Skocz do zawartości

ATF GOAT SPORTOWCY

Reikai

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, P_M napisał:

Ech, strasznie mnie kusi wziąć 6-krotnego mistrza świata w Karate, ale obawiam się, że nikt nie doceni, bądź Goata Judo, ale podobny case... 

jeśli masz na myśli kolesia którego foto jest w co drugiej salce gdzie trenuje się judo to teges..... to tak jak wybrać Naismitha do koszykówki xD

Teraz, Qcin_69 napisał:

to ci sami co stawiają Jessego Owensa nad Ussainem Boltem?

na szczęście w sprawach starożytnych są obiektywni (bo us&a jest poza dyskusją) :) 

Teraz, P_M napisał:

To już wolałbym Musashiego Miyamoto Goat Samuraja, ale to się chyba nie kwalifikuje xD

to ten co się nie mył żeby mieć przewagę w walkach? xD

1 minutę temu, julekstep napisał:

to ten co się nie mył żeby mieć przewagę w walkach? xD

Nie znam tej historii? 

3 minuty temu, julekstep napisał:

jeśli masz na myśli kolesia którego foto jest w co drugiej salce gdzie trenuje się judo to teges..... to tak jak wybrać Naismitha do koszykówki xD

Nie, bo to aktualny gość z HW. 

2 minuty temu, MarcusCamby napisał:

Ja miałem pomysł na jeszcze jeden ciekawy pick z sportów walki :)

Dawaj na PW:) 

9 minut temu, Kily napisał:

Bazując tylko na NFL nie. Bazując na sportach zespołowych ogólnie - tak.

No i to jest clue mojego punktu widzenia - glosujacy szybko sprawdzaja rankingi Brady Rice Brown top 3 nie ma Diona.

Wiec dla 75% nieznajacych goscia najpierw musisz wytlumaczyc ze był dobry ale nie łapie się do top3 w swojej koronnej dyscyplinie, pozniej ze był dobry w drugiej a na koniec dodajesz smaczek że leciał samolotem z Miami do Atlanty żeby zagrać w PO w dwóch dyscyplinach dzien po dniu... A na koncu ten pick da ci bottom 4.

Nie warto.

4 minuty temu, Kily napisał:

Przecież już to przerabialiśmy w tym temacie, że np. SB ogląda powyżej 170 mln na świecie (z czego np. w tym roku 56 poza USA), a finały w NHL to jakieś zdechłe kilka milionów (tak, wiem, że hokej to nie tylko NHL i że finały to nie jeden mecz, ale wciąż liczby są druzgocące dla NHL). To, że hokej jest popularny w różnych krajach nie oznacza, że więcej ludzi ogółem na świecie chce go oglądać. Nawet w Kanadzie, która dla popularności hokeja jest bardzo ważna, to futbol jest królem.

No przerabialiśmy i w sumie do kilku punktów kompletnie się nie odniosłeś. Przypomnę dyskusję poniżej. 

btw, ostatnie zdanie "... futbol jest królem", niezła beka :P

W dniu 1.04.2023 o 20:41, Braveheart22 napisał:

Radziłbym bardziej przeanalizować temat. 

1. Format jednego finału ma większy potencjał do generowania oglądalności niż pojedynczy mecz finałowej serii. 

2. Ciekawe ile rzeczywiście regularnych fanów futbolu ogląda to wydarzenie. Sam kilkukrotnie zerkałem na SB, bo interesuję się ogólnie sportem i chciałem mieć jakąkolwiek wiedzę o tym. Fanem dyscypliny absolutnie nie jestem, innych meczów niż SB nie widziałem (chyba, że urywki Janikowskiego pokazywali w sporcie). A jeszcze jedna kwestia. Podejrzewam, że bardzo dużo ludzi na to zerka dla samej otoczki, tzn. podejście typu - fajny koncert w przerwie meczu, więc trzeba zobaczyć ;)

3. Wątpię, że są jakieś wiarygodne dane odnośnie oglądalności NHL w Rosji, a to bardzo duży rynek. 

4. W takie globalne dane nie jest wliczana Kanada w przypadku NHL, a w NFL już tak. Kolejny dość spory rynek. 

5. Kraje, w których hokej na lodzie to sport narodowy czy bardzo popularny mają swoje poważne ligi, które generują spore zainteresowanie lokalnie i tam NHL jest najwyżej na drugim miejscu. Ile rzeczywiście poważnych lig futbolu jest poza NFL? 

6. W sumie poszukałem sobie w sieci szybko i znalazłem dane, że przykładowo MŚ Elity 2019 przyciągnęły przed tv łącznie ponad 1,6mld widzów. Warto dodać, że w terminie mistrzostw grane są za oceanem playoffy w NHL. Finały IO 2010 czy 2014 oglądał mniej więcej, co drugi Kanadyjczyk (pokazanie skali jak to wygląda na tamtym rynku). 

W dniu 1.04.2023 o 21:03, Kily napisał:

To nieprawda. Oczywiście, że jest wliczana Kanada i ona stanowi większość oglądających finały Stanleya. Tylko, że to jest liczba w porywach do 3,5 mln, podczas gdy w tej samej Kanadzie SB ogląda dwucyfrówka liczona w milionach.

W dniu 1.04.2023 o 21:53, Braveheart22 napisał:

Ok, masz rację w tym punkcie. 

Pomijasz tylko fakt, że jest to średnia oglądalność jednego meczu, a nie łączna całych finałów. 

Btw, finał 2011 (Boston-Vancouver), gdzie grała kanadyjska drużyna, generował wyższe wskaźniki niż podajesz, a sam decydujący mecz w kanadyjskiej tv oglądało średnio 8.76mln widzów. W dodatku podawałem info odnośnie oglądania finałów imprez międzynarodowych. Hokej to nie jest dyscyplina zamknięta na jeden rynek i jedne rozgrywki :)

Czyli nawet jak cofniesz się o te kilkanaście lat żeby znaleźć mecz hokejowy z najwyższą oglądalnością w Kanadzie to wychodzi Ci 8,76 mln w Kanadzie. Tylko w tym roku w tej samej Kandzie jeśli chodzi o mecz futbolowy:
"Canada: Total audience reach of 17.3 million, with an average of 8.7 million viewers, up +6% year-on-year. Audience peaked at 11.9 million during the Apple Music Halftime Show."

Np. w 2020 te liczby w Kanadzie były dość ewidentnie większe.

Nawet zwykłe mecze RS NFL lecące wieczorem w Kandzie potrafią tam przyciągnąć ~1 mln widzów, a oni tam mają jeszcze swoją ligę.

3 minuty temu, Kily napisał:

Czyli nawet jak cofniesz się o te kilkanaście lat żeby znaleźć mecz hokejowy z najwyższą oglądalnością w Kanadzie to wychodzi Ci 8,76 mln w Kanadzie. Tylko w tym roku w tej samej Kandzie jeśli chodzi o mecz futbolowy:
"Canada: Total audience reach of 17.3 million, with an average of 8.7 million viewers, up +6% year-on-year. Audience peaked at 11.9 million during the Apple Music Halftime Show."

Fajnie ale te statsy dla mnie troche jak 600 000 000 grających reguralnie w szachy.

Tzn Jesli Kanadyjczy z pistoletem przy glowie wybierze Football amerykanski ponad hokej to cos nie tak.

11 minut temu, Kily napisał:

Nie, najwięcej Kanadyjczyków oglądało finały IO. Poza tym "oglądało" to jest słowo klucz, bo NHL czy ogólnie hokej na lodzie raczej w większości oglądają rzeczywiście ludzie interesujący się tym sportem, wiedzący o co chodzi itd. i włączają tv dla samego meczu, a nie otoczki. Tymczasem w przypadku SB to kij wie, kto to dla samego meczu włącza, a kto dla Rihanny, The Weekend czy innego Maroon 5 w przerwie meczu. Ale statystyki potem fajnie wyglądają i można uprawiać taką propagandę jak z tym królem w Kanadzie ;)

ps. W Kanadzie mieszka na stałe 1mln Amerykanów. 

Edytowane przez Braveheart22

8 minut temu, Kily napisał:

Total audience reach of 17.3 million, with an average of 8.7 million viewers, up +6% year-on-year. Audience peaked at 11.9 million during the Apple Music Halftime Show."

Chcesz powiedzieć, że więcej ludzi ogląda przerwę w meczu niż sam mecz? Jak ja mam traktować ten sport poważnie?;)

@fluber jako że wybrałeś Dakarowca, to podam pick, który można bronić jako top 1 sportów motorowych - Adrian Newey - w skrócie dla niezainteresowanych F1, inżynier, który stworzył najwięcej mistrzowskich samochodów w Formule 1 :)
Przykładowo Szef Red Bulla Christian Horner mówił, że gdyby miał do wyboru mieć w zespole Adriana Neweya czy Michaela Schumachera, to zawsze brałby tego pierwszego :)

33 minuty temu, Qcin_69 napisał:

to ci sami co stawiają Jessego Owensa nad Ussainem Boltem?

Logiczne chyba 

8 minut temu, agresywnychomik napisał:

Ja nie ogarniam sportow walki 🙂 jakby ktos niegrajacy a biegly w temacie moglby na priv wytlumaczyc kilka punktow bylbym wdzieczny.

Wpisz w YT Fedor 

3 minuty temu, P_M napisał:

@fluber jako że wybrałeś Dakarowca, to podam pick, który można bronić jako top 1 sportów motorowych - Adrian Newey - w skrócie dla niezainteresowanych F1, inżynier, który stworzył najwięcej mistrzowskich samochodów w Formule 1 :)
Przykładowo Szef Red Bulla Christian Horner mówił, że gdyby miał do wyboru mieć w zespole Adriana Neweya czy Michaela Schumachera, to zawsze brałby tego pierwszego :)

Byłoby jak z gajusem. Nawet gorzej bo newey nie jest sportowcem