Skocz do zawartości

Random shit

RappaR

Rekomendowane odpowiedzi

12 minut temu, josephnba napisał(a):

Rappar niczym rząd uznaje tylko te odpowiedzi które są zgodne z jego przekonaniami 

To odpowiedź mi na jedno pytanie:

W dniu 19.01.2025 o 19:13, josephnba napisał(a):

Pamiętajmy że sytuacja RPA nie była odosobniona. Cały ląd był przez setki lat podobnie traktowany (Kongo i Belgia itp) 

Belgia zajmowała Kongo 52 lata, do tego można doliczyć właśnie ten zbrodniczy 26 lat okres posiadania Konga przez Belga(a nie Belgię jako państwo). W żaden sposób nie dojdziesz do setek lat(ale spoko, wiem, że u Ciebie z wiedzą ogólną kiepsko). 

Niderlandy w XVI wieku podzieliły się(czy też zostały podzielone) na dwie części, habsburskie, katolickie Niderlandy zamieszkałe przez ludność posługującą się językami romańskimi(historycznie grupa właśnie Walonów miała w kraju przewagę) germańskimi  i kalwinistyczne, niepodległe Królestwo Niderlandów zamieszkałe przez ludność posługującą się językami germańskimi. Grupa Holendrów wyemigrowała w XVII wieku do Południowej Afryki i tam w różnym okresie w różny sposób uzyskała ziemię od Buszmenów.

Buszmeni są to ludy, które od reszty ludzkości wyodrębniły się co najmniej kilkadziesiąt tysięcy lat. Kongo zamieszkują ludy Bantu, różniące się od Buszmenów genetycznie, językowo, religijnie, kulturowo i nawet sposobem życia - jedni od dawna się ludem osiadłym, drudzy koczowniczym. Łączy ich wspólna historia - przez ostatnie 1500 lat Bantu systematycznie dokonywali ludobójstwa na Buszmenach, zabierając im ziemię, łącznie ~ 10 mln kilometrów kwadratowych, obszar wielkości Europy. 

I teraz pytanie. Dlaczego łączysz dwie całkowite odrębne sytuacje(Kongo Leopolda wyglądało całkiem inaczej niż osadnictwo Burów w XVII wieków) dokonane na dwóch całkowicie odrębnych ludach, których łączy jedynie to, że jedni mordowali drugich, przez dwie kompletnie odrębne od siebie grupy ludzi, których łączy to, że kiedyś stanowili jedną grupę etniczną na długo przed dyskutowanymi zdarzeniami? 

1 godzinę temu, RappaR napisał(a):

To odpowiedź mi na jedno pytanie:

Belgia zajmowała Kongo 52 lata, do tego można doliczyć właśnie ten zbrodniczy 26 lat okres posiadania Konga przez Belga(a nie Belgię jako państwo). W żaden sposób nie dojdziesz do setek lat(ale spoko, wiem, że u Ciebie z wiedzą ogólną kiepsko). 

Niderlandy w XVI wieku podzieliły się(czy też zostały podzielone) na dwie części, habsburskie, katolickie Niderlandy zamieszkałe przez ludność posługującą się językami romańskimi(historycznie grupa właśnie Walonów miała w kraju przewagę) germańskimi  i kalwinistyczne, niepodległe Królestwo Niderlandów zamieszkałe przez ludność posługującą się językami germańskimi. Grupa Holendrów wyemigrowała w XVII wieku do Południowej Afryki i tam w różnym okresie w różny sposób uzyskała ziemię od Buszmenów.

Buszmeni są to ludy, które od reszty ludzkości wyodrębniły się co najmniej kilkadziesiąt tysięcy lat. Kongo zamieszkują ludy Bantu, różniące się od Buszmenów genetycznie, językowo, religijnie, kulturowo i nawet sposobem życia - jedni od dawna się ludem osiadłym, drudzy koczowniczym. Łączy ich wspólna historia - przez ostatnie 1500 lat Bantu systematycznie dokonywali ludobójstwa na Buszmenach, zabierając im ziemię, łącznie ~ 10 mln kilometrów kwadratowych, obszar wielkości Europy. 

I teraz pytanie. Dlaczego łączysz dwie całkowite odrębne sytuacje(Kongo Leopolda wyglądało całkiem inaczej niż osadnictwo Burów w XVII wieków) dokonane na dwóch całkowicie odrębnych ludach, których łączy jedynie to, że jedni mordowali drugich, przez dwie kompletnie odrębne od siebie grupy ludzi, których łączy to, że kiedyś stanowili jedną grupę etniczną na długo przed dyskutowanymi zdarzeniami? 

Teraz pytanie. Dlaczego obecność białych na terenach obecnej RPA ograniczasz tylko do Burów? 

Edytowane przez Pablo81

12 minut temu, Pablo81 napisał(a):

Teraz pytanie. Dlaczego obecność białych na terenach obecnej RPA ograniczasz tylko do Burów? 

Masz rację. Byli także Brytyjczycy, którzy urządzili ludobójstwo na Burach. Ale Burowie są pierwszą przybyła i najbardziej istotną grupą białych. 

14 minut temu, rw30 napisał(a):

moje też

Odpisałem Ci przecież i nie odniosłeś się do tego. 

Celowo pomijasz niekorzystne fakty i rżniesz głupa. Najpierw piszesz tylko o osadnictwie Burów, potem jako ofiary Brytyjczyków wskazujesz też tylko Burów. Wojny Brytyjsko-Zuluskiej nie było prawda? 

Serio dziwnie się dyskutuje. Drugi fluber średnio potrzebny.

Edytowane przez Pablo81

Teraz, Pablo81 napisał(a):

Celowo pomijasz niekorzystne fakty i rżniesz głupa. Najpierw piszesz tylko o osadnictwie Burów, potem jako ofiary Brytyjczyków wskazujesz też tylko Burów. Wojny Brytyjsko nie było prawda? 

Serio dziwnie się dyskutuje. Drugi fluber średnio potrzebny.

Jak coś chcesz dodać, to dodaj, nie krępuj się. Skoro te niekorzystne fakty istnieją i je znasz, po prostu je przedstaw. 

Teraz, josephnba napisał(a):

Co tam k**** biali robili i po c*** się tam pchali? 

Nie ich ląd, nie ich zasoby, nie ich własność a jednak ,robili tam większy bądź mniejszy rozpierdol 

Czyli powinniśmy wyrzucić wszystkich czarnych z Europy? Nie ich ląd, nie ich zasoby, nie ich własność? Zabraniasz przemieszczenia się ludności?

1 minutę temu, josephnba napisał(a):

Poza tym nie zgrywaj mądrego bo przeczytać coś szybko w necie i potem opisać to na forum każdy potrafi. 

Nie znam historii czarnego lądu dokładnie i jestem 100% pewnie że ty też nie i posługiwaleś się Wikipedia bądź czymś podobnym 

Nikt nie zna historii czarnego lądu dokładnie. Jestem jednak 100% pewien, że znam ją dużo lepiej od Ciebie. 

3 minuty temu, RappaR napisał(a):

Czyli powinniśmy wyrzucić wszystkich czarnych z Europy? Nie ich ląd, nie ich zasoby, nie ich własność? Zabraniasz przemieszczenia się ludności?

Kłopot w tym że to nie czarny nas najechali i nie wciśnięto nam na siłę obywatelstwa rpa np 

Wykorzystują słabość Europy w kwestii migracji. 

Zresztą posłem kilkalat temu że ja bym dla przykładu zatopił jedna łódź u wybrzeży Grecji lub Włoch i twardo postawił im warunki a nie zbierał ich w gettach z nadzieją że się sami wyniosą albo że w tych gettach się będą asymilować 

1 minutę temu, RappaR napisał(a):

Nikt nie zna historii czarnego lądu dokładnie. Jestem jednak 100% pewien, że znam ją dużo lepiej od Ciebie. 

Bardzo możliwe, co nie zmienia faktu że na pewno uzywasz Wiki czy innego portalu 

Edytowane przez josephnba

Różni nas to że ja potrafię się przyznać że czegoś nie wiem, ty od lat zgrywasz tu najmądrzejszego jak fluber świętego 

Teraz, RappaR napisał(a):

Właśnie czarni imigrując do Polski nas najeżdżają dokładnie w ten sam sposób jak Burowie najechali Afrykę. 

Jeśli przyjeżdżają legalnie, nie mam z tym problemu

4 minuty temu, RappaR napisał(a):

Czyli czarna ludność znalazła się w Europie z własnej woli, żeby eksplorować europejskie zasoby?

Co za absurd.