Pablo81 Opublikowano 11 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 (edytowane) 5 minut temu, fluber napisał: W 15 wieku w Polsce żyło 2 miliony ludzi, a teraz 40 milionów. Logiczne że wyborów z 20 i 21 wieku będzie najwięcej Aha Ale bzdura Proporcjonalnie na świecie żyło tyle mniej ludzi. 0.4-0.5 do 8 mld. Nie wiem, czego ma to dowodzic. Edytowane 11 Marca 2023 przez Pablo81 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 11 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 Dalej nie będę ryzykował, ale widzę że mam z największym impactem międzynarodowym polskiego pisarza, który zdecydowanie jest najbardziej znany, ma najlepsze adaptacje filmowe i do tego pisze prozą, tak że ktoś go faktycznie czyta dla przyjemności poza garstką recenzentów na uniwersytetach. Steal jak c*** Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 11 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 4 minuty temu, Pablo81 napisał: Aha Ale bzdura Proporcjonalnie na świecie żyło tyle mniej ludzi. 0.4-0.5 do 8 mld. Nie wiem, czego ma to dowodzic. Że w populacji 8 mld trudniej zabłysnąć niż w populacji 0,5 mld. Generalnie tę dyskusję przerabialiśmy 100 razy np przy tematach czemu Lewandowski i światek są lepsi niż zmarzlik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 11 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 2 minuty temu, RappaR napisał: Dalej nie będę ryzykował, ale widzę że mam z największym impactem międzynarodowym polskiego pisarza, który zdecydowanie jest najbardziej znany, ma najlepsze adaptacje filmowe i do tego pisze prozą, tak że ktoś go faktycznie czyta dla przyjemności poza garstką recenzentów na uniwersytetach. Steal jak c*** Lem już poszedł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 11 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 2 minuty temu, RappaR napisał: Dalej nie będę ryzykował, ale widzę że mam z największym impactem międzynarodowym polskiego pisarza, który zdecydowanie jest najbardziej znany, ma najlepsze adaptacje filmowe i do tego pisze prozą, tak że ktoś go faktycznie czyta dla przyjemności poza garstką recenzentów na uniwersytetach. Steal jak c*** Blanka Lipińska to nie jest dobry pomysł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 11 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 Nie znam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 11 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 Teraz, julekstep napisał: Lem już poszedł Chodzi mi o Józefa Korzeniowskiego Teraz, fluber napisał: Blanka Lipińska to nie jest dobry pomysł Jak ktoś wyżej ceni 365 dni od Czasu Apokolipsy, to cóż... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo81 Opublikowano 11 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 (edytowane) 3 minuty temu, fluber napisał: Że w populacji 8 mld trudniej zabłysnąć niż w populacji 0,5 mld. Ojp W rywalizacji Zmarzlik vs Lewy chodzi o zasięg medialny, a nie o realna trudność wykonywanego sportu. Edytowane 11 Marca 2023 przez Pablo81 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 11 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 1 minutę temu, Koelner napisał: Nie znam Wiem, Ty bardziej znasz tych od Goethego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 11 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 1 minutę temu, Pablo81 napisał: Ojp W rywalizacji Zmarzlik vs Lewy chodzi o zasięg medialny, a nie o realna trudność wykonywanego sportu. Nie, chodzi o to ile osób go uprawia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 11 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 4 minuty temu, Pablo81 napisał: W rywalizacji Zmarzlik vs Lewy chodzi o zasięg medialny, a nie o realna trudność wykonywanego sportu. nie tam chodzi o realną trudność osiągnięcia sukcesu w wykonywanym sporcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo81 Opublikowano 11 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 4 minuty temu, fluber napisał: Nie, chodzi o to ile osób go uprawia Przecież teraz i wtedy Polska to było ~0,5% populacji planety. Więc poziom trudności ten sam. Rywale też byli mniej liczebni. To co piszesz, to tak jakbyś stwierdzil, że w singlu łatwiej o sukces niż w deblu. 1 minutę temu, julekstep napisał: nie tam chodzi o realną trudność osiągnięcia sukcesu w wykonywanym sporcie Trudno nie przyznać Ci racji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 11 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 2 minuty temu, Pablo81 napisał: Przecież teraz i wtedy Polska to było ~0,5% populacji planety. Więc poziom trudności ten sam. Rywale też byli mniej liczebni. To co piszesz, to tak jakbyś stwierdzil, że w singlu łatwiej o sukces niż w deblu. Że co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 11 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 10 minut temu, RappaR napisał: Wiem, Ty bardziej znasz tych od Goethego nic nie wiesz 5 minut temu, julekstep napisał: nie tam chodzi o realną trudność osiągnięcia sukcesu w wykonywanym sporcie hajs tylko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo81 Opublikowano 11 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 Teraz, fluber napisał: Że co? To co napisałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ignazz Opublikowano 11 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 GOAT jeżeli chodzi tez o piwo Heweliusz zajmował się piwowarstwem, a w astronomii zasłynął dzięki mapom Księżyca. Jest też wynalazcą polemoskopu – pierwowzoru późniejszych peryskopów. Dobry w wyborze Żony. Wziął sąsiadkę co miała dwie kamienice obok i w posagu browar. Przeważnie naukowcy to niedojdy jeżeli chodzi o dobór partnerki. Ten wykazał się na polu biznes Nie brałem go w biznesie bo szedł po trupach W 1636 został członkiem, w 1643 starszym cechu browarników. Po śmierci ojca w 1653 odziedziczył kamienicę przy Korzennej 55 i jego browar. Gdy w 1653 zmarła jego matka, odziedziczył po niej browar przy ulicy Piwnej. Pierwsza żona Heweliusza zmarła w 1662. Półtora roku później ożenił się powtórnie z młodszą o 36 lat Elżbietą Koopman. Jej rodzice przybyli do Gdańska z Amsterdamu, byli majętni – posiadali położone pod Gdańskiem miejscowości Otomin i Sulmin. Elżbieta nie tylko prowadziła dom, ale także aktywnie pomagała Heweliuszowi w pracy naukowej. Miał 4 browary ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 11 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 2 minuty temu, ignazz napisał: GOAT jeżeli chodzi tez o piwo Heweliusz zajmował się piwowarstwem, a w astronomii zasłynął dzięki mapom Księżyca. Jest też wynalazcą polemoskopu – pierwowzoru późniejszych peryskopów. Dobry w wyborze Żony. Wziął sąsiadkę co miała dwie kamienice obok i w posagu browar. Przeważnie naukowcy to niedojdy jeżeli chodzi o dobór partnerki. Ten wykazał się na polu biznes No powiem Ci że to taki średni Polak https://www.agh.edu.pl/aktualnosci/info/jan-heweliusz-astronom-z-polskiego-gdanska-felieton Ale to zobaczymy jak głosujący uznają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 11 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 Teraz, fluber napisał: No powiem Ci że to taki średni Polak https://www.agh.edu.pl/aktualnosci/info/jan-heweliusz-astronom-z-polskiego-gdanska-felieton Ale to zobaczymy jak głosujący uznają No właśnie miałem pisać, że akurat uznać Heweliusza za Polaka, to jak i Guderiana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 11 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 @RappaR Joseph Conrad miał mi przypaść:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 11 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 6 minut temu, ignazz napisał: GOAT jeżeli chodzi tez o piwo Heweliusz zajmował się piwowarstwem, a w astronomii zasłynął dzięki mapom Księżyca. Jest też wynalazcą polemoskopu – pierwowzoru późniejszych peryskopów. Dobry w wyborze Żony. Wziął sąsiadkę co miała dwie kamienice obok i w posagu browar. Przeważnie naukowcy to niedojdy jeżeli chodzi o dobór partnerki. Ten wykazał się na polu biznes Nie brałem go w biznesie bo szedł po trupach W 1636 został członkiem, w 1643 starszym cechu browarników. Po śmierci ojca w 1653 odziedziczył kamienicę przy Korzennej 55 i jego browar. Gdy w 1653 zmarła jego matka, odziedziczył po niej browar przy ulicy Piwnej. Pierwsza żona Heweliusza zmarła w 1662. Półtora roku później ożenił się powtórnie z młodszą o 36 lat Elżbietą Koopman. Jej rodzice przybyli do Gdańska z Amsterdamu, byli majętni – posiadali położone pod Gdańskiem miejscowości Otomin i Sulmin. Elżbieta nie tylko prowadziła dom, ale także aktywnie pomagała Heweliuszowi w pracy naukowej. Miał 4 browary ? Heweliusz spoko, ale ma ten problem że on nawet w swojej podkategorii (astronomia) nie jest numerem jeden Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi