Skocz do zawartości

ATF GOAT SPORTOWCY

Reikai

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, ely3 napisał:

Kiedyś dwa ale  to bez znaczenia biorąc pod uwagę ,że porównujemy tu globalny zasięg dyscyplin drużynowych 

Tak z ciekawości gadasz dla samego gadania czy coś chciałeś wnieśc tym pytaniem? Bo mam wrażenie ,że nic ciekawego do dyskusji nie wniosłeś. 

bo to kolejna dyskusja, która była wałkowany na milion sposobów na milionie forum, aż w końcu dotarła do e-nba.

Wiec nim dojdziesz do tego po kilkudziesięciu postach dyskusji, przedstawiam Ci wnioski końcowe odnośnie popularności dyscyplin na świecie:

1)Piłka Nożna 

długo nic

2)koszykowka

dlugo nic

3)piłka ręczna 

4)Bejzbol

5-6 Hokej i Siatkówka 

7-8 krykiet i rugby

9-10 football amerykański i piłka wodna 

jednak jesteśmy w Polsce, na polskim forum i tutaj siatkówka będzie wyżej wyceniana od piłki ręcznej, a Hokej od Bejzbola, mimo, ze w skali globalnej to mniej popularne sporty.

Wiec nie wiem o czym Ty chcesz dyskutować, jak za tymi danymi stoją fakty, a nie czyjeś widzimisie.

17 minut temu, ely3 napisał:

Tacy powinni być tylko rozliczani za sukcesy zawodnicze . Trenerka to inny dział i nie powinna mieć wpływu . Ale to pewnie co kto woli

Z Hokejem jest tak ,że to jest sport bardzo mocno ograniczony światowo.  Tam jest tylko 55 członków ale połowa członków nie ma nawet 1000 zarejestrowanych kokeistów. To jes sport na poważnie uprawiany w 20 krajach. IHF nawet zrezygnowało z rozgrywania mistrzostw Azji . Gretzzky to fenomen . Dla mnie bardziej wątpliwa jest sama dyscyplina o której rozmawiają  tylko tak naprawdę 2 kontynety

Still, hokej jest chyba najbardziej popularnym innym sportem drużynowym. Siatkówka częściej uprawiana rekreacyjnie, ale pieniędzy, marketingu i globalnego fame'u więcej w hokeju, choć ja oprócz Gretzky'ego nie znam nikogo, bo nie interesuje się hokejem. 

Teraz, Qcin_69 napisał:

bo to kolejna dyskusja, która była wałkowany na milion sposobów na milionie forum, aż w końcu dotarła do e-nba.

Wiec nim dojdziesz do tego po kilkudziesięciu postach dyskusji, przedstawiam Ci wnioski końcowe odnośnie popularności dyscyplin na świecie:

1)Piłka Nożna 

długo nic

2)koszykowka

dlugo nic

3)piłka ręczna 

4)Bejzbol

5-6 Hokej i Siatkówka 

7-8 krykiet i rugby

9-10 football amerykański i piłka wodna 

jednak jesteśmy w Polsce, na polskim forum i tutaj siatkówka będzie wyżej wyceniana od piłki ręcznej, a Hokej od Bejzbola, mimo, ze w skali globalnej to mniej popularne sporty.

Wiec nie wiem o czym Ty chcesz dyskutować, jak za tymi danymi stoją fakty, a nie czyjeś widzimisie.

Na czym bazowales popularność? Bo pod względem oglądalności na świecie siatkówka>pilka ręczna. 

W ogóle mam nadzieję, że nikt nie wybierze kogoś z krykieta, bo to będzie dramat oceniać to... 

14 minut temu, ely3 napisał:

Z Hokejem jest tak ,że to jest sport bardzo mocno ograniczony światowo.

Sportów globalnych a do tego prestiżowych jest tak naprawdę niewiele. Piłka nożna, biegi, pływanie, może jeszcze tenis choć bardziej przez prestiż niż dostępność. I tyle. Sporty walki przez kryzys boksu i dojście do głosu mma czyli czegoś pomiędzy boksem a wreslingiem jakieś niemodne się stały. Reszta jest mniej lub bardziej ograniczona terytorialnie i ekonomicznie. Sporty zimowe to nisza nawet w Polsce. 

4 minuty temu, P_M napisał:

Still, hokej jest chyba najbardziej popularnym innym sportem drużynowym. Siatkówka częściej uprawiana rekreacyjnie, ale pieniędzy, marketingu i globalnego fame'u więcej w hokeju, choć ja oprócz Gretzky'ego nie znam nikogo, bo nie interesuje się hokejem. 

Na czym bazowales popularność? Bo pod względem oglądalności na świecie siatkówka>pilka ręczna. 

W ogóle mam nadzieję, że nikt nie wybierze kogoś z krykieta, bo to będzie dramat oceniać to... 

masz racje, pozmieniałem dane na globalne i mamy:

1)Soccer

2)Basket

3)siatka

4)krykiet

5)baseball

6)rugby

7) hokej

8)reczna

9)futbol amerykanski

10) piłka ręczna 

Teraz, P_M napisał:

Ciekaw jestem odbioru Rutha tutaj, mega niszowa dyscyplina plus prehistoria ;)

Baseball po pierwsze nie jest niszowe. Wbrew pozorom gra go bardzo dużo krajów, w Polsce nie jest popularny. 

Po drugie - to właśnie stworzenie nowoczesnej historii - pierwsza wielka ikona sportu, przed nim nikogo nie było tak dominującego.

I w swojej dyscyplinie GOAT

1 minutę temu, julekstep napisał:

ale ikona potężna

ja ni c***a nie ogarniam bejsbola, już nie mówiąc o prehistorii a Babe Rutha kojarzę -> to chyba pierwsza taka sportowa ikona z USA

Ja też nie ogarniam baseballu, ale to jak Jordan - moja babcia może nawet nie znać zasad koszykówki, ale wie kim jest MJ

14 minut temu, P_M napisał:

Still, hokej jest chyba najbardziej popularnym innym sportem drużynowym

W jakim sensie? Bo oglądalność Finału Pucharu Świata w rugby jest większa niż cokolwiek w hokeju i ustępuję Super Bowl ( ale to dlatego ,że te 100 mln Amerykanów rozwala każdy system)i piłce nożnej. Krykieta nie liczę bo w Polsce to nie wiem czy choć z 5 osób zna się na tym.. Choc taka ciekawostka Hat trick pochodzi właśnie z krykieta

A w takiej Anglii finały Pucharu Świata w rugby mają większa oglądalność niż finały MŚ. Wiadomo piłka niożna i kosz to inny w ogóle poziom ale tu są wydzielone 

4 minuty temu, P_M napisał:

Ciekaw jestem odbioru Rutha tutaj, mega niszowa dyscyplina plus prehistoria ;)

Co z tego że prehistoria jak wciąż kilka jego rekordów nie może zostać pobite..  Baseball jest bardzo popularny. Azja ( JAPONIA!!!! hegemon światowego baseballu) Karaiby.. Nawet Europa poniekąd. Nie będę oceniał czy globalnie oni czy rugby. Ale Ruth ma znacznie większe szanse na bycie nr 1 niż.....

Może za kilka lat GOAT będzie Oshtani pod warunkiem że wyjedzie z tego dziadowskiego klubu w którym gra obecnie ale Ruth to absoltuny GOAT w globalnie populanrje dyscyplinie

30 minut temu, Qcin_69 napisał:

jednak jesteśmy w Polsce, na polskim forum i tutaj siatkówka będzie wyżej wyceniana od piłki ręcznej,

No jeśli takie kryterium to siatka ponad kosz bo koszykówka w Polsce to mega nisza choć pewnie na tym forum tego nie widać ale Canal + jak kiedyś podawał dane z oglądalności kosza to wyglądało to dramatycznie

9 minut temu, julekstep napisał:

ale ikona potężna

ja ni c***a nie ogarniam bejsbola, już nie mówiąc o prehistorii a Babe Rutha kojarzę -> to chyba pierwsza taka sportowa ikona z USA

Yup, ale ja tylko wiem, że istniał xD

8 minut temu, ely3 napisał:

o z tego że prehistoria jak wciąż kilka jego rekordów nie może zostać pobite..  Baseball jest bardzo popularny. Azja ( JAPONIA!!!! hegemon światowego baseballu) Karaiby.. Nawet Europa poniekąd. Nie będę oceniał czy globalnie oni czy rugby. Ale Ruth ma znacznie większe szanse na bycie nr 1 niż.....

No dla mnie branie takich prehistorii to duże ryzyko trochę jak wzięcie kogoś 50's/60s w koszykówce. Nie wiem czy nie nabił tych statów na jakichś leszczach. No nie znam się na tym w ogóle, nie znam historii baseballu, po prostu cholernie ciężkie to będzie do oceny i tyle. 

15 minut temu, RappaR napisał:

Baseball po pierwsze nie jest niszowe. Wbrew pozorom gra go bardzo dużo krajów, w Polsce nie jest popularny. 

Dla mnie to taki krykiet. Tylko, że inna część świata w to gra xD

Oby dyscyplin nie znam. 

@P_M

Baseball przez lata był sportem nr 1 w USA. Nadal małe ligi itp pokazują ,że wciąz dzieci najczęsciej zaczynają od tego. Przez błędy MBL oni spadli na drugie miejsce w USA a do tego futbol jest nakręcany przez NCAA a baseball ma tu trochę dziurę. Amatorsko uprawiają go miliony. Potem jest liga ale brak trochę na poziomie uczelni. Selekcja była ogromna zawsze. Może wtedy było mniej graczy ze świata a Japonia jeszcze wtedy nie poznała okupacji amerykańskiej . No ale Ruth jest ikoną i wtedy to nie byla mała fikcja rywalizacji jak NBA lat 60tych. Nie jestem wielkim specem od baseballa. Oglądam tylko PO od czasu do czasu . RS nigdy ale jak poczytasz specód od tej dyscypliny to Ruth jest legendą

1 minutę temu, ely3 napisał:

@P_M

Baseball przez lata był sportem nr 1 w USA. Nadal małe ligi itp pokazują ,że wciąz dzieci najczęsciej zaczynają od tego. Przez błędy MBL oni spadli na drugie miejsce w USA a do tego futbol jest nakręcany przez NCAA a baseball ma tu trochę dziurę. Amatorsko uprawiają go miliony. Potem jest liga ale brak trochę na poziomie uczelni. Selekcja była ogromna zawsze. Może wtedy było mniej graczy ze świata a Japonia jeszcze wtedy nie poznała okupacji amerykańskiej . No ale Ruth jest ikoną i wtedy to nie byla mała fikcja rywalizacji jak NBA lat 60tych. Nie jestem wielkim specem od baseballa. Oglądam tylko PO od czasu do czasu . RS nigdy ale jak poczytasz specód od tej dyscypliny to Ruth jest legendą

Tylko właśnie mój odbiór tej dyscypliny jest taki, że poza USA tego praktycznie nie ma. Sam fakt, że baseball był wtedy sportem nr 1 to spoko pewnie tak było. Tak w amerykańskich rankingach Ruth jest w topie i tu pełna zgoda, ale to nadal głównie narracja jednego kraju w ich narodowej na tamte czasy dyscyplinie i ciężko mi tu patrzeć na to w perspektywie globalnej:) 

Brawo @Qcin_69 za wybór

@matek to ci może bardziej propsowac niż Ja. Ale jak na razie nr 2 w tej kategorii... Moim zdaniem GOAT. Zrobił rzeczy , które do dziś nie pobito nawet kiedy w kolastrwie doping parował uszami 

Teraz, P_M napisał:

Tylko właśnie mój odbiór tej dyscypliny jest taki, że poza USA tego praktycznie nie ma

PRzecież to jest nr 1 w Japonii i nie za bardzo jest co blisko .. Na Karaibach od Wenezueli pod Kubę to chyba wszędzie jest nr 1 poza moze biednym Hait i JAmajką . Wenezuela, Surinam , Antyle Holenderskie itp tam też nr 1... 

During his lifetime, Ruth became a symbol of the United States. During World War II Japanese soldiers yelled in English, "To hell with Babe Ruth", to anger American soldiers. 

No sorry, ale z takim resume to nie ma nikt. Był ranking w USA wybitnych sportowców i był na nim przed Jordanem. Byłem pewien, że pójdzie w pierwszej rundzie, gość był dominatorem jak Ali, Tyson, jak Jordan, jak Ronaldo - jeden z najbardziej znanych ludzi na świecie, aboslutny fenomen. 

3 minuty temu, P_M napisał:

Tylko właśnie mój odbiór tej dyscypliny jest taki, że poza USA tego praktycznie nie ma. Sam fakt, że baseball był wtedy sportem nr 1 to spoko pewnie tak było. Tak w amerykańskich rankingach Ruth jest w topie i tu pełna zgoda, ale to nadal głównie narracja jednego kraju w ich narodowej na tamte czasy dyscyplinie i ciężko mi tu patrzeć na to w perspektywie globalnej:) 

Akurat USA w baseballu jest znana z tego, że dostaje wpierdol od wszystkich wszędzie. 

Bardzo wiele krajów gra w Baseball i ma ten sport nawet wyżej od piłki nożnej. 

Baseball ma ogromne wpływy i ogromną oglądalność. To sport globalny 

3 minuty temu, ely3 napisał:

Brawo @Qcin_69 za wybór

@matek to ci może bardziej propsowac niż Ja. Ale jak na razie nr 2 w tej kategorii... Moim zdaniem GOAT. Zrobił rzeczy , które do dziś nie pobito nawet kiedy w kolastrwie doping parował uszami 

luzik, przyszedłem tutaj wygrać a nie lizać się po fiutach, długo toczyłem wewnętrzna walkę między nim a innym goatem swojej dyscypliny, ale mimo wszystko kolarstwo pod względem prestiżu to zupełnie inny poziom niż ta druga dyscyplina 

1 minutę temu, julekstep napisał:

haha @Qcin_69 jebnął piąchą w klawiaturę i wyszło mu nazwisko jakiegoś kolarza xD

takiego, który w jednym roku wygrał TdF, Giro i MŚ :) 

7 minut temu, RappaR napisał:

Akurat USA w baseballu jest znana z tego, że dostaje wpierdol od wszystkich wszędzie.

No nie do końca. Bronili tytułu i przegrali finał z Japonią. Wiadomo Japonia jest najlepsza obecnie na świecie ale USA ma ostatnio sukcesy. Po prostu mieli pecha i trafili na pogiętego OShtaniego i nie byli w stanie wygrać. 

Co oczywiście w żaden sposób nie zmienia oceny samego Rutha bo to bardzo dobry wybór

10 minut temu, RappaR napisał:

During his lifetime, Ruth became a symbol of the United States. During World War II Japanese soldiers yelled in English, "To hell with Babe Ruth", to anger American soldiers. 

No sorry, ale z takim resume to nie ma nikt. Był ranking w USA wybitnych sportowców i był na nim przed Jordanem. Byłem pewien, że pójdzie w pierwszej rundzie, gość był dominatorem jak Ali, Tyson, jak Jordan, jak $poiler  jeden z najbardziej znanych ludzi na świecie, aboslutny fenomen. 

Wywal spoiler :)

a co do pozycji wtedy Rutha w USA to again, ja to wszystko rozumiem to ich local hero jak u nas Małysz, co nie zmienia faktu, że dla mnie, podkreślam dla mnie, to ciężki pick do oceny.