Skocz do zawartości

Random shit

RappaR

Rekomendowane odpowiedzi

45 minut temu, fluber napisał(a):

No to jest współczesne niewolnictwo, a patrząc na metraże to często po prostu zwykły chów klatkowy. Nie ma żadnego społecznego pożytku z czegoś takiego, państwo kreuje warunki wspierające zwykle pasożytnictwo na słabszych i biedniejszych. Zastanawiam się czy i kiedy historia zatoczył koło i skończy się to wielkim buntem dojezdzanych młodych.

raczej nie skończy, bo myślę, że PM ma tu rację z tym wirtualnym światem oraz pełną michą i społeczeństwo zmierza w kierunku wizji z "nowego wspaniałego świata".

4 minuty temu, Pablo81 napisał(a):

Ale w artykule jest napisane, że oprocentowanie opiera się na danych GUS, które przeważnie są niższe niż realny wzrost cen. I w pierwszym roku otrzymujemy oprocentowanie stałe niezależne od inflacji, więc strata w tym okresie jest pewna.

No i? spojrzałeś w dane z tabelki ze swojego linka gdzie w przeważającej większości zmiany cenowe od maja 2022 są dużo niższe niż inflacja?
Dodatkowo zrób sobie eksperyment, bo wartości nominalne to jedno, ale zobacz sobie ile chlebów/paliwa/dowolnego artykułu kupisz za m2 swojej nieruchomości teraz, a ile mogłeś kupić w momencie zakupu nieruchomości.

Edytowane przez P_M

Godzinę temu, fluber napisał(a):

Kiedyś człowieka szanowało się za to że pracuje i daje coś społeczeństwu a teraz mamy dążenie do bycia rentierem mieszkaniowym. Kolejna płaszczyzna na której upadają wartości 

Ale, gdyby ludzie nie kupowali mieszkań jako inwestycji, to by nie powstawały i ci na które ich nie stać nie mieliby gdzie mieszkać :(

3 minuty temu, lorak napisał(a):

raczej nie skończy, bo myślę, że PM ma tu rację z tym wirtualnym światem oraz pełną michą i społeczeństwo zmierza w kierunku wizji z "nowego wspaniałego świata".

Chciałbym. Idziemy prostą drogą ku 1984.

Myślomowa, inwiligacja, zmniejszenie poziomu życia, podział na kasty.

Słynny wykład na temat samochodów żywcem z Orwella

1 minutę temu, P_M napisał(a):

No i? spojrzałeś w dane z tabelki ze swojego linka gdzie w przeważającej większości zmiany cenowe od maja 2022 są dużo niższe niż inflacja?
Dodatkowo zrób sobie eksperyment, bo wartości nominalne to jedno, ale zobacz sobie ile chlebów/paliwa/dowolnego artykułu kupisz z m2 swojej nieruchomości teraz, a ile mogłeś kupić w momencie zakupu nieruchomości.

No to to o czym było napisane w artykule. Obligacje indeksowane są zależne od danych GUS o inflacji, które są często niższe od realnego wzrostu cen. 

I jednak nie zapominajmy o dochodzie pasywnym, ktory generują.

1 minutę temu, fluber napisał(a):

Nie przypominam sobie żeby 70 procent ludzi przed wynalezieniem patorentierki była bezdomna 

Ale o co masz pretensje? Skoro ludzie wynajmują, a nie kupują to znaczy, że taki jest rynek :)

I zajebiste wnioski. Bo w końcu mogą mieszkać na 20m2 :)

7 minut temu, RappaR napisał(a):

Chciałbym. Idziemy prostą drogą ku 1984.

Myślomowa, inwiligacja, zmniejszenie poziomu życia, podział na kasty.

trochę też, ale jednak dominującym kierunkiem jest jednak konsumpcjonizm i bycie "szczęśliwym/zrealizowanym" - a ktoś taki nie ma potrzeby, aby się buntować. natomiast u Orwella jednak było miejsce na ten sprzeciw.

Teraz, lorak napisał(a):

trochę też, ale jednak dominującym kierunkiem jest jednak konsumpcjonizm i bycie "szczęśliwym/zrealizowanym" - a ktoś taki nie ma potrzeby, aby się buntować. natomiast u Orwella jednak było miejsce na ten sprzeciw.

A właśnie tutaj jest. Jakikolwiek sprzeciw słusznej racji - rasizm/lgbt/feminizm/ekologizm.

Blokada kont bankowych, czytanie myśli z twarzy, wilcze bilety.

Wszystko już jest :)

3 minuty temu, Pablo81 napisał(a):

Ale uważasz, że nie mają prawa wynajmować większych powierzchni, skoro ich na to stać? Mają mieszkać na 30m2, bo kiedyś nie było bezdomnych?

Nie. Uważam że warunki które zostały stworzone powodują olbrzymie nierówności społeczne i podziały klasowe które są niekorzystne dla ogółu społeczeństwa. Nikt ( poza rentierami) nie ma żadnego interesu w tym że rentierzy doją niższe klasy społeczne, nie pracując. 

3 minuty temu, fluber napisał(a):

Nie. Uważam że warunki które zostały stworzone powodują olbrzymie nierówności społeczne i podziały klasowe które są niekorzystne dla ogółu społeczeństwa. Nikt ( poza rentierami) nie ma żadnego interesu w tym że rentierzy doją niższe klasy społeczne, nie pracując. 

Rentierzy są wyższa klasa spoleczna? Na swój sposób ich cenisz :)

11 minut temu, Pablo81 napisał(a):

No to to o czym było napisane w artykule. Obligacje indeksowane są zależne od danych GUS o inflacji, które są często niższe od realnego wzrostu cen. 

I jednak nie zapominajmy o dochodzie pasywnym, ktory generują.

Chwila moment, chcesz mi powiedzieć, że masz problem z tym, że https://www.obligacjeskarbowe.pl/oferta-obligacji/obligacje-6-letnie-ros/ros0929/  te obligacje płacą 1,5% + inflacja, i 7.2% (5.8% po podatku Belki w pierwszym roku), co jest wynikiem lepszym niż większości nieruchomości z podanych miast z twojego linka, bo GUS zaniża inflację, której to przywołane przez Ciebie nieruchomości w większości wypadków nie przebiły, co dokumentuje podany przez Ciebie link?

Jestem w ukrytej kamerze czy jak?

Teraz, P_M napisał(a):

Chwila moment, chcesz mi powiedzieć, że masz problem z tym, że https://www.obligacjeskarbowe.pl/oferta-obligacji/obligacje-6-letnie-ros/ros0929/  te obligacje płacą 1,5% + inflacja, i 7.2% (5.8% po podatku Belki w pierwszym roku), co jest wynikiem lepszym niż większości nieruchomości z podanych miast z twojego linka, bo GUS zaniża inflację, której to przywołane przez Ciebie nieruchomości w większości wypadków nie przebiły, co dokumentuje podany przez Ciebie link?

Nie doczytał :)

Tak wygląda każda dyskusja z nich, po prostu inaczej patrzyłeś z boku, jak był "po Twojej" stronie

Teraz, RappaR napisał(a):

Nie doczytał :)

Tak wygląda każda dyskusja z nich, po prostu inaczej patrzyłeś z boku, jak był "po Twojej" stronie

Pablo nigdy nie był po mojej stronie, przecież jestem Waszym kolegą, którego wołacie, ten który był "na urlopie z rodziną" i głosowałem w ATfie tak, żeby mu zaszkodzić.

12 minut temu, RappaR napisał(a):

A właśnie tutaj jest. Jakikolwiek sprzeciw słusznej racji - rasizm/lgbt/feminizm/ekologizm.

Blokada kont bankowych, czytanie myśli z twarzy, wilcze bilety.

tak, bo jeszcze jesteśmy w fazie przejściowej. ale docelowo wydaje się, że łatwiej o kontrolę nad ludźmi, którzy sami z siebie są szczęśliwi, niż takimi, którzy tylko myślą jak to się zbuntować.

7 minut temu, P_M napisał(a):

Zachowaj poziom dyskusji z tą ukrytą kamerą. Serio nie potrafię z Tobą pisać. 

Odniosłem się do Twojego argumentu:

34 minuty temu, P_M napisał(a):

Dodatkowo zrób sobie eksperyment, bo wartości nominalne to jedno, ale zobacz sobie ile chlebów/paliwa/dowolnego artykułu kupisz za m2 swojej nieruchomości teraz, a ile mogłeś kupić w momencie zakupu nieruchomości.

ktorego można użyć również w kontekście obligacji indeksowanych.

Oraz nie odniosłeś się do stałego oprocentowania w pierwszym roku. Niezależnego od inflacji.

Ponadto w przypadku nieruchomosci jest jeszcze dochód pasywny.

Dziękuję , za dyskusję, za arogancję rowniez. Eot.

Edytowane przez Pablo81

5 minut temu, P_M napisał(a):

10-latki przyniosą coś koło 70-75 procent jak patrzę na tabele odsetkowe od 2013 roku. Ci co kupili w grudniu w ostatnich latach to mieli bodaj 19,2 procent rdr w 2022.