halfoat Opublikowano 3 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 (edytowane) Zgadzam się, pierwszy Gregor Clegane był najlepszy, nawet odpowiednio się nazywa, z tego co odszukałem Conan Stevens, pisarz, aktor zawodowy wrestler, niebanalna biografia. No i jest nawet większy od obecnego bo podobno 2,16m a obecny 2,06m. Jeśli chodzi o odcinek, denerwuje mnie nieco radosna twórczość scenarzystów i odchodzenie od książki, zwłaszcza, że zmiany w większości są in minus np. kretyński wątek romansu eunucha, będący chyba tylko pretekstem do pokazania na ekranie obowiązkowych, cotygodniowych cycków. Również męczący dialog braci o rozgniataniu robali zabierający czas antenowy, który można było poświęcić na dłuższy pojedynek. Edytowane 3 Czerwca 2014 przez halfoat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 3 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 Również męczący dialog braci o rozgniataniu robali zabierający czas antenowy, który można było poświęcić na dłuższy pojedynek. chyba przekaz rozmowy ich był dość jasny. chyba właśnie o to w tym chodziło ;] a napierdalanke masz w Spartakusie ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halfoat Opublikowano 3 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 nawet więcej, z tego co się zorientowałem w Spartakusie mam oryginalnego Górę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeweBiodroSmoka Opublikowano 4 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 (edytowane) ale i tak dla mnie jeśli chodzi o porównanie z książką to numero uno jest ten Pan jeszcze co do porównań z książka to nie wiem dlaczego tyle osób się dziwi - nie da się w żaden sposób tak streścić tytułu żeby każdy był zadowolony i zmieścić wszystko w momencie kiedy jeden sezon ma marne dziesięć odcinków, stąd też jakieś fejkowe motywy, które mają podbijać klimat (cycki itp.), sam książki jeszcze nie zacząłem, ale czytam wypociny na filmwebie i tam jest istny shitstorm szczerze oburzonych, natomiast mój ziomek czytał wszystkie na razie dostępne tomy i mówi, że te zmiany/uproszczenia w większości mu się podobają (ot kwestia gustu) Edytowane 4 Czerwca 2014 przez LeweBiodroSmoka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matek Opublikowano 4 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 Oglądał ktoś drugi sezon The Americans? Mi się podobał, a wątek Paige w sumie zmierzał już jakiś czas w takim lub podobnym kierunku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PH#1 Opublikowano 4 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 Ja jestem ciekawujy jak ludzie zareagują na następny sezon bo dla mnie kolejna książka była tak nudna że przestałem czytać i doszedłem do wniosku ze ogarne temat serialami za kilka lat ;]Chociaż z tego co słyszałem ta po niej daje rade znowu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeweBiodroSmoka Opublikowano 4 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 Ja jestem ciekawujy jak ludzie zareagują na następny sezon bo dla mnie kolejna książka była tak nudna że przestałem czytać i doszedłem do wniosku ze ogarne temat serialami za kilka lat ;] Chociaż z tego co słyszałem ta po niej daje rade znowu. z tego co słyszałem to zanosi się na baaardzo mocne uproszczenia i przekłamania na linii książka-serial, więc myślę, że mimo wszystko warto zapoznać się pierwowzorem... tym bardziej, że już teraz jest masa zmian w porównaniu do pierwowzoru nawet spoko vblog tej laski - tutaj o przekłamaniach w drugim sezonie: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jumper Opublikowano 4 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 Przekłamania sa i to konkretne np - zabita ciężarna zona jednego ze starkó jest zupełnie inaczje pokazana w książce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halfoat Opublikowano 4 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 Gorzej, że te zmiany są przeważnie mało logiczne. Chociażby scena z odbijaniem Theona przez siostrę, to jedno wielkie WTF, obecne wydarzenia na północy (Mance z armią gdzieś zaginął). Najgorsze jest jednak to, że materiału książkowego jest góra na jeden sezon (np wątek Sansy prawie dogonił książkę) a Martin nie spieszy sie z pisaniem (ostani tom powstawał 6 lat), w efekcie czytelnicy dostaną gigantyczne spoilery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeweBiodroSmoka Opublikowano 4 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 Martin dał dupy za hajs i to jest poza dyskusją dlatego też trzeba zapoznać się z książką , a sam serial traktować z przymrużeniem oka i tyle. Wiem, że dla fanów lektury może to być ciężkie do przyjęcia, no ale k**** co zrobisz jak nic nie zrobisz.... to co poradzisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jinks Opublikowano 4 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 (edytowane) jakie wrażenia po starciu panów z obrazka? Góra nr 3 grywał w kosza, miał nawet epizod w reprezentacji Islandii Ostatni odcinek fajny. Celowo nie czytałem książki, aby nie psuć sobie zabawy z oglądania. @LeweBiordo Kanał CBG19 na YT jest sympatyczny, dziewczyna robi świetne filmiki z informacjami uzupełniającymi dla osób, które nie czytały książki. No i na większości z filmów jest dużo ładniejsza, niż na tym, który wrzuciłeś (choć laska z fioletowym irokezem nie trafi w każdy gust) Edytowane 4 Czerwca 2014 przez Jinks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Me Myself and I Opublikowano 4 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 Ostatni odcinek fajny. Celowo nie czytałem książki, aby nie psuć sobie zabawy z oglądania. to powinno być napisane w drugą stronę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lorak Opublikowano 4 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 Gorzej, że te zmiany są przeważnie mało logiczne. Chociażby scena z odbijaniem Theona przez siostrę, to jedno wielkie WTF, wrecz przeciwnie. ze wzgledu na specyfike narracji w ksiazce relatywnie latwo bylo pokazac przemiane Theona od strony psychologicznej, co tam sie u niego dzialo w glowie. w serialu trzeba bylo tego dokonac inaczej i wlasnie po to byla ta scena, ktora uzmyslowila widzom jak bardzo jest on juz zatracony. obecne wydarzenia na północy (Mance z armią gdzieś zaginął). nie zaginal, lecz caly czas idzie na mur, a ze taka masa ludu przemieszcza sie bardzo powoli, to jeszcze nie doszli, ale sa juz blisko. nawet w ostatnim odcinku byla o tym wzmianka. co tu wiecej pokazywac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jinks Opublikowano 4 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 (edytowane) to powinno być napisane w drugą stronę... Proszę bardzo, w drugą stronę: Książka nie czytała mnie, aby nie psuć oglądania zabawy. Edytowane 4 Czerwca 2014 przez Jinks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halfoat Opublikowano 4 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 wrecz przeciwnie. ze wzgledu na specyfike narracji w ksiazce relatywnie latwo bylo pokazac przemiane Theona od strony psychologicznej, co tam sie u niego dzialo w glowie. w serialu trzeba bylo tego dokonac inaczej i wlasnie po to byla ta scena, ktora uzmyslowila widzom jak bardzo jest on juz zatracony. nie zaginal, lecz caly czas idzie na mur, a ze taka masa ludu przemieszcza sie bardzo powoli, to jeszcze nie doszli, ale sa juz blisko. nawet w ostatnim odcinku byla o tym wzmianka. co tu wiecej pokazywac? Z pierwszym nawet mogę się zgodzić, tylko że ta scena była po prostu głupia. Walka zakutych w zbroje wyspiarzy z półnagimi obrońcami, do tego ucieczka, bo bękart wypuścił pieski, litości. W książce Thennowie, Tormund i reszta mieli z zaskoczenia zdobyć Czarny Zamek i otworzyć bramę armii Mance'a. Nie mieli sił na dłuższe utrzymywanie zamku i ryzykowanie, że straż wezwie pomoc. Jon nie zdążył się całkowicie wyleczyć, kiedy przybył Mance. Tymczasem w serialu Jon zdążył się wyleczyć, wyprawić do chaty Crastera i wrócić w a tymczasem Mance nadal w lesie, Thennowie zaś palą wiochy i posilają się tubylcami. Trzeba było jakoś rozciągnąć akcję na murze, rozumiem, tylko jak mówiłem cierpi na tym logika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robinson Opublikowano 5 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2014 Książka a serial to dwie różne opowieści. Nie ma co za bardzo porównywać bo o ile pierwszy tom = 1 sezon a drugi tom mniej więcej = drugi sezon, to od trzeciego tomu/sezonu wszystko się rozjeżdża,wątki się mieszają, ktoś dobrze zauważył, że wątek Sansy prawie już dogonił książkę. Ale mi to za bardzo nie przeszkadza. Serial traktuję nie jako adaptację książki ale jako nową opowieść opartą na wątkach z książki. Takiej ogromnej historii nie da się sprawniej przedstawić w serialu. Siłą rzeczy niektóre wątki muszą być pominięte, uproszczone, inne dodane a niektórzy bohaterowie połączeni w jedno (historie Gendrego i Edrica). Ważne jest, że serial ogląda się dobrze i jest on wewnętrznie spójny. Ta serialowa historia żyje własnym życiem i jest wiarygodna, mimo, że totalnie niezgodna z książką. Ciekaw jestem jak to będzie wyglądało teraz. W książke widzę ogromną przepaść jakościową między trzema pierwszymi książkami a dwiema kolejnymi. Wszystko co fajne powinno się skończyć w tym sezonie. Kolejny tom jest cholernie nudny a następny strasznie rozwleczony. Podejrzewam, że to co w kolejnych tomach znajduje się na 2-3 tys. stron tutaj zmieszczą w jeden sezon. Nie sądze aby w serialu rozpoczęli nagle zupełnie nowe wątki z Victarionem, bękarcicami czy Quentynem. Pewnie w ogóle je pominą. Oby tylko kolejne sezony nie wyprzedziły książek i nie były wypełnione spojlerami dla fanów książki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 5 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2014 Kolejne książki dlatego są rozwleczone, bo ich miało nie być. Kolejne tomy miały się rozpocząć po 6 letniej przerwie, Martin jednak zdecydował się je opisac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SkoczekS1 Opublikowano 7 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2014 Drugi sezon Orange is the new black! Niby babskie, ale ja tam lubię to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samekontuzj Opublikowano 9 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2014 Gender. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Me Myself and I Opublikowano 10 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2014 jak wam sie podobał odcinek na murze? dla mnie totalna lipa, zrobili hero ball z fajnych momentów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi