Skocz do zawartości

Random shit

RappaR

Rekomendowane odpowiedzi

25 minut temu, fluber napisał(a):

Pytasz o rzeczy, które nie mają związku z oceną stanu faktycznego.

30-latek ma w tej chwili dochód rozporządzalny na poziomie 70-latka, ale nie ma gdzie mieszkać. Za 40 lat jego emerytura to będzie może 30 procent pensji i jego dochód rozporządzalny będzie nieporównywalnie niższy niż dochód rozporządzalny emerytów gdy mieli 30 lat. Overall pokolenie, które ma 70 lat wyjdzie bardzo na plus w porównaniu do aktualnego.

Głównie z powodu przyrostu naturalnego obecnych 30-latków. 
Co do tego, czy dochód rozporządzalny emerytów za 40 lat będzie mniejszy niż średnia krajowa w 1990 to serio - pożyjemy, zobaczymy. 
Daj statystyki ile małżeństw 30-latków obecnie mieszka z rodzicami i ile 30-letnich singli miało w 1990 własne lokum 

8 minut temu, fluber napisał(a):

Nie trzeba być jasnowidzem, żeby policzyć emeryturę z ZUS na nowych zasadach 

Ale trzeba być wybitnym futurologiem by wiedzieć jaką będzie miała siłę nabywczą za 40 lat 

7 minut temu, RappaR napisał(a):

Głównie z powodu przyrostu naturalnego obecnych 30-latków. 
Co do tego, czy dochód rozporządzalny emerytów za 40 lat będzie mniejszy niż średnia krajowa w 1990 to serio - pożyjemy, zobaczymy. 
Daj statystyki ile małżeństw 30-latków obecnie mieszka z rodzicami i ile 30-letnich singli miało w 1990 własne lokum 

Ale trzeba być wybitnym futurologiem by wiedzieć jaką będzie miała siłę nabywczą za 40 lat 

Nie trafi się już pokolenie takie jak obecnych 70-latkoe którzy jako pracownicy zarabiali dwa razy tyle co emeryci a jako emeryci dostaną tyle co pracownicy. Najbardziej uprzywilejowane pokolenie ever względem innych pokoleń. Próbujesz sprowadzić dyskusję do tego, że siła nabywcza rośnie, więc jest lepiej, nie patrząc na krzywdy międzypokoleniowe.

Teraz, fluber napisał(a):

Nie trafi się już pokolenie takie jak obecnych 70-latkoe którzy jako pracownicy zarabiali dwa razy tyle co emeryci a jako emeryci dostaną tyle co pracownicy. Najbardziej uprzywilejowane pokolenie ever względem innych pokoleń. Próbujesz sprowadzić dyskusję do tego, że siła nabywcza rośnie, więc jest lepiej, nie patrząc na krzywdy międzypokoleniowe.

Ja się zgadzam, że obecni emeryci mają wysokie emerytury.

Jednak dla mnie dostanie emerytury w wieku 60 lat, gdy całe życie się miało c***owo za średnie pocieszenie.

Zdecydowanie wolałbym się urodzić w 1996 niż w 1956. 
A realia emerytur wynikają z zmian dzietności przede wszystkim. 

10 minut temu, RappaR napisał(a):

czekaj czekaj czekaj -> czyli ten 'awatar' którego algorytm fluber stworzył na potrzeby forumowe też jest problemem (tzn. byłby gdyby istniał 🙃)?

przecież nie pije, nie pali i się suplementuje!!!

27 minut temu, RappaR napisał(a):

Ja się zgadzam, że obecni emeryci mają wysokie emerytury.

Jednak dla mnie dostanie emerytury w wieku 60 lat, gdy całe życie się miało c***owo za średnie pocieszenie.

Zdecydowanie wolałbym się urodzić w 1996 niż w 1956. 

Ale to lepiej mieć przec***owo jak się ma 60 lat?

16 minut temu, julekstep napisał(a):

czekaj czekaj czekaj -> czyli ten 'awatar' którego algorytm fluber stworzył na potrzeby forumowe też jest problemem (tzn. byłby gdyby istniał 🙃)?

przecież nie pije, nie pali i się suplementuje!!!

Czemu się tak uruchomiles jak napisałem.ze się zdrowo odżywiać i cwicze?kebsa czasem też zjem, spokojnie 

10 minut temu, fluber napisał(a):

Czemu się tak uruchomiles jak napisałem.ze się zdrowo odżywiać i cwicze?kebsa czasem też zjem, spokojnie 

wyśmiewałem Cię w tym wątku zanim to 'napisałeś' 🙃

Aha - i ja sie nie 'uruchamiam', ja jestem czlowiekiem 🤣

Edytowane przez julekstep

6 godzin temu, RappaR napisał(a):

Kiedy dochód i warunki pracy są lepsze? Za ostatnie 15 lat czy 1985-2000?

I te mieszkania nie były za bezcen, po prostu były płacone w inny sposób. 

Placili czynsz a potem sie okazalo ze to byl hipoteczny. 
to lepszy bonus niz slynne “100mln walesy” ;)

Najwiekszy walek w historii

3 godziny temu, jack napisał(a):

W 4 lata to on się dorobił zdolności kredytowej na to mieszkanie 

A dzisiaj w praktyce nie splacajac nic z podstawy kredytu ale przy ~3x aprecjacji wartosci, dumnie mowi “zostalo mi tylko 20% do splaty” a wy nieudacznicy to co? Hehehe

4 godziny temu, fluber napisał(a):

W 2013 nie zarabiałem 3 średnich krajowych, więc ten przykład ma się nijak do czegokolwiek.

A pokazałem Ci, że w latach 90-tych nie musiałbym typować w co wchodzić, nieważne co bym wybrał, zarobiłbym znakomicie. 

Wszystko sie sprowadza do timingu.

jak nie miales 3 srednich pensji w 2013 to pewnie nie miales tez zadnych oszczednosci (<20tys pln?). 
moze miales zdolnosc kredytowa, np razem z zona.

najwiekszy ukryty gamechanger to zawsze jakis spadek albo pieniazki od rodziny. 
bo z samej pracy 9-5 dwie osoby odkladajace 20% nawet nie bardzo mialy latwosc zeby to inwestowac tak jak dzisiaj. Max ciulanie na wklad wlasny jesi mialo sie zdolnosc kredytowa to max co mozna bylo wyciagnac nie podejmujac ryzyka.

29 minut temu, julekstep napisał(a):

Pajeet popracuj nad tym psychologicznym add-inem

Nie denerwuj się 

46 minut temu, memento1984 napisał(a):

Wszystko sie sprowadza do timingu.jak nie miales 3 srednich pensji w 2013 to pewnie nie miales tez zadnych oszczednosci (<20tys pln?). 

Miałem poduszkę finansowa rzędu 50k i wynajmowaliśmy mieszkanie na spółkę ze znajomymi 

Edytowane przez fluber

2 godziny temu, RappaR napisał(a):

Zdecydowanie mniej c***owo jak 30 lat w 1990

30-latek z ukończonymi studiami i językiem angielskim miał świetlaną przyszłość przed sobą. Poziom pracowitości i kompetencji 30-latkow z początku lat 90-tych i teraz to jest przepaść. Przeciętny 60-latek jest jakieś dwa razy głupszy niż przeciętny 30-latek w tych czasach. 

4 minuty temu, fluber napisał(a):

30-latek z ukończonymi studiami i językiem angielskim miał świetlaną przyszłość przed sobą.

🤣🤣🤣

Pajeet przesadzacie tam z tym trollingiem juz

7 minut temu, fluber napisał(a):

Przeciętny 60-latek jest jakieś dwa razy głupszy niż przeciętny 30-latek w tych czasach. 

Jeszcze pusc Armstronga w tle 🤣

10 minut temu, fluber napisał(a):

30-latek z ukończonymi studiami i językiem angielskim miał świetlaną przyszłość przed sobą. Poziom pracowitości i kompetencji 30-latkow z początku lat 90-tych i teraz to jest przepaść. Przeciętny 60-latek jest jakieś dwa razy głupszy niż przeciętny 30-latek w tych czasach. 

A 30 latek, który potrafił pisać i czytać w 1500. Ale byli wtedy leniwi 

6 minut temu, RappaR napisał(a):

A 30 latek, który potrafił pisać i czytać w 1500. Ale byli wtedy leniwi 

Kto miał tyle oleju w głowie co przeciętny 30-latek teraz, w 2000 jako 40-latek był już milionerem ustawionym na 3 pokolenia do przodu. 3 miesiące w Reichu i stawiałes chałupę. Możliwości były olbrzymie. Awans społeczny nigdy nie był tak łatwy jak wtedy. Gdyby młodzi ludzie podchodzili do roboty jak na przełomie lat 80-tych i 90-tych to by głodowali w dzisiejszych czasach. Tu się czasem nie zastanawiasz jak gadasz z jakimiś 60-latkami jakim cudem oni przetrwali w niby trudniejszych czasach? Z tą wiedzą i umiejętnościami? Na uczelni 90 procent 60-latkow nie byłoby w stanie zrobić w dzisiejszych czasach doktoratu. I to się rozlewa na wszystkie istniejące profesje.