Skocz do zawartości

Seriale

n_i_m_h

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, Szabla napisał(a):

?

Jak oglądałeś Deadwood i nie zapamiętałeś cocksucker to nie oglądałeś deadwood 

3 minuty temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

Deadwood bardzo spoko, ale jednak trzeba go dawkować, bo jednak obejrzenie wszystkiego w krótkim czasie może mocno zryć banie

No to jest standard chyba w serialach HBO że ciężko obejrzeć cały sezon na raz. Podobnie byłoby z The wire czy BB

1 minutę temu, blackmagic napisał(a):

No to jest standard chyba w serialach HBO że ciężko obejrzeć cały sezon na raz. Podobnie byłoby z The wire czy BB

bardziejj niż do The Wire porównałbym Deadwood do OZ, TW nie jest aż tak ciężkie klimatowo

Teraz, LeweBiodroSmoka napisał(a):

bardziejj niż do The Wire porównałbym Deadwood do OZ, TW nie jest aż tak ciężkie klimatowo

Zapomniałem o OZ - zajebisty serial to był. Może i masz rację.

choc w sumie niektóre sezony w TW też były trudne do obejrzenia na raz np. 2 

19 minut temu, blackmagic napisał(a):

choc w sumie niektóre sezony w TW też były trudne do obejrzenia na raz np. 2 

dla mnie z perspektywy czasu to chyba najlepszy sezon, może poza trzecim, tam raczej problemem nie był klimat, tylko wolne tempo fabuły, co z czasem jednak docenia się bardziej, głównie przez kapitalne kreacje bohaterów polskiego pochodzenia

30 minut temu, blackmagic napisał(a):

Może dlatego nie zapamiętałem, bo mi nie podszedł. 

1 sezon oglądnąłem. Zobaczymy jak z drugim podejsciem mi pojdzie, skoro tak chwalicie.

11 godzin temu, Koelner napisał(a):

niestety świt ameryki takie 6/10

na plus klimat, sceny, akcja 

na minus ta główna dupa która bardziej pasuje do jakiegoś serialu komediowego, dialogi w ostatnim odcinku to poziom walt disney w sobotę o 12

a tam przesadzasz, faktycznie ostatni odcinek dupy nie urwał, ale całościowo to bdb serial, początkowe odcinki praktycznie bez wad, a te ujęcia z ręki + ciągła akcja to miód-malinka

tak po początkowym zachwycie, biorąc pod uwagę jednak brak pomysłu na zakończenie z pierdolnięciem, ale też pamiętając jaki chłam jest nam serwowany w ostatnich latach, głównie na N, to z czystym sumieniem daję 8 i polecam

szkoda tylko, że tak krótki, ale może pokuszą się kontynuacje, bo na pewno zarobią swoje

W dniu 13.01.2025 o 09:56, DLT_Braddock napisał(a):

Dajcie spokój z tą Netflix ową bajeczką o dzikim zachodzie. Lepiej obejrzyjcie sobie film Costnera 

Horizon: An American saga

Ponawiam pytanie odnośnie American Primeval. 

Dlaczego bajeczka? Na pewno nie Bridger, mormoni, wojna z nimi, i Indianami, masakra osadników, gubernator, jego przydupas, to postacie i wydarzenia, które mialy miejsce. A to stanowi prawie całe tło serialu. 

Nie wiem jak z przywódczynią szoszonskich "gołębi", ale kobiety u Indian Ameryki Pln niekoniecznie miały słaba pozycję.  Więc i tej postaci nie wykluczałbym jako niemożliwą. 

I nie tylko do Delty:

A jak ostatnio wałkujemy westernowskie i podobne tematy, to polecam Szpiedzy Waszyngtona. I to bardzo. Choć to z czasów wojny o niepodległość, panowie w perukach, jednostrzałowe muszkiety czy tam pistolety (wiadomo, 100 lat przed klasycznym Dzikim Zachodem), ale fajnie mi się oglądało. 

11 godzin temu, Szabla napisał(a):

Nie wiem jak z przywódczynią szoszonskich "gołębi", ale kobiety u Indian Ameryki Pln niekoniecznie miały słaba pozycję.  Więc i tej postaci nie wykluczałbym jako niemożliwą. 

Dokładnie, nawet w "Mój Brat Niedźwiedź" szamanka była najważniejsza w plemieniu!

18 godzin temu, Szabla napisał(a):

Ponawiam pytanie odnośnie American Primeval. 

Dlaczego bajeczka?

na pewno nie jest to bajeczka. zachęcony twoją rekomendacją zacząłem oglądać, po 2 odcinkach jest dobrze i na pewno skończę. znacznie lepiej niż polecany też tu przez kogoś "deadwood" (również obejrzałem 2, ale już więcej nie będę), który jest sprawnie wykonany, ale to taka telenowela w realiach westernu, powiedzmy "doktor Quinn" na sterydach.

9 godzin temu, P_M napisał(a):

Dokładnie, nawet w "Mój Brat Niedźwiedź" szamanka była najważniejsza w plemieniu!

https://www.thevintagenews.com/2017/02/24/notable-important-native-american-warrior-women-of-the-19th-century/

https://www.worldhistory.org/article/2418/twelve-famous-native-american-women/

Rzadko, ale nie nigdy.

1 minutę temu, Szabla napisał(a):

@julekstepjak Ty to robisz, że ludzie wiedzą, że twój jednozdaniowiec to żart,  u mnie to nie działa xD