Skocz do zawartości

Random shit

RappaR

Rekomendowane odpowiedzi

37 minut temu, fluber napisał(a):

image.thumb.jpeg.ac5fb763de612974b7d4db957d74e37d.jpeg

A czy Wy załapaliście się do klasy średniej?:)

z ciekawosci, u Gwiazdowskiego padlo stwierdzenie, ze 95% podatnikow lapie sie do pierwszego progu podatkowego, tj 120k PLN brutto/rok.

jest to 7100PLN netto/miesiac na UOP i 7700PLN netto/miesiac na b2b.

prawda to?

39 minut temu, memento1984 napisał(a):

z ciekawosci, u Gwiazdowskiego padlo stwierdzenie, ze 95% podatnikow lapie sie do pierwszego progu podatkowego, tj 120k PLN brutto/rok.

prawda to?

Takie były dane z pit za 2023 w Polsce, ale też jest mi w to trudno uwierzyć 

40 minut temu, memento1984 napisał(a):

prawda to?

Zadałeś pytanie w sposób, który sugeruje, że chyba nie do końca poprawnie rozumiesz jak działa próg podatkowy, to, że 95% podatników łapie się do pierwszego progu podatkowego oznacza, że rocznie zarabiają do 120k czyli obejmuje to cały przedział od 0 do 120k, a nie punktowo 120k.

Edytowane przez P_M

6 minut temu, P_M napisał(a):

Zadałeś pytanie w sposób, który sugeruje, że chyba nie do końca poprawnie rozumiesz jak działa próg podatkowy, to, że 95% podatników łapie się do pierwszego progu podatkowego oznacza, że rocznie zarabiają do 120k czyli obejmuje to cały przedział od 0 do 120k, a nie punktowo 120k.

Dokladnie o to mi chodzi! Nie wiem skad Ci wyszlo, ze chodzi mi o inna interpretacje.

8 minut temu, fluber napisał(a):

Takie były dane z pit za 2023 w Polsce, ale też jest mi w to trudno uwierzyć 

Bekowa dystrybucja c’nie? :))))

w praktyce Polska to kraj szczescliwosci i sprawiedliwej dystrybucji, gdzie minimalna krajowa daje sie ~zalapac do klasy sredniej!!! Brawo!

31 minut temu, memento1984 napisał(a):

Dokladnie o to mi chodzi! Nie wiem skad Ci wyszlo, ze chodzi mi o inna interpretacje.

Bo pytasz o kwotę z tego konkretnego punktu.

31 minut temu, memento1984 napisał(a):

Bekowa dystrybucja c’nie? :))))

w praktyce Polska to kraj szczescliwosci i sprawiedliwej dystrybucji, gdzie minimalna krajowa daje sie ~zalapac do klasy sredniej!!! Brawo!

Tu też nie wiem na jakiej podstawie twierdzisz, że minimalna daje załapać się do klasy średniej. Minimalna to 4666 brutto, ale jak masz rodzinę 2+2 i dwie osoby dorosłe pracują to masz 2333 na osobę, klasa średnia to od 5300 na osobę. Chyba, że znowu liczysz punktowo tylko opcję bycia singlem, wtedy owszem łatwiej te kryteria spełnić.

Godzinę temu, P_M napisał(a):

Bo pytasz o kwotę z tego konkretnego punktu.

Tu też nie wiem na jakiej podstawie twierdzisz, że minimalna daje załapać się do klasy średniej. Minimalna to 4666 brutto, ale jak masz rodzinę 2+2 i dwie osoby dorosłe pracują to masz 2333 na osobę, klasa średnia to od 5300 na osobę. Chyba, że znowu liczysz punktowo tylko opcję bycia singlem, wtedy owszem łatwiej te kryteria spełnić.

Myslalem, ze ja jestem marudny.

Wiadomo, ze liczylem dla najbardziej popularnego dla mlodych polakow stanu cywilnego, czyli singiel!

najprosciej zostac czescia klasy sredniej poprzez brak zobowiazan ;)

9 godzin temu, memento1984 napisał(a):

prawda to?

Czterocyfrowe renty są dla Ciebie ciężkie do uwierzenia?

1 minutę temu, RappaR napisał(a):

Biorąc pod uwagę, że znajdujemy się na polskim forum, najpierw bym poszukał polskiego znaczenia tego słowa.

ale Ty jestes ze Slaska, ciezko powiedziec ktorego "mixu" uzywasz w codziennej komunikacji!

czterocyfrowa "renta" - chyba nikt na forum juz nie pamieta jak moglaby wygladac trzycyfrowa "renta", szczegolnie przed denominacja!

9 minut temu, memento1984 napisał(a):

ale Ty jestes ze Slaska, ciezko powiedziec ktorego "mixu" uzywasz w codziennej komunikacji!

czterocyfrowa "renta" - chyba nikt na forum juz nie pamieta jak moglaby wygladac trzycyfrowa "renta", szczegolnie przed denominacja!

A ja sądzę, że bardzo wielu rencistów takowe pamięta.

k**** ale Stanowski sie kompromituje w rozmowie z Walusiem,

jakby on tam byl i wszystko widzial, a Waluś przeczytal cos z ultra prawicowego czasopisma w Polsce  i pojechal do RPA strzelic bo Haniego bo jest czarny

Edytowane przez Vice-rezerwa-rezerwy2