Skocz do zawartości

Random shit

RappaR

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

oczywiście, w ciągu 5 lat to jest tego wiele więcej, to są rozliczenia za coś między sobą, bo nikt mi żadnych darowizn nie dawał, ale jak mam to teraz potwierdzić?

Nie wiem co Wy ze sobą rozliczacie i ile to jest wiele więcej, ale Blikowanie sobie po kilkanaście tysięcy złotych powinno być opodatkowane, no sorry.

3 minuty temu, fluber napisał(a):

Nie wiem co Wy ze sobą rozliczacie i ile to jest wiele więcej, ale Blikowanie sobie po kilkanaście tysięcy złotych powinno być opodatkowane, no sorry.

To są zwykle drobne sumy, które łatwo przekraczają te 5k w przeciagu 5 lat, przykładowo, sprzedam Ci telefon za 500 zł to mi wysyłałeś blika, albo ja zrobię zakupy na impezę to mi reszta blikuje, to są standardowe rzeczy, masa ludzi tak robi

W czasie zlotu oddawaliśmy za nocleg ostatnio kilka tysi łącznie, to też nie są darowizny

5 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

To są zwykle drobne sumy, które łatwo przekraczają te 5k w przeciagu 5 lat, przykładowo, sprzedam Ci telefon za 500 zł to mi wysyłałeś blika, albo ja zrobię zakupy na impezę to mi reszta blikuje, to są standardowe rzeczy, masa ludzi tak robi

W czasie zlotu oddawaliśmy za nocleg ostatnio kilka tysi łącznie, to też nie są darowizny

No jeżeli sprzedałeś telefon to jest to dowód, że nie jest to darowizna. Jak sprzedaż telefon za 1000+ to i tak musisz zapłacić podatek. Jak za nocleg jest rachunek to też jest dowód, że nie jest to darowizna itd.

Gdyby oczywiście Skarbówka kiedykolwiek miała czas zajmować się takimi pierdołami

Generalnie martwy przepis jak z podatkiem za prezenty ślubne.

Chyba, że ktoś otwarcie kogoś podpierdoli.

1 minutę temu, fluber napisał(a):

z tego co mówi ta babka to Skarbówka sama oceni co jest darowizną, gdyby nie chcieli zrobić skoku na hajs to by nie było tematu

przecież ja nawet zbierałem na wieniec i zrzutkę na siępomaga, co też nie było darowizną dla mnie a już tylko z tego było chyba 1.6k

obyś miał rację, ale coś mi się nie wydaje, że to tak łajtowo się rozmyje

5 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

z tego co mówi ta babka to Skarbówka sama oceni co jest darowizną, gdyby nie chcieli zrobić skoku na hajs to by nie było tematu

przecież ja nawet zbierałem na wieniec i zrzutkę na siępomaga, co też nie było darowizną dla mnie a już tylko z tego było chyba 1.6k

obyś miał rację, ale coś mi się nie wydaje, że to tak łajtowo się rozmyje

Przecież ten przepis o darowiznach nie pojawił się wczoraj tylko funkcjonuje od wielu, wielu lat. Babka robi sensację na Tik Toku, bo od tego jest Tik Tok.

3 minuty temu, fluber napisał(a):

Przecież ten przepis o darowiznach nie pojawił się wczoraj tylko funkcjonuje od wielu, wielu lat. Babka robi sensację na Tik Toku, bo od tego jest Tik Tok.

no właśnie chyba nie zdajesz sobie sprawy jaka to jest skala i ile osób używa blika, to jest w wielu przypadkach legalna pralnia pieniędzy i miliony dziennie przechodzące z rąk do rąk, imo zbyt duża pokusa by się do tego nie dobrać, a wiadomo, że trzeba łatać budżet czym się da

16 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

no właśnie chyba nie zdajesz sobie sprawy jaka to jest skala i ile osób używa blika, to jest w wielu przypadkach legalna pralnia pieniędzy i miliony dziennie przechodzące z rąk do rąk, imo zbyt duża pokusa by się do tego nie dobrać, a wiadomo, że trzeba łatać budżet czym się da

Ogólnie jest to pojebane jak zawsze gdy brakuje hajsu to się uszczelnia przepisy pod zwykłego kowalskiego. Wiadomo że Kulczyki blikiem nie płacą. 
wyobraź sobie prostą sytuację - raz w miesiącu idziemy z kumplami na kolację - puścić 200 zł na głowę we Wrocławiu to jest minimum. Tym sposobem przez 5 lat masz 12 tysięcy od głowy. 5 kumpli razem 60 tys. 

33 minuty temu, fluber napisał(a):

No jeżeli sprzedałeś telefon to jest to dowód, że nie jest to darowizna. Jak sprzedaż telefon za 1000+ to i tak musisz zapłacić podatek. Jak za nocleg jest rachunek to też jest dowód, że nie jest to darowizna itd.

Gdyby oczywiście Skarbówka kiedykolwiek miała czas zajmować się takimi pierdołami

Chyba, że ktoś otwarcie kogoś podpierdoli.

Generalnie jak pójdzie przykaz z góry to się znajdą ręce / narzędzia do wertowania kont

podobnie poroniony pomysł co weryfikacja wsteczna czy powinieneś mieć umowę o pracę zamiast kontraktu i ściąganie „zaległych” składek - kolejny skok na kasę, ograniczania wolności gospodarczej i swobody zawierania umów. 

14 minut temu, blackmagic napisał(a):

Ogólnie jest to pojebane jak zawsze gdy brakuje hajsu to się uszczelnia przepisy pod zwykłego kowalskiego. Wiadomo że Kulczyki blikiem nie płacą. 
wyobraź sobie prostą sytuację - raz w miesiącu idziemy z kumplami na kolację - puścić 200 zł na głowę we Wrocławiu to jest minimum. Tym sposobem przez 5 lat masz 12 tysięcy od głowy. 5 kumpli razem 60 ty

znajomy organizuje ligi fantasy ekstraklasa i bpl, na sezon to jest ezy 12k po 50-70zł rocznie od kilkudziesięciu osób, sobie łatwo obliczyć ile to jest w 5 lat, teraz weź się z tego wytłumacz a jak będą monitorować pod kątem przekrętów itd. to tego typu masowe przelewy będą na pierwszy ogień szły