than it was meant to be. The castle was very impressive, though I don't think Ty is going to remember any of it.

jak kogoś to interesuje to w poniedziałek o 17 będzie w Empiku (i/lub wydawnictwie ZYsk i S-ka na Wielkiej, są sprzeczne informacje) w Poznaniu