Skocz do zawartości

Random shit

RappaR

Rekomendowane odpowiedzi

20 minut temu, fluber napisał(a):

Różnice były potężne i wskazują na to każde dane statystyczne z tamtego okresu.

na c*** się powołujesz na dane statystyczne jak są filmy o Rockym?

38 minut temu, jack napisał(a):

Czytasz to co piszesz? 

ignazz tylko to czyta 🙃

on do tej pory nie zajarzył że nikt tu nie atakuje 'bananowców' tylko część osób naśmiewa się z braku elementarnej samoświadomości samozwańczych self-mejdów 

Edytowane przez julekstep

13 minut temu, ignazz napisał(a):

Ja niestety cześć wpisów odbieram nawet przez te słowa bananiarz jako atak na coś co moim zdaniem atakowane nie powinno być. 

Atakowane jest Twoje poczucie wyższości i odklejka, które wielokrotnie udowadniałeś pisząc o minimum przyzwoitości zarobków na jakimś absurdalnym poziomie, czy ostatnio o tym, że Tobie się udało osiągnąć finansowy sukces, bo Ty pracowałeś, a inni pili i imprezowali. Trudno żeby ktoś Cię atakował za coś, na co nie masz wpływu.

Dyskusja sama w sobie uważam że ciekawa. Dwa ważne elementy. Jeden to pokazała gdzie popełniłem błąd pychy i słusznie zostało to wytknięte a drugi że wróciły wspomnienia liceum których dawno poza zjazdami klasowymi nie wspominałem. I to i to na plus. Pozostaje druga strona medalu. Rozmówcy którzy na cele dyskusji moim Zdaniem celowo zaniżają status w przeszłości no bo niektóre wpisy z marszu wydają się przesadzone. Ja przesadziłem z. 7.200 co uważałem że dla takich mądrali ale i dojrzałych biznesowo uczestników rozmowy ( pisałem o średniej dla naszej grupy społecznej a nie Edzia z Koziej Wolki ) nie stanowi 2-3 lata temu bariery nie do przejścia jak się ma. 30 plus i 2-3 podwyżki w życiu zawodowym. Co zrobimy z tymi wpisami od drugiej strony lustra? Moja kwestia została wyjaśniona. A druga? 

4 minuty temu, fluber napisał(a):

Które wpisy w tej dyskusji uważasz za najbardziej raniące i przekraczające granicę?

Ogólnie jazdy z kolegów mieszkających kiedyś lub dziś za granicą. Prowokacje nawet jednym słowem czasem są już niefair. Sam ich doświadczyłeś więc wiesz. 

3 minuty temu, ignazz napisał(a):

Dyskusja sama w sobie uważam że ciekawa. Dwa ważne elementy. Jeden to pokazała gdzie popełniłem błąd pychy i słusznie zostało to wytknięte a drugi że wróciły wspomnienia liceum których dawno poza zjazdami klasowymi nie wspominałem. I to i to na plus. Pozostaje druga strona medalu. Rozmówcy którzy na cele dyskusji moim Zdaniem celowo zaniżają status w przeszłości no bo niektóre wpisy z marszu wydają się przesadzone. Ja przesadziłem z. 7.200 co uważałem że dla takich mądrali ale i dojrzałych biznesowo uczestników rozmowy ( pisałem o średniej dla naszej grupy społecznej a nie Edzia z Koziej Wolki ) nie stanowi 2-3 lata temu bariery nie do przejścia jak się ma. 30 plus i 2-3 podwyżki w życiu zawodowym. Co zrobimy z tymi wpisami od drugiej strony lustra? Moja kwestia została wyjaśniona. A druga? 

Ogólnie jazdy z kolegów mieszkających kiedyś lub dziś za granicą. Prowokacje nawet jednym słowem czasem są już niefair. Sam ich doświadczyłeś więc wiesz. 

Ale oczekujesz czegoś ode mnie? Bo ja nigdy pisząc o Twoim uprzywilejowaniu nie miałem na myśli krytykowania Ciebie za to, że miałeś przewagę, bo przecież to nie jest Twoja wina (jeżeli obejrzałeś film, to Pan ładnie powiedział, że wszystkie elementy, które wymieniał nie zależały od przesuwających się osób)

Ja niczego od forum niekoszykarskiego nie oczekuję.  Dobry opis BMF czy wspomnienie twórczości Białej Czekolady, dramy w grach SIM i BeGM wystarczą. Tu nikt nikogo nie zmieni bo za stare konie jesteśmy. 

A za uświadomienie mi o uprzywilejowaniu dziękuję. Bo teraz czuję się lepszy. 

4 godziny temu, ignazz napisał(a):

Ja nie pisze ze biedy nie było bo i dziś jest to zjawisko. Pisze o tym ze obok biedy były i to dosyć liczne ( na pewno nie 5%) grupy społeczne jakoś sobie radzące. I cecha charakterystyczna tych środkowych grup było to ze każdy miał tyle samo. Niewiele ale na komunie na komputer czy rower było. Jezeli ktoś mi pisze ze buła taka bieda ze komputer czy rower mieli bananiarze to to neguje. 

Powtorze. Komputer to było coś dużo droższego niż te wyjazdy autokarowe z pierwszych katalogów biur. Tam przy tańszym produkcie padło stwierdzenie luksus 5% ba ktoś wrzucił porównanie do dzisiejszego najmu odrzutowca. Wiec posiadanie komputera ( patrząc na nakłady PiSm z lat 90 negujące to bo ciagle rosnące) musiałoby być czymś jeszcze bardziej elitarnym. I było. No ale co 1% społeczeństwa? Gdzie w dużych miastach czyli ile 30-40% kraju było to postępującej zjawisko? 

Ty jesteś tak odklejony, że mnie to k**** przeraża. Duże miasta to ~15% kraju.

Komputery w latach 90-tych to była rzadkość, mieli je nieliczni, nie była to żadna norma.

4 godziny temu, ignazz napisał(a):

Jasne ze w stosunku do niektórych z Was start miałem lepszy. Łatwiejszy. Kolega wyżej znający angielski tez. Ale nie róbcie z Polski obrazu nędzy i rozpaczy bo takie macie wspomnienia. Były skromniej zdecydowanie ale bardzo rozwojowo. Bo zdjęto nam kaganiec gospodarczy. ( polityczny do dziś nie). Kasety do lekcji angielskiego tez kosztowały kiedyś 5 złotych co nie było bariera nie do przeskoczenia. Ja pisze ze różnice startowe były ale mniejsze niż piszecie i z perspektywy czasu łatwiejsze do niwelowania. Przecież jakbym zaczął pisać jak w mieście gdzie były kolejki miałem trudny start bo żyjąc na wsi miałbym żywność prosto z pola i bym ciagle to przytaczał byście się dziwili. Ja pamietam podmiejskie autobusy gdzie ludzie wieźli jajka na sprzedaż a w druga stronę z rynku jechały pirackie lody na patyku. 

Dla Ciebie brak jedzenia na stole to żadna istotna różnica społeczna, lol

1 minutę temu, ignazz napisał(a):

No zgadza się Rappar! Zaraz wyjdzie że też głodowałeś! Mój kolega to miał ciężko. Mama goniła go aby nie jadł przy komputerze nad klawiaturą swojej amigi ST! Nieraz miał przez to potężne kłopoty! 

Ja nie. Sporo osób na mojej ulicy czy w mojej szkole podstawowej tak.

Jesteś tak bardzo ograniczony, że wyprowadzasz tak bardzo upośledzone ataki, że to aż żałosne. Ja przyznaję, że miałem lepiej od innych i myślisz, że mnie zranisz tym, do czego się przyznaję?

Różnimy się tym że ja nie pisze aby ranić. Jeżeli myśl taka tobie przyświeca będąc na forum koszykarskim to gratuluję. I to w temacie w którym jestem w defensywie. 

W liceum glodni chodziliśmy bez przerwy. A w kieszeni pusto. Czasem kupiliśmy w sklepiku amerykana za 50 groszy. 

Podstawówka to częściowo komuna więc dawali obiady każdemu. 

A kolegowałem się jak każdy z ludźmi z tej samej ulicy bo obok była linia demarkacyjna i można było dostać łomot jako obcy. I na tej ulicy w tych samych blokach wszyscy mieli raczej podobnie. 

A że mieszkania w blokach były po komunistycznych przydziałach zakładowych to i wielu ojców pracowało praktycznie w tym samym zakładzie. 

Z identyczną pensją. 

Bo komuna tak jak zwalczała analfabetyzm to zwalczała też bezrobocie. 

Powtórzę. Jesteśmy inne roczniki i stąd inaczej na to patrzymy. 

Nie powód do wyzywania moim zdaniem ale jak chcesz pisz jak uważasz nawet agresywnie. 

To że po upadku komuny padały jak muchy zakłady, rosło bezrobocie i potężnie tworzyły się różnice społeczne to ja już byłem w innym miejscu niż ty z racji rocznika. Więc twoje doświadczenia nie będą porównywalne z moimi. 

A potężny kryzys związany z załamaniem się handlu z ZSRR bodajże 1999 i apogeum zniszczeń to już byłem w pracy dodatkowej ( nie u Tatusia) kończąc studia. I redukcję etatów sam doświadczyłem. 

Piszę o tym abym wykazał nie to że nie widziałem różnic tylko że każdy sobie jakoś radził i nie moja wina jest to gdzie mieszkałem. Bez odklejenia. Po prostu swój z bloku ciągnął do swego z bloku a tam akurat był jakiś spokój b

Dlatego dzieciństwo przeszedłem suchą nogą. Nie dlatego że byliśmy obrzydliwie bogaci tylko dlatego że na tym blokowisku było tak a nie inaczej. 

I nie dlatego jak inny kolega że byłem w promilu ludzkości intelektualnego konkursu genów. 

Więc daruj sobie teksty „ograniczony” czy „upośledzone ataki.” Ładnie proszę. 

Edytowane przez ignazz

W kinach ma się pojawić niedługo nowy film, o zrozpaczonym przedstawicielu klasy średniej. Bohater stopniowo zatraca wiarę w siebie i z perspektywy czasu zaczyna dostrzegać otaczające go od czasów dzieciństwa nierówności społeczne i fakt, w jak znaczący sposób wpłynęły na jego życie. Uświadamia sobie, że, mimo mieszkania w dzieciństwie w stolicy oraz możliwości skończenia studiów dziennych, od najmłodszych lat stoi na straconej pozycji. W ciężkiej sytuacja głównemu bohaterowi pomaga coach-terapeuta, który grany jest przez Matta Demona. Wybór aktora jest nieprzypadkowy, ponieważ terapeuta jest, podobnie jak postać grana przez Damona w Buntowniku z wyboru, samoukiem-geniuszem.

W roli głównego bohatera obsadzony został Brendan Fraser, natomiast w retrospektywnych momentach z wesela wspaniałą kreacją popisał się Thomas Anders.

2 minuty temu, Pablo81 napisał(a):

W kinach ma się pojawić niedługo nowy film, o zrozpaczonym przedstawicielu klasy średniej. Bohater stopniowo zatraca wiarę w siebie i z perspektywy czasu zaczyna dostrzegać otaczające go od czasów dzieciństwa nierówności społeczne i fakt, w jak znaczący sposób wpłynęły na jego życie. Uświadamia sobie, że, mimo mieszkania w dzieciństwie w stolicy oraz możliwości skończenia studiów dziennych, od najmłodszych lat stoi na straconej pozycji. W ciężkiej sytuacja głównemu bohaterowi pomaga coach-terapeuta, który grany jest przez Matta Demona. Wybór aktora jest nieprzypadkowy, ponieważ terapeuta jest, podobnie jak postać grana przez Damona w Buntowniku z wyboru, samoukiem-geniuszem.

W roli głównego bohatera obsadzony został Brendan Fraser, natomiast w retrospektywnych momentach z wesela wspaniałą kreacją popisał się Thomas Anders.

6 godzin temu, jack napisał(a):

1. z dużego Polskiego miasta (nie tylko Wawy), ze swobodnym językiem angielskim, obyty w wielkomiejskim życiu, obyty w wyjazdach zagranicznych

Wychowany na patoli ulicznej, “wielkomiejskiej”. Perfekcyjne opanowanie czasownika “k****” we wszystkich odmianach. Molesta ewenement i WWO i 3H na pamiec. Jakie wyjazdy zagraniczne? Te 2.5% z danych flubera?

7 godzin temu, jack napisał(a):

2. z prowincji, z angielskim zdobytym w czasie 4 lekcji w w tygodniu w LO z typem, który jak on nigdy nie był na zachodzie. 

Koncowka lat 90 to byly 2lekcje angielskiego w tygodniu (kazda 45minut!), a edukacje konczylismy (4klasa) na 2 z 4 ksiazek w serii dla murzinow z poza sfery anglojezycznej.

w PL (95-00) pomiedzy ~15 a ~85 percentylem nie bylo zadnej roznicy a wasze rozkminiania tutaj ze ten mial 2h angielskiego wiecej, ten mial poloneza albo 10letniego forda scorpio, markowe jeansy/buty albo blizej na lotnisko to igrzyska biedy xD

3 minuty temu, memento1984 napisał(a):

Molesta ewenement i WWO i 3H na pamiec.

młodzież z wielkomiejskich blokowisk (powoli zaczynam strzelać że w tym przypadku był to Ursynów xD) utwierdzająca się w swojej biedzie słuchając 'biednego' Sokoła -> kisnę

4 minuty temu, memento1984 napisał(a):

ten mial 2h angielskiego wiecej

a 10h więcej to już znacząca różnica, czy dalej whatever / urban legend? 🙃

10 minut temu, julekstep napisał(a):

jak mam być Brendanem Fraserem (bardzo miły wybór aktora!) to wolę to (nawet pasuje do scenariusza napisanego przez naszego niemieckiego przyjaciela!):

Będziesz tym Brendanem w oskarowej formie z 2022!