Skocz do zawartości

Random shit

RappaR

Rekomendowane odpowiedzi

Dopłaty szły grube i skończyły się wraz z prywatyzacją lub upadkiem przedsiębiorstw. I Górny Śląsk nie dostał wyjątkowo mocno wbrew temu co piszesz. Klopotem i to potężnym było bezrobocie kobiet w tamtym regionie ale to zawsze był wyjątkowo rozwinięty przemysłowo region. I do dziś tak jest. Elita a nie szczyt biedy. Na tle tej Polski. 

Edytowane przez ignazz

Wiele zależy od tego gdzie się mieszkało. Po 89 zamknięto 1/3 zakładów pracy. W takim stutysięcznym Grudziądzu w krótkim okresie czasu padły wszystkie zakłady. I tam faktycznie dzieci chodziły głodne do szkoły. Ale już w 3 razy mniejszymi Kwidzynie z działającymi zakładami celulozowymi czy Starogard z Polpharmą żyło się całkiem dobrze. 

1 godzinę temu, fluber napisał(a):

Jak już jesteśmy w temacie - czy podlinkujesz te Chorwację na 9 dni w rainbow za tysiąc złotych?

Było tu i wykupili. Pokój plus dojazd. 
teraz jest info o tym że wykupili ale się jeszcze pokaże 

https://www.wakacje.pl/oferty/chorwacja/dalmacja-poludniowa/promajna/promajna-sunny-resort-934739.html?od-2025-09-05,9-dni,wlasne&gclid=CjwKCAjwzMi_BhACEiwAX4YZUDFUqofoxZw4MknHIFfB81Vkvu5Fz2YrJmAcPlU2KdD59CBbpRvhBBoCrNcQAvD_BwE&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=[SEA] [Generic] [Other] Ogólna&utm_content=Ogólna | Wycieczki&utm_term=wycieczki autokarowe

trzeba monitorować stronkę wakacje.pl i wiesz to dobrze 

Ale nie ma to znaczenia bo swego czasu takie wycieczki lub krótsze ale autokarowe kosztowały 300-799 PLN i nijak się ma to do wniosków jakie to elitarne wypady były. Nie twierdzę że dla każdego. Nie twierdzę że tylko dla 5% społeczeństwa. 

Łapiecie z kolegą dziwną perspektywę licytowania się. Kiedyś brzydkie ale naturalne było chwalenie się kto co widział i gdzie był. Jest dla mnie novum że proponujecie nową zabawę kto gdzie nie był i na co nie było go stać. 

Nie wiem czemu ma to służyć? 

Już sam powrót do czasów gdzie wszystkiego brakowało nie jest najlepszym sposobem wypoczynku w niedzielę ale chociaż pozwala docenić to co mamy obecnie. Tylko i tu z kolegą nie piszecie zbytnio w tonie radości życia. Ba. Wyśmiewacie tych uśmiechniętych. 

Dziwna narracja. 

Ludzie jeździli pod namioty, nad jeziora w góry, i za granicę. Wraz z zamożnością społeczeństwa coraz częściej i coraz dalej. 

Ale dlaczego forsować ten scenariusz że się było to poza zasięgiem? No do pewnego czasu było potem się zmieniło. Jednym szybciej drugim później. A że jesteśmy różnymi rocznikami to i różnica dat naturalne. 

Nawet ten wynik 5% jest nieprecyzyjny bo w 1990 było inaczej a w 1999 dużo lepiej zapewne i ta średnia nic nie znaczy. 

Komuna oddała paszporty to ludzie darzyli do tego aby zwiedzać świat. W ramach możliwości. I chęci. 

Godzinę temu, jack napisał(a):

Wiele zależy od tego gdzie się mieszkało. Po 89 zamknięto 1/3 zakładów pracy. W takim stutysięcznym Grudziądzu w krótkim okresie czasu padły wszystkie zakłady. I tam faktycznie dzieci chodziły głodne do szkoły. Ale już w 3 razy mniejszymi Kwidzynie z działającymi zakładami celulozowymi czy Starogard z Polpharmą żyło się całkiem dobrze. 

Jasne były takie rejony gdzie nastała bida z nędzą , ale też takie enklawy gdzie ludzie żyli jak w Dubaju. Taki pozytywny przykład gmina Kleszczów , albo Ożarów. W Ożarowie przez kolejne etapy prywatyzacji cementowni po 1990  ludzie mieli eldorado , cementownia ,a potem Irlandczycy którym sprzedarowano  fabrykę dosłownie srali pieniędzmi, ludzie dostawali akcje, wypłaty były jak na zachodzie,do tego premie za każde pierdnięcie. Chrześnicy mąż jeździł Bielazem w kopalni kamienia to zarabiał za 8 godzin więcej niż kierowcy na TIRach .Później ajrisze zaczęli stopniowo  zakręcać kurek z pieniędzmi , a jak już mieli 100% własności największej i najnowocześniejszej cementowni w UE to całkiem wypięli dupe na załogę 

22 minuty temu, ignazz napisał(a):

Było tu i wykupili. Pokój plus dojazd. 
teraz jest info o tym że wykupili ale się jeszcze pokaże 

https://www.wakacje.pl/oferty/chorwacja/dalmacja-poludniowa/promajna/promajna-sunny-resort-934739.html?od-2025-09-05,9-dni,wlasne&gclid=CjwKCAjwzMi_BhACEiwAX4YZUDFUqofoxZw4MknHIFfB81Vkvu5Fz2YrJmAcPlU2KdD59CBbpRvhBBoCrNcQAvD_BwE&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=[SEA] [Generic] [Other] Ogólna&utm_content=Ogólna | Wycieczki&utm_term=wycieczki autokarowe

trzeba monitorować stronkę wakacje.pl i wiesz to dobrze 

Ale nie ma to znaczenia bo swego czasu takie wycieczki lub krótsze ale autokarowe kosztowały 300-799 PLN i nijak się ma to do wniosków jakie to elitarne wypady były. Nie twierdzę że dla każdego. Nie twierdzę że tylko dla 5% społeczeństwa. 

Łapiecie z kolegą dziwną perspektywę licytowania się. Kiedyś brzydkie ale naturalne było chwalenie się kto co widział i gdzie był. Jest dla mnie novum że proponujecie nową zabawę kto gdzie nie był i na co nie było go stać. 

Nie wiem czemu ma to służyć? 

Już sam powrót do czasów gdzie wszystkiego brakowało nie jest najlepszym sposobem wypoczynku w niedzielę ale chociaż pozwala docenić to co mamy obecnie. Tylko i tu z kolegą nie piszecie zbytnio w tonie radości życia. Ba. Wyśmiewacie tych uśmiechniętych. 

Dziwna narracja. 

Ludzie jeździli pod namioty, nad jeziora w góry, i za granicę. Wraz z zamożnością społeczeństwa coraz częściej i coraz dalej. 

Ale dlaczego forsować ten scenariusz że się było to poza zasięgiem? No do pewnego czasu było potem się zmieniło. Jednym szybciej drugim później. A że jesteśmy różnymi rocznikami to i różnica dat naturalne. 

Nawet ten wynik 5% jest nieprecyzyjny bo w 1990 było inaczej a w 1999 dużo lepiej zapewne i ta średnia nic nie znaczy. 

Komuna oddała paszporty to ludzie darzyli do tego aby zwiedzać świat. W ramach możliwości. I chęci. 

Nie mogę za bardzo znaleźć tamtej ceny, ale aktualnie najtańsza Chorwacja na 9 dni to ta:

https://www.wakacje.pl/oferty/chorwacja/dalmacja-poludniowa/podstrana/villa-luketa-837435.html

Czyli nieco ponad 2200 bez wyżywienia i dojazd własny.

Moim zdaniem grubo przesadziłeś ze swoim oszacowaniem wakacji na tysiąc złotych za 9 dni w Chorwacji.

Jeżeli w 1996 według badań i danych statystycznych, 2,5 procent osób wyjechało na wakacje za granicę, to chyba jasne jest, że było to elitarne i poza zasięgiem znacznej większości. Nie bardzo widzę tu pole do dyskusji.

@ignazz pozwoliłem sobie zapytać ai:

W 1995 roku zagraniczne wakacje z biurem podróży były stosunkowo drogie w porównaniu do średnich zarobków. 

Cena tygodniowych wczasów zagranicznych (np. Grecja, Turcja, Bułgaria) wynosiła wtedy około 600–1000 zł na osobę – w zależności od standardu, środka transportu i wyżywienia.

Średnie miesięczne wynagrodzenie brutto w 1995 roku wynosiło 702,62 zł.

Wniosek:
Tygodniowe wakacje za granicą w 1995 roku mogły kosztować od 85% do nawet 140% średniej pensji, co czyniło je dobrem luksusowym dla wielu rodzin. Dla porównania, obecnie koszt przeciętnych wakacji to około 30–40% przeciętnego wynagrodzenia.

57 minut temu, fluber napisał(a):

Nie mogę za bardzo znaleźć tamtej ceny, ale aktualnie najtańsza Chorwacja na 9 dni to ta:

https://www.wakacje.pl/oferty/chorwacja/dalmacja-poludniowa/podstrana/villa-luketa-837435.html

Moim zdaniem grubo przesadziłeś ze swoim oszacowaniem wakacji na tysiąc złotych za 9 dni w Chorwacji.

Jeżeli w 1996 według badań i danych statystycznych, 2,5 procent osób wyjechało na wakacje za granicę, to chyba jasne jest, że było to elitarne i poza zasięgiem znacznej większości. Nie bardzo widzę tu pole do dyskusji.

W 1995 roku zagraniczne wakacje z biurem podróży były stosunkowo drogie w porównaniu do średnich zarobków. 

Cena tygodniowych wczasów zagranicznych (np. Grecja, Turcja, Bułgaria) wynosiła wtedy około 600–1000 zł na osobę – w zależności od standardu, środka transportu i wyżywienia.

Wniosek:
Tygodniowe wakacje za granicą w 1995 roku mogły kosztować od 85% do nawet 140% średniej pensji, co czyniło je dobrem luksusowym dla wielu rodzin. Dla porównania, obecnie koszt przeciętnych wakacji to około 30–40% przeciętnego wynagrodzenia.

Wiesz jaka rozrośnięta była szara strefa w 95 roku? Czy też jak kolega miałeś 3 lata? xD.

Niech będzie przykład znajomej nauczycielki która handlowała Oriflamem, korki których nikt nie rozliczał.

Każdy orał i kombinował jak tylko mógł.

Moja matka od 7 do 15 na państwowej posadzie a od 16 do 20-21 u siebie (na ryczałcie).

Ojciec szpital, pogotowie, przychodnia, dyżury, brak możliwości prywatnej praktyki.

Wiesz ile godzin tygodniowo harowali ci uprzywilejowani? xD

Edytowane przez agresywnychomik

Dlatego statystyki i te badania można między bajki włożyć. 

Godzinę temu, fluber napisał(a):

Wniosek:

Przed chwilą mi mignął wyjazd busem za 1399 w Makarskiej ale nie wklejałem aby nie było że to dużo ponad 1000. 

3 minuty temu, agresywnychomik napisał(a):

Wiesz jaka rozrośnięta była szara strefa w 95 roku? Czy też jak kolega miałeś 3 lata? xD.

Niech będzie przykład znajomej nauczycielki która handlowała Oriflamem, korki których nikt nie rozliczał.

Licz nawet realne 900 , to nadal jest przepaść 

Punktem wyjścia było napisanie że 95% ludzi nie jeździło zagranicę gdy teraz wykazujesz że było to 85-140% oficjalnego dochodu. Czy serio tak trudno odłożyć było raz w życiu przez 2-3 lata parę procent miesięcznie aby jednak pojechać. Serio to ściana nie do przejścia? Przy całkowicie innych kosztach energii czy opłat za mieszkanie? 

7 minut temu, fluber napisał(a):

Licz nawet realne 900 , to nadal jest przepaść 

No nie jest. 

Dużo. Nie wątpię. Ale to nie jest coś nieosiągalnego. A już na pewno nie dla 95% gdzie na pewno sporo było kombinatorów.  

Zbyt restrykcyjnie moim zdaniem to opisałeś i mi się to nie trzyma kupy. Może z lotem samolotem jeszcze można się zgodzić ale te wycieczki busem były dosyć popularne. 

12 minut temu, agresywnychomik napisał(a):

Moja matka od 7 do 15 na państwowej posadzie a od 16 do 20-21 u siebie (na ryczałcie).

Ojciec szpital, pogotowie, przychodnia, dyżury, brak możliwości prywatnej praktyki.

Czyli Twoi rodzice lekko zarabiali z łącznie kilka średnich krajowych.

I uważasz, że dziecko urodzone w takich warunkach nie jest w topowej sytuacji?

LOLZ

Teraz, ignazz napisał(a):

Punktem wyjścia było napisanie że 95% ludzi nie jeździło zagranicę gdy teraz wykazujesz że było to 85-140% oficjalnego dochodu. Czy serio tak trudno odłożyć było raz w życiu przez 2-3 lata parę procent miesięcznie aby jednak pojechać. Serio to ściana nie do przejścia? Przy całkowicie innych kosztach energii czy opłat za mieszkanie? 

No nie jest. 

Zapominasz o tym ile osób było w ogóle aktywna zawodowo, jaki był procent bezrobocia i ile dzieci było na utrzymaniu. Tydzień w Bułgarii dla rodziny 2+3 to był koszt 5 średnich miesięcznych pensji w 1995.

I nie przypominam sobie aby kiedykolwiek grupa się nie zebrała z powodu braku minimum 35 osób. Japonia. Zdarzyło się. Chiny. Też. Ale takie europejskie wypady? 

Teraz, RappaR napisał(a):

Czyli Twoi rodzice lekko zarabiali z łącznie kilka średnich krajowych.

I uważasz, że dziecko urodzone w takich warunkach nie jest w topowej sytuacji?

LOLZ

Nie. Kolega podważał po prostu nieżyciowe wtedy statystyki. 

Tak trochę jakby dyskutować średnich bez znajomości tematyki pace w koszu 

15 minut temu, agresywnychomik napisał(a):

Pogubiłem się. Jeżeli Twoi rodzice pracowali po 2 etaty, to byłeś 2 razy bardziej uprzywilejowany finansowo niż początkowo sądziłem, ale chyba miałeś inny cel wrzucając to info? Przecież wyraźnie wspominałem o Tobie jako o bananie a nie o Twoich rodzicach.

1 minutę temu, fluber napisał(a):

Zapominasz o tym ile osób było w ogóle aktywna zawodowo, jaki był procent bezrobocia i ile dzieci było na utrzymaniu. Tydzień w Bułgarii dla rodziny 2+3 to był koszt 5 średnich miesięcznych pensji w 1995.

No i kto ambitny raz na 3 lata jechał. Kto nie chciał lub miał lepsze opcje bo miał miejsce i namiot wybierał inne 

2 minuty temu, ignazz napisał(a):

Zbyt restrykcyjnie moim zdaniem to opisałeś i mi się to nie trzyma kupy. Może z lotem samolotem jeszcze można się zgodzić ale te wycieczki busem były dosyć popularne. 

Jak raz jechaliśmy do Włoch to w drodze tam był postój w Wenecji na zwiedzanie ;)

Cały dzień.

Kierowcy zrobili sobie szybki detour do Triestu i kupili rowery górskie na handel w PL.

Gdzieś miałem zdjęcie jak cały tył autokaru zawalany "towarem". Osoby nie miały gdzie siedzieć a pilotka z kierowcami "Proszę Państwa to tylko 2 i pół godzinki damy radę" xD

1 minutę temu, fluber napisał(a):

Pogubiłem się. Jeżeli Twoi rodzice pracowali po 2 etaty, to byłeś 2 razy bardziej uprzywilejowany finansowo niż początkowo sądziłem, ale chyba miałeś inny cel wrzucając to info? Przecież wyraźnie wspominałem o Tobie jako o bananie a nie o Twoich rodzicach.

Na razie nie ustaliliśmy dlaczego udajesz biedniejszego niż byłeś, i dlaczego wrzutki o wyjazdach zagranicznych podwyższasz do rangi niemożliwego pułapu dla 95% społeczeństwa.  Przeciez już w liceum były opcje za moich czasów wycieczek do Londynu lub wymiany na rok z USA. To raczkowało ale było. A to zwykła szkoła toruńska była. 

Im więcej sobie przypominam tym dalej mi do tego eksluzywnego pułapu. Serio 

Wszyscy w liceum byliśmy finansowo ( rodzice) na bardzo porównywalnym poziomie. 

Serio nic specjalnego. 

Zaraz wyjdzie że już samo chodzenie do darmowego liceum to Harward lat 90tych. Ochłońcie bo robicie groteskę. 

4 minuty temu, fluber napisał(a):

Bierzesz czyste statystki które nic nie znaczą i nie są miarodajnym wyznacznikiem.

Podałem ci 3 przykłady na szybko jak osoby generowały większy przychód (fakt 2 z najbliższej rodziny).

Lata 90 to topka pracy na czarno dziwne że o tym nie wiesz szczególnie jak pochodzisz spod niemieckiej granicy.

Napisze przekornie Rapparem ("nikt nie jeździł za granicę") - każdy kombinował i dorabiał poza systemem.