Skocz do zawartości

Random shit

RappaR

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, fluber napisał(a):

https://x.com/RadioZET_NEWS/status/1874012960718516501

Czy ja przegapiłem jakąś ustawę,czy to znowu fake news?

Dziś o tym słyszałem w radiu 

30 zł za cały odcinek to nie pieniądz w porównaniu z kulczykową

2 godziny temu, jack napisał(a):

Remont się skończył, to podobno dlatego 

Kulczykówkę non-stop remontują a i tak bulisz 2-3 razy 😕

42 minuty temu, jack napisał(a):

Holendrzy jeżdżą wszędzie rowerem a Amerykanie samochodem. 

Tymczasem: https://www.carvertical.com/blog/average-mileage-per-year-in-eu-and-us

z drugiej strony w US jest 860 aut na 1000 mieszkańców a w NL 588 na 1000, więc to pewnie mocno wpływa na średnią kilometrówkę

swoją drogą, w PL mamy najwięcej aut w Europie :P

https://www.voronoiapp.com/automotive/Who-Owns-the-Most-Vehicles-per-Capita-by-Country-701

Edytowane przez julekstep

29 minut temu, RappaR napisał(a):

Ja robię ~25k rocznie i wydawało mi się, że to jest strasznie dużo.

Sporo, zwłaszcza jeśli tylko po mieście. 

4 minuty temu, julekstep napisał(a):

z drugiej strony w US jest 860 aut na 1000 mieszkańców a w NL 588 na 1000, więc to pewnie mocno zaniża średnią

Tylko, że te dane nic nie mówią jeśli nie nałożysz ich z ilością kilometrów które te samochody przejeżdżają. 

10 amerykanów ma 9 aut. 

10 holendrów ma 6 aut. 

Tyle, że każde z aut holendrów przejeżdża 2x więcej kilometrów niż to amerykańskie. 

8 minut temu, julekstep napisał(a):

swoją drogą, w PL mamy najwięcej aut w Europie :P

I niektórzy twierdzą, że to powód do wstydu. 

https://smoglab.pl/samochody-w-polsce-lider-eu/

Tymczasem jeździmy mniej niż podziwiani rowerowi Holendrzy. 

13 minut temu, jack napisał(a):

Sporo, zwłaszcza jeśli tylko po mieście. 

Po mieście prawie nic. 

Dojeżdżam do pracy 50 albo 100 km w jedną stronę, stąd takie dystanse.

A i tak to poniżej średniej holenderskiej. 

14 minut temu, julekstep napisał(a):

Bo w Polsce się nie wyrejestrowuje starych aut

Godzinę temu, julekstep napisał(a):

a ja napisałem właśnie że się jeździ 🙃

Ogólnie to jest zajebiste że jak kupujesz nowe auto to musisz spełnić wszystkie nowe normy ale jak twój sąsiad ściąga 20 letniego diesla a niemiec to jest już spoko i można rejestrować 

2 godziny temu, RappaR napisał(a):

Bo w Polsce się nie wyrejestrowuje starych aut

Jak nie?

Przecież jak nie wyrejestrujesz auta z kwiatem że zlomowania, to musisz płacić obowiązkowe OC co roku. 

Nie wiem, skąd taki dziwny wniosek, że się nie wyrejstrowuje.

W dniu 3.01.2025 o 06:12, jack napisał(a):

Holendrzy jeżdżą wszędzie rowerem a Amerykanie samochodem. 

Tymczasem: https://www.carvertical.com/blog/average-mileage-per-year-in-eu-and-us

Amerykanie widac ze nigdzie nie jezdza, nie chodza, nie uzywaja roweru ani zbiorkomu i “som grubi”! Cala tajemnica

W dniu 3.01.2025 o 13:11, RappaR napisał(a):

Napisałem właśnie, że się nie jeździ. 

Akurat ten, jak i dwa pozostałe tego Pana jeżdżą regularnie.

Facet mieszka w markach i ma 3 jeżdżące,,wyglądające jak złomy na,kółkach wardburgi i co ciekawe od przynajmniej 10 lat się zastanawiam kto mu robi przeglądy 

W dniu 3.01.2025 o 12:53, jack napisał(a):

I niektórzy twierdzą, że to powód do wstydu. 

https://smoglab.pl/samochody-w-polsce-lider-eu/

Tymczasem jeździmy mniej niż podziwiani rowerowi Holendrzy. 

Powód do wstydu to nie jest to czym i ile jeździmy , tylko to  jak jeździmy . Tysiące bezsensownych śmiertelnych wypadków. Jedyna reakcja decydentów to ciągłe pi****lenie o zaostrzaniu przepisów i podwyższaniu kar. Tymczasem mając najgorszych kierowców w EU, mamy jednocześnie jedną z największych dopuszczalnych prędkości na autostradzie, gdzie ogólnie kierujący nie potrafią się zachować . 

58 minut temu, mayor napisał(a):

Powód do wstydu to nie jest to czym i ile jeździmy , tylko to  jak jeździmy . Tysiące bezsensownych śmiertelnych wypadków. Jedyna reakcja decydentów to ciągłe pi****lenie o zaostrzaniu przepisów i podwyższaniu kar. Tymczasem mając najgorszych kierowców w EU, mamy jednocześnie jedną z największych dopuszczalnych prędkości na autostradzie, gdzie ogólnie kierujący nie potrafią się zachować . 

Problem z autostradami jest inny. Na prawym pasie samochody jadą z prędkością ograniczoną przez ciężarówki - 90 km/h. Już prędkość 140 km/h powoduje, że niedoświadczony kierowca, który utknął za ciężarówką musi się szybko rozpędzić z 90 do 140. Dlatego autostradach w innych krajach maksymalna prędkość jest niższa, by ta różnica była jak najmniejsza a przez co zmiana pasa najbezpieczniejsza. Tymczasem u nas na lewym pasie mało kto jedzie z prędkością 140 a raczej średnio 150. Większość samochodów jeździ lewym pasem z prędkością dużo wyższą niż 140 km/h a zatem zmiana pasa z prawego na lewy musi powodować niebezpieczne sytuacje. By ich uniknąć część kierowców unika opuszczana lewego pasa. 

Pierwsze i najłatwiejsze do realizacji jest zastosowanie odcinkowych pomiarów prędkości. A jak to nie będzie wystarczające, dodatkowe obniżenie max prędkości. 

Dla wyjaśnienia mam samochód z silnikiem sporo ponad 200 kM więc sobie radzę co nie powoduje, że nie dostrzegam problemu. 

W Polsce w latach 19-23 liczba wypadków śmiertelnych spadła o 35 procent. W 2023 mieliśmy wskaźnik 52/milion, który jest zbliżony do średniej unijnej 46/milion i daleko od najgorszych wyników w UE czyli Rumunii i Bułgarii że wskaźnikami powyżej 80.

Na autostradach zginęło w 2023 56 osób, a na wszystkich autostradach w Polsce zdarza się średnio jeden wypadek dziennie 

Największym problemem są drogi krajowe. Stanowią zaledwie 5 procent wszystkich dróg w Polsce a odpowiadają za 34 procent zabitych.

Generalnie drogi jednojezdniowe dwukierunkowe są najgorsze, dlatego im gorsza infrastruktura tym więcej wypadków śmiertelnych 

Godzinę temu, jack napisał(a):

Tymczasem u nas na lewym pasie mało kto jedzie z prędkością 140 a raczej średnio 150. Większość samochodów jeździ lewym pasem z prędkością dużo wyższą niż 140 km/h

wg mnie nieprawda, akurat w tamtym roku zrobiłem sporo jak na siebie ~20K km i, jeżdżąc z przelotową właśnie 140-150 mam wrażenie, że mijam jakieś 90%?95%? samochodów

naprawdę rzadko kto jeździ szybciej niż te 150

Godzinę temu, jack napisał(a):

.....a zatem zmiana pasa z prawego na lewy musi powodować niebezpieczne sytuacje

w sensie że ktoś nie spogląda w lusterko czy jak? :)