Xamel Opublikowano 8 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2011 o boże lorak obserwacje nieba i planet teoria heliocentryczna wymagała żeby planety i księżyca poruszaly sie po epiceklach i epicyklach od epicykli i ... a na dodatek co jakiś czas bóg musiał resetowac system bo sie pomiary rozjezdzaly z teoria teoria heliocentryczna tłumaczyła to bez tych popierdulek , przewidywała wszystko dokładnie, i nie potrzeba było resetu stworzyciela. czy to dowód na to która jest słuszna ? nie. co najwyżej prostsza i bardziej elegancka (a do tego dążą naukowcy!) czy to powód żeby kogoś sadzić ? najwyraźniej tak. a książki? wiesz nie mam dokładnych danych bo je DO CHOLERY JASNEJ SPALILI!! taki był chyba cel palenia?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lorak Opublikowano 8 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2011 Xamel, odpowiedz konkretnie na te pytania o książki. rozwiń też to z tym resetem stworzyciela. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xamel Opublikowano 8 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2011 pomyliło mi sie z resetem :-) to było u heliocentrycznego Newtona lorak my rozmawiamy na innych płaszczyznach. palenie książek to skrót myśliwy na walkę kościoła z wolnością myśli. czy był indeks książek zakazanych? był czy były książki palone za niezgodność z doktryna Kościoła? były czy ma znaczenie co konkretnie? chodzi o idee walki z wolnością myśli to tak jak z tym Galileuszem. Nie ma znaczenia czy miał dowody na swoją teorie. nie ma nawet znaczenia jaka to była teoria (zielone ludziki). ważne jest to ze za głoszenie teorii sprzecznych z nauka Kościoła miał rozprawę w sadzie, i ze zabronili mu rozpowszechniania swoich poglądów. znowu - chodzi o idee. jak wpływa na naukowca fakt ze praca jego życia może byc wciągnięta na indeks książek zakazanych, byc może spalona, a on sam skazany za "herezje"? dopingujaco? BTW: heliocentryzm nie jest z naukowego punktu widzenia lepszy od geocentryzmu. to dwa inne modele "swiata", ktore wyjaśniają obserwacje, i ktore stosujemy w zależności od potrzeb. stosujemy to co jest wygodniej i prościej do tego co potrzebujemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xamel Opublikowano 8 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2011 @lorak: ej widziałem poprzednia wersje :-) nie musisz byc politycznie poprawny, nie obrazam sie o "głupoty ktore tu powypisywales" im barwniejsza dyskusja tym lepiej ja jestem otwarty na wiedzę dlatego lubię tu podyskutowac, żeby poznać inne spojrzenie na pewne sprawy. a im zacieklej bronię "swego" tym mam większe szanse dostać dobre argumenty drugiej strony. bezczelnie korzystam z "superinteligencji" forum i wykorzystuje wiedzę innych, gdy sam nie mam czasu na szukanie i ogarnianie wszystkiego w imię nauki :-) BTW: odpowiedz jest post "wyżej" czyli na poprzedniej stronie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
han solo Opublikowano 19 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2011 Może ktoś napisać czy w "How I Met Your Mother" coś sie ruszy po pierwszym sezonie? Bo niedawno skończyłem go oglądać i nie wiem czy ściągać kolejny. Jak na razie tylko Doogie Howser daje rade a cała reszta jest daleko z tyłu. Podejrzewam, że w kolejnych sezonach Barney będzie jeszcze lepszy, ale jak pozostali dalej są tacy nijacy, albo nawet denerwujący jak Mosby, to szkoda czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falcao Opublikowano 20 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2011 wystartowal kolejny sezon breaking bad :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artlan Opublikowano 21 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2011 Może ktoś napisać czy w "How I Met Your Mother" coś sie ruszy po pierwszym sezonie? Bo niedawno skończyłem go oglądać i nie wiem czy ściągać kolejny. Jak na razie tylko Doogie Howser daje rade a cała reszta jest daleko z tyłu. Podejrzewam, że w kolejnych sezonach Barney będzie jeszcze lepszy, ale jak pozostali dalej są tacy nijacy, albo nawet denerwujący jak Mosby, to szkoda czasu. Powiem tak: - dla mnie sezon 1 był dobry ale trochę nierówny tzn. było za dużo odcinków słabych i przeciętnych, w sezonach 2 i 3 te słabsze epizody rzadziej się zdarzały, ogólnie więc były lepsze od 1 - tak więc polecam je obejrzec (dopiero od 4 sezonu poziom spada) - Barney vel Doogie cały czas wymiata, w 1 z odcinków wyrwał nawet Britney Spears ;] w kolejnych sezonach jest nawet parę odcinków w których to on jest głównym bohaterem a reszta gra epizody, - jeżeli nie polubiłeś innych bohaterów w 1 sezonie to raczej później też ich nie polubisz bo się szczególnie nie zmieniają ;] no ale mają jednak ciekawsze przygody niż w 1 sezonie, poza tym pojawia się parę fajnych postaci epizodycznych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
han solo Opublikowano 21 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2011 Wielkie dzięki Artlan za rozjaśnienie sytuacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bankomat Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Ja uwielbiam ogladac The Big Bang Theory oczywiscie w wersji orginalnej najlepiej! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichy Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Musze sie wpisać i polecic serial pt. White Collar. Jak odstawilem Lie to Me przez strasznie wkurwiające zachowanie Rotha polegające na wykrzywieniu w kazdej scenie mordy i machanie rekami musialem sobie na Swieta znalezc cos nowego. A taki White Collar lekko, łatwo i przyjemnie wchodzi wiec daje mu swój osobisty znak jakości. No i jeszcze musze sie wyzalic ze obecny sezon HIMYM to straszny shit. No ale Top Gear wrocil i to z przytupem.podbijam i polecam White Collar (tylko raz w tym topicu), obecnie leci 3ci sezon wlasnie skonczylem nadrabiac zaleglosci z niego i dosc sprawnie wszytsko poszlo i teraz z niecierpliwoscia wyczekuje kolejnych odcinkow a od braking bad lepsze sa weeds Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek9020 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2011 a od braking bad lepsze sa weeds W czym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichy Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2011 a od braking bad lepsze sa weeds W czym?moim zdaniem:) postacie ciekawsze, nieco wiecej, potrawia na przestrzeni sezonu budzic sympatie i niechec. w bb jakis zbir czy 2plan jest spoko, albo nie brak jak dla mnie wiekszych odmian. w bb jak dla mnie przerklamowany jest doktorek spoko gra, ale bez szalu, pasowalby bardzoej do filmow zanussiego. wiecej watkow i jak dla mnie plynniej sie przelaplataja w weeds bez takiej podnioslosci jak w bb, ktora jarala moze jeszcze 5-10 lat temu w 21 gramach czy babel np poznanie ojca kobiety tego jessiego przez waltera i pozniej jakas wspominka ze ojciec i ze z nim pil w barze ok wiem ze to ma byc dramat a nie zwykla sensacja ale moim zdaniem wyszlo tak plytko;) tak na koniec dodam ze i tak bb jest pewnie w top 5 seriali po ogladnieciu (ogladaniu) ktorych nie mam wyrzutow ze zmarnowalem tak cenna godzine snu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kily Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Ogląda ktoś nowy sezon Damages? Jestem po 4 odcinkach i o ile wcześniej serial cieszył się świetną opinią, to teraz zdecydowanie czuć nową jakość. Scenarzystom dobrze zrobiła długa przerwa między trzecim a czwartym sezonem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bankomat Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Nie znam, o czym jest serial Damages, tzn. o co tam chodzi??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Me Myself and I Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2011 http://lmgtfy.com/?q=damages Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xamel Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2011 legend of the seeker miecz prawdy widze ze jest serial z 2008 na podstawie powiesci (cyklu?) Goodkinda czytalem ktoras czesc w orginale i zrobila na mnie dobre wrazenie troche przeginal z sexem i torturami, ake poza tym calkiem przyjemna i wciagajaca lektura. ktos ogkadal serial? BTW: na comedy central pojawily sie jakies nowe sitcomy: zniwiarz (o synalku diabla, troche jakby spawn ale bez kostiumu i supermocy) (imie nazwisko) wladca wszechswiata (jakis pisarz ktory duzo sobie wyobraza) i jakis serial fantasy z kolesiem biegajacym w kolko z plonacym mieczem w stylu meet the spartans chyba. ktis widzal/ zna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzemo Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2011 legend of the seeker miecz prawdy widze ze jest serial z 2008 na podstawie powiesci (cyklu?) Goodkinda czytalem ktoras czesc w orginale i zrobila na mnie dobre wrazenie troche przeginal z sexem i torturami, ake poza tym calkiem przyjemna i wciagajaca lektura. ktos ogkadal serial? Kilka odcinków, poziom Xeny, do Gry o tron nawet nie ma co porównywać. A cykl Goodkinda ..., 3 czy 4 części z rozpędu przeczytałem, na początku jeszcze jako tako, ale potem tylko gorzej, flaki i kiczowata perwercha to jedyne sposoby autora na zdobycie zainteresowania czytelnika, nic ciekawego w tych książkach nie ma. Gówno. Nie polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danp Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2011 "The Walking Dead"-premiera drugiej serii bodajze 16 pazdziernika, tym razem ustukali cale 13 odcinkow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luki Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Pewne info? Bo ostatnio czytałem, że odwołali drugą serię... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danp Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2011 @Luki pewne info, imdb, strona AMC itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi