Skocz do zawartości

Random shit

RappaR

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, memento1984 napisał(a):

szczescie jest wazne w sukcesie, ale nie wydostaniu sie z biedy. chyba ze uwazamy ze wszystko do 50-70pctile to bieda

To bardziej zależy jak rozumiesz szczęście, bo wystarczy, że jesteś dzieckiem z późnej ciąży i masz rodziców w wieku 60-65 lat jak wchodzisz na rynek pracy i już możesz być zmuszony zostać w swojej małej lokalizacji, żeby rodziną się zająć, czy to pech? Niekoniecznie czy brak szczęścia raczej tak, bo zostając w małej mieścinie możesz być skazany na biedę zarabiając poniżej mediany, będąc w 20-40 percentylu mając konieczność wsparcia rodziców.

10 godzin temu, memento1984 napisał(a):

ta, ~20%

chiny ~15%

ruskie ~4%

us,indonezja, brazylia, pakistan nigeria ~3%

....

polska 0.5%

No i jak myślisz, ile procent ludzi na Ziemi urodzonych w tym samym roku co Ty było na tyle utalentowanych, miało odpowiednie cechy charakteru i wygląd i urodziło się w odpowiednim miejscu, miało odpowiednie znajomości i mogło liczyć na odpowiednią liczbę zbiegów okoliczności, żeby osiągnąć taki sukces jak Ty?

21 godzin temu, memento1984 napisał(a):

brak pracy (zobacz dane 2000-2004 tam bylo wujowo)?

To był okres największego bezrobocia w Polsce. Wchodziłem wtedy na rynek pracy. 

W 2003 w Polskim prawie został unormowany wolontariat. Janusze biznesu chętnie z niego skorzystali. Moją pierwsza umowę o pracę realizowałem na zasadzie wolontariatu. Tak, k****. Miałem normalną umowę o pracę i wypełniałem swoje obowiązki służbowe. Za darmo a właściwie za ubezpieczenie. Teraz student na praktykach zarabia 4800 zł miesięcznie. Na szczęście dość szybko załatwiłem sobie dofinansowanie pierwszej pracy z jakiegoś zewnętrznego funduszu wspierającego więc zarabiałem minimalną krajową + 100 zł od pracodawcy. 

Edytowane przez jack

2 godziny temu, mayor napisał(a):

JPRDL. Wielki sukces!! Mieszkanie w mieście, które jest pośmiewiskiem całej Ameryki. Na dodatek w kraju , którego wódz jest pośmiewiskiem całego świata. To ja już wolę Kraków sto razy ❤ 

Na moje to Mr memento zaczynał w Ohio i ma jakieś tam więzi sentymentalne z tym miejscem, natomiast od lat mieszka już w okolicy DC więc przestań już pisać o tym Cleveland :)

Edytowane przez agresywnychomik

59 minut temu, agresywnychomik napisał(a):

Na moje to Mr memento zaczynał w Ohio i ma jakieś tam więzi sentymentalne z tym miejscem, natomiast od lat mieszka już w okolicy DC więc przestań już pisać o tym Cleveland :)

spierdolił jak LeQuit? 😁😁😁

5 godzin temu, mayor napisał(a):

JPRDL. Wielki sukces!! Mieszkanie w mieście, które jest pośmiewiskiem całej Ameryki. Na dodatek w kraju , którego wódz jest pośmiewiskiem całego świata. To ja już wolę Kraków sto razy ❤ 

Wiadomka.

W Krakowie wiecej naszych braci Ukraincow, wiec nie sposob sie nie zgodzic 💪

Slava Przyjacielu!

7 godzin temu, fluber napisał(a):

No i jak myślisz, ile procent ludzi na Ziemi urodzonych w tym samym roku co Ty było na tyle utalentowanych, miało odpowiednie cechy charakteru i wygląd i urodziło się w odpowiednim miejscu, miało odpowiednie znajomości i mogło liczyć na odpowiednią liczbę zbiegów okoliczności, żeby osiągnąć taki sukces jak Ty?

- “Talent” tj mix czas/spokoj na przyswojenie wiedzy, brak wrodzonych ograniczen, 10%?
- cechy charakteru ~30%
- wyglad 5% (minimum!)

- odpowiednie miejsce ~5% (cala europa including ruskie plus usa), jesli tylko “duze miasta” w tychze to 2%?

- znajomosci, absolutnie zadne ktore mialy jakikolwiek pozytywny wplyw do 20rz, rodzina na zero, okolica ciagnaca w dol, szkola srednia mocno w dol. znajomosci z doroslego zycia to kombinacja triada “talent”/charakter/wyglad

na oko ~1/13500 - ~1/35000? Na 134mln urodzen w 1984 musialem przesadzic z wygladem albo talentem bo bylbym w ~top5000 urodzen!

6 godzin temu, mayor napisał(a):

3 godziny temu, agresywnychomik napisał(a):

Mayor nie doczytal ze top-2/3% para w Polsce w wieku 35lat moze wydac wszystkie oszczednosci i kupic 50/60m2 w Warszawie i nie ma nic, a para bedaca top5% w Ohio kupuje nowy 250m2 dom i nadal zostaje z $700k budujac “generational” wealth.

2 minuty temu, julekstep napisał(a):

a Ty nie jesteś z Warszawy?

Jestem. Ale to juz jest z grubsza zawarte w zmiennej “urodzic sie w odpowiednim miejscu” tj 2-5%. 
c’nie?

12 minut temu, memento1984 napisał(a):

Tu mowimy o dolnych rejonach “adjusted lokalnie”, bottom25% duzych miast ze zbioru europa/rosja/uk/us

W Polsce to się raczej nie mogłeś urodzić lepiej pod kątem przyszłych sukcesów zawodowych.

12 minut temu, memento1984 napisał(a):

Jak bys siebie ocenil fluber?

Talent/geny pewnie jakieś top 0,1 procent. Cała reszta to na warunki polskie poniżej przeciętnie.