Skocz do zawartości

Random shit

RappaR

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, memento1984 napisał(a):

nigdy poza pojedynczymi miesiacami nie przepracowalem 160h/miesiac. im dalej tym mniej i mniej zapierdalania. taki poprostu charakter pracy, nic nadzwyczajnego. nadal robie to co jest moja pasja majac pelna rodzine, podobnie jak moi sasiedzi.

Zależy co porownujesz - o ile satysfakcję z pracy mają większą Amerykanie (60 vs 55 procent) to liczba godzin w pracy (L4, krótsze urlopy), zabezpieczenie stanowisk i poziom stresu (50 procent pracowników w USA odczuwa stres a pracy codziennie, w Polsce 23 procent) stawia znacznie wyżej Polskę.

1 godzinę temu, memento1984 napisał(a):

1% w wieku produkcyjnym i tak jak P_M pisze - samodyscyplina. to znaczy ze blisko 10% (!) z top10% tak zyje (bo przeciez ten 1% nie wyrabiaja ludzie z mediany). holy fucking shit, chat!

Raczej 50 procent z top 2 procent.

A wiek produkcyjny to do 65 roku życia. 40-latkow to tam praktycznie nie ma w tej grupie.

2 godziny temu, memento1984 napisał(a):

Macie mnie, 35letnia para bedaca top2/3% w calej Polsce (troche sie kloci bedac "wykluczonym" i mieszkajacym juz Zabrzu) decyduje sie na zakup 100m2 mieszkania w ZABRZU.

35-letnia para, będąca top 2 procent zarobków w Polsce realnie ma własny dom, kilkaset koła oszczędności i brak kredytu.

11 minut temu, fluber napisał(a):

ależy co porownujesz - o ile satysfakcję z pracy mają większą Amerykanie (60 vs 55 procent) to liczba godzin w pracy (L4, krótsze urlopy), zabezpieczenie stanowisk i poziom stresu (50 procent pracowników w USA odczuwa stres a pracy codziennie, w Polsce 23 procent) stawia znacznie wyżej Polskę.

To wszystko subiektywne pomiary, polacy sa duzo bardziej znieczuleni i wytrzymaja wiecej, dlatwgo sa tak nie zestrosowani ta praca, ze nie chca miec dzieci, a rappar goni przyslowiowa zlotowke jebiac 200h+ miesiac w miesiac, nadal pozostajac podobno szczesliwym, zyjac w polskim Akron.

najgorsze dla osob obecnie pracujacych w PL jest rychle wstapienie UA do EU, zobaczysz jak wyglada drenaz tania sila robocza i perspektywy PL, odwrocone role circa 2005 nowi czlonkowie PL vs stara unia, na sterydach.

Ukraina w najbardziej lukratywnych galeziach przemyslu niczym nam nie ustepuje. W zbrojeniach to bedzie top-top. maja wiekszy kapital wlasny, zeby tylko karmic te galezie samemu i zrobic swoja wlasna wersje zlotego 20sto lecia, kosztem glownie wschodnich republik EU.

13 minut temu, fluber napisał(a):

to liczba godzin w pracy (L4, krótsze urlopy)

Polacy pracuja dluzej, chat! sprawdz.

Edytowane przez memento1984

3 minuty temu, memento1984 napisał(a):

To wszystko subiektywne pomiary, polacy sa duzo bardziej znieczuleni i wytrzymaja wiecej,

Już nie rób z Amerykanów jakichś delikatnych pizdeczek na potrzeby dyskusji.

4 minuty temu, memento1984 napisał(a):

sa tak nie zestrosowani ta praca, ze nie chca miec dzieci, a rappar goni przyslowiowa zlotowke jebiac 200h+ miesiac w miesiac, nadal pozostajac podobno szczesliwym, zyjac w polskim Akron.

Ludzie, którzy wyrośli z biedy lat 90-tych, zapierdalaja ile mogą bo to pierwsza taka szansa w tym kraju w historii, trudno się dziwić.

5 minut temu, memento1984 napisał(a):

najgorsze dla osob obecnie pracujacych w PL jest rychle wstapienie UA do EU, zobaczysz jak wyglada drenaz tania sila robocza i perspektywy PL, odwrocone role circa 2005 nowi czlonkowie PL vs stara unia, na sterydach.

Ukraina w najbardziej lukratywnych galeziach przemyslu niczym nam nie ustepuje. W zbrojeniach to bedzie top-top. maja wiekszy kapital wlasny, zeby tylko karmic te galezie samemu i zrobic swoja wlasna wersje zlotego 20sto lecia, kosztem glownie wschodnich republik EU.

Ehe, do tej pory pamiętam jak nas dobiło dołączenie Bułgarii i Rumunii.

2 godziny temu, memento1984 napisał(a):

ameryce jest tak zle, ze ludzie krecacy sie wokol top5-10% zaczeli tworzyc nowa klase prozniacza (w okolicach 40stki), zyjac z pasywnego dochodu. w PL przy takim poziomie mozesz o tym tylko pomarzyc, nawet jak nie masz dzieci i jestes DINKiem.

Jeśli nic się nie spierdoli w moim życiu, to przed 40 jestem w stanie być FIRE. 

9 minut temu, fluber napisał(a):

Ale tu mowa o top 5-10 procent. Ty jesteś wyżej. Przy top 5-10 jak @P_M to pewnie okolice 50-tki.

U mnie wygrywa przede wszystkim liczba godzin i to, że udało mi się dobrze ustawić, generalnie czasami jak mi wpadną dodatki, to sam nie wiem za co tyle dostaje. 

18 minut temu, fluber napisał(a):

Ale tu mowa o top 5-10 procent. Ty jesteś wyżej. Przy top 5-10 jak @P_M to pewnie okolice 50-tki.

Rappar nadal nie rozumie ze jest w skali kraju top 0.2%, ma blisko 40, nie ma dzieci, zony, wydaje swoje pienidze w polskim Akron. Scisle kontrolowany licencjonowsny zawod ktory nie bardzo rzadzi sie prawami rynku

rodzice tez nie byli woznymi tylko nauczycielami (trivia forumkowa sie klania bang!)

9 minut temu, RappaR napisał(a):

U mnie wygrywa przede wszystkim liczba godzin i to, że udało mi się dobrze ustawić, generalnie czasami jak mi wpadną dodatki, to sam nie wiem za co tyle dostaje. 

Dostajesz za to, ze pracujesz w zawodzie w ktorym reguly rynkowe  nie maja sensu

Edytowane przez memento1984

53 minuty temu, fluber napisał(a):

35-letnia para, będąca top 2 procent zarobków w Polsce realnie ma własny dom, kilkaset koła oszczędności i brak kredytu.

Jak zaczynali od zera z okolic srodka i zrobili wejscie po drabinie spolecznej na 2% gradualnie to moga kupic dom, pod Zabrzem, albo mieszkanie 50-60m2 w wwa/krk/wro. Jak wzieli w kredo to maja nadal 20lat splaty (300tys saldo) i moze z 300tys pln oszczednosci.

tacy lidzie w US buduja generacyjny wealth

9 minut temu, RappaR napisał(a):

Ej no, dalej mam bliżej 30

Dobrze, ze naszym rodzicom nie przyszlo zyc w tak zgnilej PL i nie przehandlowali naszego istnienia za pare jeansow Lee i wakacji w bulgarii/jugoslawii!

11 minut temu, RappaR napisał(a):

Ej no, dalej mam bliżej 30

Dobrze, ze naszym rodzicom nie przyszlo zyc w tak zgnilej PL i nie przehandlowali naszego istnienia za pare jeansow Lee, duzego fiata i wakacji w bulgarii/jugoslawii!

Nietypowa godzina egzaminu na Uniwersytecie Medycznym w Łodzi wywołała burzę w środowisku akademickim. Jeden ze studentów, który nie zaliczył testu kończącego się o 22, zdecydował skierować sprawę do sądu. Uczelnia tłumaczy się koniecznością przygotowania przyszłych lekarzy do pracy w trudnych warunkach, 

Egzamin poprawkowy z biochemii, chemii i biologii molekularnej na pierwszym roku Uniwersytetu Medycznego w Łodzi trwał cztery godziny i zakończył się dopiero o 22. Tak późna pora budzi wątpliwości zarówno wśród studentów, jak i ekspertów. "Pora egzaminu wpłynęła na to, jak go napisałem. Zabrakło mi wyjątkowo niewiele. W części, którą pisałem najpóźniej, miałem błędy, jakich normalnie bym nie zrobił. Jestem przekonany, że to dlatego, że byłem już zmęczony" — przekonywał w rozmowie z "Gazetą Wyborczą" jeden ze studentów, który nie zaliczył egzaminu.

Rodzice studentów również nie kryją rozczarowania. Matka jednego z nich opowiadała, że jej syn, mimo wysiłku, nie zdał egzaminu, co wywołało u niego zniechęcenie i rozważania o ponownym podejściu do matury. Wielu studentów po tym egzaminie było załamanych, a brak wsparcia ze strony uczelni dodatkowo pogłębił frustrację.

Ale czym oni byli właściwie zmęczeni? :) W trakcie sesji nie ma zajęć, a w dniu egzaminu raczej nie pracowali w Macu ani nie pili alko. 

Według mnie w sesji zimowej to nawet lepsza godzina na egzamin niż jakaś 9 gdy trzeba się zrywać rano z chałupy (często bez żadnego posiłku) i marznąć na przystanku albo odśnieżać samochód. A tutaj mogli na luzie pospać sobie do 10-11, normalnie coś zjeść, wyczilować się lub powtórzyć materiał.

9 minut temu, Życie_to_mem napisał(a):

Nietypowa godzina egzaminu na Uniwersytecie Medycznym w Łodzi wywołała burzę w środowisku akademickim. Jeden ze studentów, który nie zaliczył testu kończącego się o 22, zdecydował skierować sprawę do sądu. Uczelnia tłumaczy się koniecznością przygotowania przyszłych lekarzy do pracy w trudnych warunkach, 

Egzamin poprawkowy z biochemii, chemii i biologii molekularnej na pierwszym roku Uniwersytetu Medycznego w Łodzi trwał cztery godziny i zakończył się dopiero o 22. Tak późna pora budzi wątpliwości zarówno wśród studentów, jak i ekspertów. "Pora egzaminu wpłynęła na to, jak go napisałem. Zabrakło mi wyjątkowo niewiele. W części, którą pisałem najpóźniej, miałem błędy, jakich normalnie bym nie zrobił. Jestem przekonany, że to dlatego, że byłem już zmęczony" — przekonywał w rozmowie z "Gazetą Wyborczą" jeden ze studentów, który nie zaliczył egzaminu.

Rodzice studentów również nie kryją rozczarowania. Matka jednego z nich opowiadała, że jej syn, mimo wysiłku, nie zdał egzaminu, co wywołało u niego zniechęcenie i rozważania o ponownym podejściu do matury. Wielu studentów po tym egzaminie było załamanych, a brak wsparcia ze strony uczelni dodatkowo pogłębił frustrację.

Ale czym oni byli właściwie zmęczeni? :) W trakcie sesji nie ma zajęć, a w dniu egzaminu raczej nie pracowali w Macu ani nie pili alko. 

Według mnie w sesji zimowej to nawet lepsza godzina na egzamin niż jakaś 9 gdy trzeba się zrywać rano z chałupy (często bez żadnego posiłku) i marznąć na przystanku albo odśnieżać samochód. A tutaj mogli na luzie pospać sobie do 10-11, normalnie coś zjeść, wyczilować się lub powtórzyć materiał.

Zestresowani mlodzi Polacy, juz na uczelni, niemozliwe