Skocz do zawartości

Random shit

RappaR

Rekomendowane odpowiedzi

24 minuty temu, fluber napisał(a):

Być może istnieje jakaś szkoła publiczna lepsza niż średnia ze szkół prywatnych, ale dyskusja z tego co pamiętam tyczyła się tego czy uczniowie w szkołach prywatnych są lepsi od tych w publicznych. Odpowiedź jest dość jednoznaczna 

Moją tezą nie było, że publiczne zawodówki mają wyższy poziom od szkół prywatnych, ale że za moich czasów bananowe towarzystwo szło do najlepszych liceów w mieście, a jeśli się nie mogło dostać lub tam nie radziło, szło do prywatnych. 

Nie wiem, może się to zmieniło i dajmy na to 100 najlepszych szkół w kraju to same szkoły prywatne( wedle rankingu polityki nie ma żadnego prywatnego w top20 w Polsce, ale jako nauczyciel może znasz lepszy ranking). Nie wiem.

Jeśli chcesz przekonać mnie, że średnie wyniki zawodówek i techników są gorsze od liceów prywatnych, nie musisz - ja się z Tobą absolutnie, bezapelacyjnie zgadzam. 

Mam doświadczenie z dobrą prywatną szkołą podstawową i uważam, że wybór takiej szkoły dla dziecka to jedna z najlepszych decyzji jaką można podjąć w życiu. Poza takimi oczywistościami jak dodatkowe godziny matematyki i języków obcych, zajęciami dodatkowymi do wyboru w nieograniczonej ilości w  szkole do godziny 17:10 (basen, szachy, kodowanie, gotowanie, kickboxing, taniec, szycie, tenis stołowy, malowanie koszykówka, teatr, balet, jujitsu, unihokej, ceramika, siatkówka, pracownia muzyczna, robotyka, lego itd.) szkoła zwraca uwagę na postawę społeczną uczniów, odpowiedzialność za swoje czyny, empatię, pracę w grupie, projekty, prezentacje itd. 

25 minut temu, julekstep napisał(a):

dla miast poniżej 100k mieszkańców

dolny wykres nie uwzględnia Staszica :P 

sprawdziłem mazowsze (najbliższe powiaty wokół Wawy) i generalnie tam zawsze w topce są licea prywatne -> więc pewnie z grubsza utrzymują poziom 'miastowowy' jednocześnie wliczając się jako szkoła prywatna z miasta < 100k

ot i cały magiczny sekret wykresu 🙃

9 minut temu, RappaR napisał(a):

Moją tezą nie było, że publiczne zawodówki mają wyższy poziom od szkół prywatnych, ale że za moich czasów bananowe towarzystwo szło do najlepszych liceów w mieście, a jeśli się nie mogło dostać lub tam nie radziło, szło do prywatnych. 

Nie wiem, może się to zmieniło i dajmy na to 100 najlepszych szkół w kraju to same szkoły prywatne( wedle rankingu polityki nie ma żadnego prywatnego w top20 w Polsce, ale jako nauczyciel może znasz lepszy ranking). Nie wiem.

Jeśli chcesz przekonać mnie, że średnie wyniki zawodówek i techników są gorsze od liceów prywatnych, nie musisz - ja się z Tobą absolutnie, bezapelacyjnie zgadzam. 

To są wyniki egzaminu 8-klasisty.

1 minutę temu, fluber napisał(a):

To są wyniki egzaminu 8-klasisty.

To w ogóle moja teza była tylko na temat liceów, nie tyczyła się szkół podstawowych. 

4 minuty temu, jack napisał(a):

Mam doświadczenie z dobrą prywatną szkołą podstawową i uważam, że wybór takiej szkoły dla dziecka to jedna z najlepszych decyzji jaką można podjąć w życiu. Poza takimi oczywistościami jak dodatkowe godziny matematyki i języków obcych, zajęciami dodatkowymi do wyboru w nieograniczonej ilości w  szkole do godziny 17:10 (basen, szachy, kodowanie, gotowanie, kickboxing, taniec, szycie, tenis stołowy, malowanie koszykówka, teatr, balet, jujitsu, unihokej, ceramika, siatkówka, pracownia muzyczna, robotyka, lego itd.) szkoła zwraca uwagę na postawę społeczną uczniów, odpowiedzialność za swoje czyny, empatię, pracę w grupie, projekty, prezentacje itd. 

Znaczy tutaj w sumie nie dyskutuję nawet - najlepsze licea są najlepsze, bo sobie robią selekcję. W szkole podstawowej nie ma takowych, więc publiczne nie mają żadnej przewagi nad prywatnymi 

7 minut temu, RappaR napisał(a):

Znaczy tutaj w sumie nie dyskutuję nawet - najlepsze licea są najlepsze, bo sobie robią selekcję. W szkole podstawowej nie ma takowych, więc publiczne nie mają żadnej przewagi nad prywatnymi 

Żeby jeszcze bardziej pokazać jaką przewagę daje taką szkoła, moja córka chodziła w 7 albo 8 klasie, na zajęcia dodatkowe z fizyki eksperymentalnej. Nikt na nie nie chciał chodzić, bo w tym czasie były jakieś inne zajęcia do wyboru więc chodziła sama, czasem jeden chłopak jeszcze przychodził. Babeczka przez cały rok co tydzień przeprowadzała z nią różne eksperymenty obrazujące zasady fizyki. Kosmos 

3 minuty temu, jack napisał(a):

Żeby jeszcze bardziej pokazać jaką przewagę daje taką szkoła, moja córka chodziła w 7 albo 8 klasie, na zajęcia dodatkowe z fizyki eksperymentalnej. Nikt na nie nie chciał chodzić, bo w tym czasie były jakieś inne zajęcia do wyboru więc chodziła sama, czasem jeden chłopak jeszcze przychodził. Babeczka przez cały rok co tydzień przeprowadzała z nią różne eksperymenty obrazujące zasady fizyki. Kosmos 

Znaczy jak pamiętam swoje kółka w gimnazjum, to w sumie zawsze nauczyciele to robili dla kilku osób, pewnie jakby jedna chodziła, to by było dla jednej, mają to chyba w obowiązkach. 
Przy czym podstawowej tezy nie neguję, trudno, żeby coś z większym budżetem przegrywało. 

3 minuty temu, RappaR napisał(a):

Przy czym podstawowej tezy nie neguję, trudno, żeby coś z większym budżetem przegrywało. 

Czyżby prywatne podstawówki miały większy budżet niż podstawówki publiczne, ale publiczne licea miały większy budżet niż licea prywatne?

3 minuty temu, fluber napisał(a):

Czyżby prywatne podstawówki miały większy budżet niż podstawówki publiczne, ale publiczne licea miały większy budżet niż licea prywatne?

Nie dość, że sprawa jest oczywista, to przed chwilą wyjaśniłem z czego to wynika. Serio, o co Ci chodzi?

Teraz, fluber napisał(a):

Prestiżowe licea trzymają poziom bo najlepsi uczniowie do nich walą. A poziom trzyma się dokręceniem śruby a nie ofertą dodatkową. No i uczniów z prywatnych podstawówek posyła się do państwowych liceów by wyszło spod klosza, z założeniem, że skoro tyle w nich zainwestowano to dadzą sobie radę. 

35 minut temu, jack napisał(a):

Prestiżowe licea trzymają poziom bo najlepsi uczniowie do nich walą. A poziom trzyma się dokręceniem śruby a nie ofertą dodatkową. No i uczniów z prywatnych podstawówek posyła się do państwowych liceów by wyszło spod klosza, z założeniem, że skoro tyle w nich zainwestowano to dadzą sobie radę. 

Plus mimo wszystko czołowe licea sobie mogą selekcjonować najlepszych nauczycieli z łatwością.

Coś w myśl maksymy - pieniądz rodzi pieniądz. 

17 minut temu, memento1984 napisał(a):

...a na koniec w zyciu radza sobie najlepiej Ci, co nie maja wymaksowanego jednego skilla (jakis akademicki, licealny/licencjacki track, mono-temat i 1 na 10tys prymus-type) tylko goscie z ~70-80% w dystrybucji i "ogarnieci" z mietkimi skillsami.

Na koniec najlepiej sobie radzą ludzie z bogatych domów z szerokim zapleczem socjalnym.

7 minut temu, RappaR napisał(a):

Na koniec najlepiej sobie radzą ludzie z bogatych domów z szerokim zapleczem socjalnym.

Najważniejsze są znajomości lub/i łatwość ich nawiązywania. W czym oczywiście pomaga bogaty dom, prywatna szkoła itd. 

Edytowane przez jack

14 godzin temu, jack napisał(a):

Plus klasy potrafią być faktycznie kierunkowe i liczba uczniów nie jest w górnych albo napompowanych widełkach  

corka zmajomych poszła do prywatnego liceum po tym jak ukończyła szkołę z chyba drugim bądź trzecim wynikiem i są bardzo zadowoleni, jest teraz w trzeciej klasie 

mniej ma zapychaczy planu, nauczyciele nie są z przypadku, liczba zajęć do wyboru ogromna, lekcje interaktywne, badania i eksperymenty 

aha i nie jest to szkoła w Warszawie żeby nie było 

14 godzin temu, RappaR napisał(a):

Za moich czasów kiedy prywatne szkoły dopiero raczkowały było jeszcze gorzej z poziomem 

zasada płacisz zdajesz była wszechobecna 

Na szczęście czasy się zmieniły i teraz nie wystarczy być przy kasie żeby iść do prywatnej szkoły, przynajmniej nie jest to już jedyny warunek 

moj 3 minutowy risercz wskazuje ze w rankingu perspektyw (pierwszy w wyszukiwarce) wlasciwie nie ma prywatnych uczelni ani liceow

licea: https://2025.licea.perspektywy.pl/rankingi/ranking-glowny-liceow

uczelnie :  https://2024.ranking.perspektywy.pl/ranking/ranking-uczelni-akademickich/

prywatne uczelnie potrzebuja kadr z tytulami,  ojczym pracujacy normalnie na uw dorabial sobie u prywaciarza XD, dobre chajsy tam robil ale jesli chodzi o poziom nauczania to sie tylko usmiechal i mowil : studenty płacą to i wymagaja XD.  moze to mala proba albo zle trafil , who knows.

Edytowane przez mistrzBeatka