ignazz Opublikowano 13 Stycznia Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia Jedno z niewielu info prawdziwych zapewne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memento1984 Opublikowano 13 Stycznia Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia W dniu 11.01.2025 o 07:10, fluber napisał(a): a jak to wyglada w Europie? per capita jest gdzies ~1/6sta, ciekawe jaki wplyw ma na to wiek, bo pewnie wiecej sie pije jak jestes starszy (Gen Z tylko polowa tj ~32mln moze legalnie zakupic alkohol w US). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josephnba Opublikowano 13 Stycznia Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 7 godzin temu, fluber napisał(a): Coraz lepsze te nagłówki;) Dobra, prawie jak tablica w jakieś wiosce na której przeczytałem że przejeżdżał tamtędy kardynał Wyszyński Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 15 Stycznia Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia A czy Wy załapaliście się do klasy średniej?:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memento1984 Opublikowano 15 Stycznia Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 37 minut temu, fluber napisał(a): A czy Wy załapaliście się do klasy średniej?:) z ciekawosci, u Gwiazdowskiego padlo stwierdzenie, ze 95% podatnikow lapie sie do pierwszego progu podatkowego, tj 120k PLN brutto/rok. jest to 7100PLN netto/miesiac na UOP i 7700PLN netto/miesiac na b2b. prawda to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 15 Stycznia Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 39 minut temu, memento1984 napisał(a): z ciekawosci, u Gwiazdowskiego padlo stwierdzenie, ze 95% podatnikow lapie sie do pierwszego progu podatkowego, tj 120k PLN brutto/rok. jest to 7100PLN netto/miesiac na UOP i 7700PLN netto/miesiac na b2b. prawda to? Takie były dane z pit za 2023 w Polsce, ale też jest mi w to trudno uwierzyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 15 Stycznia Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia (edytowane) 40 minut temu, memento1984 napisał(a): z ciekawosci, u Gwiazdowskiego padlo stwierdzenie, ze 95% podatnikow lapie sie do pierwszego progu podatkowego, tj 120k PLN brutto/rok. jest to 7100PLN netto/miesiac na UOP i 7700PLN netto/miesiac na b2b. prawda to? Zadałeś pytanie w sposób, który sugeruje, że chyba nie do końca poprawnie rozumiesz jak działa próg podatkowy, to, że 95% podatników łapie się do pierwszego progu podatkowego oznacza, że rocznie zarabiają do 120k czyli obejmuje to cały przedział od 0 do 120k, a nie punktowo 120k. Edytowane 15 Stycznia przez P_M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memento1984 Opublikowano 15 Stycznia Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 6 minut temu, P_M napisał(a): Zadałeś pytanie w sposób, który sugeruje, że chyba nie do końca poprawnie rozumiesz jak działa próg podatkowy, to, że 95% podatników łapie się do pierwszego progu podatkowego oznacza, że rocznie zarabiają do 120k czyli obejmuje to cały przedział od 0 do 120k, a nie punktowo 120k. Dokladnie o to mi chodzi! Nie wiem skad Ci wyszlo, ze chodzi mi o inna interpretacje. 8 minut temu, fluber napisał(a): Takie były dane z pit za 2023 w Polsce, ale też jest mi w to trudno uwierzyć Bekowa dystrybucja c’nie? :)))) w praktyce Polska to kraj szczescliwosci i sprawiedliwej dystrybucji, gdzie minimalna krajowa daje sie ~zalapac do klasy sredniej!!! Brawo! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 15 Stycznia Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 31 minut temu, memento1984 napisał(a): Dokladnie o to mi chodzi! Nie wiem skad Ci wyszlo, ze chodzi mi o inna interpretacje. Bo pytasz o kwotę z tego konkretnego punktu. 31 minut temu, memento1984 napisał(a): Bekowa dystrybucja c’nie? :)))) w praktyce Polska to kraj szczescliwosci i sprawiedliwej dystrybucji, gdzie minimalna krajowa daje sie ~zalapac do klasy sredniej!!! Brawo! Tu też nie wiem na jakiej podstawie twierdzisz, że minimalna daje załapać się do klasy średniej. Minimalna to 4666 brutto, ale jak masz rodzinę 2+2 i dwie osoby dorosłe pracują to masz 2333 na osobę, klasa średnia to od 5300 na osobę. Chyba, że znowu liczysz punktowo tylko opcję bycia singlem, wtedy owszem łatwiej te kryteria spełnić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memento1984 Opublikowano 16 Stycznia Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia Godzinę temu, P_M napisał(a): Bo pytasz o kwotę z tego konkretnego punktu. Tu też nie wiem na jakiej podstawie twierdzisz, że minimalna daje załapać się do klasy średniej. Minimalna to 4666 brutto, ale jak masz rodzinę 2+2 i dwie osoby dorosłe pracują to masz 2333 na osobę, klasa średnia to od 5300 na osobę. Chyba, że znowu liczysz punktowo tylko opcję bycia singlem, wtedy owszem łatwiej te kryteria spełnić. Myslalem, ze ja jestem marudny. Wiadomo, ze liczylem dla najbardziej popularnego dla mlodych polakow stanu cywilnego, czyli singiel! najprosciej zostac czescia klasy sredniej poprzez brak zobowiazan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 16 Stycznia Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 5300 brutto na osobę to klasa średnia? lol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 16 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 9 godzin temu, memento1984 napisał(a): z ciekawosci, u Gwiazdowskiego padlo stwierdzenie, ze 95% podatnikow lapie sie do pierwszego progu podatkowego, tj 120k PLN brutto/rok. jest to 7100PLN netto/miesiac na UOP i 7700PLN netto/miesiac na b2b. prawda to? Czterocyfrowe renty są dla Ciebie ciężkie do uwierzenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmagic Opublikowano Czwartek o 08:23 Udostępnij Opublikowano Czwartek o 08:23 Tylko w tym kraju jednocześnie można być w klasie średniej i mieć oszczędności do 5 tys złotych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano Czwartek o 13:13 Autor Udostępnij Opublikowano Czwartek o 13:13 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memento1984 Opublikowano Czwartek o 15:40 Udostępnij Opublikowano Czwartek o 15:40 8 godzin temu, RappaR napisał(a): Czterocyfrowe renty są dla Ciebie ciężkie do uwierzenia? jakie renty? "renty" z angielskiego tj czynsze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano Czwartek o 15:41 Autor Udostępnij Opublikowano Czwartek o 15:41 Teraz, memento1984 napisał(a): jakie renty? "renty" z angielskiego tj czynsze? Biorąc pod uwagę, że znajdujemy się na polskim forum, najpierw bym poszukał polskiego znaczenia tego słowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memento1984 Opublikowano Czwartek o 15:44 Udostępnij Opublikowano Czwartek o 15:44 1 minutę temu, RappaR napisał(a): Biorąc pod uwagę, że znajdujemy się na polskim forum, najpierw bym poszukał polskiego znaczenia tego słowa. ale Ty jestes ze Slaska, ciezko powiedziec ktorego "mixu" uzywasz w codziennej komunikacji! czterocyfrowa "renta" - chyba nikt na forum juz nie pamieta jak moglaby wygladac trzycyfrowa "renta", szczegolnie przed denominacja! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano Czwartek o 15:54 Autor Udostępnij Opublikowano Czwartek o 15:54 9 minut temu, memento1984 napisał(a): ale Ty jestes ze Slaska, ciezko powiedziec ktorego "mixu" uzywasz w codziennej komunikacji! czterocyfrowa "renta" - chyba nikt na forum juz nie pamieta jak moglaby wygladac trzycyfrowa "renta", szczegolnie przed denominacja! A ja sądzę, że bardzo wielu rencistów takowe pamięta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano Czwartek o 19:03 Udostępnij Opublikowano Czwartek o 19:03 3 godziny temu, RappaR napisał(a): A ja sądzę, że bardzo wielu rencistów takowe pamięta. Ludzie już zapomnieli, że dopiero w 2008 roku minimalna krajowa przekroczyła 1000zl brutto... https://www.pit.pl/wynagrodzenie-minimalne/archiwum-wynagrodzenie-minimalne-923042 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vice-rezerwa-rezerwy2 Opublikowano Czwartek o 19:59 Udostępnij Opublikowano Czwartek o 19:59 (edytowane) k**** ale Stanowski sie kompromituje w rozmowie z Walusiem, jakby on tam byl i wszystko widzial, a Waluś przeczytal cos z ultra prawicowego czasopisma w Polsce i pojechal do RPA strzelic bo Haniego bo jest czarny Edytowane Czwartek o 20:01 przez Vice-rezerwa-rezerwy2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi