Skocz do zawartości

Seriale

n_i_m_h

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, kuba2419 napisał(a):

A 1883 ktoś oglądał? Jestem po pierwszym odcinku i trochę początek podobny do Świtu Ameryki 

Widziałem, fajny. ZTCP nie jest aż taki brutalny, ale też realistyczny. Jak nie widziałeś to jeszcze można obejrzeć 1923. Swoją drogą nazwy tych seriali to jak jakieś kryptonimy 😆

26 minut temu, Grzechu napisał(a):

Widziałem, fajny. ZTCP nie jest aż taki brutalny, ale też realistyczny. Jak nie widziałeś to jeszcze można obejrzeć 1923. Swoją drogą nazwy tych seriali to jak jakieś kryptonimy 😆

Właśnie 1923 też mam na swojej liście do obejrzenia :)

• 2 tygodnie później...

Na Apple TV dwa intrygujące seriale, o których warto napisać, zwłaszcza że ta platforma jest w Polsce mało popularna:

1) Silos - ciekawa wizja świata, w którym ludzie zmuszeni są do życia pod ziemią, w tytułowym silosie, gdyż powietrze na powierzchni jest trujące. A przynajmniej taka jest oficjalna wersja serwowana przez władze. Powody takiego stanu rzeczy są nieznane - 140 lat wcześniej doszlo do powstania, w wyniku którego spalono wszystkie dokumenty, książki, więc mieszkańcy podziemnego bunkru nie wiedzą(a my razem z nimi) co doprowadziło do skażenia, ani kto zbudował ten nowy świat. Co bardziej dociekliwi doszukują się spisków, uważają że są okłamywani, a gdy w silosie dochodzi do serii morderstw ich podejrzenia tylko się uprawdopodobniają. 

W 1. sezonie głównym wątkiem jest śledztwo dotyczące zabójstw i to gdzie doprowadzi ono główną bohaterkę, graną przez Rebeccę Ferguson. Ogląda się bardzo dobrze, dla mnie jeden z lepszych seriali 2023. Niestety sezon drugi trochę przeciągnięty, momentami lanie wody, ale mimo wszystko czekam na trzecią część.

2) Severance(pl. "rozdzielenie")- sci-fi/thriller - kandydat do miana "serial roku", jeśli utrzymany zostanie dotychczasowy poziom. Tytułowe rozdzielenie to procedura medyczna, która skuktuje podziałem wspomnień na 2 części. Wchodząc do biura zapominasz o tym kim jesteś poza pracą i vice versa - twoja pozapracowa wersja nie ma pojęcia czym zajmujesz się od poniedziałku do piątku między 9-17.  Zabieg jest wątpliwy moralnie, budzi kontrowersje, a to czym zajmują się rozdzieleni jest trzymane w ścisłej tajemnicy. Z każdym odcinkiem dzieją się coraz dziwniejsze rzeczy, ewidetnie widać że coś jest bardzo nie tak, a każda odpowiedź niesie za sobą nowe pytania. Serial idealny jeśli ktoś lubi powoli odkrywaną tajemnicę i rozkiminianie rozmaitych teorii dotyczących fabuły. Obecnie co tydzień ukazują się odcinki sezonu drugiego.