Skocz do zawartości

ATF GOAT SPORTOWCY

Reikai

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, RappaR napisał:

Zero miłości, że wziąłem w 4 rundzie pick, który prześciga dwóch zawodników wybranych w 1? 

Nazwisko legitne. Każdy zna. Ale laikom ciężko ocenić jaki miał impact w swojej dyscyplinie.

Niby mówili, że potrafił remisować z algorytmami komputera, ale to było chyba 30 lat temu.

Szachy są ogólnie ciężkie do oceny.

4 minuty temu, RappaR napisał:

Zero miłości, że wziąłem w 4 rundzie pick, który prześciga dwóch zawodników wybranych w 1? 

paradoksalnie, jeżeli głosujacy sie nie znają na szachach to ocenia Kasparova wyżej niż Carlsena, mimo że jest gorszym zawodnikiem od tego drugiego, więc value-wise w stosunku do Carlsena to dobry pick, natomiast potracisz głosy pewnie i tak wśród tych, którzy troszeczkę na szachach się znają.

Inna sprawa, że Kasparov ma sporo negatywnego impactu na dyscyplinę, prawię ją rozwalił tworząc swoją federację :D

Edytowane przez P_M

1 minutę temu, P_M napisał:

paradoksalnie, jeżeli głosujacy sie nie znają na szachach to ocenia Kasparova wyżej niż Carlsena, mimo że jest gorszym zawodnikiem od tego drugiego, więc value-wise w stosunku do Carlsena to dobry pick, natomiast potracisz głosy pewnie i tak wśród tych, którzy troszeczkę na szachach się znają.

To dokładnie jak u Ciebie, bo jednak współcześni zawodnicy są znacznie lepsi od Ronaldo. A broń boże wybierz w koszu kogoś, kto nie gra obecnie w NBA to w ogóle. Embiid i Jokic to w ogóle zjadają Russella, ładnie BMF przybustował 

4 minuty temu, fluber napisał:

No a jak chcesz w szachach przekonać że lepszy jest zawodnik o gorszym elo?

A jak w lekkoatletyce chcesz przekonać, że lepszy jest zawodnik o gorszych wynikach? 

3 minuty temu, MarcusCamby napisał:

Szachy są ogólnie ciężkie do oceny.

Nie ma za co

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_chess_players_by_peak_FIDE_rating

1 minutę temu, RappaR napisał:

A jak w lekkoatletyce chcesz przekonać, że lepszy jest zawodnik o gorszych wynikach? 

Ale w lekkoatletyce nie ma rankingu elo.

Poza tym ja mam mistrza w szachy, warcaby i tryktraka w kategorii "gry planszowe".

4 minuty temu, RappaR napisał:

To dokładnie jak u Ciebie, bo jednak współcześni zawodnicy są znacznie lepsi od Ronaldo. A broń boże wybierz w koszu kogoś, kto nie gra obecnie w NBA to w ogóle. Embiid i Jokic to w ogóle zjadają Russella, ładnie BMF przybustował

Najpierw pytasz o ocenę picku, a jak ją dostajesz to płaczesz jak baba, zdecyduj się czego chcesz. Chyba, że to było pytanie w stylu "Czy grubo w tym wyglądam?"

3 minuty temu, fluber napisał:

Ale czy to jest ostateczny wyznacznik w szachach bez możliwości dyskusji?

Pytam jako Laik, bo jakby ktoś wkleił LEBRONa czy EPMa to też by się odchyły znalazły.

Zresztą MVP dostanie pewnie Embiid, mimo że chyba 95% statów uważa, że lepszy jest Jokic.

Wiadomo, że szachy to jest dużo prostsza gra to zamknięcia jej w matematyczno-analitycznym kółku, ale może jednak są ale :)

Zidane bardzo solidny pick

fenomenalny, kompletny skillset

z repra wygrane wszystko co bylo do wygrania

kariera klubowa pewnie wypada najgorzej, ale i tak krzywdy nie ma - szczegolnie ze nie przedluzal na sile i odszedl kiedy byl jeszcze s topce

Messi i CR7 wysrubowali oczekiwania i w porownaniu do nich kariera klubowa kazddgo grajka wypada bladziutko ale Zidane jest git - okolice top7 powinien zrobic

Edytowane przez julekstep

7 minut temu, RappaR napisał:

dlatego skończy na 15 miejscu pewnie

7 minut temu, MarcusCamby napisał:

Po odejściu Iniesty i Xaviego to jakoś i bóg Messi przestał królować w piłce klubowej, a jego legenda coraz mocniej kruszała.

Żeby nie było, sam jestem fanem Realu i pewnie jednak dam Leosia z jedynką, ale Zidane to legenda naszych czasów i pod względem impactu w krótkim okresie przebijał go tylko jeden zawodnik.

stary, w piłce nożnej po 98’ jest tyle talentu ze żeby się wybić potrzebujesz w c*** support, to takie odkrycie? w latach 70-90 wystarczyło mieć jednego dzika (Cruyff, Maradona,Ronaldo- super ze w końcu poszedł, dziękuje) by być na topie, później się to pozmieniało i musisz mieć top wsparcie na każdej pozycji. Messi po zakończeniu kariery przez wspomnianych miał c***owy support, a po 98’ nie jesteś w stanie nic wygrać nie mając top supportu (ok, Porto 03’ to ewenement)

ale żeby być bardziej bmfowy:

w 18/19 (pierwszy sezon bez Iniesty i Xaviego) - Messi w lidze:

34 mecze- 36 bramek, 13 asyst

Zidane (cała kariera w Realu, 5 sezonów )

155 meczów-  37 bramek, 23 asysty

Zidane (cała kariera w Juventusie, 5 sezonów)

151 meczów- 24 gole, 17 asyst)

Trofea

Zidane 5 sezonów : mistrzostwo (u bomu m.in. Ronaldo, Carlos, Casillas, Beckham, Raul) -1 x , puchar króla -2x, LM-1x

vs 1 mistrzostwo w ciągu 2 lat Messiego u boku mającego Suareza i…. i kogo? 

nie porównuj Boga do człowieka Byczku, bo to bez sensu, Zidane zwyczajnie fajnie brzmi w przekazie słownym (super nazwisko) ale pilkarsko on nawet nie wiązał butów Messiemu, Maradonie i Cruyffowi- choć mógł się ocierać pisiorkami w szatni Ronaldo, Krystynie i Pele

Teraz, MarcusCamby napisał:

Jakbym Cię Qcin nie znał to bym pomyślał, że masz 20 lat i Zidane znasz tylko z wikipedii, bo nie wiem jak można wspominać tu Galacticos, którzy byli takimi Lakers 2013 :)

Przeniosłem na PW dyskusje, bo za dużo tego, a nie jestem pewny czy każdy chce to czytać :)

myśle ze to akurat byłaby jedna z najciekawszych dyskusji tutaj, ale oczywiście przeszliśmy na DM :) 

9 minut temu, The Game 85 napisał:

I to pisze ktoś kto Hamiltona chce oceniać po tym jak zachowuje się poza torem. Brawo  za konsekwencje. 

Nie tylko Hamiltona, każdego. I nie tylko za zachowanie jego, ale za zachowanie innych. Na przykład jak inni cenią i jak jest popularny i szanowany. 

Edytowane przez RappaR

25 minut temu, MarcusCamby napisał:

Ale laikom ciężko ocenić jaki miał impact w swojej dyscyplinie.

Maił taki ,ze zrobił rozłam w szachach , które wyłaniały przez długi okres dwóchmistrzów i był bajzel.

Szachiści w skali ALL TIme to fatalne wybory. Prawie na pewno to będa dwa ostatnie miejsca. Ani dyscyplina medialna ani nie jakoś popularna z punktu widzenia świata. Ogólnie to z czasów powojennych to jest dwóch z trzech najlepszych szachistów aczkolwiek mega ciezko oceniać i porównywać tych sprzed 100 lat/

Ogólnie w tradycyjnej odmianie to jednak Kasparow lepszy ale Magnus bardziej wszechstronny.. Ale tak czy siak nie wiem co robią szachiści na liście all time o ile nie ma kategorii sporty rozgrywane na krześle

Teraz, ely3 napisał:

. Ani dyscyplina medialna ani nie jakoś popularna z punktu widzenia świata.

W szachy gra regularnie ponad 600 milionów ludzi. Tutaj tenis, piłka nożna czy koszykówka nie mają podjazdu. Oglądalność nie jest tak duża, ale popularność szachów jest większa, to sport globalny, ogromnie popularny w Indiach, Chinach, Rosji i USA.