Skocz do zawartości

Random shit

RappaR

Rekomendowane odpowiedzi

Żona zmieniła garczki, po latach teflonów, granitów, jakiś innych nonstickow, kupiła stalowe. Tzn metal - przewodnik - metal.

Przyznam że się obawiałem, szczególnie smażenia ale po tygodniu użytkowania stwierdzam że zestaw jest zajebisty i polecam każdemu zestaw metalowych garnków xD

Ty masz farta. Najstarsza chińska w mieście taka która pamięta czasy mrożonej i 150 dań z karty co jest bardzo nieefektywne. Świetna przeciwwaga tych powtarzalnych w całej Polsce chińczyków był Little Hanoi ale lokalizacja daleko poza starówka nie dała szans i zamknęli 

Tam nic się nie zmieniło i unikam ale z drugiej strony maja te Dania swój urok i mogą smakować. 

Po prostu szukam większego poziomu świeżości i czegoś nowego. 

Z tych gotowców nawet niezłe a knajpa mimo nieinwestowania od lat w wystrój ma swój urok 

Wyższa renomę ma chiński Chińczyk na Lubickiej ale tam tez okres świetności to późne 90te

To ze obie knajpy nadal są jest nawet ciekawe. To klient decyduje wiec się podobają 

21 minut temu, LAF napisał(a):

No nie wiem. Sporo osób chwali sobie te knajpę , że są duże porcje i nie drogo. I tak było 

U mnie w Pl jest knajpa blisko rynku, dobra lokalizacja, piękny lokal, ceny wysokie, dania pięknie podane, właścicielka opowiada o świeżych produktach z rynku, a od osoby, która tam pracowała wiem, że kucharza mają z urzędu pracy, kelnerzy to praktykanci, a produkty kupowane są w Biedrze  i dania często odgrzewane. Ale restauracja ma opinię dobrej, elitarnej. Po prostu niektórzy jak dużo nie zapłacą, to nie smakuje. Wysoka cena nadaje im elitarność i oddziela od plebsu.

Edytowane przez Pablo81

Panowie ale ja z gustami nie dyskutuje. Opisuje historię knajpy i tyle. 
Przecież jeżeli ktoś lubi duże porcje chińczyka to znajdzie coś tam dla siebie. Byłem swego czasu sporo razy i zawsze coś wybrałem tylko że inni poszli do przodu a tamta knajpa się zatrzymała w miejscu i to liczone w dekadach. Nie oceniam czy dobrze czy źle. Na dziś wolę zjeść za tyle samo mniej a lepiej ale kto co woli. 

IMG-7068.jpg

zdjęcie Dania z pierwszej strony ich menu mówi więcej niż tysiąc słów. Duża soczysta smaczna porcja. 

@Pablo81 oczywiście że „zaplecze” kuchni jest brutalne i „restauratorzy” potrafią kazać do wyciskanych soków dodawać nadpsute już owoce czy warzywa. Kadry dostają minimum pod stołem be umowy w większości przypadków więc o jakąkolwiek lojalność czy wdzięczność pracownika nie może i to słusznie być mowy. Wszystko działa w dwie strony. Jednakże znając swoje rodzinne miasto potrafię ocenić pewne aspekty jak np relacje obsługi z właścicielem ( tym pracującym w knajpie a nie tym co mercedesem podjeżdża po utarg) i mam właśnie przez to prawo wyboru. Żyjemy w uśmiechniętym kraju dziś więc wybieram miejsca gdzie ekipa jest uśmiechnięta i myślę że da się wyczuć w wielu miejscach atmosferę w pracy. I tam lubię chodzić. Tu nic nie ma do rzeczy „elitarność cenowa knajpy” bo jak pisałem Torun ogólnie jest tani w gastronomii. 
A o biznesach szemranych w Polsce niestety powinno być głośniej. Pod Bierdonka widziałem siego czasu samochód firmowy Restauracja Kleopatra Włocławek gdzie zawalona była po brzegi stojąc w pełnym słońcu gotowymi i z promocji 5,99 gotowcami które były limitowane w sprzedaży więc kierowca chodził na raty kupując 3 paki. Mógł? Mógł. Tylko to danie zobaczyłem w menu za 49,99 na ich stronie ( identyczny zestaw jak w pudełku) a po takich wojażach ( wykupywał zapewne więcej biedronek) w niechłodzonym samochodzie bez klapy bagażnika aby weszło więcej trzeba zrobić 60km. I tam też widziałem opinie że dobre bo porcje duże. Mamy przykłady i dobre i patologiczne. Trzeba umieć wybierać i każdy robi to według swojego widzimisię. Z tym nie dyskutuje. 

Co jest fenomenem to to że w dobie internetu i szybkości przesyłu info dalej istnieją te patologiczne knajpy hotele czy inne usługi gdzie klient jest golony do zera a przecież inaczej niż kiedyś można sporo zweryfikować w Internecie nie wychodząc z domu. To mnie zastanawia.  Szczególnie w branży hotelarskiej. 

W Toruniu jest o tyle prościej że są miejsca gdzie zainstalowali się pasjonaci restauracyjni i oni dosyć fajnie pokrywają moje potrzeby bo z powodu konkurencji nie mogą sobie pozwolić na ceny premium ale taką dają jakość dań. 

Kilka urokliwych miejsc po prostu.