ely3 Opublikowano 16 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 6 minut temu, eMeS napisał: To miejmy nadzieję, że jak najmniej takich zdrajców będzie w przyszłości i będziemy mogli mieć niedługo orientację prorosyjską : ) Powiedz mi w jakim stopniu Kukliński zwalczał prorosysjkość? To ,że donosił USA to nie zmieniło w sytuacji Polski nic. Dosłownie nic. To ,że w 89 odzyskaliśmy wolność to jest żadna zasługa szpiegów. On pomógł USA rozgrywać Rosję ale prędzej to możesz wpisać Dyrektora Czarnobyla jako tego ktróy pomógł obalić komuznim w Polsce niż Kuklińskiego. Możesz spokojnie wyliczyć te zasługi Kuklińskiego dla Polski? Pewnie dzieki niemu nie wprowadzono stanu wojennego. Co się zmieniło w Polsce po jego ucieczce? Powtarzam dla Polski jest wartość była ujemna . DLA Usa pozytywna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcin_69 Opublikowano 16 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 Teraz, ely3 napisał: Powiedz mi w jakim stopniu Kukliński zwalczał prorosysjkość? To ,że donosił USA to nie zmieniło w sytuacji Polski nic. Dosłownie nic. To ,że w 89 odzyskaliśmy wolność to jest żadna zasługa szpiegów. On pomógł USA rozgrywać Rosję ale prędzej to możesz wpisać Dyrektora Czarnobyla jako tego ktróy pomógł obalić komuznim w Polsce niż Kuklińskiego. Możesz spokojnie wyliczyć te zasługi Kuklińskiego dla Polski? Pewnie dzieki niemu nie wprowadzono stanu wojennego. Co się zmieniło w Polsce po jego ucieczce? Powtarzam dla Polski jest wartość była ujemna . DLA Usa pozytywna jo, Kuklinski słabiutki pick Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 16 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 (edytowane) 2 minuty temu, Qcin_69 napisał: ja nie lubię uśmiechniętych dziewczyn, lubię smutne jebany zwyrol Edytowane 16 Marca 2023 przez Koelner Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcin_69 Opublikowano 16 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 Teraz, Koelner napisał: jebany zwyrol lubię mężczyzn z przyszłością i kobiety z przeszłością! Ten typ tak ma! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 16 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 6 minut temu, eMeS napisał: to w ogóle nie był argument, tylko kpina ze zdania "że obecnie mamy orientację proamerykańską, NATO itd" A nie mamy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcusCamby Opublikowano 16 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 Faktycznie Michnik jako antypolak powinien wygrać. Wałęsa bohater, a Kukliński słabiutki pick. Narracja komuny ciągle mocna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 16 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 z Polek z oldschool została Barbara Brylska ( typ urody top plus ma jakieś cycki i figurę ) oraz Telimena Grażyna Szapołowska, z nowszych Kasia Figura, Renata Dancewicz z jeszcze nowszych Doda, Iza Chrzan , Katarzyna Glinka , może też Aga Włodarczyk lub Ania Mucha dylematy dylematy ogólnie Polska stoi dobrymi dupami 3 minuty temu, MarcusCamby napisał: Faktycznie Michnik jako antypolak powinien wygrać. przeceniasz Michnika nie rozumiem dlaczego nikt nie wybrał tej k**** Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sewer Opublikowano 16 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 (edytowane) Nie wiem jak Wy ale ja nie miałem pojęcia kogo wybrać.Na ulicy jest masa pięknych dziewczyn ale jeśli chodzi o nasz ,,showbiznes" i ogólnie te wszystkie celebrytki to mało która mi się podoba a częściej to nawet wkurwia xd Te które są w moim typie to raczej większej ilości osób nie bedą się wybitnie podobały (wolę kiedy kobieta ma więcej krągłosci) albo nie są polkami.Szukanie już na siłę w dalekiej przeszłości kolejnych też nie ma sensu imo. A Natasza mi się podoba akurat Edytowane 16 Marca 2023 przez Sewer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 16 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 6 minut temu, Koelner napisał: nie rozumiem dlaczego nikt nie wybrał tej k**** Ja zostałem i to właśnie mój pick:)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba2419 Opublikowano 16 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 7 minut temu, Koelner napisał: z Polek z oldschool została Barbara Brylska ( typ urody top plus ma jakieś cycki i figurę ) oraz Telimena Grażyna Szapołowska, z nowszych Kasia Figura, Renata Dancewicz z jeszcze nowszych Doda, Iza Chrzan , Katarzyna Glinka , może też Aga Włodarczyk lub Ania Mucha To już wolał bym Boczarska chyba jedna z niewielu wyborów której peak trwa obecnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMeS Opublikowano 16 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 15 minut temu, ely3 napisał: Powiedz mi w jakim stopniu Kukliński zwalczał prorosysjkość? To ,że donosił USA to nie zmieniło w sytuacji Polski nic. Dosłownie nic. To ,że w 89 odzyskaliśmy wolność to jest żadna zasługa szpiegów. On pomógł USA rozgrywać Rosję ale prędzej to możesz wpisać Dyrektora Czarnobyla jako tego ktróy pomógł obalić komuznim w Polsce niż Kuklińskiego. Możesz spokojnie wyliczyć te zasługi Kuklińskiego dla Polski? Pewnie dzieki niemu nie wprowadzono stanu wojennego. Co się zmieniło w Polsce po jego ucieczce? Powtarzam dla Polski jest wartość była ujemna . DLA Usa pozytywna Napiszę w opisie pozwolisz, bo z pracy ciężko skrobnąć więcej niż dwa zdania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcusCamby Opublikowano 16 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 Teraz, kuba2419 napisał: To już wolał bym Boczarska chyba jedna z niewielu wyborów której peak trwa obecnie Boczarska to mój drugi typ po jednej z Pań wymienionych przez Koelnera, ale po tym co wypisał jestem spokojny, że wybierze mocny pick Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 16 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 2 minuty temu, kuba2419 napisał: To już wolał bym Boczarska chyba jedna z niewielu wyborów której peak trwa obecnie dobra jest, szczególnie w Różyczce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 16 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 11 minut temu, Koelner napisał: z Polek z oldschool została Barbara Brylska ( typ urody top plus ma jakieś cycki i figurę ) oraz Telimena Grażyna Szapołowska, z nowszych Kasia Figura, Renata Dancewicz z jeszcze nowszych Doda, Iza Chrzan , Katarzyna Glinka , może też Aga Włodarczyk lub Ania Mucha Z tej listy Glinka najlepsza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DRK Opublikowano 16 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 (edytowane) Godzinę temu, ely3 napisał: Jarema robił jatki chyba nawet na większą skalę. Porownywalną. Rzekomo jego słowa: ,,Mordujcie ich tak, aby czuli że umierają." To taki nasz miejscowy Vlad Palownik. Co nie nie zmienia faktu, że terror Jaremy był wtórny wobec potwornych masakr buntowników Chmielnickiego wobec szlachty ( tak polskiej jak i ruskiej) i Żydów. Godzinę temu, ely3 napisał: awet cieżko powiedzieć by Chmielnicki na początku wystąpił przeciwko Polsce. To był raczej bunt przeciwko magnatom oraz niszczeniu kościoła prawosławnego. Oczywiście, że tak. ON NIE BYŁ Z ZEWNĄTRZ. Już paręnaście stron temu to opisywalem. BCh wpierw chciał pomscic swoje prywatne krzywdy, Kozaków na Zaporożu podburzyl sprawą związaną z rejestrem kozackim (czyli ekonomia), chłopów pociągnął retoryką antypańską i na końcu podlał to sosem wojny religijnej. Ale skutek jest taki, że wywołał najtragiczniejszą wojnę domową w historii naszego kraju. Bez rebeli Chmielnickiego nie byloby na 100% Perejaslawia 1654, i prawie napewno wojny z Rosją w tym samym roku. Bardzo watpliwy jest też wtedy Potop z 1655. A to właśnie w pierwszych latach IIpoł XVII w ponieslimy straty ludnosciowe i ekonomiczne proporcjonalnie wieksze niż w DWS. Właściwe nie było co zbierać. Już nigdy z tego nie podnieslismy się. Oczywiście archaiczny ustroj państwa też miał wplyw na jego upadek. Ale tam było tyle przyczyn że trudno wskazać jednoznacznie kto najbardziej zawalił. Mizerni krolowie po 1648 roku ( tu chwilowy przeblysk dawnej świetności za JIIIS, a i to nie za całe panowanie), magnaci na usługach obcych mocarstw, szlachta nie widzaca nic poza czubkiem wlasnego nosa, prawo itd itp. Uważam jednak, że powstanie Chmielnickiego i jego skutki w najbardziej decydujacy sposob przyczynily się do tego, że w niecałe 150 lat przeszliśmy drogę od europejskiego mocarstwa, z którym każdy liczył się do państwa, które znikło z mapy. Godzinę temu, ely3 napisał: usiałbyś zdefiniować zbrodnie na ludzkości To było z mojej strony eufemistyczne okreslenie na masakry tamtej epoki. BCh i jego ekipa ma na sumieniu dziesiątki, a dość możliwe że i setki tysięcy. A ten nieszczęsny Batoh 1652 to już jakieś makabryczne kuriozum. Tatarzy chcieli jeńców oddać rodzinom za okup. Chmielnicki ich grubo przeplacil i kazał wyrżnac elitę zawodowego wojska koronnego. Tysiace oficerów i żołnierzy. Mocno oslabilo to naszą armię w nastepnych latach kolejnych wielu wojen. Absolutna topka w kategorii antypolak politycznie i zbrodniczo. Edytowane 16 Marca 2023 przez DRK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba2419 Opublikowano 16 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 8 minut temu, Koelner napisał: dobra jest, szczególnie w Różyczce Nie widziałem ale w tym heaven in hełm czy jakoś tak to wyglądała kozacko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 16 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 11 minut temu, MarcusCamby napisał: Boczarska to mój drugi typ po jednej z Pań wymienionych przez Koelnera, ale po tym co wypisał jestem spokojny, że wybierze mocny pick Boczarska jest brzydka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ely3 Opublikowano 16 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 1 minutę temu, DRK napisał: Bardzo watpliwy jest też wtedy Potop z 1655. A to niby czemu? Przeciez było wiadomo kiedy kończy się rozejm. Można się było przygotować? Ba można bylo spokojnie uwalić bunt Kozaków szybko ucinając kościół unicki. Przywaracając przywileje kozackie ale tego nie zrobiono. Wybierano kretynów na hetmanów Akurat Batoh to duża plama ale z drugiej strony Kozacy jak wpadali w rece Polaków to byli często wycinani na miejscu. Niemniej Batoh to jest przede wszystkim wina Hetmana i tych , któzy go wybrali. Niekompetencja to nie jest antypolskość ale ciekawe ,ze za czasów skończonego nieudacznika Polska tak mocno zjechała. Co stało na przeszkodzie by dogadywać przedłuzenie rozejmu ze Szwecją. Dlaczego pokój ze Szwecją był średnio korzystny dla Polski. Dlaczego Polska zgodziła się na oddanie Kijowa. Dlaczego Kozacy potrafili się dogadać z Rosja a każdy rozejm z Polską wywoływał niechcę magnatów i finalnie prowaodził do dalszej wojny. To nie Chmielnicki ale Jan Kazimierz był tym kto doprowadził Polske do upadku . Nie ma chyba nai jednego pozytywu z jego czasów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sewer Opublikowano 16 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 (edytowane) @Reikai @julekstep Zamieniony jest mój ostatni wybór z EmeSem Edytowane 16 Marca 2023 przez Sewer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 16 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 4 minuty temu, Sewer napisał: @Reikai @julekstep Zamieniony jest mój ostatni wybór z EmeSem poprawione Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi