Skocz do zawartości

Random shit

RappaR

Rekomendowane odpowiedzi

@memento1984 masz jakiś mocno zakrzywiony odbiór rzeczywistości, widzę masę postronnych obserwatorów, którzy mówią jak w wielu miejscach historia Pana Zielińskiego się nie spina. Sam mam podparcie u gościa, który zna się na rzeczy, że Stano wykonał dobrą robotę, mimo że fakt że tymi dotacjami to faktycznie był ślepak, ale warte to było wyjaśnienia, czasem Stano zadaje takie pytania nie dlatego, że nie zna odpowiedzi, ale dlatego żeby uzyskać ją od gościa i rozwiać wątpliwości widzów/postawić się w roli adwokata diabła. Sam obejrzałem ten wywiad i sprawa raczej wygląda tak, że Pan Zieliński jest tu tylko słupem, a kto inny wspomniany wywiadzie powinien być mocniej prześwietlony.

Edytowane przez P_M

1 minutę temu, P_M napisał(a):

@memento1984 masz jakiś mocno zakrzywiony odbiór rzeczywistości, widzę masę postronnych obserwatorów, którzy mówią jak w wielu miejscach historia Pana Zielińskiego się nie spina. Sam mam podparcie u gościa, który zna się na rzeczy, że Stano wykonał dobrą robotę, mimo że fakt że tymi dotacjami to faktycznie był ślepak, ale warte to było wyjaśnienia, czasem Stano zadaje takie pytania nie dlatego, że nie zna odpowiedzi, ale dlatego żeby uzyskać ją od gościa i rozwiać wątpliwości widzów. Sam obejrzałem ten wywiad i sprawa raczej wygląda tak, że Pan Zieliński jest tu tylko słupem, a kto inny wspomniany wywiadzie powinien być mocniej prześwietlony.

z dotacjami ilosc razy o ktora tak Stano szarpal, pokazuje, ze chcial go utopic argumentem ala plebsum "duzo pieniedzy". gosciu mu wytlumaczyl czym byl ten program a ten dalej brnie jak debil.

nie wiem jakim gosciu jest slupem, ale jest prezesem spolki gieldowej - na tej zasadzie kazdy prezes to "slup". 

Stanowski zrobil z tego wywiadu "fakt.pl"esque szambo-show.

Columbus odcial kase widzac ze obiecane milestones (klasyka w space founderow/ceo/startupow) nie zostana osiagniete, i jest to projekt zeby wsadzic kilkaset mln zl przez nastepne 5-lat "to be another 5 years away".

Columbus sobie wymyslil, ze Saule dostajac kase za 20% udzialow uzyska obiecane milestones (2020-2025) i Columbus uwazal, ze z tymi milestones to sobie zrobia exit (~2025) ze spolki, zarobieni. A tu sie okazalo ze juz w polowie, trzeba bylo wiecej kasy (DC24).

listek figowy pani Olgi to wielka firma panasonic ktora chce kupic 2mln jednostek (1-5cm2??) do 2mln pilotow do telewizora.

plus jakies "amazony" ktore mialy ochote na cos ale nie wiadomo dokladnie na co (taki list intencyjny ma zerowa wartosc). sprzedawanie jakiegos produktu ponizej kosztu wykonania to nie jest "biznes".

"oszukiwala" pani prezes (nierealne/podkolorowane milestones/timelines), "oszukal" pan dawid bo z jego DD wyszlo mu ze przy (slabo orientujac sie wogole w technologii) milestones zrobi po kilku latach exit.

Imho tu nikt nie wie jak ta technologia ma byc skomercjalizowana, tak samo Pani naukowiec jak i Pan Inwestor nie wywierają na mnie dobrego wrażenia. Kolo jest kuty na 4 nogi babka tez ale odgrywa role zagubionej naukowczyni :P.

Nie oglądałem do konca bo mnie to znużyło ale mam jedno pytanie, o ile dobrze pamietam i jak ktoś zna odpowiedz poprosiłbym o doprecyzowanie:

- Pan Inwestor wspomniał ze bierze "rachunki" osób w jego sieci na siebie - tu przeciez wchodzą ETS i handelek nimi a to sa potężne pieniądze. Na giełdzie ETS obecnie jest przebicie x100 w stosunku do tego co dostaje prosument od firm energetycznych. Czy ta firma wlasnie to robi czyli stworzyła wewnetrzna siec i odsprzedaje kredyty?

Edytowane przez agresywnychomik

3 godziny temu, agresywnychomik napisał(a):

Imho tu nikt nie wie jak ta technologia ma byc skomercjalizowana, tak samo Pani naukowiec jak i Pan Inwestor nie wywierają na mnie dobrego wrażenia. Kolo jest kuty na 4 nogi babka tez ale odgrywa role zagubionej naukowczyni :P.

Jest praktycznie wykluczone ze ta technologia zastapi regularne panele (zywotnosc!) - wiec pozostaja jakies nisze. 
pani naukowiec pracowala nad osiagnieciem ~automatyzacji i wiekszej skali niz 1m2 w labie na uczelni, nie zywotnosci. Nie byla pierwsza i to nie ona zrobila “seminal discovery” (lol!).

Nie podoba mi sie robienie z niej takiej ofiary a z niego jakiegos totalnego januszexa.

zaskakuja troche niskie zarobki (poziom typa z 3 budami z kebabem) ale z drugiej strony napewno troche uplynnila swoich udzialow poprzez gielde na frajersach z jeszcze gorszym DD niz “pan dawid”