Skocz do zawartości

Random shit

RappaR

Rekomendowane odpowiedzi

@memento1984 pozwoliłem sobie na szerszą analizę aktualnych statystyk dotyczących ubóstwa i średniego poziomu życia w USA i prawdę powiedziawszy ten obraz jest znacznie gorszy niż się spodziewałem. Nie szokuje mnie to, że biedni w USA mają przepierdolone, ale myślałem, że ten mityczny przeciętny Amerykanin żyje na sensownym poziomie, ale z danych wynika, że ten sensowny poziom osiąga znacznie mniej ludzi niż mogłoby się wydawać i to nie tylko biedny ma przewalony w USA, ale przeciętny również. Właściwie tylko szeroko pojęta topka bogaci się jak nigdy wcześniej i spodziewam się potężnego skrętu w kierunku demokracji socjalistycznej i masy różnych dziwnych Mamdanich i Sandersów na wysokich stanowiskach. 

Zacznijmy od ubóstwa:

W USA ten poziom definiowany jest jako 15500 dolarów dla jednoosobowego gospodarstwa domowego oraz 32000 dolarów dla 4-osobowej rodziny. Przychód poniżej tego progu jest definiowany jako ubóstwo. 

Kompletnych danych za 2025 roku jeszcze nie ma, ale w niektórych dużych miastach te wyniki są już znane i dla przykładu w Houston 21% mieszkańców jest poniżej progu, w Filadelfii 20%, w tym jakże bogatym Nowym Jorku 18%!!! A my tu mówimy o 660 dolarach na głowę na miesiąc dla 4-osobowej rodziny!!!

Liczba osób mieszkających w przyczepach kempingowych osiągnęła 465 tysięcy ludzi w 2025 roku i jest 2 razy wyższa niż 4 lata temu!!!

41,5 miliona mieszkańców USA było zmuszonych korzystać z bonów żywnościowych w ubiegłym roku. 

No ale padł tu argument, że duże miasto, mecze, rozrywki a nie jakieś gówno Zabrze. No tak. Popatrzmy na wskaźnik MQL dla USA.

MQL obejmuje następujące luksusy - stać Cię na jedzenie, dach nad głową i podatek za ten dach, ubranie i ubezpieczenie medyczne, 6 wyjść do kina w miesiącu, paliwo do auta na 15k mil rocznie, telewizor, netflix, 2 wyjścia rocznie na baseball, jedną parę butów do biegania i zorganizowanie jednej dużej uroczystości domowej ( w domyśle Święto Dziękczynienia) rocznie. 

W 2025 roku w USA jest sobie na to w stanie pozwolić... 40% Amerykanów. Nawet nie połowa.

https://www.lisep.org/content/majority-of-americans-cant-achieve-a-minimal-quality-of-life-according-to-new-ludwig-institute-research

Co więcej, od 2001 wskazane do obliczenia MQL koszty wzrosły o 38% względem CPI, czyli na te luksusy jest w stanie sobie pozwolić znacznie mniej Amerykanów niż 25 lat temu.

Wyniki pokazują kompletne oderwanie wskaźników makroekonomicznych od realnego poziomu życia przeciętnego obywatela USA. 

10 minut temu, fluber napisał(a):

@memento1984 pozwoliłem sobie na szerszą analizę aktualnych statystyk dotyczących ubóstwa i średniego poziomu życia w USA i prawdę powiedziawszy ten obraz jest znacznie gorszy niż się spodziewałem. Nie szokuje mnie to, że biedni w USA mają przepierdolone, ale myślałem, że ten mityczny przeciętny Amerykanin żyje na sensownym poziomie, ale z danych wynika, że ten sensowny poziom osiąga znacznie mniej ludzi niż mogłoby się wydawać i to nie tylko biedny ma przewalony w USA, ale przeciętny również. Właściwie tylko szeroko pojęta topka bogaci się jak nigdy wcześniej i spodziewam się potężnego skrętu w kierunku demokracji socjalistycznej i masy różnych dziwnych Mamdanich i Sandersów na wysokich stanowiskach. 

Zacznijmy od ubóstwa:

W USA ten poziom definiowany jest jako 15500 dolarów dla jednoosobowego gospodarstwa domowego oraz 32000 dolarów dla 4-osobowej rodziny. Przychód poniżej tego progu jest definiowany jako ubóstwo. 

Kompletnych danych za 2025 roku jeszcze nie ma, ale w niektórych dużych miastach te wyniki są już znane i dla przykładu w Houston 21% mieszkańców jest poniżej progu, w Filadelfii 20%, w tym jakże bogatym Nowym Jorku 18%!!! A my tu mówimy o 660 dolarach na głowę na miesiąc dla 4-osobowej rodziny!!!

Liczba osób mieszkających w przyczepach kempingowych osiągnęła 465 tysięcy ludzi w 2025 roku i jest 2 razy wyższa niż 4 lata temu!!!

41,5 miliona mieszkańców USA było zmuszonych korzystać z bonów żywnościowych w ubiegłym roku. 

No ale padł tu argument, że duże miasto, mecze, rozrywki a nie jakieś gówno Zabrze. No tak. Popatrzmy na wskaźnik MQL dla USA.

MQL obejmuje następujące luksusy - stać Cię na jedzenie, dach nad głową i podatek za ten dach, ubranie i ubezpieczenie medyczne, 6 wyjść do kina w miesiącu, paliwo do auta na 15k mil rocznie, telewizor, netflix, 2 wyjścia rocznie na baseball, jedną parę butów do biegania i zorganizowanie jednej dużej uroczystości domowej ( w domyśle Święto Dziękczynienia) rocznie. 

W 2025 roku w USA jest sobie na to w stanie pozwolić... 40% Amerykanów. Nawet nie połowa.

https://www.lisep.org/content/majority-of-americans-cant-achieve-a-minimal-quality-of-life-according-to-new-ludwig-institute-research

Co więcej, od 2001 wskazane do obliczenia MQL koszty wzrosły o 38% względem CPI, czyli na te luksusy jest w stanie sobie pozwolić znacznie mniej Amerykanów niż 25 lat temu.

Wyniki pokazują kompletne oderwanie wskaźników makroekonomicznych od realnego poziomu życia przeciętnego obywatela USA. 

Bez kwestionowania koszyka, dla singla w PL byloby to 5000-9000pln netto/miesiac.

Tyle (7500pln netto) zarabia ~10%, dodajmy uprzywilejowanych na b2b moze z 20%.
80% czuloby sie wykluczonych.

szukaj dalej!

8 minut temu, memento1984 napisał(a):

Bez kwestionowania koszyka, dla singla w PL byloby to 5000-9000pln netto/miesiac.

80% czuloby sie wykluczonych.

szukaj dalej!

Wg Gemini 4500 netto na singla i 8500 na rodzinę 2+2, a te wyniki w Polsce osiąga 45% ludzi.

3 minuty temu, memento1984 napisał(a):

Ten sam koszyk dla rodziny 2+1/2+2 z grubsza male miasto 11tys netto, srednie 13k netto i duze miasto 16k netto.

Wrzuciłem full oryginalną metodologię z Instytutu, który to opracował do Gemini Pro.

45% Polaków vs 40% Amerykanów

I ja wiem, że podatek od nieruchomości, koszty medyczne i wyjście na sport są nieporównywalnie droższe niż w Polsce, ale no to też jest element równania. 

TOP 40% USA bije top 40% PL na głowę, ale dolne 60% USA już żyje nieco gorzej niż dolne 60% PL.

6 minut temu, memento1984 napisał(a):

Ten sam koszyk dla rodziny 2+1 duze miasto 16k netto.

Tymczasem koszyk

31 minut temu, fluber napisał(a):

stać Cię na jedzenie, dach nad głową i podatek za ten dach, ubranie i ubezpieczenie medyczne, 6 wyjść do kina w miesiącu, paliwo do auta na 15k mil rocznie, telewizor, netflix, 2 wyjścia rocznie na baseball, jedną parę butów do biegania i zorganizowanie jednej dużej uroczystości domowej ( w domyśle Święto Dziękczynienia) rocznie. 

Twoje wyobrażenie o cenach w Polsce to jakieś srogie sci-fi

2 minuty temu, fluber napisał(a):

Wrzuciłem full oryginalną metodologię z Instytutu, który to opracował do Gemini Pro.

45% Polaków vs 40% Amerykanów

I ja wiem, że podatek od nieruchomości, koszty medyczne i wyjście na sport są nieporównywalnie droższe niż w Polsce, ale no to też jest element równania. 

TOP 40% USA bije top 40% PL na głowę, ale dolne 60% USA już żyje nieco gorzej niż dolne 60% PL.

Tutaj “fair play” zbez wchodzenia w szczegoly ze w Cleveland ogladam prime Mitchela a w Zabrzu Podolskiego ;)

5 minut temu, fluber napisał(a):

ja wiem, że podatek od nieruchomości, koszty medyczne

Myslisz ze cos sie zmieni biorac pod uwage bankrutujaca sluzbe zdrowia? Czy poprostu dalsze dryfowanie w kierunku ~100% zadluzenia PKB?

17 minut temu, memento1984 napisał(a):

Z innych rzeczy ktore mi wyplulo:

2.5-3.0 mln polakow zyje ponizej minimum egzystencji.

17-18mln ponizej minimum socjalnego.

w pl “amerykanski” minimalny komfort 25-40%
ale wy nie doszacowujecie biedy wokol was

W PL masz 1,4 miliona osób korzystających z darmowego dożywiania vs 41,5 miliona Amerykanów pobierających bony żywnościowe. Przecież to jest zupełnie inna skala.

14 minut temu, memento1984 napisał(a):

Myslisz ze cos sie zmieni biorac pod uwage bankrutujaca sluzbe zdrowia? Czy poprostu dalsze dryfowanie w kierunku ~100% zadluzenia PKB?

Może za 5 lat przeciętny Amerykanin dogoni przeciętnego Polaka - wcale tego nie wykluczam.

34 minuty temu, memento1984 napisał(a):

XD

Na mojej uczelni otrzymałem raport z funduszu świadczeń socjalnych przyznanych pracownikom. Struktura zatrudnienia wygląda tak, że około 40% pracowników to naukowcy, 60% pracowników to pozostali (administracja, sprzątaczki, portierzy itd.).

Najniższy próg dofinansowania do wypoczynku to jest powyżej 7000 brutto na osobę w rodzinie.

W ubiegłym roku (czyli uwzględniając zarobki za cały 2024 rok) na ten najniższy próg załapało się 56% z wszystkich zatrudnionych.

Na próg poniżej 3000 brutto na głowę na osobę załapało się 7% z wszystkich zatrudnionych (czyli w przypadku rodziny 2+2 to jest poniżej 12000 miesięcznie).

Sorry, Wy nawet nie widzicie w USA, że wam wschodnia Europa zaczyna odjeżdżać.

20 minut temu, memento1984 napisał(a):

dalsze dryfowanie w kierunku ~100% zadluzenia PKB?

Btw. przypomnisz jaki wskaźnik zadłużenia ma USA?;)

Edytowane przez fluber

Godzinę temu, fluber napisał(a):

Banki Żywności (polskie i unijne), Caritasy, PCK-i, towarzystwo Brata Alberta, jadłodajnie z innych organizacji oraz MOPS.

Czyli upokarzajace. Odwroce pytanie, bo uwielbiacie sie chowac za sluzba zdrowia, uniwersalna,darmowa dla kazdego.

dlaczego w Polsce ubodzy musza glodowac i szukac pomocy w postaci pojedynczej miski cieplej zupy (w niepanstwowej organizacji) zamiast jak amerykanie dostac ~$750/miesiac netto na rodzine w postaci karty debetowej???????? Jak szukac pracy jak musisz zapierdalac po miske z cala rodzina x3 dziennie? I to w ameryce nie mozna sie wydostac z biedy ffs

czyli nie umrzesz pod sor-em ale z glodu.

Edytowane przez memento1984

1 minutę temu, memento1984 napisał(a):

Czyli upokarzajace. Odwroce pytanie, bo uwielbiacie sie chowac za sluzba zdrowia, uniwersalna,darmowa dla kazdego.

dlaczego w Polsce ubodzy musza glodowac i szukac pomocy w postaci pojedynczej miski cieplej zupy zamiast jak amerykanie dostac ~$750/miesiac netto na rodzine w postaci karty debetowej????????

czyli nie umrzesz pod sor-em ale z glodu.

Bezpieczeństwo żywnościowe

Polska wyróżnia się wysokim poziomem bezpieczeństwa żywnościowego na tle krajów europejskich, a problem braku dostępu do wystarczającej ilości żywności o odpowiedniej jakości występuje u nas znacznie rzadziej niż w państwach rozwijających się. Według FAO 3,4% populacji Polski doświadcza umiarkowanego lub poważnego braku bezpieczeństwa żywnościowego. To znacznie mniej niż w 2015 r. (wówczas problem ten dotyczył ok. 9% mieszkańców) i w czasie pandemii COVID-19 (kiedy odsetek osób zmagających się z ograniczonym dostępem do żywności wynosił ponad 7%).

Poważny brak bezpieczeństwa żywnościowego w Polsce występuje stosunkowo rzadko i dotyczy głównie osób żyjących w skrajnym ubóstwie – takich, które z powodu biedy pomijają posiłki lub jedzą bardzo mało, odczuwając głód przez cały dzień lub dłużej. FAO szacuje, że mniej niż 2% Polaków doświadcza takich sytuacji, a najmniejszy odsetek takich osób (poniżej 0,5%) był przed pandemią COVID-19 oraz w 2023 r.

Umiarkowany lub duży brak bezpieczeństwa żywnościowego dotyka częściej kobiet niż mężczyzn. W 2023 r. zmagało się z nim 4,2% kobiet i 2,7% mężczyzn. Natomiast odsetek osób doświadczających poważnego braku bezpieczeństwa żywnościowego w ostatnich latach był zbliżony dla obydwu płci i wynosił mniej niż 0,5%.

4 minuty temu, RappaR napisał(a):

Bezpieczeństwo żywnościowe

Polska wyróżnia się wysokim poziomem bezpieczeństwa żywnościowego na tle krajów europejskich, a problem braku dostępu do wystarczającej ilości żywności o odpowiedniej jakości występuje u nas znacznie rzadziej niż w państwach rozwijających się. Według FAO 3,4% populacji Polski doświadcza umiarkowanego lub poważnego braku bezpieczeństwa żywnościowego. To znacznie mniej niż w 2015 r. (wówczas problem ten dotyczył ok. 9% mieszkańców) i w czasie pandemii COVID-19 (kiedy odsetek osób zmagających się z ograniczonym dostępem do żywności wynosił ponad 7%).

Poważny brak bezpieczeństwa żywnościowego w Polsce występuje stosunkowo rzadko i dotyczy głównie osób żyjących w skrajnym ubóstwie – takich, które z powodu biedy pomijają posiłki lub jedzą bardzo mało, odczuwając głód przez cały dzień lub dłużej. FAO szacuje, że mniej niż 2% Polaków doświadcza takich sytuacji, a najmniejszy odsetek takich osób (poniżej 0,5%) był przed pandemią COVID-19 oraz w 2023 r.

Umiarkowany lub duży brak bezpieczeństwa żywnościowego dotyka częściej kobiet niż mężczyzn. W 2023 r. zmagało się z nim 4,2% kobiet i 2,7% mężczyzn. Natomiast odsetek osób doświadczających poważnego braku bezpieczeństwa żywnościowego w ostatnich latach był zbliżony dla obydwu płci i wynosił mniej niż 0,5%.

Stany 9-11%
EU 6-9%
PL 3-8%

Gdzie jest uniwersalny program dla calej unii/PL? 

55 minut temu, memento1984 napisał(a):

. Odwroce pytanie, bo uwielbiacie sie chowac za sluzba zdrowia, uniwersalna,darmowa dla kazdego.dlaczego w Polsce ubodzy musza glodowac i szukac pomocy w postaci pojedynczej miski cieplej zupy (w niepanstwowej organizacji) zamiast jak amerykanie dostac ~$750/miesiac netto na rodzine w postaci karty debetowej????????

Żeby somalijscy imigranci nie dymali nas na grube miliony zapewne 

Piekło Kobiet ;) 

Godzinę temu, RappaR napisał(a):

Ogólnie nie jest ani tak dobrze abyśmy przeganiali USA ani tak źle abyśmy jakoś pokiereszowani i z kompleksami patrzyli na USA. Dodatkowo jeżeli gdzieś występuje element kombinowania i zaciemniania statystyk celowo w złą stronę to widzę tu Polaków. 

Nie zmienia to faktu że w USA klasa średnia jest mimo ze politycznie dojona dużo mocniejsza. Dalej pamiętam 160 km jazdy na Florydzie wzdłuż osiedli domów na które na pewno mnie nie stać a to było non stop prze 90 minut kwartały …. 

W Internecie coraz trudniej weryfikować cokolwiek więc bym nie kozaczył i nie udawał najmądrzejszego. 

35 minut temu, ignazz napisał(a):

Piekło Kobiet ;) 

Ogólnie nie jest ani tak dobrze abyśmy przeganiali USA ani tak źle abyśmy jakoś pokiereszowani i z kompleksami patrzyli na USA. Dodatkowo jeżeli gdzieś występuje element kombinowania i zaciemniania statystyk celowo w złą stronę to widzę tu Polaków. 

Nie zmienia to faktu że w USA klasa średnia jest mimo ze politycznie dojona dużo mocniejsza. Dalej pamiętam 160 km jazdy na Florydzie wzdłuż osiedli domów na które na pewno mnie nie stać a to było non stop prze 90 minut kwartały …. 

W Internecie coraz trudniej weryfikować cokolwiek więc bym nie kozaczył i nie udawał najmądrzejszego. 

Ale z calego tego krzyku przynajmniej juz mozna wydobyc z flubera ze top40% jest ponad glowe nad PL top40%. Tylko zeby rapciu nie przybiegl ze ma wiecej jak okolice 5% bedac 0.2%. Pewnie nie przybiegnie bo jest szczesliwy gdzies tam robiac 200’ktoras godzine na dyzurku ;) 

nie chce mi sie drazyc ale mimo tej propagandy ze w US nie ma zadnej social safety net, dolny 10% ma i food stamps ($500-$1000)

section8 housing (tylko 30% rent comes from recipient, 70% pokrywa gov),

obamacare -> rodzina 2+2 do $48k/rok brutto 0-$200/miesiac(!!!!), $64k $300-$500/miesiac, $96k ~$800/miesiac $128k (!!!!!) ~$1000/miesiac cala rodzina.

czujesz? A rappar opowiada bajki o ludziach ktorzy nie moga kupic ubezpieczenia i nie maja dostepu do niczego.

skonczmy opowiadac jak w US nic nie ma. Najgorzej “drazeni” sa Ci w dolnym 20-40 bo ludzie na samym dole (0-20) maja subsydia warte tysiace dolarow i w praktyce zrownuja sie do tych ~30%.

mimo opowiesci ludzi ktorzy w US byli przelotem na wakacje to jest cos i dlatego sa takie kwiatki jak rappar/fluber myslacy ze sa w US sa ludzie ktorzy zyja za $2000/brutto. W PITach tego nie znajdziesz

3 minuty temu, memento1984 napisał(a):

skonczmy opowiadac jak w US nic nie ma. Najgorzej “drazeni” sa Ci w dolnym 20-40 bo ludzie na samym dole (0-20) maja subsydia warte tysiace dolarow i w praktyce zrownuja sie do tych ~30%.

Nikt nie twierdzi że nic nie ma. Ja twierdzę, że te dolne 20-60 procent ma gorzej niż 25 lat temu i że na ten moment polskie 20-60 już robi mijankę.

5 minut temu, memento1984 napisał(a):

Ale z calego tego krzyku przynajmniej juz mozna wydobyc z flubera ze top40% jest ponad glowe nad PL top40%.

I im wyżej tym bardziej bije na głowę.

Ale to nie poskutkuje niczym dobrym. Rozwarstwienie społeczne macie jak w prime Rockefellera

8 minut temu, fluber napisał(a):

Nikt nie twierdzi że nic nie ma. Ja twierdzę, że te dolne 20-60 procent ma gorzej niż 25 lat temu i że na ten moment polskie 20-60 już robi mijankę

Najbardziej oderwane od rzeczywistosci stwierdzenie (druga czesc).

ilosc kasy jaka najbiedniejsi dostaja na dole drabinki jest nieprawdopodobna (housing, ubezpieczenie, food!!!) i nie musza stac po zupe 3x dziennie.

najbardziej “wkurwieni” sa 20-40 bo dzieki pomocy spolecznej dla nich wyglada ze 0-20% ma to samo, tylko to 0-20% jest oplacane z podatkow top20% i czesciowo tych 40-60%

Tu nie ma porownania, Polska sciga sie z topem EU a mijanke to mamy teraz z Wlochami i Hiszpania.

wygladamy gorzej niz wiekszosc krajow naszego regionu bo mamy TFR ktory czyni nieodwrwcalne szkody. Czesi sa w mega lepszej sytuacji np.

naprawde zejdz na ziemie.