lorak Opublikowano Środa o 05:51 Udostępnij Opublikowano Środa o 05:51 9 godzin temu, LeweBiodroSmoka napisał(a): od chrześcijaństwa? świadkowie to jeden z wielu odłamów chrześcijaństwa i w sumie są bliżsi temu, jak ono wyglądało w pierwszych wiekach niż katolicyzm. przekład biblii też mają lepszy - np. brak błędu o dziewicy, bo nie wiem czy wiecie, ale w wyniku translatorskiej pomyłki słowo oznaczające "młodą kobietę" zaczęto interpretować jako "dziewica" i tak powstał kult maryjny ;] ma to też jednak swoje poważne wady, bo zbyt dosłownie podchodzą do wszystkiego (np. tak jak żydzi uważają, że ludzkość istnieje około 6k lat) i pod względem filozoficznym nie mają podjazdu do rzymu - w sumie żadna religia nie ma, na tym polu to jest gold standard wśród wiar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano Środa o 06:49 Autor Udostępnij Opublikowano Środa o 06:49 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agresywnychomik Opublikowano Środa o 07:06 Udostępnij Opublikowano Środa o 07:06 3 godziny temu, fluber napisał(a): Absolutnie się nie zgadzam. Kara cielesna nie może być brutalnym pobiciem, powodującym trwały uszczerbek na zdrowiu. Właśnie dlatego ludzkość wypracowała klapsy czy bicie paskiem - powodują ból, ale dupa nie szklanka, nie będzie z tego żadnych trwałych uszkodzeń. Pełni jednak istotną funkcję pedagogiczną na etapie, gdy dziecko nie jest na tyle dojrzałe, by rozumieć konsekwencje swoich czynów. Jak dzieciak kopnie innego dzieciaka w przedszkolu, to tłumaczenie takiemu dzieciakowi, że to be jest bez sensu. Dzieciak jest za głupi, żeby to pojąć, ale kiedy dostanie lanie, to natychmiast zrozumie związek przyczynowo - skutkowy. Nauka przez doświadczenie. Nie ma żadnych badań, które przeprowadziły eksperyment typu: bliźniaki jednojajowe, jedne bite, inne nie i określamy różnice. Nie, pisze się, że nie ma żadnych dowodów skuteczności bicia. No nie ma, bo taki eksperyment byłby nielegalny. Pisze się, że bicie traumatyzuje. No jasne, że traumatyzuje jak rodzice zamiast wyegzekwować karę cielesną za przewinienie, napierdala dzieci bez kontroli, albo po prostu leje je jak się najebie, gdy dziecko nie ma szans zrozumieć związku przyczynowo -skutkowego. Potem wszystko się wrzuca do jednego wora, robi jakieś metaanalizy i bullshit z tego wychodzi. Na każdy temat ale nie na temat wychowania dzieci please. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano Środa o 07:19 Udostępnij Opublikowano Środa o 07:19 12 minut temu, agresywnychomik napisał(a): Na każdy temat rozpędziłeś się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano Środa o 11:01 Udostępnij Opublikowano Środa o 11:01 5 godzin temu, lorak napisał(a): świadkowie to jeden z wielu odłamów chrześcijaństwa i w sumie są bliżsi temu, jak ono wyglądało w pierwszych wiekach niż katolicyzm. przekład biblii też mają lepszy - np. brak błędu o dziewicy, bo nie wiem czy wiecie, ale w wyniku translatorskiej pomyłki słowo oznaczające "młodą kobietę" zaczęto interpretować jako "dziewica" i tak powstał kult maryjny ;] Tłumaczenie, o którym mówisz (oryginalne słowo też może oznaczać dziewicę, bo odnosi się po prostu do bardzo młodej kobiety) powstało 200 lat przed urodzeniem Maryi. Trudno, żeby kult maryjny powstał 200 lat przed urodzeniem Maryi, nie sądzisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano Środa o 12:39 Udostępnij Opublikowano Środa o 12:39 1 godzinę temu, fluber napisał(a): Tłumaczenie, o którym mówisz (oryginalne słowo też może oznaczać dziewicę, bo odnosi się po prostu do bardzo młodej kobiety) powstało 200 lat przed urodzeniem Maryi. Trudno, żeby kult maryjny powstał 200 lat przed urodzeniem Maryi, nie sądzisz? Myślisz że Maryja biła Jezusa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ignazz Opublikowano Środa o 12:46 Udostępnij Opublikowano Środa o 12:46 6 minut temu, julekstep napisał(a): Myślisz że Maryja biła Jezusa? Zimny wychów miał od urodzenia. Lekko nie miał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano Środa o 13:24 Udostępnij Opublikowano Środa o 13:24 43 minuty temu, julekstep napisał(a): Myślisz że Maryja biła Jezusa? Oczywiście, że nie, niby za co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano Środa o 13:28 Udostępnij Opublikowano Środa o 13:28 4 minuty temu, fluber napisał(a): Oczywiście, że nie, niby za co? nie za co tylko po co żeby nie skończył na terapii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano Środa o 13:32 Udostępnij Opublikowano Środa o 13:32 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano Środa o 13:35 Udostępnij Opublikowano Środa o 13:35 6 minut temu, julekstep napisał(a): nie za co tylko po co żeby nie skończył na terapii Bicie bez powodu kończy się właśnie terapią. Dokładnie to napisałem wyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano Środa o 15:18 Udostępnij Opublikowano Środa o 15:18 1 godzinę temu, fluber napisał(a): Bicie bez powodu kończy się właśnie terapią. Dokładnie to napisałem wyżej. napisałeś też to 23 godziny temu, fluber napisał(a): Dzieciak, który nigdy nie dostał lania w dzieciństwie prędzej czy później skończy na terapii tak źle życzysz Jezusowi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano Środa o 15:19 Udostępnij Opublikowano Środa o 15:19 Teraz, julekstep napisał(a): napisałeś też to tak źle życzysz Jezusowi? Napisałem tak, bo poza Jezusem każde dziecko grzeszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano Środa o 15:23 Udostępnij Opublikowano Środa o 15:23 1 minutę temu, fluber napisał(a): Napisałem tak, bo poza Jezusem każde dziecko grzeszy. aha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano Środa o 15:35 Udostępnij Opublikowano Środa o 15:35 11 minut temu, julekstep napisał(a): aha Dla jasności na przyszłość gdy piszę coś o dzieciach, to mam na myśli dzieci, które nie są także Bogiem:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano Środa o 20:32 Udostępnij Opublikowano Środa o 20:32 O ja pi****le Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ignazz Opublikowano Środa o 21:03 Udostępnij Opublikowano Środa o 21:03 W co my gramy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack Opublikowano Środa o 22:21 Udostępnij Opublikowano Środa o 22:21 1 godzinę temu, fluber napisał(a): O ja pi****le Szybcy są. Tak długo liczyli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agresywnychomik Opublikowano Środa o 22:27 Udostępnij Opublikowano Środa o 22:27 1 godzinę temu, fluber napisał(a): O ja pi****le Nasi Chłopcy 2.0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano Czwartek o 03:11 Autor Udostępnij Opublikowano Czwartek o 03:11 Z ciekawości podobno milion dzieci nie otrzymuje alimentów. Czyli co szóste dziecko. Albo inaczej - TYLKO POŁOWA osób płaci zasądzone alimenty. Naprawdę to tak wygląda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi