Skocz do zawartości

Random shit

RappaR

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, memento1984 napisał(a):

Szybki wujek mowi ze 47% (78% w 1984) jest married by 30 a dom ma 33% (w 1984 47%).

taki tam stat troche. Wynikaloby z niego ze prawie wszyscy posiadacze domow/kredytow w 1980 byli married a teraz tylko ~1/3, troche znak czasow i wrzucenie “haczyka” married “and” 30 “and” dom/kredyt bez sensu? Przy obecnej gieldzie sporo dobrze zarabiajacych mlodych grinduje do wczesnych 30s zeby dopiero wtedy kupic zamiast 30 letniego kredytu (10lat grindingu przy s&p500 i $20k odkladanych na rok daje$400k). Post covidowy wzrost cen o 50% nieruchomosci nie pomogl.

Może uwzględnili rozwodników. 

the average age for couples going through their first divorce is approximately 30 years old—30.5 for men, 29 for women.

49 minut temu, fluber napisał(a):

Może uwzględnili rozwodników. 

the average age for couples going through their first divorce is approximately 30 years old—30.5 for men, 29 for women.

rozwody to ledwie ~30% wszystkich malzenstw w pierwszych 8-10 latach (na oko), nikt tego nie mierzy przez wiek tylko staz malzenstwa, wiec troche liczenie sredniej ze sredniej.

https://www.bls.gov/opub/mlr/2024/article/patterns-of-marriage-and-divorce-from-ages-15-to-55-evidence-from-the-nlsy79.htm

Odrzucili mi w banku i w revolucie wnioski o kartę kredytową. Nawet na śmieszne kwoty sporo mniejsze od miesięcznych dochodów. Mimo że mam na koncie sporo więcej, niż wnioskowany limit.

Uzasadnienie niska stabilność dochodów, kiedy mi oni tylko wzrosły 

22 minuty temu, RappaR napisał(a):

Odrzucili mi w banku i w revolucie wnioski o kartę kredytową. Nawet na śmieszne kwoty sporo mniejsze od miesięcznych dochodów. Mimo że mam na koncie sporo więcej, niż wnioskowany limit.

Nie miałeś do tej pory? 

To chodzi chyba o to że masz JDG.

W UK jak ktoś ma LTD to trzeba się trosze nagimnastykowac żeby np.: wziąść hipotekę.

Nie wiem jak jest w Polsce ale pewnie mechanizmy działają podobnie.

W sumie dziwne, myślałem że z jakimś małym limitem typu 10k PLN to każdy dostanie bez specjalnych czarów marów. 

11 minut temu, agresywnychomik napisał(a):

Nie miałeś do tej pory? 

W Polsce mało kto ma

12 minut temu, agresywnychomik napisał(a):

W UK jak ktoś ma LTD to trzeba się trosze nagimnastykowac żeby np.: wziąść hipotekę.

Nie wiem jak jest w Polsce ale pewnie mechanizmy działają podobnie.

W sumie dziwne, myślałem że z jakimś małym limitem typu 10k PLN to każdy dostanie bez specjalnych czarów marów. 

No właśnie kazali księgi rozliczeń, dochody, wszystkie faktury etc 

41 minut temu, RappaR napisał(a):

Bo banki najlepiej zarabiają na kimś kto jest na tyle ściągalny aby przy wpadnięciu w kłopoty finansowe mógł jeszcze wsiąść kredyt kolejny na spłatę poprzedniego a potem w tej zabawie jeszcze móc brać konsolidacyjny taki najbardziej „korzystny”.
Jak dla mnie nie rokujesz za dobrze dla banku bo solidna stabilność.  

Z ciekawości ile może kosztować remont łazienki 5m na 4m w PL (izolacja, płytki oświetlenie, baterie prysznice + umywalka toaleta duże lustro, wanna). Żadne jakieś super wysokie standardy taka średniawka.

Córce chce zrobić łazienkę bo dorasta, chłop dziś przyszedł popatrzec to mi się nogi ugięły jak mnie squotowal xD

6 minut temu, Koelner napisał(a):

wiek, brak małżeństwa i zdolność kredytowa w piach 

Przecież zawsze liczy się obrót na koncie żeby zwiększyć limit, tylko musisz udowodnić że to jest legitnie.

6 minut temu, agresywnychomik napisał(a):

Z ciekawości ile może kosztować remont łazienki 5m na 4m w PL (izolacja, płytki oświetlenie, baterie prysznice + umywalka toaleta duże lustro, wanna). Żadne jakieś super wysokie standardy taka średniawka.

Córce chce zrobić łazienkę bo dorasta, chłop dziś przyszedł popatrzec to mi się nogi ugięły jak mnie squotowal xD

Właśnie skończyłem łazienkę 2x5.

Robocizna w granicach 4-5k wykończenie + 1-2k hydraulik (zależy jaką toaleta, jak duże modyfikacje). Materiały, zależy jakie wybierzesz.

2 minuty temu, Pablo81 napisał(a):

Właśnie skończyłem łazienkę 2x5.

Robocizna w granicach 4-5k wykończenie + 1-2k hydraulik (zależy jaką toaleta, jak duże modyfikacje). Materiały, zależy jakie wybierzesz.

Thx.

Modyfikacje w sumie minimalne o ile jakies jak idzie o rury etc.

Ja dostałem quote £12k ale to pierwszy maher więc pytam dalej.

Godzinę temu, RappaR napisał(a):

A po co Ci karta kredytowa?

16 minut temu, agresywnychomik napisał(a):

Przecież zawsze liczy się obrót na koncie żeby zwiększyć limit, tylko musisz udowodnić że to jest legitnie.

Zdolność kredytowa składa się z kilku kluczowych elementów, które banki i instytucje finansowe biorą pod uwagę przy ocenie, czy są w stanie udzielić kredytu danej osobie. Oto najważniejsze czynniki:

1. **Historia kredytowa**: To dane dotyczące dotychczasowych zobowiązań finansowych, w tym spłat kredytów, pożyczek i kart kredytowych. Dobra historia kredytowa zwiększa szanse na pozytywne rozpatrzenie wniosku.

2. **Dochody**: Stabilność i wysokość dochodów są kluczowe. Banki oceniają, czy dochody są wystarczające do spłaty zobowiązań, uwzględniając także koszty życia.

3. **Wydatki i zobowiązania finansowe**: Analiza bieżących wydatków oraz istniejących zobowiązań, takich jak inne kredyty czy rachunki, jest istotna dla określenia zdolności do zaciągnięcia nowego kredytu.

4. **Wiek**: W niektórych przypadkach wiek kredytobiorcy może wpływać na zdolność kredytową, szczególnie w kontekście przewidywanej długości kariery zawodowej.

5. **Stan cywilny i liczba osób na utrzymaniu**: Osoby samotne mogą być oceniane inaczej niż rodziny z dziećmi, ponieważ różnice w kosztach utrzymania mogą wpłynąć na zdolność do spłaty kredytu.

6. **Aktywa**: Posiadanie aktywów, takich jak nieruchomości, oszczędności czy inwestycje, może pozytywnie wpłynąć na ocenę zdolności kredytowej.

7. **Rodzaj kredytu**: Zdolność kredytowa może być różna w zależności od rodzaju kredytu, na który się aplikujemy (np. hipoteczny, gotówkowy, samochodowy).

Podczas analizy zdolności kredytowej, banki stosują różne modele scoringowe, które pozwalają na obiektywną ocenę ryzyka związanego z udzieleniem kredytu.

7 minut temu, agresywnychomik napisał(a):

Thx.

Modyfikacje w sumie minimalne o ile jakies jak idzie o rury etc.

Ja dostałem quote £12k ale to pierwszy maher więc pytam dalej.

Płytki na wszystkich ścianach czy tylko przy wannie? Podłoga do wyłania, czy jest poziom na starej?

1 minutę temu, Pablo81 napisał(a):

Płytki na wszystkich ścianach czy tylko przy wannie? Podłoga do wyłania, czy jest poziom na starej?

Poziom jest na starej, płytki pod sufit.

7 minut temu, Koelner napisał(a):

Zdolność kredytowa składa się z kilku kluczowych elementów, które banki i instytucje finansowe biorą pod uwagę przy ocenie, czy są w stanie udzielić kredytu danej osobie. Oto najważniejsze czynniki:

1. **Historia kredytowa**: To dane dotyczące dotychczasowych zobowiązań finansowych, w tym spłat kredytów, pożyczek i kart kredytowych. Dobra historia kredytowa zwiększa szanse na pozytywne rozpatrzenie wniosku.

2. **Dochody**: Stabilność i wysokość dochodów są kluczowe. Banki oceniają, czy dochody są wystarczające do spłaty zobowiązań, uwzględniając także koszty życia.

3. **Wydatki i zobowiązania finansowe**: Analiza bieżących wydatków oraz istniejących zobowiązań, takich jak inne kredyty czy rachunki, jest istotna dla określenia zdolności do zaciągnięcia nowego kredytu.

4. **Wiek**: W niektórych przypadkach wiek kredytobiorcy może wpływać na zdolność kredytową, szczególnie w kontekście przewidywanej długości kariery zawodowej.

5. **Stan cywilny i liczba osób na utrzymaniu**: Osoby samotne mogą być oceniane inaczej niż rodziny z dziećmi, ponieważ różnice w kosztach utrzymania mogą wpłynąć na zdolność do spłaty kredytu.

6. **Aktywa**: Posiadanie aktywów, takich jak nieruchomości, oszczędności czy inwestycje, może pozytywnie wpłynąć na ocenę zdolności kredytowej.

7. **Rodzaj kredytu**: Zdolność kredytowa może być różna w zależności od rodzaju kredytu, na który się aplikujemy (np. hipoteczny, gotówkowy, samochodowy).

Podczas analizy zdolności kredytowej, banki stosują różne modele scoringowe, które pozwalają na obiektywną ocenę ryzyka związanego z udzieleniem kredytu.

Przecież @RappaR ma same plusy, zloty klient dla banku, jak go zweryfikują to na luzie dostanie przynajmniej 15k - 20k limit który po roku sobie podniesie, Bank sam będzie dzwonił.

5 minut temu, agresywnychomik napisał(a):

Poziom jest na starej, płytki pod sufit.

Przecież @RappaR ma same plusy, zloty klient dla banku, jak go zweryfikują to na luzie dostanie przynajmniej 15k - 20k limit który po roku sobie podniesie, Bank sam będzie dzwonił.

spierdoli do Wenezueli i szukają wiatru w polu 

7 minut temu, agresywnychomik napisał(a):

No właśnie dostałem odmowę