Skocz do zawartości

San Antonio Spurs 2023/24 Star Wars: New Hope

ignazz

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, RonnieArtestics napisał(a):

Z kolei to jest już bardzo, ale to bardzo prześmiewcze i chamskie, a mogę wrzucic garść statystyk mówiących o tym, ze obecność Tre robi z tego teamu conajmniej przeciętniaka, a probka robi się coraz większa: 

Przepraszam, ale nie potrafię inaczej podchodzić do tematu gostka robiącego 8-3-5 na 42% FG i 29% 3P. I nie, te statsy, które tu wrzuciłeś wcale nie mówią, że Tre Jones zrobiłby z tankera zespół na playiny. Jedyne wnioski jakie przychodzą mi do głowy, to to, że przereagowujesz na podstawie malutkiej próbki i wciągasz błędne wnioski tylko dlatego, że cyferki pasują Ci do tezy. Zobacz se na EPM Jonesa (tu też rzecz jasna wciąż za mała próbka, więc trzeba podchodzić z dużym dystansem): -1.9 w ataku i +0.6 w obronie. 

Także te 2W więcej akurat były z mojej strony na serio, bo nic więcej z Tre Jonesem by Spurs nie ugrali. 

Co do talentu Spurs, no, mają kilku perspektywicznych graczy, ale żaden z nich nie jest jeszcze w pełni ukształtowanym zawodnikiem. Także Spurs mają pewnie nieco lepszy roster od Pistons, a przy sprzyjających wiatrach mogą też wykręcić lepszy bilans od Wizards albo Blazers. Nic ponadto. Liga jest teraz bardzo mocna i praktycznie każdy zespół jest utalentowany.

11 minut temu, karpik napisał(a):

Przepraszam, ale nie potrafię inaczej podchodzić do tematu gostka robiącego 8-3-5 na 42% FG i 29% 3P. I nie, te statsy, które tu wrzuciłeś wcale nie mówią, że Tre Jones zrobiłby z tankera zespół na playiny. Jedyne wnioski jakie przychodzą mi do głowy, to to, że przereagowujesz na podstawie malutkiej próbki i wciągasz błędne wnioski tylko dlatego, że cyferki pasują Ci do tezy. Zobacz se na EPM Jonesa (tu też rzecz jasna wciąż za mała próbka, więc trzeba podchodzić z dużym dystansem): -1.9 w ataku i +0.6 w obronie. 

Także te 2W więcej akurat były z mojej strony na serio, bo nic więcej z Tre Jonesem by Spurs nie ugrali. 

Co do talentu Spurs, no, mają kilku perspektywicznych graczy, ale żaden z nich nie jest jeszcze w pełni ukształtowanym zawodnikiem. Także Spurs mają pewnie nieco lepszy roster od Pistons, a przy sprzyjających wiatrach mogą też wykręcić lepszy bilans od Wizards albo Blazers. Nic ponadto. Liga jest teraz bardzo mocna i praktycznie każdy zespół jest utalentowany.

XDD, czyli jak koleś gra po 22min to Ci przeszkadza ze robi 8-3-5 ale już nie przeszkadza ci mała probka, ale jak podaje on/offy to już ci przeszkadza mała probka ? 

w zeszłym roku grał 30min i robił 13pts 6,6as 1,3stl i 1,6to na 46% z gry i tez był na plus w on/offach. +3,6. Robił to przez cały sezon, to chyba spoko wynik, nie uważasz ? Nikt nie robi z niego MVP ale jak dla mnie przyzwoity starter na PG. Coś czego spurs najbardziej brakuje w tym momencie i ta mała probka z tego sezonu zdecydowanie to potwierdza 

59 minut temu, joe dumars napisał(a):

ja, poniekad, rozumiem, ze jako fan indy masz silny wewnetrzny imperatyw, zeby przypierdalac sie do pistons o 'cokolwiek', ale daruj sobie podobne teksty na przyszlosc. raz, ze malo to eleganckie, dwa, dalekie od prawdy...

Przecież nikt o tobie nawet nie wspomniał z nicku. Skoro sam poczułeś potrzebę by się tłumaczyć to widocznie jest coś na rzeczy...

Teraz, vero1897 napisał(a):

Przecież nikt o tobie nawet nie wspomniał z nicku. Skoro sam poczułeś potrzebę by się tłumaczyć to widocznie jest coś na rzeczy...

to niepierwszy raz. stad wiem, ze chodzi o mnie; taki scenariusz nie przyszedl tobie do glowy, co zupelnie mnie nie dziwi. 

4 godziny temu, RonnieArtestics napisał(a):

zakladajac ze wemby się rozwinie jak zapowiadają, to masz trzech 20+ ppg scorerow. Ponadto masz w tym zespole super cuttera, i gracza który umie grac bez piłki, w postaci Sochana. Może łapać loby, ścinać do kosza, backdoor, zrobi co tylko zechcesz i co mu każesz, Keldon tez jest niezły w te klocki. W dodatku Wemby to wyglada na potencjał na goata w pick n rollu, bo umie wszystko, a złapie tez piłki na zasięgu niemożliwym dla nikogo. Biorac to wszystko pod uwagę , uważam, że Tre Jones, Koleś który rzuci 12 ppg, zrobi 8-9 asyst, nie zgubi przy tym piłek to jest właśnie idealny fit w ataku dla tej drużyny. Przecież to vassell i Keldon maja potencjał żeby być druga i trzecia opcja w druzynie, a jak Sochan się rozwinie w odpowiedniej dla siebie roli, to może tez docelowo dorzucać kolejne 16 pkt na mecz.

Róznica między nami kibicami SAS a tobą jest taka ze mu chcemy drużynę taka jak ta z Duncanem czyli drużynę która bedzie sie liczyć w lidze przez kilkanaście lat. I my też jako Polacy chcemy żeby sochan tez był ważny w tej drużynie. Do tego potrzeba rozwoju naszego murzynka.

Twoje rozwiazania mogą stworzyć drużyne na może 1-2 wygranych pucharów jak sie poszczęści i Wemby spełni sie w przynajmniej 80% oraz bedzie zdrowy. Pop natomiast celuje w dynastię dlatego w czasach szalonych rzutowo w wykonaniu PG i reszty lepiej miec kogoś kto ich bedzie bronił (plus dużo switchował) niz taka dziure w obronie jak Jones nie będącą w stranie upilnowac nawet jedynki.

Wierz mi że w SAS wiedza lepiej niż TY kto jest bardziej perspektywiczny. W tym roku katuja sochana na 1ce bo widoczneij do rozgrywania wola jego szkolic niż Jonsa. Tak naprawde to jones poza ustawianiem gry (A A/T) we wszystkim innym jest gorszy i mniej perspektywiczny od sochana.

Druga rzecz to wemby. Kiedy sei lepiej rozwinie? Gdy bedzie robił wszystko jak teraz czy gdy bedzie lapał loby od Jonsa jak DeAndre? Wbrew pozorom taki słaby rozgrywający jak sochan to błogosłąwieństwo dla rozwoju Victora. Ważne zeby tego eksperymentu nie przesuwac na nastepny sezon. Sochan bedzie grał na pozcjach 3-4 jako PF a na jedynke wezma jakiegos dobrego combo guarda z obrona podaniem i dobrym rzutem.

Keldon Johnson natomiast za 1 rok lub 2 prawdopodobnie poleci za jakies 2 picki PONIEWAZ jest kiepskim obrońcą.

Edytowane przez marceli73

40 minut temu, RonnieArtestics napisał(a):

XDD, czyli jak koleś gra po 22min to Ci przeszkadza ze robi 8-3-5 ale już nie przeszkadza ci mała probka, ale jak podaje on/offy to już ci przeszkadza mała probka ? 

Przecież to miało pokazać, że koleś, który kręci mocno taki sobie boxscore raczej nie zrobi z zespołu na 20W drużyny na 40W, tak jak sugerujesz. Mała próbka nie ma tu nic do rzeczy, bo Tre Jones nigdy nie dawał produkcji superstara, bo nie jest superstarem, a żeby tak kosmicznie poprawiał wyniki zespołu, to musiałby nim być. Oczywiście jak w najbliższych tygodniach Tre zacznie robić 20-5-12 per36, to wyjdzie, że nie mam racji, ale na razie wydaje mi się, że po prostu przeceniasz Tre Jonesa, zwłaszcza, że:

50 minut temu, RonnieArtestics napisał(a):

Nikt nie robi z niego MVP ale jak dla mnie przyzwoity starter na PG. Coś czego spurs najbardziej brakuje w tym momencie i ta mała probka z tego sezonu zdecydowanie to potwierdza 

Przyzwoity starter to jest dzisiaj +/- poziom Conleya, do którego Jonesowi jeszcze bardzo daleko. Na ten moment to spoko backup w PO teamie albo tank commander w bieda ekipie. 

2 godziny temu, RonnieArtestics napisał(a):

https://www.pbpstats.com/wowy-combos/nba?TeamId=1610612759&Season=2023-24&SeasonType=Regular%2BSeason&PlayerIds=1630200,1641705

widać również gdy jest na boisku razem z victorem, to nie ważne kto tam biega obok to są tak czy siak +7 net rtg, także pokusiłbym się nawet o stwierdzenie ze powalczyliby sobie o playin, gdyby pop użył mózgu i zrobił to co zapowiadał przed sezonem, czyli nauczyć ich wygrywania już w tym sezonie, grając optymalnym składem, a nie eksperymentalnym gównem, jakie nam zaprezentował. 

A po co nam playin i miejsce 7-8? Ja oczekuje od SAS ze rok w rok beda wchodzic z miejsc 1-4 i jak nie beda w stanie przejsc z tym skladem 1ej rundy to niech lepiej jeszcze sei wzmocną.

Godzinę temu, vero1897 napisał(a):

Szkoda, że dziwi cię, że pisząc właśnie takie teksty masz tutaj taką a nie inną, w pełni zasłużoną opinię.

a piszesz to w imieniu czyim, ze spytam? bo jesli mam 'taka', a nie 'inna' opinie (cokolwiek masz na mysli) w oczach uzytkownikow takich, jak ty (marnych prowokatorow, szukajacych okazji do zbednych utarczek slownych), to bynajmniej mnie to nie martwi...

3 godziny temu, marceli73 napisał(a):

Druga rzecz to wemby. Kiedy sei lepiej rozwinie? Gdy bedzie robił wszystko jak teraz czy gdy bedzie lapał loby od Jonsa jak DeAndre? Wbrew pozorom taki słaby rozgrywający jak sochan to błogosłąwieństwo dla rozwoju Victora. 

Ja sie zastanawiam czy Wemby wogole potrzebuje typowego rozgrywajacego. 

Bardzo poproszę świetego Mikołaja aby w lato:

Ogólnie jak się patrzy na Serbów jak w lidze adriatyckiej grają młokosy bez wąsa to się nie dziwie ze małe kraje uciekają Polsce w kosza. 

Takie Twarde Pierniki nie grają o nic wielkiego a ławę grzeją młodzi wychowankowie klubu nawet przy ~20. Wstyd 

W dniu 2.12.2023 o 21:07, ignazz napisał(a):

Bardzo poproszę świetego Mikołaja aby w lato:

Mi sie marzy Topic lub Sheppard lub Castle i do tego jakis wysoki Sarr lub Ivisic i jeszcze z drugiej rundy Mara. I tween tower z Wemby. Ale przy obecnym skladzie jako pierwszego w drafcie trzeba brac najlepszego dostepnego zawodnika, byle w glowie mial poukladane.

W tej dyskusji Sochan na PG brakuje nieco niuansow.

Chyba nikt nie kwestionuje, ze jego ogrywanie na PG moze miec sens rozwojowy na przyszlosc ani nikt nie twierdzi, ze Tre jest dlugoterminowym rozwiazaniem tej pozycji, ale moim zdaniem to co sie dzieje obecnie jest bledem taktycznym bo Sochan jest zdecydowanie najgorszym starterem PG w lidze co sie odbija negatywnie na rozwoju reszty skladu! Jak inni gracze maja zlapac dobre nawyki gdy rozgrywa ktos kto sie dopiero uczy pozycji i nie ogarnia podstawowych zagran/zasad/manewrow???

Najwazniejsze dla organizacji jest zeby Wemby osiagnal swoj max potencjal, a aktualnie lapie kijowych doswiadczen np w pick'n'rollu, nie dostaje podan gdzie powinien itp itd, a do tego Spurs dostaja lomot w prawie kazdym meczu co tez jakos musi wplywac na psychike/motywacje do pracy.

Dlaczego nie jest lepszy dla Sochana i Spurs scenariusz, ze Tre startuje, ale gra w splicie minut z Sochanen tak by ten drugi rozgrywal glownie przeciwko rezerwowym? Zas swoje pozostale minuty na boisku Sochan by spedzal na swojej docelowej pozycji uczac swojej docelowej roli - stoppera. Przeciez w tym eksperymencie na PG calkiem umyka, ze Sochan powinien stac sie dobrym defensorem by w ogole myslec o nim w kategoriach przyszlosciowych...

A na ten moment wszystkie statsy zaawansowane sugeruja, ze Sochan predzej wyleci z ligi za kilka lat niz bedzie waznym fundamentem contendera, wiec dlaczego priorytety druzyny sa pod niego tak naginane, w tym najwazniejszy, czyli rozwoj Wembiego?

W dniu 4.12.2023 o 14:03, wiLQ napisał(a):

A na ten moment wszystkie statsy zaawansowane sugeruja, ze Sochan predzej wyleci z ligi za kilka lat niz bedzie waznym fundamentem contendera, wiec dlaczego priorytety druzyny sa pod niego tak naginane, w tym najwazniejszy, czyli rozwoj Wembiego?

Od pewnego czasu stalem sie zwolennikiem tego eksperymentu, paradoksalnie dostrzegam w tym wiekszy i szybszy rozwoj zarowno Sochana i Wembiego. Obaj musza wyjsc ze swojej strefy komfortu. Wemby wiecej sam uczy sie wypracowywac pozycje do rzutu, rzuca z niewygodnych pozycji i wiecej uczy sie podawac. Jeremy uczy sie gry na najtrudniejszej, najbardziej wymagajacej i wszechstronnej pozycji. 

Spurs zawsze dbali o rozwoj mlodych zawodnikow, dlatego nie ma sie co martwic o Sochana. Rozwoj mlodych zawodnikow w spurs trwa 2-3 lata, dopiero po tym okresie widac czy z tej maki bedzie chleb czy buleczka. Czasem wyjdzie tez zakalec ale to juz nie wina sztabu szkoleniowego tylko zawodnika (Primo, Samanic). 

Inna sprawa ze przy eksperymentach  efektywnosc druzyny leci, spada morale, a w kibicach rodzi sie rozczarowanie. 

Jest jeszcze druga strona medalu, ktora wyglada znacznie lepiej. Obrona.

2 godziny temu, RonnieArtestics napisał(a):

Matchup difficulty z tego co rozumiem to stat pokazujący kogo dany zawodnik broni, a nie jak broni?

Tak.

3 godziny temu, splaash napisał(a):

Od pewnego czasu stalem sie zwolennikiem tego eksperymentu, paradoksalnie dostrzegam w tym wiekszy i szybszy rozwoj zarowno Sochana i Wembiego. Obaj musza wyjsc ze swojej strefy komfortu. Wemby wiecej sam uczy sie wypracowywac pozycje do rzutu, rzuca z niewygodnych pozycji i wiecej uczy sie podawac.

W jaki sposob pogrubiony fragment jest plusem? Przeciez to mu moze wyrobic nawyk odpalania rzutow bez sensu...
Ba! Na dobra sprawe jeszcze nie ma wyrobionej swojej strefy komfortu by poza nia wychodzic.

3 godziny temu, splaash napisał(a):

Inna sprawa ze przy eksperymentach  efektywnosc druzyny leci, spada morale, a w kibicach rodzi sie rozczarowanie. 

Bo od takich mocnych eksperymentow jest GLeague, a nie regular. Ludzie placa by ogladac chociaz akceptowalna koszykowke, a nie kaleczenie niegodne nawet NCAA - przeciez w tym momencie sa dziesiatki jak nie setki studentow, ktorzy sa lepszymi PG od Sochana tylko dlatego, ze graja na tej pozycji od lat.