Skocz do zawartości

Seriale

n_i_m_h

Rekomendowane odpowiedzi

Xamel - obojętnie jak to zabrzmi "wyciągasz mi z ust" pewne kwestie :mrgreen:

A poważnie - znakomity opis Trylogii, nic dodać nic ująć, przynajmniej na poziomie luźnej, forumowej rozmowy. Inną sprawą jest to, że - paradoksalnie - najlepsze powieści historyczne jakie powstały w literaturze polskiej są albo

:arrow: niedoceniane, bo pozostają w cieniu Sienkiewicza, będąc mniej więcej z jego epoki i mimo, że doczekały się kongenialnych adaptacji, podobnie jak Trylogia (oczywiście z wyjątkiem "Ogniem i mieczem", które jest po prostu i niestety, głupim filmem we wszystkich wymiarach);

:arrow: albo zapomniane i nieczytane

Te pierwsze to oczywiście Faraon Prusa i film Kawalerowicza oraz Popioły Żeromskiego i film Wajdy.

Co do drugich, to jest przynajmniej trzech autorów, ktorych powieści powalają:

Antoni Gołubiew z jego 7 - tomowym cyklem "Bolesław Chrobry" - dla mnie NAJLEPSZY cykl historyczny w polskiej literaturze;

Karol Bunsch - dziś nieco przyblakła, a kiedyś wielka gwiazda polskiej powieści historycznej, kumpel, ale i konkurent Gołubiewa. Wiecie - Kraków, "Tygodnik Powszechny", spór o stosunek do komunizmu i Kościoła, Bunsch właził władzy w dupę, Gołubiewowi SB utopiło syna :roll: Bunsch mnie "wziął we władanie" u schyłku podstawówki/liceum, dopóki nie sięgnąłem po Gołubiewa, który bije mecenasa (Bunsch był adwokatem) siłą wyrazu, miejscami religijnym uniesieniem, nieprawdopodobną umiejętnością ukazywania czasów zamierzchłych czasem do bólu, z pełnym okrucieństwem. Tak, Bunsch opisywał czasy i zdarzenia, Gołubiew je ukazywał jak panoramę...

Teodor Parnicki - uff, o k...., ja p....ę :!: Sorki za wulgaryzmy, ale odmalowują one mój stosunek do jego pisarstwa. To są takie wyżyny historiozofii, że - jeśli komuś coś mówi nazwisko Grzegorz Królikiewicz, jeśli nie, niech gugluje - tylko właśnie ten ekscentryczny i eksperymentalny reżyser w latach 70 próbował Parnickiego przenieść na ekrany. "Srebrne Orły", "Tylko Beatrycze", "Aecjusz - ostatni Rzymianin", "Dary z Kordoby" i "Kordoba z darów". Trudne, pokręcone, ale fantastycznie napisane, zmuszające do tzw. "żywego dialogu" między czytelnikiem a bohaterami sprzed 1000 czy 2000 lat. Czytanie Parnickiego to takie włażenie na górę - ciężko, trudno, ale na koniec satysfakcja.

Me Myself wspomniał Korkozowicza. Dobre książki, ale Poznańczykowi nie wypada nie wspomnieć o Jerzym Cepiku. Jego "Wikingowie" i "Krzyż i korona", nie licząc kapitalnych, fabularyzowanych biografii Bruno, Torquemady, Leonardo i Michała Anioła, to naprawdę wysokiej klasy literatura historyczno- przygodowa, z którą Korkozowicz próbował konkurować (cykl o Czarnym jest późniejszy niż "Krzyż i korona", a mówi o tym samym - praca wywiadów w okresie Wielkiej Wojny z Zakonem)

od ktorego odcinka/serii zaczyna sie cos dziac w Mad Men - jestem chyba po 3 pierwszych i jakby to powiedziec nie powalilo mnie

swoja droga wrocilem do X Files - bije na glowe wszystkie te CSI kosci itp a niektore odcniki to moglyby byc filmami pelnometrazowymi

chyba tydzień temu przeżyłem the best serial moment ever

jest takie cos, jak sie skacze po kanałach, licencja na wychowanie? czy cus

nawet nie wiem

do rzeczy, ślub ma byc, młodzi ludzie, no to starzy robią wesele

i są starzy starych

no i jakaś rozmowa starej (środkowej) ze swoją stara:

a gdzie tato?

a cos tam pezygotowywuja, zagrają cos dla młodych

a nie wiesz co? trochę sie niepokoje czy bardziej Sopot czy San Remo?

kilka scen pózniej paru kolesi ze sprzętem przed garażem, wychodzi starszy koleś z gitara ( gębę powinienem kojarzyć, ale sory) i mówi

chciałbym zaśpiewać cos dla młodych, to bardzo ważna piosenka dla mnie

SIEKIEEERAAAAAA

inaprawdetasiekierezapodali

...

nie mam głowy do nazwisk

cudny jest podskakujacy Globisz siekieraaaa hehe

wcześniej jest tez cudna scena z Globiszem i taka znana starsza aktorka (znowu moja pamięć do nazwisk, o jest Dymna!) z Anna Dymna. obsciskuja sie na fotelu przychodzi koleś, syn postaci granej przez panią Dymna,koleś pod 40, i taki tekst:

Mamo! Co ty robisz!

A Dymna rzuca niedbale

Spadaj synek

na co Globisz leniwie obracajac łeb:

własnie, spadaj synek

hehehe

a potem jest San Remo

ponoć ich zdjeli z anteny

od ktorego odcinka/serii zaczyna sie cos dziac w Mad Men - jestem chyba po 3 pierwszych i jakby to powiedziec nie powalilo mnie

cała akcja serialu toczy się bardzo powoli, nie masz co liczyć na jakieś znaczne ożywienie, obejrzyj jeszcze kilka, jeżeli do 6/7 odcinka nie złapiesz klimatu, to po prostu serial nie dla ciebie ;]

dla mnie jest jednym z the best ever