MarcusCamby Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2023 1 minutę temu, RappaR napisał: Zero miłości, że wziąłem w 4 rundzie pick, który prześciga dwóch zawodników wybranych w 1? Nazwisko legitne. Każdy zna. Ale laikom ciężko ocenić jaki miał impact w swojej dyscyplinie. Niby mówili, że potrafił remisować z algorytmami komputera, ale to było chyba 30 lat temu. Szachy są ogólnie ciężkie do oceny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2023 (edytowane) 4 minuty temu, RappaR napisał: Zero miłości, że wziąłem w 4 rundzie pick, który prześciga dwóch zawodników wybranych w 1? paradoksalnie, jeżeli głosujacy sie nie znają na szachach to ocenia Kasparova wyżej niż Carlsena, mimo że jest gorszym zawodnikiem od tego drugiego, więc value-wise w stosunku do Carlsena to dobry pick, natomiast potracisz głosy pewnie i tak wśród tych, którzy troszeczkę na szachach się znają. Inna sprawa, że Kasparov ma sporo negatywnego impactu na dyscyplinę, prawię ją rozwalił tworząc swoją federację Edytowane 6 Kwietnia 2023 przez P_M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2023 1 minutę temu, P_M napisał: paradoksalnie, jeżeli głosujacy sie nie znają na szachach to ocenia Kasparova wyżej niż Carlsena, mimo że jest gorszym zawodnikiem od tego drugiego, więc value-wise w stosunku do Carlsena to dobry pick, natomiast potracisz głosy pewnie i tak wśród tych, którzy troszeczkę na szachach się znają. To dokładnie jak u Ciebie, bo jednak współcześni zawodnicy są znacznie lepsi od Ronaldo. A broń boże wybierz w koszu kogoś, kto nie gra obecnie w NBA to w ogóle. Embiid i Jokic to w ogóle zjadają Russella, ładnie BMF przybustował 4 minuty temu, fluber napisał: No a jak chcesz w szachach przekonać że lepszy jest zawodnik o gorszym elo? A jak w lekkoatletyce chcesz przekonać, że lepszy jest zawodnik o gorszych wynikach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2023 3 minuty temu, MarcusCamby napisał: Szachy są ogólnie ciężkie do oceny. Nie ma za co https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_chess_players_by_peak_FIDE_rating 1 minutę temu, RappaR napisał: A jak w lekkoatletyce chcesz przekonać, że lepszy jest zawodnik o gorszych wynikach? Ale w lekkoatletyce nie ma rankingu elo. Poza tym ja mam mistrza w szachy, warcaby i tryktraka w kategorii "gry planszowe". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2023 4 minuty temu, RappaR napisał: To dokładnie jak u Ciebie, bo jednak współcześni zawodnicy są znacznie lepsi od Ronaldo. A broń boże wybierz w koszu kogoś, kto nie gra obecnie w NBA to w ogóle. Embiid i Jokic to w ogóle zjadają Russella, ładnie BMF przybustował Najpierw pytasz o ocenę picku, a jak ją dostajesz to płaczesz jak baba, zdecyduj się czego chcesz. Chyba, że to było pytanie w stylu "Czy grubo w tym wyglądam?" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2023 4 minuty temu, fluber napisał: Ale w lekkoatletyce nie ma rankingu elo. Poza tym ja mam mistrza w szachy, warcaby i tryktraka w kategorii "gry planszowe". Jakiego tam mistrza, wszędzie jest daleko poza top Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcusCamby Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2023 3 minuty temu, fluber napisał: Nie ma za co https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_chess_players_by_peak_FIDE_rating Ale czy to jest ostateczny wyznacznik w szachach bez możliwości dyskusji? Pytam jako Laik, bo jakby ktoś wkleił LEBRONa czy EPMa to też by się odchyły znalazły. Zresztą MVP dostanie pewnie Embiid, mimo że chyba 95% statów uważa, że lepszy jest Jokic. Wiadomo, że szachy to jest dużo prostsza gra to zamknięcia jej w matematyczno-analitycznym kółku, ale może jednak są ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2023 1 minutę temu, P_M napisał: Najpierw pytasz o ocenę picku, a jak ją dostajesz to płaczesz jak baba, zdecyduj się czego chcesz. Chyba, że to było pytanie w stylu "Czy grubo w tym wyglądam?" Nie płaczę, proszę o konsekwencję w głosowaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2023 2 minuty temu, MarcusCamby napisał: Ale czy to jest ostateczny wyznacznik w szachach bez możliwości dyskusji? Przy 30 punktach różnicy zdecydowanie tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2023 (edytowane) Zidane bardzo solidny pick fenomenalny, kompletny skillset z repra wygrane wszystko co bylo do wygrania kariera klubowa pewnie wypada najgorzej, ale i tak krzywdy nie ma - szczegolnie ze nie przedluzal na sile i odszedl kiedy byl jeszcze s topce Messi i CR7 wysrubowali oczekiwania i w porownaniu do nich kariera klubowa kazddgo grajka wypada bladziutko ale Zidane jest git - okolice top7 powinien zrobic Edytowane 6 Kwietnia 2023 przez julekstep Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2023 3 minuty temu, fluber napisał: Przy 30 punktach różnicy zdecydowanie tak W długim klasyku tak, w krótkich formatach typu szachy szybkie i błyskawiczne już niekoniecznie, ale tak @MarcusCamby Elo jest bardzo dobrym wyznacznikiem siły gry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcin_69 Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2023 7 minut temu, RappaR napisał: Zero miłości, że wziąłem w 4 rundzie pick, który prześciga dwóch zawodników wybranych w 1? dlatego skończy na 15 miejscu pewnie 7 minut temu, MarcusCamby napisał: Po odejściu Iniesty i Xaviego to jakoś i bóg Messi przestał królować w piłce klubowej, a jego legenda coraz mocniej kruszała. Żeby nie było, sam jestem fanem Realu i pewnie jednak dam Leosia z jedynką, ale Zidane to legenda naszych czasów i pod względem impactu w krótkim okresie przebijał go tylko jeden zawodnik. stary, w piłce nożnej po 98’ jest tyle talentu ze żeby się wybić potrzebujesz w c*** support, to takie odkrycie? w latach 70-90 wystarczyło mieć jednego dzika (Cruyff, Maradona,Ronaldo- super ze w końcu poszedł, dziękuje) by być na topie, później się to pozmieniało i musisz mieć top wsparcie na każdej pozycji. Messi po zakończeniu kariery przez wspomnianych miał c***owy support, a po 98’ nie jesteś w stanie nic wygrać nie mając top supportu (ok, Porto 03’ to ewenement) ale żeby być bardziej bmfowy: w 18/19 (pierwszy sezon bez Iniesty i Xaviego) - Messi w lidze: 34 mecze- 36 bramek, 13 asyst Zidane (cała kariera w Realu, 5 sezonów ) 155 meczów- 37 bramek, 23 asysty Zidane (cała kariera w Juventusie, 5 sezonów) 151 meczów- 24 gole, 17 asyst) Trofea Zidane 5 sezonów : mistrzostwo (u bomu m.in. Ronaldo, Carlos, Casillas, Beckham, Raul) -1 x , puchar króla -2x, LM-1x vs 1 mistrzostwo w ciągu 2 lat Messiego u boku mającego Suareza i…. i kogo? nie porównuj Boga do człowieka Byczku, bo to bez sensu, Zidane zwyczajnie fajnie brzmi w przekazie słownym (super nazwisko) ale pilkarsko on nawet nie wiązał butów Messiemu, Maradonie i Cruyffowi- choć mógł się ocierać pisiorkami w szatni Ronaldo, Krystynie i Pele Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The Game 85 Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2023 15 minut temu, RappaR napisał: Nie płaczę, proszę o konsekwencję w głosowaniu I to pisze ktoś kto Hamiltona chce oceniać po tym jak zachowuje się poza torem. Brawo za konsekwencje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcusCamby Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Jakbym Cię Qcin nie znał to bym pomyślał, że masz 20 lat i Zidane znasz tylko z wikipedii, bo nie wiem jak można wspominać tu Galacticos, którzy byli takimi Lakers 2013 Przeniosłem na PW dyskusje, bo za dużo tego, a nie jestem pewny czy każdy chce to czytać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcin_69 Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Teraz, MarcusCamby napisał: Jakbym Cię Qcin nie znał to bym pomyślał, że masz 20 lat i Zidane znasz tylko z wikipedii, bo nie wiem jak można wspominać tu Galacticos, którzy byli takimi Lakers 2013 Przeniosłem na PW dyskusje, bo za dużo tego, a nie jestem pewny czy każdy chce to czytać myśle ze to akurat byłaby jedna z najciekawszych dyskusji tutaj, ale oczywiście przeszliśmy na DM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2023 (edytowane) 9 minut temu, The Game 85 napisał: I to pisze ktoś kto Hamiltona chce oceniać po tym jak zachowuje się poza torem. Brawo za konsekwencje. Nie tylko Hamiltona, każdego. I nie tylko za zachowanie jego, ale za zachowanie innych. Na przykład jak inni cenią i jak jest popularny i szanowany. Edytowane 6 Kwietnia 2023 przez RappaR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcin_69 Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2023 1 minutę temu, RappaR napisał: Nie tylko Hamiltona, każdego. I nie tylko za zachowanie jego, ale za zachowanie innych. Na przykład jak inni cenią i jak jest popularny i szanowany. dziwne ze nie dałeś Korzeniowskiego z #1 w ATF Polska zatem @Koelner Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ely3 Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2023 25 minut temu, MarcusCamby napisał: Ale laikom ciężko ocenić jaki miał impact w swojej dyscyplinie. Maił taki ,ze zrobił rozłam w szachach , które wyłaniały przez długi okres dwóchmistrzów i był bajzel. Szachiści w skali ALL TIme to fatalne wybory. Prawie na pewno to będa dwa ostatnie miejsca. Ani dyscyplina medialna ani nie jakoś popularna z punktu widzenia świata. Ogólnie to z czasów powojennych to jest dwóch z trzech najlepszych szachistów aczkolwiek mega ciezko oceniać i porównywać tych sprzed 100 lat/ Ogólnie w tradycyjnej odmianie to jednak Kasparow lepszy ale Magnus bardziej wszechstronny.. Ale tak czy siak nie wiem co robią szachiści na liście all time o ile nie ma kategorii sporty rozgrywane na krześle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcin_69 Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2023 1 minutę temu, ely3 napisał: .. Ale tak czy siak nie wiem co robią szachiści na liście all time o ile nie ma kategorii sporty rozgrywane na krześle siedzą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Teraz, ely3 napisał: . Ani dyscyplina medialna ani nie jakoś popularna z punktu widzenia świata. W szachy gra regularnie ponad 600 milionów ludzi. Tutaj tenis, piłka nożna czy koszykówka nie mają podjazdu. Oglądalność nie jest tak duża, ale popularność szachów jest większa, to sport globalny, ogromnie popularny w Indiach, Chinach, Rosji i USA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi